De CR-Z van Honda
Volgens Datanews is de helft van de kmo’s besmet met malware

Degressieve werkloosheidsuitkering inschrijven in regeerakkoord

Unizo Volgens twee professoren van de KUL moeten de werkloosheidsuitkeringen in ons land sneller dalen en moet er een actievere begeleiding van werkzoekenden komen. UNIZO is het daar in grote mate mee eens, en schuift hun studie naar voren als een uitstekende basis voor het regeerakkoord.

Prof. Joep Konings en Damiaan Persyn onderzochten in hun nieuwe studie waarom bepaalde vacatures nog altijd moeilijk ingevuld raken, ondanks de crisis. Het antwoord bleek dat er een "verslechterde efficiëntie van jobmatching" is. Wanneer werklozen te lang werkloos zijn, verliezen ze hun vaardigheden, worden ze ontmoedigd en doen ze minder inspanningen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Daaruit concluderen beide professoren dat de werkloosheidsuitkering in ons land niet goed is voor de activering van werklozen. Ze pleiten ervoor de uitkering sneller te laten dalen en meer te gaan investeren in de actieve begeleiding van werkzoekenden. Dat zou dan kunnen in een systeem waarbij de werkloosheidsuitkeringen sterker en sneller dalen naarmate men langer werkloos is. Ter compensatie zouden dan meer middelen gaan naar actieve begeleiding, op maat van het individu.

'Uitstekende basis voor regeerakkoord'

'Deze studie onderbouwt in grote mate de eerdere UNIZO-voorstellen over de degressiviteit en beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering', zo meldt UNIZO in een persbericht. Voor UNIZO is het verschil tussen het loon van werkende en de uitkering van een werkzoekende te klein.

'Momenteel ontvangt een werkzoekende gedurende de eerste 12 maanden 60% van zijn laatste brutoloon, met een maximum van 1325,92 voor de eerste 6 maanden en 1234 euro voor de 7de tot de 12de maand. Voor een brutoloon van 2000 euro komt dat neer op 1200 euro de eerste 12 maanden en 1033 euro vanaf de 13de maand. Indien deze persoon niet werkzoekend zou zijn, zou hij (ongeveer) 1350 euro per maand ontvangen. Dit is amper 150 euro meer dan de werkloosheidsuitkering.'

UNIZO stelde al eerder voor de uitkering de eerste 6 maanden op te trekken, om ze daarna tussen de 7de en de 12de maand sneller te laten dalen. Daarnaast pleit UNIZO ervoor de maximale duurtijd van de werkloosheidsuitkering te koppelen aan de periode dat de betrokkene eerder aan het werk was.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).