We strippen in het nieuw

Striprekken-500x375Sedert een drietal weken zit de volledige stripafdeling (jeugd, volwassenen en graphic novels) van de gemeentelijke openbare bibliotheek in Scharpoord in een nieuw kleedje. De houten bakken werden vervangen door metalen rekken. De collectie strips staan overzichtelijker opgesteld en bovendien zijn deze rekken veel gebruiksvriendelijker. Striprekken2-500x375

Op 30 april vieren we het Hawaïaanse feest van de Lei in Knokke-Heist

KH_surfing_thecultofcool_leiday_A3_HR_zonder-snijlijnen---copieNog tot en met 28 mei kan je in het Cultuurcentrum Knokke-Heist terecht voor de eerste grote surftentoonstelling in Belgie : ‘Surfing, The Cult of Cool’. Deze gratis tentoonstelling dompelt de bezoekers onder in het verhaal van de surfcultuur. Op 30 april trekken we richting Surfers Paradise om het feest van de ‘lei’ te vieren.  

Op 1 mei vieren ze jaarlijks ‘Lei Day’ op alle Hawaïaanse eilanden. “‘Lei’ staat voor de typische Hawaïaanse bloemenkrans die iedereen op deze dag draagt. De surfers zelf maken een ‘Circle of surf’, al zittend op hun surfplank maken ze een grote kring even buiten de branding en gooien vervolgens bloemen in hun midden om goeie golven en een goed leven af te smeken van hun goden.”, weet Frank Vanleenhove van Surfers Paradise te vertellen.

Op 30 april trekken we massaal richting Surfers Paradise, uiteraard uitgedost met een lei rond de hals, om het feest van de ‘lei’ te vieren. Om 15 uur maken we met zen allen een traditionele ‘Circle of surf’. Deze ceremonie wordt begeleid door de jonge Belgische Surfkampioen Jack Verbraeken (18 jaar).

 • 15 uur: Circle of surf en fotomoment voor de pers
 • 16 uur: Optreden Vagabundos, een jonge dynamische groep, onder meer bekend van op de Gentse feesten, die een mix van Blues, Reggae, Ska en vooral ook Funk brengen.
 • 18 uur: Surf & Turf BBQ (€ 20, reserveren via info@surfersparadise.be)

Wenst u deel te nemen aan dit evenement, foto’s te nemen, de Circle of surf te filmen of één van de deelnemers te interviewen, richt u dan voor 27 april tot Elke De Mayer, via elke@wavemakers.eu of +32 (0)485 75 28 66.

Eventlocatie: Surfers Paradise, op het strand ter hoogte van de Appelzakstraat, parkeergelegenheid in de Zwinlaan.

Aanvullende expo: ‘Surfpassie aan de Oostkust’

De surfcultuur kreeg in België voet aan grond dankzij Frank Vanleenhove die eind jaren ’70 met de eerste surfplank uit Biarritz kwam aandraven. Hij brengt het verhaal van 30 jaar Surfers Paradise, de eerste surfclub in België, en de surfgeschiedenis van België en Knokke-Heist.

Daarnaast komt ook het meer kunstzinnige aspect van surfen aan bod. Angelo Demeulenaere (Flow & Soul), Belgische shaper (surfplankmaker) die wereldwijd surfplanken shaped en verkoopt, stelt een aantal exclusieve, zelfgemaakte surfplanken tentoon.

Tot slot brengt fotograaf Nick Verhaeghe een melancholische documentaire over de Belgische kust tijdens de winter met als menselijk element de surfcultuur, die rond deze periode tot leven komt. Hiervoor werkt hij met analoge camera’s en de beelden, zowel in kleur als zwart-wit, zijn ontwikkeld in een soep van zeewier en zeewater.

Een ‘must sea’ voor surfers en niet-surfers van alle leeftijden en windstreken.

Meer info op Cultuur.knokke-heist.be/surfexpo

Expo ‘Surfing - The Cult of Cool’
Zaterdag 25 maart – zondag 28 mei
Cultuurcentrum Scharpoord
10 – 19 uur
Gratis toegang


Tatiana Gallon , Danny Verdickt en Martine Vandamme winnen tornooi schuttersclub Vossenhul

P1260535Traditie getrouw werd de jaarlijkse Paas gaaischieting gehouden . De vierde amusementsschieting in de rij onder leiding van Hugo Van der Voort geholpen door het voltallig bestuur  De schutters konden opnieuw hun chocolade prijzen in ontvangst nemen na boeiende finales.

