Muziek

‘Echo’ van Bazart is binnen gekomen op nummer 1 in de Ultratop 200 albums

 


‘Echo’ van Bazart is binnen gekomen op nummer 1 in de Ultratop 200 albums. Het is de eerste keer dat een lokaal debuut meteen op 1 belandt sinds de start van de Ultratop album chart in 1995. “Tot nu toe bereikten ook andere lokale debuutplaten wel de eerste plaats van de Ultratop, maar ze hadden daar steeds meer weken voor nodig,” zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop en de nummers zijn meteen te horen op Kneistiradio, de lokale omroep van Knokke-Heist (105.1 fm)

 

Hierbij het lijstje van lokale debuutplaten die de nummer 1 bereikten:

 • 1996 Get Ready! - Get Ready! 
 • 1999 The Mackenzie feat. Jessy - Angel
 • 2000 Novastar - Novastar
 • 2001 Adrivalan Orchestra - 50 Top Classics
 • 2001 M-Kids - Cool! 
 • 2002 Zornik - The Place Where You Will Find Us
 • 2003 Admiral Freebee - Admiral Freebee
 • 2003 Idool 2003 - Greatest Moments
 • 2003 Peter Evrard - Rhubarb
 • 2003 Wim Soutaer - Een nieuw begin 
 • 2003 Spring - Spring
 • 2005 Stash - Rock 'n Roll Show
 • 2005 Star Academy - Het album
 • 2005 Laura Lynn - Dromen 
 • 2006 Udo - U-Turn
 • 2007 Dean - So Many Ways
 • 2009 The Sunsets - The Sunsets
 • 2009 Lindsay - De mooiste dag
 • 2010 Tom Dice - Teardrops
 • 2011 Selah Sue - Selah Sue
 • 2012 The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band - The Broken Circle Breakdown soundtrack
 • 2014 Oscar and the Wolf - Entity
 • 2015 Ghost Rockers - Ghost Rockers 

Slechts twee internationale debuutalbums kwamen meteen op 1 binnen in de album chart:

 • 2001 Twarres - Stream
 • 2014 5 Seconds of Summer - 5 Seconds of Summer

Madonna heeft zichzelf vergeleken met de paus

MadonnaMadonna heeft zichzelf vergeleken met de paus. De zangeres is, sinds ze door Johannes Paulus II in 1996 werd geweigerd, niet te spreken over de rooms-katholieke kerk.
"Eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen de paus en mij", zei Madonna deze week tijdens een concert in Philadelphia. En vervolgens zong ze de Edith Piaf-klassieker La vie en rose, die ze opdroeg aan de rooms-katholieke kerkvader Franciscus die op dit moment een bezoek brengt aan de Verenigde Staten.


"Ik ben een paar keer door de katholieke kerk geëxcommuniceerd en daar ben ik trots op", zei de Queen of Pop in Philadelphia. Videobeelden van Madonna's uitspraken verschenen vrijdag op YouTube. "En aangezien de paus - ‘Popey Wopey’ - in ons land is, wil ik een lied aan hem opdragen. Het is een liefdeslied en het is mijn overtuiging dat de liefde de wereld draaiende houdt. En ik geloof dat er weinig verschil is tussen mij en de paus.’’
Madonna, die katholiek werd opgevoed, heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over de paus - zeker sinds Johannes Paulus II weigerde haar te ontvangen toen de zangeres in 1996 in Rome was bij de presentatie van de film Evita waarin zij de hoofdrol speelde. Door de jaren heen heeft de zangeres met diverse religies geflirt, vooral met de joodse kabbala.


Jaden Smith zoenend gespot met nieuwe vlam

Jayden-smith-kissing-girlfriend-sarah-snyder-ftrJaden Smith is hoteldebotel van zijn nieuwe vriendinnetje. Samen zaten ze openlijk te zoenen op de eerste rij van de New York Fashion Week. Sarah Snyder heeft het hart van de jonge acteur gestolen. In juli werden ze al gespot op de rode loper tijdens de première van Pitch Perfect en werden hierna ook een keer hand in hand gespot. Op social media werd het meisje herkend als de 19-jarige Sarah. Of Will Smith zijn toekomstige schoondochter goedkeurt, is nog maar de vraag. Volgens Bedford Local werd de blondine eerder dit jaar opgepakt vanwege het stelen van een peperdure handtas.

