Kneistse postbodes nu ook met een bakfiets

31242775_10213964464778677_3285481309484351488_n
De wereld van post- en pakketbezorging streeft al een tijd naar een duurzamere manier van werken. Minder uitstoot van CO2 is ook daar het devies. Wij gingen kijken bij De Post dat samen met de postbodes van Knokke-Heist werken aan een nieuw initiatief met de zogenaamde Post-bak-fiets. Het inzetten van e-bikes kan daarbij een prominente rol gaan spelen in het straatbeeld van Knokke-Heist.

Het project is volgens De Post is nog volop in ontwikkeling. “Naast bezorging van post en pakket, is het de bedoeling de dienst verlening veel breder te maken. Zo kan ook gedacht worden aan het bezorgen van producten van plaatselijke winkeliers bij consumenten in Knokke-Heist. Een andere toepassing zou bijvoorbeeld het bezorgen van bloemen kunnen zijn. Er is veel mogelijk en ze onderzoeken of die mogelijkheden commercieel haalbaar zijn.” Foto's: Yvan Kaux

31318288_10213964465538696_1556457493364736000_n


Isabelle Goeminne op provincielijst N-VA

Dierenarts Isabelle Goeminne (44 jaar), die onlangs meedeelde kandidaat te zijn voor N-VA in Knokke-Heist, zal ook de N-VA vertegenwoordigen voor de provincieraadsverkiezingen van 14 oktober. Ze krijgt volgens de N-VA Knokke-Heist met een zichtbare vierde plaats het vertrouwen van de partijtop.

31295509_10214136192296528_6310854992886497280_n

“De N-VA heeft mij gevraagd om ook kandidaat te zijn voor de provincieraadsverkiezingen. Knokke-Heist haalde in 2012 voor de N-VA een score van 37,5 %”., zegt Isabelle Goeminne.

Ook Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid en fractieleider voor de N-VA in Knokke-Heist reageert enthousiast: “Ik heb alle vertrouwen in Isabelle. De N-VA heeft met Isabelle Goeminne een gedreven kandidate met ervaring in bovenlokale verkiezingen. We zullen een sterke tandem vormen’.  De N-VA zelf wil de provincies afschaffen. Isabelle Goeminne weet daarmee meteen wat haar opdracht is.


Bouw nieuwe vleugel voor Sincfala van start

 

 

In de Pannenstraat zijn de voorbereidende werken voor de bouw van een nieuwe vleugel voor het museum Sincfala en de gemeentelijke basisschool Het Anker gestart. Het voormalige sanitaire gebouwtje is reeds volledig gesloopt. Na de plaatsing van de regenputten, starten de funderingswerken. Via een nieuw voorplein zullen de bezoekers in de toekomst onthaald worden aan een moderne balie met cafetaria. De reuzen Pier en Wanne worden beneden permanent tentoongesteld en zullen via de grote glaspartij duidelijk te zien zijn voor wie langs het museum voorbijkomt. De bovenverdieping dient als eetzaal voor de leerlingen van het Anker. 's Avonds of in vakantieperiodes kan de dienst Erfgoed deze ruimte ook gebruiken voor optredens en lezingen. De school krijgt daarnaast ook een nieuw sanitair blok dat in het nieuwe volume geïntegreerd wordt. (foto's dienst Communicatie)


Knokke-Heist wil zwerfvuil aanpakken

Sliuikstorten4medium-250x188Op de gemeenteraad van donderdagavond wilde raadslid Olivier Bodyn weten of de intelligente camera’s die worden ingezet tegen de hondenpoep ook kunnen worden ingezet tegen zwerfvuil.

“Het is zo dat mensen tegenwoordig nogal laks omspringen en lui zijn in hun handelen, zei Bodyn. Een zeer merkbaar gevolg is het feit dat mensen hun afval niet blijven vasthouden tot een volgende afvalbak, maar het gewoon laten vallen waar ze staan. Dit zorgt overal voor zwerfvuil van de dijk tot langs de invalswegen van Knokke-Heist.”