De vrouwen waren blijkbaar in goede doen / 3 tegen 1 man

 • Sprangen schieting winnaars werden
 • Hoofdvogel luchtkarabijn : Martine Vandamme
 • Hoofdvogel luchtpistool : Rita Soenen
 • De linker en rechter kalle werden verdeeld onder  Valérie Koentges (geweer) en Dirk Degraeve (Pistoo)

Zowel pistoolschutters als geweerschutters konden  onder elkaar  talrijke prijzen verdelen met deelname aan een klokkenspel een pijpen en vlaggenschieting .

Met als winnaars Tatiana Gallon , Danny Verdickt  en Martine Vandamme .

 

De lente kampioenschappen zullen verder de maandag en woensdagavond doorgaan in de kleine zaal van de sporthal” De stormmeeuw” tot midden juni.

Geïnteresseerden kunnen altijd een bezoekje overwegen; ze zijn altijd welkom vanaf 20uur .

P1260532


Stadsgenoot Rodrik Steverlynck wint de prijs Boontje

Prijsuitr Boontje Visvarken crop  DSCN6759Op het stadhuis van Sint-Niklaas werden tijdens een officiële zitting de winnaars van de poëziewedstrijd bekend gemaakt. "Dit jaar tellen we 170 inzendingen voor volwassenen en 66 bij de jeugd", vertelt voorzitter Lucien Bats van Boontje. "Deze poëzieprijs blijft het paradepaardje binnen onze initiatieven.

" Uit al die inzendingen de winnaars puren, is echter geen sinecure. "De jury maakt een selectie en overlegt onderling alvorens de winnaars aan te duiden", zegt schepen van Cultuur Annemie Charlier. "Op die manier komt telkens een kwaliteitsvolle winnaar uit de bus." In het kader van 800 jaar Sint-Niklaas was er met Wouter Vloebergh een winnaar van de gelegenheidsprijs, gericht op dat jubileum.

Daarnaast veroverde onze stadsgenoot Rodrik Steverlynck de prijs Boontje, won Diedelinde Buffel Linskens uit Oostkamp bij de jeugd en Frie J. Jacobs uit Zoersel bij de volwassenen. Boontje organiseerde al voor de 23ste maal zijn poëzieprijs die direct verwijst naar schrijver Louis Paul Boon.

Het winnende gedicht:

HET VISVARKEN

Een zwijn had verbeelding die niet was te temmen,
en feeling voor humor en een eigen wil.
Het zwijn besloot als een vis te gaan zwemmen,
en koos als timing exact één april.

Een visser dronk langs de sloot een fles bubbels.
Zijn dobber ging onder, dat is altijd leuk.
"Een zzwijn dat zzzwemt? Het heeft vinnen en schubbels?"
De man viel dood door een hartaderbreuk.

Het varken schrok en het voelde zich schuldig,
het kroop de sloot uit en werd weer normaal.
En de gerechtsarts noteerde zorgvuldig:
Veel te veel drank werd de visser fataal.

Het varkentje moest eens opgelucht zuchten:
Het was ontsnapt aan justitie zowaar.
Maar denk maar niet dat het stopt met zijn kluchten:
Hij weet nù al wat hij doet volgend jaar...

© Rodrik Steverlynck

(Gedicht bekroond met de 'Prijs Boontje',
Stadhuis Sint-Niklaas, 23 april 2017)

Prijsuitreiking Boontje VisvarkenDSCN6758


Hotels op zoek naar personeel

S__DSC3415-EditEr zijn momenteel in West-Vlaanderen heel wat openstaande vacatures. Ook in de hotelsector van Knokke-Heist en de rest van de regio wordt gezocht naar nieuw personeel. De hotels Ibis Styles Zeebrugge en Mercure Blankenberge zijn op zoek naar een receptioniste voor dagwerk en naar een dame om het ontbijt te verzorgen in de voormiddag. Solliciteren kan bij de manager van de hotels, Ann Bal.