Stromae weken ziek

Popnieuws46

Nadat Stromae eerder deze week een concert in de Congolese hoofdstad Kinshasha afzegde, heeft de Belgische artiest nu al zijn shows tot 2 augustus geannuleerd. Volgens zijn entourage kampt de zanger met ernstige gezondheidsproblemen.

Na de annulatie van het concert in Congo werd Stromae onderworpen aan een grondige medische controle. "Daaruit is gebleken dat hij ernstige bijwerkingen vertoont van een preventieve behandeling tegen malaria", klinkt het bij zijn management. "Stromae werd meteen opgenomen in het ziekenhuis en zal enkele weken moeten opgevolgd worden. Omwille van zijn gezondheidstoestand zal hij voorlopig geen activiteiten kunnen uitvoeren."

Stromae zal zeker tot 2 augustus buiten strijd zijn. Dat betekent dat 9 internationale shows in het water vallen. Het gaat om optredens in Rwanda , Groot-Brittannië, Italië, Portugal, Zwitserland, Spanje, Canada en in het Amerikaanse Chicago. "We bieden onze verontschuldigingen aan bij de fans en de concertpromotoren. Voorlopig kunnen we nog geen data voor nieuwe concerten aankondigen", klinkt het nog.


Nieuw label voor Marcus Schössow

Marcus-schossowDe Zweedse dj en producer Marcus Schössow lanceert vandaag een eigen platenlabel: Code Red. Hij werkt hierbij samen met het bekende label Cloud9.

Goed begin is het halve werk

Cloud9 is onder andere het bedrijf achter labels als Armada van Armin van Buuren en Revealed van Hardwell. Nu kan dus ook Marcus Schössow een eigen label via het bedrijf op zijn naam zetten. De dj brengt meteen een eigen track uit op Code Red, ‘Zulu’, een samenwerking met de Zweedse dj Years. De track is anders dan de fans gewend zijn van Marcus. De voormalige trance dj die ooit ontdekt werd door Armin van Buuren heeft met ‘Zulu’ een rustige housetrack met vrolijke, Afrikaanse details geproduceerd.

Nieuws en concurrentie

Schössow, woonachtig in Nederland, start tevens ook een nieuwsblog onder de naam Code Red. De blog gaat niet alleen muziek en artiesten van zijn eigen label belichten, maar is ook bedoelt voor nieuws over producties en artiesten van concurrenten. Marcus belooft veel interactie met de fans. Zo wilt hij clubavonden en studiosessies via zijn blog uitzenden en zal er iedere maand een chat met Code Red artiesten zijn. Naast Years gaan onder andere NEW_ID, Jaz von D en Corey James muziek uitbrengen op Code Red.


Shakira is in verwachting van haar tweede kindje

Shakira-600x369Shakira is in verwachting van haar tweede kindje. Dat heeft de 37-jarige zangeres in een interview met de Mexicaanse editie van Cosmopolitan bevestigd. Er gingen al een tijdje geruchten dat de Colombiaanse zangeres opnieuw in verwachting zou zijn. Eind juli meldde een goede vriend van de popster, de Colombiaanse zanger Carlos Vives, al dat Shakira en Gerard Piqué een tweede kindje zouden verwachten. Shakira en de 27-jarige profvoetballer Piqué hebben al een zoontje, Milan, die in januari vorig jaar geboren werd. “Milan wordt binnenkort een grote broer”, bevestigt Shakira nu. Wanneer het kindje ter wereld moet komen, is niet bekend. Shakira en Piqué leerden elkaar in 2010 kennen tijdens de opnames van de videoclip voor het WK-lied ‘Waka Waka (This Time For Africa)’.

Mick Jagger denkt nog niet aan om te stoppen

Mickjagger-600x369Mick Jagger denkt er voorlopig nog niet aan om te stoppen met muziek maken en optreden. “Ik denk alleen maar aan de volgende tour. Mijn pensioen komt niet bij mij op”, vertelt de 71-jarige rocker aan Rolling Stone.

“Ik ben vooral bezig met het plannen van nieuwe optredens”, benadrukt Mick. Het muziekblad vraagt de nachtegaal ook of de mannen binnenkort nog de studio induiken om een nieuw album op te nemen. “Ik wist dat je dit zou vragen, maar ik weet het niet”, aldus Mick. “Het zou natuurlijk geweldig zijn en ik heb veel nieuwe nummers liggen die ik in de afgelopen jaren heb geschreven”, verklapt Mick. “Laten we het hopen.”