Volgens burgemeester Leopold Graaf Lippens kan men langs de Zeedijk de camera’s inzetten. Om andere plaatsen ligt het moeilijker omwille van de privacywet. “Als je kijkt wat er allemaal ligt rond de werven. Wat ze bouwen in Knokke-Heist is mooi…. Maar men kuist amper iets op, zei de burgemeester.” Die verwees naar de werken in Bakboord (Heulebrug) waar de straten en de omgeving er inderdaad zeer vuil bij ligt. “Ik heb er hen op gewezen, zei burgemeester Lippens. Die ook liet verstaan de Heistlaan te laten opkuisen. Hij kondigde eveneens een preventiecampagne aan tegen zwerfvuil deze zomer. In de toekomst worden de openbare vuilbakkenin Knokke-Heist ook uitgerust met sensoren. Zodat overvolle vuilbakken binnenkort tot het verleden behoren. 


Meervoudig wereldkampioen freestyle kitesurfen, Youri Zoon te gast bij Anemos

Youri Zoon Affiche 2018
Op zaterdag 5 mei komt meervoudig wereldkampioen freestyle kitesurfen, Youri Zoon, naar Anemos Beachclub voor een gratis skill workout. De workout is bedoeld voor kitesurfers die hun skills wensen bij te werken met de hoogstpersoonlijke tips and tricks van de legendarische kitelegende. Anemos Beachclub is de ideale locatie voor deze clinic gezien de uiterst goede ligging en ideale condities in de baai van Heist. We starten om 11h00 met een gratis testmoment van de nieuwste Slingshot kitematerialen, gevolgd door een stevige "clinic" op het water met demo's van Youri Zoon. Afsluiten doen we met een optionele bbq op het strand. Ook voor niet-kitesurfers is zaterdag 5 mei een datum om aan te stippen in de agenda. Anemos organiseert gelijktijdig Dé Watersportdag. Jong en oud kan inschrijven voor tal van gratis watersportinitiaties en heel wat watersportsfeer op en naast het water.


De zes troeven van Natuurpunt tijdens de Week van de Zee

20180130_163432

Zaterdag 28 april 2018

eeuwen menselijke invloed op de Zwinstreek
Geleide natuurwandeling in het Vlaams Natuurreservaat Zwinduinen en Polders en de Groenpleinduinen

afspraak: 14:00u aan het Oosthoekplein Knokke-Zoute

gids: Luc Lierman tel:  050/61 19 56

handig: verrekijker en eventueel loep.

Over de invloed van de mens op de Zwinstreek- week van de zee.

Zondag 29 april 2018

Gansedag fietstocht langs ‘onze stukken’
Geleide fietstocht langs al de gebieden die we in beheer hebben

afspraak: 10:00u aan het Oosthoekplein Knokke-Zoute

gids: Luc Van Rillaer – 050/623569

zeker nodig : fiets & pick-nick

handig: verrekijker en eventueel loep.- week van de zee.

dinsdag 1 mei 2018

lentezangers in het duin
Geleide natuurwandeling in het Vlaams Natuurreservaat 'De Zwinduinen en Polder'.

Afspraak: 14:00u Oosthoekplein Knokke-Zoute

Gids: Stefaan Brinckman tel: 0473/599604

handig: laarzen, warme kledij, verrekijker en eventueel loep.

Lenteconcert in de duinen – week van de zee

zaterdag 5 mei 2018

lentezangers in het duin – vroegmorgeneditie!

Vroegmorgen in het Vlaams Natuurreservaat 'Zwinduinen en polders'

afspraak: 06 00u Oosthoekplein Knokke-Zoute

Gids: Omer Rappé tel. 050/51.24.17

handig: warme, winddichte kledij, stevige wandelschoenen en verrekijker

De kinderen worden begeleid door Lounis en Rane, onze jongste gidsen in spé

zondag 6 mei 2018

lentezangers in het duin – vroegmorgeneditie!

Vroegmorgen in het Vlaams Natuurreservaat 'Zwinduinen en polders'

afspraak: 05:00u Oosthoekplein Knokke-Zoute

Gids: Omer Rappé tel. 050/51.24.17

handig: warme, winddichte kledij, stevige wandelschoenen en verrekijker

Vroegmorgenconcert in de duinen – week van de zee

zondag 6 mei 2018

Bijenfietstocht
G
eleide fietstocht langs onverwachte hoekjes

afspraak: 14:00u Heldenplein Heist

gids: Alfred Anthierens – tel gsm 0494 173193

handig: degelijke fiets, verrekijker en eventueel loep.