Een zeer geslaagde start van het zomerseizoen in Tennisclub Duinbergen

WP_20170417_17_11_55_Pro

Gehurkt in het midden vlnr Maarten Desmedt, Ronny Lierman en Martine Heuzel van het feestcomité

Onlangs organiseerde het feestcomité van tennisclub Duinbergen een originele tennisactiviteit. Elk lid van TCD mocht een niet- lid uitnodigen. Van 10u tot 16u werden matchen gespeeld in verschillende poules. Voor de winnaars van elke poule waren mooie prijzen voorzien. Op de middag werd een pauze ingelast om met een sangria en een overheerlijke paella gezellig te tafelen. Ook een ideale gelegenheid om kennis te maken met het sfeervol terras met nieuw meubilair en de prachtige tennisaccommodatie. Maarten Desmedt, die op 1 juli samen met Hannelore Nauwelaers, de uitbating van de bar overneemt van Ronny Lierman, nam van de gelegenheid gebruik om de leden en ook de knepen van het vak reeds beter te leren kennen.


Stadsgenoot en Club kapitein Timmy Simons:“We kregen geen grip op de match”

 

Kapitein Timmy SimonsKapitein Timmy Simons stak na afloop zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. “Het wil maar niet lukken. Het wordt tijd om punten te pakken. Ik heb het vorige week ook nog gezegd: ‘Als je zelf je punten niet haalt, heeft het geen zin om te rekenen.’ We moeten dus beginnen met de volgende wedstrijden punten te pakken. We moeten niet naar de rest kijken, we moeten zelf presteren. We hadden gehoopt op meer hier vandaag, zeker omdat ze ook donderdag nog een zware wedstrijd hadden. Maar blijkbaar als je in een goede flow zit, ben je niet af te stoppen. We hebben getracht er iets tegenover te zetten, maar dat is ons niet gelukt. Mentaal komt dit wel aan, want we hadden er echt meer van verwacht. We kregen gewoon geen grip op de match en incasseerden al vroeg twee doelpunten. Eenmaal op een infiltratie van Dendoncker en eenmaal op een stilstaande fase. Dat zijn twee fases waarvoor we gewaarschuwd waren en dus moeten we daar echt beter doen. We hebben in de tweede helft wel nog iets meer ruimte gekregen om te voetballen, had ik de indruk. Maar we hebben maar één grote kans gehad met Wesley. Die ging niet binnen en dan is het hinken op twee gedachten: vol doorgaan voor meer of een pandoering uitsluiten.”
Over de rode kaart van Vormer wou Simons het volgende kwijt: “Ruud probeert met zijn werklust en strijdvaardigheid de groep scherp te zetten. Als je volop die adrenaline voelt, probeer je zo ook je team verder te helpen, als gevolg dat je net erover gaat. Dat is jammer, maar het is niet anders.”
Simons wil de focus vooral op de komende match tegen KV Oostende leggen. “Woensdag is er terug een wedstrijd. Langs de ene kant is het goed om de knop weer te kunnen omdraaien, maar langs de andere kant is het ook wel heel kort dag.”
De captain is nostalgisch naar vorig jaar. “We willen zo graag opnieuw beleven wat we vorig jaar meegemaakt hebben. Maar het is blijkbaar niet evident om dat twee jaar op rij te verwezenlijken. We gaan er wel nog alles aan doen om goede resultaten neer te zetten, want hier kunnen we natuurlijk niet te lang bij blijven stilstaan.”


Alexander Diaz Rodriguez won Damme-Brugge-Damme, Christophe Breugelmans pas 35ste

Alexander Diaz RodriguezIn Damme-Brugge-Damme gaven meer dan 1000 sportievelingen het beste van zichzelf. Alexander Diaz Rodriguez won op de 10 km en Simon Mestdagh was de snelste in de halve marathon. De tien kilometer en de halve marathon starten samen, al zorgde Bruggeling Alexander Diaz Rodriguez (foto) er voor dat er snel een schifting kwam. Hij schroefde het tempo stelselmatig op en liep van iedereen weg. De Bruggeling won de 10 kilometer voor Dieter Verschueren en Guy De Blander de eerste Knokke-Heistenaar noteerden we op plaats 35: Breugelmans Christophe. Op de halve marathon bleef het langer gesloten. Pas na de eerste passage aan de finish koos Simon Mestdagh het hazenpad, hij won de halve marathon voor Bart Bleyaert en Dries Lernout.