Als de mannen niet met elkaar een nieuwe plaat opnemen, zou het goed kunnen dat Mick in zijn eentje een album gaat maken. “Ik zou het heel leuk vinden om een Stones-album te maken, maar als dat er niet van komt. Ja, dan doe ik het. Ik heb namelijk ook nummers liggen die niet zo passen bij de Stones.”


AC/DC trapte gisteren hun wereldtoernee af

Acdcgelredome5AC/DC trapte gisteren hun wereldtoernee af in het GelreDome. Met een band in vorm werd duidelijk dat er nog altijd geen sleet op zit. Na de enorme succesvolle Black Ice Tour kwam er behoorlijk wat zand in de motor van AC/DC. Vorig jaar november sprak ik gitarist Angus Young en bassist Cliff Williams exact een dag nadat drummer was gearresteerd omdat hij handelde in drugs en iemand zou hebben ingehuurd om een moord te plegen. Die laatste aanklacht zou later vervallen maar op dat moment was er binnen de band toch veel onduidelijkheid. Daarnaast had Angus in de aanloop naar het nieuwe album Rock or Bust ook al zijn broer Malcolm Young verloren. Die moest stoppen omdat hij vanwege dementie niet meer in staat was om zijn legendarische gitaarfundering weg te leggen. In neef Steve Young werd een adequate vervanger gevonden: Chris Slade – de grote kale drummer die ook al tussen 1989 en 1993 Rudd verving. In die bezetting trad AC/DC gisteravond aan in het GelreDome in Arnhem. Na een paar weken terug al warm gelopen te hebben op het Amerikaanse Coachella Festival, betekende het Nederlandse optreden de officiële opening van de wereldtour. Natuurlijk zat het stadion vol en wellicht kon de organisator zelfs gemakkelijk voor de Amsterdam Arena kiezen. Toch viel in de Gelredome alles op zijn plaats. De band kiest voor deze tour voor een ovale podiumopstelling waarbij twee duivelshoorntjes het geraamte vormen. Ten opzichte van de Coachella-setlijst waren er een paar omzettingen. Na een overigens voor AC/DC-begrippen vrij spectaculair begin, waarbij de bandleden als astronauten fungeerden en via enorme langgerekte videoschermen de zogenaamd eerste stapjes op de maan werden geregistreerd, opende de band met een vlammende uitvoering van Rock or Bust, de titelsong van het nieuwe album. Een prima keuze omdat de song kan wedijveren met de beste tracks uit het oeuvre dat met zanger Brian Johnson werd opgenomen. Die was overigens vanaf het startschot opvallend goed bij stem. Daarnaast heeft AC/DC met Slade achter de drumkit meer power in huis en speelde Steve Young retestrak zijn partijen. Net als zijn neef Malcolm staat ook Steve samen met bassist Williams aan weerszijde van het drumpodium opgesteld en het duo komst slechts naar voren om wat achtergrondvocalen in de microfoon te blèren. En Angus? Ach, daar zit geen enkele sleet op. Gestoken in opvallend rood fluwelen schoolpakje, paradeerde hij met zijn Gibson GS over het podium en was zoals immer elke noot raak. Het eerste uur van het concert was zelfs beter dan de concerten tijdens de Black Ice Tour. Oude songs uit het Bon Scott-tijdperk zoals Shot Down in Flames en Hell Ain’t A Bad Place To Be werden met een enorme power vertolkt en in die vorm is er gewoonweg geen maat op de band. Dat nieuwe liedjes zoals Play Ball en Baptism By Fire minder zijn werd ook in de Gelredome duidelijk. Ze missen het venijn en de melodie van oude songs. Pak Dirty Deeds Done Dirt Cheap. Een norm dat AC/DC steevast op de setlijst heeft staan maar ook in Arnhem weer raak binnenkwam. De 33.000 aanwezige fans zorgden voor een elektriserende sfeer en daarmee werd het mindere middenstuk verbloemd. Het is duidelijk dat de toch al 68-jarige Slade nog niet fit genoeg is twee uur lang strak te spelen en zeker in het slepende Hells Bells en You Shook Me All Night Long liet hij de nodige steekjes vallen. Gelukkig was hij weer op adem voor het fenomenale slot met het oudje Sin City van het album Powerage. Een geweldig nummer dat de band sinds 2001 niet meer had gespeeld. Nog fraaier was de wedergeboorte van de albumtrack Have a Drink On Me van de historische rockplaat Back in Black. Een song die voor het laatst in 1985 op de setlijst stond. Wat mij betreft had AC/DC nog wel wat meer in de oude doos mogen grabbelen, want oude liveclassics zoals Riff Raff, If You Want Blood en Bad Boy Boogie zouden tijdens deze tour niet misstaan. Het einde was voorspelbaar maar raak. Whole Lotta Rosie met opblaaspop en Let There Be Rock met een lange gitaarsolo van Angus op een draaiende schijf op een lange catwalk leidden de toegiften Higway to Hell en For Those About To Rock in. Wellicht allemaal wat voorspelbaar maar AC/DC in deze vorm is haast ongrijpbaar. En gezien het fanatieke bekkie van Angus durf ik hier ook niet te gaan roepen dat dit wel eens een afscheidstournee zou kunnen zijn.