Ontdek tijdens de bijenfietstocht dat bijen heel wat vriendelijker zijn dan we denken en heel wat.

nuttig werk verrichten.– week van de zee


Bezoek de molens van ’t Kalf en Ramskapelle

Molen callant ramskapelleOp zondag 29 april 2018 is het Vlaamse Molendag en geven molenaars uitleg over de werking van hun geliefde molen. Ook in Knokke-Heist zal de Kalfmolen en de molen van Callant van 10 tot 16 uur te bezichtigen zijn.  De Kalfmolen is een beschermde open houten standaardmolen (ca. 1670) die sterk het beeld van de Graaf Jansdijk bepaalde.  De huidige molen werd genoemd naar de vlakbij gelegen herberg ‘Het Kalf’. Net als de wijk rond de molen die sinds de 19de eeuw bekend staat als ‘Het Kalf’. De spierwitte bergmolen van  Callant (1897), met onderdelen van een oudere staakmolen die al in 1461 wordt vermeld, staat aan de rand van het pittoreske polderdorp Ramskapelle. Hij is sinds 1999 beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.   De moeite dus om te bezoeken!


Nieuw korpslid legt eed af bij Lokale Politie Damme/Knokke-Heist

KAB_SECR_20180426_Eedaflegging (1)
Inspecteur Lynn ’t Kint (24) legde gisteren de eed af in handen van de voorzitter van het politiecollege, burgemeester graaf Leopold Lippens. Lynn versterkt het interventieteam van de directie Veiligheid. Op de foto staan ook burgemeester Joachim Coens, korpschef Steve Desmet en commissaris Philippe Vandierendonck.

KAB_SECR_20180426_Eedaflegging (2)


Lokale Politie bevestigde zonet diefstal Natural Golden Chaos

Maxresdefault
Uit een kunstgalerij in Het Zoute is afgelopen nacht een gouden kunstwerk van Arne Quinze gestolen. Natural Golden Chaos zou naar schatting 2,2 miljoen euro waard zijn. Onze Lokale politie van de zone Damme/Knokke-Heist bevestigt volgens VTM zonet de inbraak.

Arne Quinze

Als artiest werd hij in 2006 bekend door het plaatsen van Uchronia, een co-creatie met Jan Kriekels, Maurice Engelen en de Uchronia crew. Het resultaat werd een houten constructie van 30 m hoog en 60 m breed op het Burning Man festival in de Nevadawoestijn, VS. In eigen land bouwde hij Cityscape aan de Guldenvlieslaan in Brussel in 2007. In 2008 bouwde hij een groot werk The Sequence, een oranjekleurige constructie in hout en beton achter het Vlaams parlement in de Leuvenseweg in Brussel. Voorts hield hij tentoonstellingen in onder meer Brussel, New York, Miami, São Paulo, Milaan en Verona.

"Rock Strangers", kunstwerk van Arne Quinze op de zeedijk van Oostende; artistieke impressie (2013) door de Belgische kunstschilderes Yasmina

Op 4 juli 2011, de Amerikaanse nationale feestdag, onthulde hij Rock Strangers op het Vrijheidsbeeld in New York in het kader van het 'Global Green Box'-project van biermerk Beck's. Het werk is een toepassing van ‘augmented reality’ en bestaat puur virtueel.

De dieven sloegen toe bij Maruani Mercier, in de Kustlaan. Natural Golden Chaos werd vervaardigd uit goud van 18 karaat en heeft een waarde van 2,2 miljoen euro. Het kunstwerk van 45 kilogram werd via het raam naar buiten gedragen. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe de verdachten het kunstwerk in de koffer van hun auto gooien.

 


Het Weer in Knokke-Heist

31306861_2330462093847284_7419404047897067520_n

Weerfoto: Fred van Soomeren

Vandaag donderdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In de loop van de namiddag schuift er wat meer bewolking binnen en stijgt de kans op een lokale bui. De maxima schommelen rond 12 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit de westelijke sector.

Vanavond en volgende nacht wordt het gedeeltelijk bewolkt en droog met vooral hoge en middelhoge wolkenvelden. Het wordt een frisse nacht met minima rond 7 graden. De wind zwakt af en krimpt naar zuid.

De golfhoogte langs de kust schommelt tussen 1 en 1.50 m, volgende nacht afnemend naar 50 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 12 graden.