Oude vismijn in Zeebrugge krijgt flattoren tot 17 verdiepingen

Zeebrugge_Oude_Vismijn_R03Dat de oude vismijn in Zeebrugge plaats moet maken voor woongelegenheden en handelszaken was al enkele maanden bekend. Maar nu zijn ook enkele plannen uitgewerkt. Daaronder een flatgebouw van 17 verdiepingen hoog. Een milieu-effectenrapport moet nu kijken of zo’n flatgebouw daar mogelijk is, uit dat rapport zal dus blijken wat de buurt kan dragen. Na de milieueffectenstudie moet de stad nog een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opmaken en pas daarna kan ze een bouwvergunning geven en wordt de oude vismijn gesloopt.


Het Weer in Knokke-Heist

2017-04-21-007 2017-04-21-007Vandaag is het eerst wisselend bewolkt en droog. Na de middag neemt de bewolking toe en vergroot de kans op wat regen. De meeste neerslag valt in de nacht van morgen op dinsdag. De maxima liggen morgen rond 14 graden. De wind waait matig uit het westzuidwesten en neemt 's avonds toe tot vrij krachtig.

Vanavond en vannacht verwachten we eerst perioden van regen. Later opklaringen en meer droger. Het kwik zakt tot 5 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit west, draieend naar noordwest.

De golfhoogte langs de kust stijgt van 40 cm tot 80 cm deze avond. De temperatuur van het strandwater ligt rond 11 graden.

Wind & golven

Op het strand

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
24/04/2017 08u WZW 4 5 70 (20)
24/04/2017 11u WZW 4 5 70 (20)
24/04/2017 14u WZW 4 5 70 (20)
24/04/2017 17u WZW 4/5 6 90 (20)
24/04/2017 20u WZW 4/5 6 90 (20)
24/04/2017 23u WNW 5 6 100 (20)
25/04/2017 02u NW 6 7 130 (30)
25/04/2017 08u NW 5 6 160 (30)
25/04/2017 14u NW 5 6 150 (40)
25/04/2017 20u NW 4 5 100 (40)
26/04/2017 02u NNW 4 5 110 (40)
26/04/2017 08u NNW 4/5 6 130 (40)
26/04/2017 14u NNW 4 5 110 (40)
26/04/2017 20u N 3/4 5 100 (40)
27/04/2017 02u N 3/4 5 100 (40)

In zee

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
24/04/2017 08u ZW 5 6 110 (30)
24/04/2017 11u WZW 5 6 110 (30)
24/04/2017 14u WZW 4/5 6 110 (30)
24/04/2017 17u WZW 5 6 110 (30)
24/04/2017 20u WZW 5 6 120 (30)
24/04/2017 23u WNW 5/6 7 140 (30)
25/04/2017 02u NW 6 7 170 (30)
25/04/2017 08u NW 6 7 200 (30)
25/04/2017 14u NW 5 6 180 (30)
25/04/2017 20u NW 4/5 6 150 (40)
26/04/2017 02u NNW 4/5 6 160 (40)
26/04/2017 08u NNW 5 6 170 (40)
26/04/2017 14u NNW 4 5 140 (40)
26/04/2017 20u N 4 5 140 (40)
27/04/2017 02u N 4 5 140 (40)

Toeristische kaart van Zwinregio kent geen grenzen

Images2.persgroep.netToeristen krijgen vanaf dit jaar een folder met een toeristische kaart van de Zwinregio cadeau. Daarop worden horecagelegenheden, overnachtingsmogelijkheden, attracties en bezienswaardigheden aangeduid.

Verder staan er gedetailleerde kaartjes in van Sluis, Breskens, Oostburg, Damme, Knokke en Heist, vier grensoverschrijdende themafietsroutes en informatie over het openbaar vervoer. De kaart omvat ongeveer het gebied binnen de rechthoek IJzendijke-Kaprijke-Maldegem-Brugge-Zeebrugge.