Anouk is niet te stoppen

Anouk1Anouk is niet te stoppen. Nadat ze in het voorjaar van 2013 de media beheerste met haar succesvolle deelname aan het Eurovisiesongfestival, ligt er nu alweer een nieuw schijfje. De kersverse moeder kiest op Paradise And Back Again voor reflectie.

Vier albums in een periode van amper vijf jaar – het is niet echt de standaard in de popmuziek, maar Anouk heeft nu eenmaal aparte rechten en artistieke carte blanche. Neem vorig jaar: ze gaf bij haar manager aan mee te willen doen aan het Eurovisiesongfestival en voordat ze het wist, stond ze ook daadwerkelijk met het ingetogen Birds in Malmö op het podium. Wat volgde was het verstilde album Sad Singalong Songs en nu is er dus Paradise And Back Again. Net als op haar laatste platen drukt Anouk ook nu het rock-‘n-rollpedaal niet al te diep in en kiest ze tekstmatig voor persoonlijke bespiegelingen, die bij vlagen pijnlijk eerlijk zijn. “Muzikaal gezien is dit de meest soulvolle plaat uit mijn carrière.”

Paradise And Back Again klinkt heel direct. Alsof het album in korte tijd is ontstaan.
“Klopt, ik ben gaan schrijven zonder enig idee. Ik had niet zoals bij Sad Singalong Songs een duidelijk concept voor ogen. Per song heb ik bekeken wat we in de productie erbij konden doen. Het was prima als er een lijn in zou zitten, maar absoluut geen must. Ik wist ook meteen dat ik dit album weer samen met Tore (Johansson, red.) en Martin (Gjerstad, red.) wilde doen. Zij werken razendsnel en daar houd ik enorm van. Als het om albums gaat, vind ik het verschrikkelijk als het een langslepend proces dreigt te worden.”

Dat ‘snel werken’, hoe gaat dat in de praktijk bij jou?
“Als we met z’n drieën twee dagen bij elkaar zitten, hebben we vaak zes nieuwe stukken. Dat gaat dan op een natuurlijke manier. Wij werken nooit op de automatische piloot. Ik heb ook geen zin om met iemand songs te schrijven en dan pas na maanden het resultaat te horen. Als mens ben ik veel geduldiger geworden, maar muzikaal ben ik nog altijd vreselijk ongedurig. Dat komt voort uit een enorm enthousiasme. Ik zit al een aantal jaren in een goede flow en wil zoveel mogelijk maken. Ik denk continu van: ik móet het nu doen, want wellicht is het straks verdwenen. Ik ben ook alweer bezig met een nieuwe plaat. Die bevat wél een concept en ik kan je nu al vertellen dat die helemaal te gek gaat worden. Er liggen al zeven nieuwe liedjes klaar.”