Wind & golven

Op het strand

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
26/04/2018 08u WZW 4 6 145 (35)
26/04/2018 11u W 5 7 135 (25)
26/04/2018 14u WZW 5 7 125 (25)
26/04/2018 17u WZW 4 7 115 (25)
26/04/2018 20u WZW 4 6 125 (25)
26/04/2018 23u ZW 3 5 105 (25)
27/04/2018 02u ZW 3 4 85 (20)
27/04/2018 08u Z 2 3 50 (20)
27/04/2018 14u ZZO 3 4 35 (15)
27/04/2018 20u NO 3 5 55 (20)
28/04/2018 02u ZZW 4 5 65 (20)
28/04/2018 08u WZW 3 4 60 (30)
28/04/2018 14u WZW 4 5 60 (25)
28/04/2018 20u W 3 4 60 (25)
29/04/2018 02u ZZW 1 2 50 (25)

In zee

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
26/04/2018 08u W 6 7 165 (35)
26/04/2018 11u WZW 5 7 155 (35)
26/04/2018 14u WZW 5 6 135 (25)
26/04/2018 17u ZW 6 7 155 (35)
26/04/2018 20u ZW 5 6 155 (35)
26/04/2018 23u ZW 5 6 140 (35)
27/04/2018 02u ZW 4 5 105 (25)
27/04/2018 08u Z 3 4 65 (20)
27/04/2018 14u OZO 3 4 45 (15)
27/04/2018 20u ZO 4 5 75 (20)
28/04/2018 02u ZW 5 4 105 (40)
28/04/2018 08u W 5 4 110 (55)
28/04/2018 14u WZW 4 5 95 (40)
28/04/2018 20u WZW 4 5 90 (40)
29/04/2018 02u N 2 3 75 (25)

Rechtervleugelverdediger Sven Cornette onder contract bij R Knokke FC

2Rechtervleugelverdediger Sven Cornette tekende een contract voor één seizoen bij RKFC. Hij komt over van bij Club Brugge (de beloften) waar hij kapitein is. Hij is 19 jaar en zo’n 1m74 groot. Hij speelde zo’n twee jaar bij Club Brugge. Sven brengt de gemiddelde leeftijd bij R Knokke FC op zo’n 24 jaar.


Maak talenten winnen Vlamo-wedstrijd... de update

Vlamo 4
Leerlingen van MAAK · Open Academie voor Kunsten pakten afgelopen weekend weer uit met schitterende resultaten op de Vlamo-wedstrijd, waar per provincie de beste twee solisten per reeks en afdeling mochten deelnemen. De finales van Amaury Stekelinck, Mike Chen en het duo Job Clement en Martijn Susla waren absolute toppers: ze werden allemaal eerste in hun reeks! Jury én publiek waren telkens erg geraakt door hun spel.

Voor jongeren zoals hen, die een opmerkelijk engagement en muzikale begaafdheid tonen, lanceerde MAAK dit schooljaar de richting Jong Talent. In deze unieke optie krijgen de jongeren extra kansen. Zo worden hen meer ‘les-tijd’ en heel wat workshops en masterclasses voorgeschoteld. Wil je deze talenten graag eens aan het werk zien? Wees welkom op zondag 3 juni in MAAK voor drie specifieke Jong-Talent-concerten (10u, 13.30u en 15u).

Een paar weken geleden hadden we trouwens een heel leuk gesprek met Jonge Talenten Amaury en Dave. Lees het artikel na op http://maak.knokke-heist.be/nieuws/interview-jong-talent


Schepen van Sociale Zaken Kathleen van der Hooft strijd tegen vereenzaming

Al bijna 20 jaar onderneemt Knokke-Heist acties om vereenzaming tegen te gaan. Schepen van Sociale Zaken Kathleen van der Hooft wil deze traditie verder zetten en schakelt met verschillende initiatieven een versnelling hoger om de verbondenheid tussen vereenzaamde mensen in de gemeente te versterken.

 

Bloeiende ontmoetingscentra

In 1999 startten de Seniorenadviesraad en het OCMW Knokke-Heist het project ‘Strijd tegen vereenzaming’ op. Vrijwilligers bezochten 80-plussers om vereenzaming op te sporen. Later werd het project verder gezet onder de naam ‘Senior-Plus’. Uit beide initiatieven bleek dat ouderen nood hebben om anderen te ontmoeten. Het was de aanzet om de ontmoetingscentra van de Seniorenadviesraad op te richten. Met de 19424398_10155664287829610_6401813055136998186_nin Heist, De Sint-Joris in Knokke en Westpunt in Westkapelle beschikt Knokke-Heist over drie bloeiende ontmoetingscentra waar heel wat senioren langskomen en deelnemen aan verschillende activiteiten.