De brochure is een initiatief van de Stichting Beleef Zeeuws-Vlaanderen. ,,De grens is op de kaart maar moeilijk te zien”, verklaart stichtingcoördinator Ilse de Smit. ,,En dat is ook de bedoeling. We willen de Zwinregio als één gebied in de kijker zetten.” De gemeenten Knokke-Heist, Damme en Sint-Laureins leveren een financiële bijdrage, net als de provincie Oost-Vlaanderen. Er zijn meer dan 150.000 exemplaren gedrukt. De kaarten zijn ook voor inwoners van de streek gratis verkrijgbaar bij toeristische bedrijven en de VVV’s in de Zwinregio.


Diverse parkeermeters op de Zeedijk Heist al maanden kapot

 

Parkeermeter-250x376Een leven zonder parkeermeters in Knokke-Heist is al jaren een utopie voor vele van onze inwoners, maar niet voor wie aan de zeedijk in Heist wil parkeren. De parkeermeters zijn er al een maanden kapot, maar sindsdien gebeuren er vreemde dingen. Niemand is blijkbaar van plan ze te laten herstellen. Zowel de parkeerwachters zelf als een aantal welwillende buurtbewoners brachten de bevoegde diensten al op de hoogte. Nu al maanden zonder resultaat.

Mensen blijven nu wel wat langer op de Zeedijk staan, zijn meer op hun gemak en spenderen ook meer, omdat ze geen rekening moeten houden met het uur.  Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Meer nog als de parkeermeters stuk zijn moet je alsnog een ticketje kopen bij een toestel in de omgeving die wel werkt.

Je parkeerschijf leggen is eigenlijk ook voldoende. Maar wel alleen als de parkeermeter ook echt stuk is. Wat dus wel al maanden zo is op de Zeedijk Heist. Als je met een moto rijdt, moet je geen parkeerschijf leggen. Dat zou nogal moeilijk zijn natuurlijk.

Stel dat de parkeerautomaat gewoon wat hapert op het moment dat jij net een ticketje probeert te kopen, en de parkeerwachter er tien minuten later bij een controle wél in slaagt de automaat aan de praat te krijgen, dan kan je een boete betwisten. Normaal gezien kan de beheerder van OPC de parkeerautomaten nakijken of er op het moment dat jij een ticketje uit de meter probeerde te halen, softwareproblemen waren.


DNA zonder dader is zoals café zonder bier

Zolang het parket het DNA-spoor op het lichaam van de vrouw die dood is aangetroffen op het strand niet met dat van haar moordenaar kan vergelijken, kan het niet zeker stellen dat het van hem is. Bovendien bewijst zo'n match enkel dat het om DNA van 1 en dezelfde persoon gaat en niet per se dat hij de moord heeft gepleegd. Dat zegt DNA-specialist Sabine De Moor van de UGent.

58e03d2fb72a3e0c716e43a80a75f107Het parket bevestigt vrijdag dat het een DNA-spoor heeft aangetroffen op het lichaam van de jonge vrouw die op 22 januari dood is aangetroffen onder een houten terras in Knokke. Wat betekent dat voor het onderzoek? Wij vroegen het aan Sabine De Moor. Zij is doctoraatsonderzoeker verbonden aan de UGent en werkt op DNA-databanken. Hoewel zij niet bij het moordonderzoek is betrokken, kan ze toch enkele hypothesen naar voren schuiven.

1. Hoe weet het parket zeker dat het DNA van haar moordenaar is?

"Bij een moordzaak voert het parket enerzijds een sporenonderzoek uit waarbij het zoveel mogelijk stalen en bewijzen verzamelt", zegt De Moor. "Daarnaast voert het een tactisch onderzoek. Zo gaat het na waar het slachtoffer is geweest, wat het heeft gedaan en wat maar haar of hem kan zijn gebeurd."

"Als het parket bijvoorbeeld blauwe plekken op het lichaam van het slachtoffer aantreft en ter hoogte van die plekken DNA aantreft, dan is de kans reëel dat het om DNA van de dader gaat. Het parket heeft veel ervaring met zulke zaken en weet dus waar op een lichaam te zoeken naar ongewone sporen."