Heb je soms geen behoefte aan een sabbatical? Nederlandse artiesten om je heen doen het om de haverklap.
“Ik kan niet stoppen en zomaar een paar jaar vrij nemen. Ik heb gewoon vijf opgroeiende kinderen en moet het allemaal zelf bekostigen. Ik heb geen hulp van buitenaf en dat geeft de nodige druk. Anderzijds stimuleert dat mij enorm. Natuurlijk stel ik me weleens de vraag hoe ik het later allemaal moet doen. Dat zijn de momenten dat ik het jammer vind dat ik geen partner heb die tegen me zegt dat ik het even een paar jaartjes rustig aan moet doen. Nu sta ik er alleen voor en dat geeft een enorme drive. Ik ben een soort leeuwin die haar kinderen wil beschermen en het opvoeden zo goed mogelijk wil doen.”

Maar je zou toch ook een clubtour kunnen doen of het theater induiken? Dat is financieel ook aantrekkelijk.
“Het is gewoon niet fijn om vaak van huis te zijn. Zeker niet met zo’n kleintje. Daar wil ik bij zijn. Ik houd er enorm van om thuis bij de kinderen te zijn. Kijk, het is niet één avond dat ik weg ben. Ik moet repeteren en daarnaast is er die spanning en druk...”

In de song Places To Go spreek je het verlangen uit om weer op reis te gaan.
“Die drang heb ik standaard. Er is altijd het gevoel dat ik nog zoveel dingen moet doen, want ik ben er immers nog lang niet. Daarnaast zou ik heel vaak willen reizen. Dat doe ik ook wel, hoor. Soms pak ik de bus, gooi daar de kinderen en katten in en dan gaan we op pad naar Frankrijk. Vliegen met die kids is zo’n vreselijk gedoe. Als ze later groot zijn, ga ik dat wél doen. Of ze nu wel of niet meegaan.”

Je bent deze zomer bevallen van je vijfde kind. Zijn de nieuwe songs ook allemaal tijdens je zwangerschap ontstaan?


“Bijna alle songs zijn in die periode geschreven, ja. Meestal heb ik de instrumentatie en melodieën al liggen. Mijn manier van werken is methodisch. Ik kies ervoor om mezelf twee maanden volledig te richten op het schrijven van teksten. Op het moment dat de kinderen naar school zijn, sluit ik me elke doordeweekse dag volledig af. Ik stop met sporten, ga geen boodschappen doen. Dan draait alles om het creëren van teksten. Vooral in de ochtend ben ik scherp en in topvorm. In de middag of ’s avonds komt er niets uit mijn handen.”

“Tell me are you proud of who I am / Can you please help me understand / Why you couldn’t love me back / Forgiveness ain’t that hard to grasp / Daddy I need you here, you say (uit Daddy).” Dat is vreselijk openhartig, Anouk.

“Ik zie hoe de vaders van mijn kinderen met hen omgaan. Ze zijn zó lief voor hen. Dan beeld ik mezelf in hoe het bij mij had kunnen zijn. Een bevestiging of excuus zal ik nooit van mijn vader krijgen. Met mijn moeder heb ik af en toe contact. Dan gaat het over koetjes en kalfjes. Een hechte band zal het nooit worden, daarvoor is gewoonweg te veel gebeurd. Van mijn kant is er echter geen boosheid.”


Nieuw album van Boudewijn de Groot

F93ad53099d9d329a343090f1eb3b6ed_XLDit album gaat over ramen, spiegels en fotolijstjes, aan de hand waarvan gevoelens van vroeger bovenkomen die nog hetzelfde zijn als ze indertijd waren. Je kunt er niet meer bij, je beleeft ze als het ware achter glas.

Het duurt echter even voor de gelijknamige titelsong opdoemt. Alsof Boudewijn de Groot er behoedzaam naartoe werkt. Tot zover is het genieten van een elftal songs met mooie teksten en een opmerkelijk fantasievol- le begeleiding. Hoe kom je bijvoorbeeld op het idee om van Lola is geveld een stemmig stukje jazz te maken, compleet met trompetsolo? Ongetwijfeld komt dit uit de koker van producer Jean Blaute. Hij voelt haarfijn aan wat Boudewijn uit wil drukken, hetgeen al helemaal tot uiting komt in de subtiel opgebouwde songs vanafAnamorfose. Nu wordt het écht persoonlijk. Achter glas - de genoemde titelsong - en Ik ben een zoon gaan terug tot vader en moeder De Groot en de tropische sferen van Nederlands-Indië. Ook het slotstuk Portret mag niet onvermeld blijven. Schitterend. Achter glas is een prachtplaat.