Cijfers over de Horeca in de media kloppen niet
Delhaize komt met bereide maaltijden van Pascale Naessen

Ondernemers vinden geen personeel voor de eindejaarsshopping dagen

Maxresdefault
Dit weekend vindt de tweede, officiële koopzondag van deze eindejaarperiode plaats. In nagenoeg alle steden volgen er nog twee, terwijl in de meeste steden ook op zondag 31 december handelaars kunnen beslissen om hun deuren te openen. Extra personeel vinden om een handje te helpen tijdens zo’n doorgaans erg drukke koopzondag blijkt voor 31 procent van de handelaars die extra hulp inschakelen op zulke momenten echter zeer moeilijk te zijn, zo blijkt uit een bevraging van NSZ waaraan 663 handelaars hebben deelgenomen. Vermits twee koopzondagen vallen op resp. kerst- en oudejaarsavond verloopt die zoektocht naar tijdelijk helpende handen dit jaar nog moeilijker dan andere jaren. “We verwachten wel dat de flexi-jobs, die in de horeca een groot succes zijn en vanaf volgend jaar ook in de handel aangewend kunnen worden, hier verandering in zullen brengen, maar dat helpt de handelaars dit jaar natuurlijk nog niet”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

 En in de meeste steden volgen er nog twee op zondag 17 december en zondag 24 december. De meeste winkels zullen ook open zijn op zondag 31 december, maar in de meeste steden zal die zondag niet meer gepromoot worden als een volwaardige koopzondag. Hoewel NSZ verwacht dat de drukste koopzondag volgende week (zondag 17 december) zal plaatsvinden, zal nu zondag ook al in het teken staan van de pakjesjacht.

Handelaars schakelen tijdens dergelijke koopzondagen graag één of meerdere paren extra helpende handen in om te zorgen voor een snelle dienstverlening. Alleen blijkt dat nagenoeg een derde van de handelaars (31 procent meer bepaald) het dit jaar moeilijk vindt om zulke tijdelijke medewerkers te vinden. Dat is meer dan de voorbije jaren, en zeker voor de koopzondagen van 24 en 31 december lijkt het haast onbegonnen werk. Dat die twee zondagen samenvallen met kerstavond en nieuwjaarsavond speelt een belangrijke rol. Het is niet evident om iemand te vinden voor extra hulp wanneer beide feestavonden op zondagavond vallen.

Bijkomend nadeel voor de handel: de flexi-jobs die tot eind dit jaar enkel mogelijk zijn in de horeca. Wie een cent willen bijverdienen, zal sneller opteren voor een flexi-job in de horeca omdat het nettoloon gelijk is aan het brutoloon bij een flexi-job dan enkele uren bij de slagerij of bakkerij om de hoek bij te klussen. Daardoor houden zo’n tijdelijke krachten meer geld over. Vooral voedingswinkels, waarvan de meerderheid open zal zijn op 24 en 31 december, hebben het daardoor moeilijk om extra, tijdelijke krachten te vinden. Dat euvel voor de handelssector valt in 2018 weg omdat flexi-jobs in allerhande winkels dan ook mogelijk worden. “Handelaars zullen die flexi-jobs door het jaar heen goed kunnen gebruiken, maar zeker ook tijdens piekmomenten, zoals de eindejaarkoopzondagen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).