2. Kan het niet om het DNA van haar vriend of van een kennis gaan?

"Waarschijnlijk heeft het parket over het hele lichaam van het slachtoffer naar alle mogelijke DNA-sporen gespeurd en die vergeleken met het DNA van haar vriend, haar familie en haar kennissen. Op die manier is het zeker dat het DNA-spoor dat nu is gevonden niet van hen is, maar van nog een andere persoon."

"Dit bewijs op zich niks", benadrukt De Moor. "Overal waar we komen, laten we DNA-sporen achter. Dat het DNA van die onbekende persoon op het lichaam van het slachtoffer is aangetroffen, betekent enkel dat de twee met elkaar in aanraking zijn gekomen. Het betekent niet per se dat zij of hij de moordenaar is."

3. Staat het vast dat het DNA-spoor van de "man met de blauwe jas" is?

Het parket is vrij zeker dat de befaamde "man met de blauwe jas" de moordenaar van de jonge vrouw is. Hij hing uren na de ontdekking van haar stoffelijk overschot nog rond op het strand en gedroeg zich erg vreemd. Wie hij is, is evenwel onbekend.

Gezien altijd een kans op contaminatie bestaat, knelt precies daar het schoentje volgens De Moor. "De enige manier om zeker te zijn dat het DNA-spoor afkomstig is van de "'man met de blauwe jas", is door die man op te sporen, zijn DNA af te nemen en dat met het spoor te vergelijken. Zolang die verdachte niet is gevonden, is een DNA-match nooit sluitend."


Maisons du Monde kiest voor Knokke-Heist

Eb3bd1b9cf02f13ae90dcf00d0760b04d18838f0De gekende winkel Maisons du Monde, gespecialiseerd in meubels, decoratie en interieur, opent op vrijdag19 mei hun nieuwe vestiging aan zee, dit aan Duinenwater in onze badstad. 

Ze zijn reeds enkele jaren actief in het winkelcentrum B-Park in Sint-Pieters waar heel wat tweede verblijvers hun zaken kopen om hun appartement gezellig in te richten. Nu moesten ze nog naar Brugge maar binnenkort kunnen ze terecht in onze deelgemeente Knokke. Voor de opening van deze nieuwe vestiging werd ook gezocht naar nieuw personeel.   


Slechts weinig sociale dakisolatiepremies in 2016

Politiek Regionaal Politiek RegionaalEr werden vorig jaar slechts 728 premies uitbetaald voor sociale dakisolatieprojecten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van onze streekparlementair Renaat Landuyt SP.a aan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Het gemiddelde bedrag van de premie bedroeg 1.764,11 €. In totaal werd vorig jaar 1,28 miljoen € uitbetaald. Dat is maar een fractie van de 6 miljoen € die werd voorzien. Aanvankelijk had de Vlaamse regering de ambitie om 3.000 daken per jaar te isoleren.

De sociale dakisolatiepremie biedt een mooie financiële stimulans aan eigenaars van dergelijke woningen: voor huurwoningen die bewoond worden door iemand uit de prioritaire doelgroep was in 2016 nog een premie voorzien van 23 € per m², terwijl de standaardpremie slechts 6 tot 8 € per m² bedraagt. Dit jaar bedraagt de sociale dakisolatiepremie nog steeds 20 € per m². Bovendien wordt ook nog een forfaitaire premie voorzien van 200 € per uitgevoerd werk. Wanneer de premie de kosten niet volledig dekt, kan de eigenaar de restfactuur voor 30% fiscaal aftrekken. In de praktijk moet de verhuurder meestal bijna niets opleggen.

“Het blijkt erg moeilijk om verhuurders te stimuleren om te investeren in woningen die ze verhuren op de private huurmarkt. Sinds het ontstaan van de premie in 2012 is er nauwelijks evolutie op te merken in het gebruik ervan. In 2014 vroegen 646 eigenaars een sociale dak-isolatiepremie aan. Drie jaar later blijkt de steunmaatregel nog steeds niet erg populair. Er is met andere woorden nog veel werk aan de winkel om alle huurwoningen energiezuinig te maken tegen 2020”, aldus Renaat Landuyt.