Kort na de oprichting van de centra zette het gemeentebestuur en OCMW een samenwerking met de wijkpolitie op. Een samenwerking die nog steeds vlot loopt en zijn vruchten afwerpt. Jaarlijks geeft de politie een 20-tal situaties door aan het Sociaal Huis. Op die manier kunnen zij geïsoleerde ouderen en complexe thuissituaties opsporen en actie ondernemen.

 

Mobiliteit

Eenzaamheid is vaak gelinkt aan de beperkte mobiliteit van mensen. Ze hebben geen mogelijkheden om zich te verplaatsen en blijven daarom vaak thuis. De Minder Mobielen Centrale helpt deze mensen en via vrijwilligers kunnen zij toch op hun bestemming geraken. In 2017 vervoerden de vrijwilligers zo’n 60 cliënten. In totaal werden 740 ritten uitgevoerd, goed voor zo’n 20 700 km. De reductiekaart voor taxivervoer, waar zo’n 88 mensen gebruik van maken, zorgt er ook voor dat mensen zich eenvoudig kunnen verplaatsen.

 

Het Salon brengt ouderen samen

Uit het ouderenbehoeftenonderzoek in 2012 werden ruim vierhonderd 60-plussers ondervraagd. Uit het onderzoek bleek dat 10 tot 15 procent van de ouderen in Knokke-Heist matig tot ernstig vereenzaamd is. Als antwoord hierop ontwikkelden medewerkers van het Sociaal Huis ‘Het Salon’. Een maatschappelijk werker gaat op huisbezoek bij alleenstaande ouderen en brengt hen, als ze dit wensen, samen in kleine groepen in hun eigen buurt om vertrouwen op te bouwen. Van daaruit worden contacten gelegd met het sociaal en cultureel leven in de gemeente. Zo stromen mensen door naar de ontmoetingscentra, seniorenverenigingen, sportactiviteiten… . Het Salon was aanvankelijk een experiment, maar de resultaten zijn bijzonder positief. Een 60-tal ouderen nemen momenteel deel en dat is boven alle verwachtingen.

In de regio Heist experimenteert het Sociaal Huis momenteel met de Mi.Babbel. Via telefonische gesprekken gaat men na of het mogelijk is om eenzaamheid te detecteren en er een antwoord op de bieden. Dit experiment loopt eind mei af.

 

Nieuw project in de pijplijn

Knokke-Heist doet dus al ontzettend veel om vereenzaming tegen te gaan en wil dit in de toekomst nog uitbreiden. Het OCMW en het gemeentebestuur blijven inzetten op sociale cohesie, buurtgericht werken en het bestrijden van vereenzaming. Een mooi voorbeeld is het nieuwe project Zorgvriendelijke gemeente dat momenteel wordt voorbereid. Hoofddoelstelling is om ouderen in staat te stellen om te leven en oud te worden op de plaats waar hij of zij het liefst wil.


Ook in onze badstad sloten de vakbonden vandaag de Lidl supermarkt

Volgens de bonden heeft het personeel onder meer spontaan het werk neergelegd in de hele kustregio en Brugge. Er heerst al een tijd ongenoegen over de gestegen werkdruk bij de warenhuisketen. De vakbonden zeggen dat de directie niet met vertrouwenwekkende voorstellen op de proppen kwam. "Het was een herkauwing van maatregelen van vorig jaar, die niet hebben geholpen", zegt Johan Lippens van LBC.

Dat spreekt de directie tegen. "Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de "vliegende ploeg" uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.

Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. "We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren", zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen. Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken.


Het Gerecht wil jonge moeder aan de leugendetector

Image-2017-04-13Een jonge moeder uit onze badstad van 21 haar baby van zeven maanden zou hebben vergiftigd, zal getest worden met een leugendetector. Zij blijft namelijk ontkennen dat ze haar kind gif zou hebben toegediend.

Half maart bracht ze haar zoontje zelf naar AZ Zeno. De baby was bewusteloos en leek niet meer te ademen. De artsen dachten eerst dat de baby door elkaar was geschud en brachten het jongetje naar het universitair ziekenhuis van Gent.

