Ondernemers in Vlaanderen zijn goed bezig
Plannen om uw bedrijf over te laten?

Veel minder starters in de horeca

Het aantal starters is tijdens de eerste negen maanden van 2017 met 4,2 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van handelsinformatieleverancier Trends Business Information. In totaal werden er 77.087 nieuwe bedrijven opgestart tussen januari en eind september 2017. Volgens een prognose van Trends Business Information komen er nog 1000 starters bij voor de eerste drie kwartalen van dit jaar, wat een stijging met 5,6 procent zou betekenen. Toch kunnen niet alle sectoren juichen. In de horeca is het aantal starters met 5 procent teruggevallen, de stevigste daling van de afgelopen tien jaar. “Niet onlogisch, want deze sector kreeg de afgelopen jaren met een pak nieuwe uitdagingen te maken die niet gemakkelijk aan te pakken waren, zoals de verscherpte alcoholcontroles, het rookverbod en de witte kassa”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “En met de deeleconomie dient er zich alweer een nieuwe uitdaging aan.” Bovendien zijn er in ons land per 1000 inwoners ook aanzienlijk wat meer ondernemingen actief in de horecabranche in vergelijking met onze buurlanden.

Uit cijfers van handelsinformatieleverancier Trends Business Information blijkt dat er tijdens de eerste negen maanden van 2017 77.087 nieuwe bedrijven werden opgestart in ons land. Dat is 4,2 procent meer vergeleken met dezelfde periode in 2016, toen er 73.968 starters waren. Bovendien verwacht handelsinformatieleverancier Trends Business Information dat er in totaal tijdens de eerste negen maanden van dit jaar nog zo’n 1000 starters zullen bijkomen, wat het totaal aantal bedrijfscreaties op zo’n 78.087 zou brengen, maar liefst 5,6 procent meer dan tijdens de drie eerste trimesters van 2016, dat op zich al een recordjaar was qua aantal starters.

Toch wil dat niet zeggen dat alle sectoren in de vreugde delen en meer starters mogen verwelkomen. Opvallend is de situatie binnen de horeca: het aantal starters nam er met 5 procent af, van 4304 starters tijdens de drie eerste kwartalen van 2016 naar 4099 starters tijdens de eerste negen maanden van dit jaar. Voor de sector betekent dat de zwaarste daling van de afgelopen tien jaar. “Dat heeft in eerste instantie te maken met de witte kassa. Die is dan wel verplicht sinds begin 2016, maar de eerste controles op het gebruik ervan begonnen pas in de tweede helft van dat jaar. Toen besefte de sector dat het menens was en dat schrikt ook potentiële starters af”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

HorecaDe horecasector heeft de afgelopen jaren te maken gehad met heel wat extra uitdagingen die niet altijd gemakkelijk aangepakt konden worden. Denken we maar het rookverbod dat ingevoerd werd in 2012, de alcoholcontroles die jaar na jaar toenemen, acties als Tournée Minérale en Dagen Zonder Vlees en dus ook de witte kassa. Dat maakt het voor ondernemers steeds minder evident om zich in de horeca te lanceren. Daarnaast werd er ook maar een gedeeltelijke btw-verlaging doorgevoerd (12 procent op voeding, drank nog steeds aan 21 procent), terwijl de btw-tarieven voor de horeca in de ons omringende landen doorgaans lager liggen.

“De sector moet zich nu ook klaar houden voor een nieuwe uitdaging, voor zover dat al niet voor een stuk gebeurd is: de deeleconomie. Nu de federale regering de spelregels voor de deeleconomie recent nog versoepelde door iedereen 6000 euro per jaar onbelast te laten bijverdienen, zullen er nog meer thuiskoks komen die via een deelplatform gerechten of overschotten aanbieden. Dat aanbod zal de komende jaren alleen maar toenemen, wat extra concurrentie betekent voor de horeca”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Tot slot merkt NSZ wel op dat er in ons land proportioneel meer horecazaken zijn dan in onze buurlanden. Per 1000 inwoners vindt men in België 4,3 horecazaken. Zelfs in Frankrijk, het horecaland bij uitstek, zijn er dat met 4 per 1000 inwoners minder, terwijl dat aantal in Nederland (3,1 horecazaken per 1000 inwoners) en in Duitsland (2,5 horecazaken per 1000 inwoners) echt stukken lager ligt. Gezien de oververzadigde markt in ons land moet, wie wil starten in de horeca, met een origineel of zeldzaam concept op de proppen komen. Dat is nodig om het als starter vol te houden in de horecabranche in ons land.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).