Het zijn vaak kwetsbare gezinnen die noodgedwongen een energieverslindende woning op de private markt moeten huren. Investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsbeglazing kan de energiefactuur drukken. De premie heeft dus ook op het vlak van armoedebestrijding een belangrijke rol te spelen. Een betere bekendmaking van de premie is essentieel, want vele huiseigenaars weten zelfs van het bestaan van de premie niet af.


Sleedoorndreef zal de nieuwe naam worden van het binnengebied Kragendijk en Kragenhoek

6a00d8341c50dd53ef01bb095938c1970d-800wiDe Deputatie heeft op 2 maart 2017 aan Ascot Belgium en Recon Bouw in beroep vergunning verleend voor de realisatie van een verkaveling voor 29 ééngezinswoningen in het binnengebied tussen Kragendijk en Kragenhoek. In deze verkaveling is nieuwe wegenis voorzien. De gemeenteraad gaf op 29 september 2016 goedkeuring voor het tracé. De nieuw aan te leggen straat moet een straatnaam krijgen.

In het kader van de vergunningsaanvraag werd reeds advies gevraagd aan de straatnaamcommissie van de cultuurraad. De commissie stelt de naam “Sleedoorndreef” voor, een plantennaam naar analogie met de namen van verkavelingen die grenzen aan de Kragendijk. De gemeenteraad is bevoegd om de straatnaam aanstaande donderdag principieel goed te keuren. Daarna wordt advies gevraagd aan de voltallige cultuurraad en wordt simultaan een openbaar onderzoek ingericht gedurende een maand. Vervolgens kan de gemeenteraad de naam definitief goedkeuren.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

LevensloopGEBOORTEN

 • Nicu Budihaci-Hatescu, zoon van Danut en Mihaela Budihaci-Hatescu, Knokke-Heist
 • Mathis Buyck, zoon van Peter en Nathalie Goorix, Knokke-Heist

OVERLIJDEN

 • Renée Spronck, 97j., wed. van Giuseppe Matteacci, Knokke-Heist
 • Maria Cosyn, 97j., wed. van Lucien Duponcheel, Knokke-Heist
 • Nathalia De Brock, 86j., wed. van Roger De Jonghe, Knokke-Heist
 • Marcel Sys, 84j., echtg.van Henriette Vankeirsbilck, Knokke-Heist

3 850 000 euro voor oude basisschool De Vonk Afdeling Zevenkote

Verkoopzevenkote1-500x332Op donderdagnamiddag 20 april 2017 vond in de raadzaal van het stadhuis Knokke de openbare verkoop van de voormalige gemeentelijke basisschool De Vonk Afdeling Zevenkote plaats. De instelprijs werd in overleg met het gemeentebestuur door notaris Thomas Dusselier vastgelegd op 3 miljoen euro. Op deze enige zitdag werd het voormalige schooltje uiteindelijk verkocht voor een bedrag van 3 850 000 euro. Stedenbouwkundig mag dit goed op een oppervlakte van 3600 m2 verkaveld worden in 4 percelen voor alleenstaande woningen. Wie de eigenaar is geworden stond niet in de aankondiging van het Gemeentebestuur.


Doorbraak in het onderzoek naar de moord op Sofie Muylle

2505731Het gerecht zit de moordenaar van Sofie Muylle (27), die op het strand gedood werd, op de hielen. Speurders hebben een DNA-profiel geïdentificeerd dat ze aan de dader toeschrijven. Al vijftien verdachten zijn inmiddels bij de politie uitgenodigd om hun DNA te laten vergelijken. Maar dat leverde nog geen match op.

Het lichaam van de Roeselaarse Sofie Muylle (27) werd op 22 januari teruggevonden op het strand, verstopt onder het staketsel van een brasserie-terras. Ze was verstikt maar niet verkracht.

Net drie maanden na de moord zijn speurders erin geslaagd om een DNA-spoor te ontleden dat zich op de arm van het vermoorde meisje bevond. De speurders zijn ervan overtuigd dat het van de dader afkomstig is en ze zijn overtuigd dat dat de kerel met de blauwe jas is, omdat die nog urenlang rondhing op de moordplek, blijkt uit beelden van beveiligingscamera’s uit de omgeving.