Daar vonden ze sporen van Haldol, een product dat ze ook in rusthuizen en gevangenissen gebruiken om psychoses te behandelen. De vrouw uit Knokke werkt in een rusthuis als verzorgster, en dus zou het gif van haar kunnen komen. Maar dat blijft ze dus ontkennen. De baby verblijft intussen bij z'n papa en stelt het goed. Hij zal waarschijnlijk geen letsels overhouden aan de vergiftiging.

Een polygraaf (letterlijk: veelschrijver), ook wel leugendetector genoemd, is een instrument waarmee meerdere fysiologische reacties tegelijkertijd kunnen worden geregistreerd. Dit kunnen spontane fluctuaties zijn, of reacties in fysiologische activiteit die worden opgeroepen door bepaalde prikkels (zoals: geluid, dia's, tastprikkels) of condities (zoals: emotionele filmfragmenten of cognitieve taken).


Drie gratis wandelingen in het kader van de Week van de Zee

IMG_201803240003crbw

Week van de Zee: De nachtegaal en andere vroege vogels tijdens het ochtendgloren.

Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdekken we werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang.  De lijsterachtigen, Roodborst en Winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is, tesamen met de echte nachtzangers als de Nachtegaal en Zwarte Roodstaart. Langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen.

Met het mooie weer dat we vorige week mochten ervaren,  zijn werkelijk nagenoeg alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd.  Alle soorten zijn volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op.  Het ochtenconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring.  De Zwinduinen tellen niet minder dan een twintigtal zangposten van de Nachtegaal, maar ook Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Grasmus zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria.

En uiteraard mogen we nu ook rekenen op doortrekkende soorten als Tapuit, Paapje, zwaluwen en Gele kwikstaarten.  Uiteraard houden we ook speciaal een oogje in het zeil voor de zeldzame Beflijster die in deze periode in kleine aantallen door onze duinen trekt.  En mogelijks zien we ook wel een groepje doortrekkende Lepelaars of een Purperreiger die in de Zwinduinen een nachtstop gemaakt heeft vooraleer verder te trekken.

Een niet te missen wandeling voor elke vogelliefhebber.

Afspraak: Zaterdag 28 april om 05:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Praktisch: Laarzen noodzakelijk, verrekijker en eventueel loep.

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis in het kader van de Week van de Zee.

IMG_201708230051crbw

Thema: Week van de Zee: Voorjaarsbloeiers in schrale duingraslanden.

Park 58 is één van de floristische pareltjes van de Oostkust.  Nu de lente volop op gang komt, staan de typische lentebloeiers van het duin volop in bloei, waaronder enkele zeldzaamheden als Kegelsilene, Nachtsilene, Kuifhyacint, Zandmuur, Zandhoornbloem en Kandelaartje.  Maar uiteraard treffen we er ook de algemenere typische soorten van schrale duingraslanden aan als Akkerhoornbloem en Muurpeper.

Tijdens de voorjaarsdoortrek van de vele zangvogeltjes treffen we ook hier soorten aan als Grasmus, Braamsluiper, Zwartkop en Tuinfluiter die heel eventjes hun zang laten horen.

En het duingebiedje gonst ook van het insektenleven.  Talrijke hommels en zweefvliegen zoeken de voorjaarsbloeiertjes op voor de aanwezige nectar.

Afspraak: Zaterdag 28 april om 10:30 uur aan de hoofdingang van Park 58 (onder de pergola) - Elizabetlaan te Duinbergen.

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep.

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis in het kader van de Week van de Zee.

Thema: Week van de Zee: Het mysterie van het natuurleven in de schemering.

Een avondwandeling door het duin is een bijzondere ervaring.  Bij avondval worden o.m. de meeste zoogdieren actief, maar ook een aantal vogels waaronder de Nachtegaal sluiten de dag af met een laatste territoriumafbakening.  Maar het blijft natuurlijk een ontdekkingstocht op geluk.  Op een avondtocht hangt veel af van hoe onopvallend wij ons kunnen verplaatsen en wat toevallig ons pad kruist.  In het bijzonder om eventuele zoogdieren te zien, mogen we totaal niet opvallen, noch door geluid, noch door geur.

En met een beetje geluk hebben we ook een ontmoeting met een of andere uil.  Ook sporen we met behulp van de batdetector vleermuizen op.