Van vijftien verdachten is een speekselstaal vergeleken, zonder resultaat. Speurders willen van nog meer mensen uit de omgeving van Sofie het DNA checken. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Het meisje had maar liefst vier gsm-toestellen en in totaal vierduizend contacten, onder meer mensen uit Italië, Albanië en Rusland. Het doet vermoeden dat ze er mogelijk een dubbelleven op nahield.

Hoewel het onderzoek nu weer vaart krijgt hopen speurders straks toch vooral op de Europese DNA-databank om de zaak helemaal op te lossen. Die databank met honderdduizenden profielen van misdadigers wordt binnenkort in gebruik genomen en de zaak van Sofie zou een van de eerste zijn die gebruikmaakt van de lijst.

Https _cdn.evbuc.com_images_30496121_209140634789_1_original


Het Weer in Knokke-Heist

2017-04-20-035 2017-04-20-035Vandaag zijn er zwaarbewolkte perioden met af en toe wat lichte regen of motregen. De maxima schommelen rond 14 graden bij een zwakke tot matige westenwind.

Vanavond blijft het zwaarbewolkt maar is het meestal droog.
Vannacht trekt een zwakke storing vanuit de zee met kans op lichte regen of motregen.
De minima liggen rond 9 graden. De wind waait matig uit west draaiend naar noordelijke tot noordoostelijke richtingen.

De golfhoogte langs de kust schommelt rond 40 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 12 graden.

Wind & golven

Op het strand

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
21/04/2017 08u WZW 3 4 50 (20)
21/04/2017 11u W 3 4 50 (20)
21/04/2017 14u WNW 3 4 45 (20)
21/04/2017 17u W 3 4 45 (20)
21/04/2017 20u W 3 4 50 (20)
21/04/2017 23u W 3 4 45 (20)
22/04/2017 02u WNW 3 4 55 (20)
22/04/2017 05u NNW 3 4 60 (25)
22/04/2017 08u NNO 3 4 60 (30)
22/04/2017 11u NNO 3 4 60 (30)
22/04/2017 14u NNO 3 4 65 (30)
22/04/2017 17u NNO 3 4 80 (35)
22/04/2017 20u NNO 3 4 90 (40)
22/04/2017 23u NNW 3 4 95 (40)
23/04/2017 02u NW 4 5 100 (40)
23/04/2017 08u N 2 3 95 (50)
23/04/2017 14u NNW 2 3 75 (40)
23/04/2017 20u W 2 3 60 (40)
24/04/2017 02u ZZW 3 4 55 (40)
24/04/2017 08u ZW 4 5 70 (40)
24/04/2017 14u W 4 5 70 (40)
24/04/2017 20u WNW 3 4 55 (40)
25/04/2017 02u NW 3 4 70 (40)

In zee

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
21/04/2017 08u W 4 5 50 (20)
21/04/2017 11u W 4 5 55 (20)
21/04/2017 14u W 4 5 50 (20)
21/04/2017 17u W 4 5 50 (20)
21/04/2017 20u WZW 4 5 50 (20)
21/04/2017 23u W 4 5 55 (20)
22/04/2017 02u NW 4 5 65 (20)
22/04/2017 05u NNW 4 5 65 (25)
22/04/2017 08u NNO 4 5 65 (30)
22/04/2017 11u N 4 5 75 (30)
22/04/2017 14u N 3 4 80 (30)
22/04/2017 17u N 4 5 95 (35)
22/04/2017 20u N 4 5 115 (40)
22/04/2017 23u N 4 5 120 (40)
23/04/2017 02u NNW 4 5 130 (40)
23/04/2017 08u NW 3 4 120 (50)
23/04/2017 14u WZW 3 4 95 (50)
23/04/2017 20u ZW 3 4 85 (50)
24/04/2017 02u WZW 5 6 85 (50)
24/04/2017 08u ZW 4 5 95 (50)
24/04/2017 14u ZW 4 5 105 (50)
24/04/2017 20u ZW 3 4 95 (50)
25/04/2017 02u ZW 3 4 90 (50)