We gaan dus op zoek naar alle mogelijke nachtelijke ontmoetingen.  En als de temperatuur een beetje meezit, zullen ook de Boomkikkers actief zijn en klinkt de zang van de mannetjes overal om ons heen vanuit de talrijke duinpoelen.

Afspraak: Donderdag 3 mei om 20:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Praktisch: Stevig waterdicht schoeisel, verrekijker en eventueel loep; bij vochtig voorjaar laarzen noodzakelijjk. Geen deo's, parfums of aftershave..

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis in het kader van de Week van de Zee.


Joseph Slabbinck en Monique Van Parys vierden diamanten huwelijksjubeleum

Onlangs vierden Joseph Slabbinck en Monique Van Parys hun diamanten huwelijksjubileum in feestzaal Ter Mude. Schepen Kathleen van der Hooft nam de honneurs waar om namens het gemeentebestuur en het Koninklijk Paleis de felicitaties over te maken aan het koppel. Joseph en Monique stapten op 23 april 1958 in het huwelijksbootje in Knokke. Joseph voetbalde bij Royal Knokke FC van de kadetten tot aan de eerste ploeg. Hij stond op de theaterplanken bij ‘Pogen’ (nu KTKH) en speelde golf gedurende 17 jaar. Hij was voorzitter van het Algemeen Knoks Middenstandsverbond. Monique leest graag boeken en wandelt graag. Ze houdt ook wel van een koffietje met een lekkere wafel in Siska.

Jubileum Slabbinck-Van Parys

Joseph is geboren in Knokke op 1 december 1933. Hij komt uit een gezin van 4 kinderen. Zijn vader was metser. Het gezin woonde in de Polderstraat (huidige De Klerckstraat) in Knokke. Joseph bracht er zijn jeugd door en liep er school. Hij studeerde gedurende 3 jaar verder aan het Hoger Humaniora bij de Broeders Xaverianen in Brugge. Na zijn schoolperiode vervulde hij zijn legerdienst gedurende 21 maanden. Na zijn legerdienst werkte hij als bediende bij garage Willems. In 1958 nam hij, samen met Monique, de schoenwinkel Cinderella over in de Lippenslaan. Ze hebben de winkel uitgebaat gedurende 34 jaar. De zaak werd in 1992 overgelaten aan de zoon. Vervolgens ging Joseph met pensioen. De schoenwinkel bestaat reeds 111 jaar op dezelfde plaats en in dezelfde familie van Auguste Slosse tot Frederik Slabbinck.

Monique zag het levenslicht in Brugge op 5 augustus 1933. Ze komt uit een gezin van 3 kinderen. Haar vader was chef-kok in het hotel van zijn ouders. De grootoom van Monique was burgemeester Frans Desmidt. Na haar schoolperiode hielp Monique thuis. Haar ouders hadden een snoepwinkel in de Lippenslaan (waar nu Couture An Depoorter is).


#GR2018: Eerste veldslag om de kneistse kiezer via sociale media

GemeenteraadsverkiezingenOp zondag 14 oktober 2018 trekken we met z’n allen opnieuw naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen in onze badstad.

Graaf Leopold Lippens is al 38 jaar burgemeester van Knokke-Heist. Hij wil ook na 2018 aan de macht blijven. De adellijke burgervader is met zijn partij Gemeentebelangen baas boven baas in onze gemeente en wist al 30 kandidaten om zich heen te binden. Meer nog de gemeentebelangen zijn reeds duidelijk bezig met hun precampagne.

Ook bij de enige oppositiepartij in de gemeenteraad zien we nu reeds de eerste precampagne items opduiken en er werden al een aantal namen gelost van kandidaten. Er werden eveneens wat filmpjes gemaakt en hun lijst zou ook bijna klaar zijn. Groot vraagteken blijft niet alleen bij N-VA maar ook bij Groen/SP.a en het Vlaams Belang. Wie zal onze burgmeester uitdagen in de hoop de absolute meerderheid te kunnen breken.

Deze verkiezingsstrijd worden sociale media meer dan ooit ingezet. Facebook is niet meer uit de verkiezingscampagnes van Knokke-Heist weg te denken. Wie niet online communiceert, loopt een groot deel van zijn of haar potentiële kiezers mis. Je kunt veel kiezers winnen maar er ook even snel verliezen.

Ook op sociale media werden de afgelopen dagen kleine veldslagen gestreden. Fractieleider Cathy Couduyser kruiste er de degens met de jongste kandidaat bij de Gemeentebelangen. De achtienjarige Neil Couhysder plaatste een bericht met de volgende tekst: “Een Knokke-Heist waar kinderen oud willen maar ook kunnen worden, laten we die droom verderzetten!”

De kandidaat raakte meteen in een kleine communicatiestorm met de N-VA fractieleider: “Neil, met alle respect, reageerder Cathy Coudyser. Je kunt wel dromen maar de realiteit is dat veel jongeren uit Knokke-Heist vertrekken omdat ze hier geen gepast werk of geen betaalbare woning vinden. ik stel enkel vast dat jongeren wegtrekken uit Knokke-Heist en dat de vergrijzing zich verder doorzet. Dat zijn helaas de cijfers die niet te ontkennen zijn. En dat is het resultaat van GBL-beleid. Duinenwater was bedoeld voor jonge gezinnen maar ik stel vooral vast dat er gekocht wordt ‘als tweede verblijf’. Bovendien heeft de middenstand en horecasector een duw in de rug nodig en kunnen we wel proactief wat nieuwe bedrijvigheid aantrekken los van de bouw- en toerismesector. Maar ik ben zeer benieuwd naar jullie bijkomende plannen. Ik ken het beleid van 40 jaar GBL en ik vind het hoog tijd voor ‘andere accenten’, besloot Coudyser.

Volgens N-VA bestuurslid Serge van Passen was de enige reden waarom Neil Couhysder op de lijst stond bij de Gemeentebelangen er een om de verwarring tussen Coudyser (N-VA) en Couhysder (Gemeentebelangen) compleet te maken. Vraag is natuurlijk of noch de N-VA noch de Gemeentebelangen hier wakker van liggen.

Schepen Kris Demeyere ging ook mee in het debat: “Sinds wanneer is de vergrijzing een probleem dat zich in enkel in Knokke-Heist voordoet? Het fenomeen doet zich over de hele wereld voor! Ons beleid is erop gericht om alle leeftijdsgroepen een warme stad te bieden waar het goed leven is. Wat de middenstand en de horeca betreft: die doen het - dank zij de initiatieven van ons beleid - voortreffelijk. Uiteraard, als lid van de oppositie moet je wel tegen het huidig beleid zijn. Ik lees je commentaar dan ook door die bril”.

Het worden spannende tijden voor de (sociale) media. Gelukkig is het nog altijd de kiezer die beslist.

Op zondag 14 oktober 2018 trekken alle we met z’n allen opnieuw naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen in onze badstad. Graaf Leopold Lippens is al 38 jaar burgemeester van Knokke-Heist. Hij wil ook na 2018 aan de macht blijven. De adellijke burgervader is met zijn partij Gemeentebelangen baas boven baas in onze gemeente en wist al 30 kandidaten om zich heen te binden. Meer nog de gemeentebelangen zijn reeds duidelijk bezig met hun precampagne. Ook bij de enige oppositiepartij in de gemeenteraad zien we nu reeds de eerste precampagne items opduiken en er werden al een aantal namen gelost van kandidaten. Er werden eveneens wat filmpjes gemaakt en hun lijst zou ook bijna klaar zijn. Groot vraagteken blijft niet alleen bij N-VA maar ook bij Groen/SP.a en het Vlaams Belang. Wie zal onze burgmeester uitdagen in de hoop de absolute meerderheid te kunnen breken. Deze verkiezingsstrijd worden sociale media meer dan ooit ingezet. Facebook is niet meer uit de verkiezingscampagnes van Knokke-Heist weg te denken. Wie niet online communiceert, loopt een groot deel van zijn of haar potentiële kiezers mis. Je kunt veel kiezers winnen maar er ook even snel verliezen. Ook op sociale media werden de afgelopen dagen kleine veldslagen gestreden. Fractieleider Cathy Couduyser kruiste er de degens met de jongste kandidaat bij de Gemeentebelangen. De achtienjarige Neil Couhysder plaatste een bericht met de volgende tekst: “Een Knokke-Heist waar kinderen oud willen maar ook kunnen worden, laten we die droom verderzetten!” De kandidaat raakte meteen in een kleine communicatiestorm met de N-VA fractieleider: “Neil, met alle respect, reageerder Cathy Coudyser. Je kunt wel dromen maar de realiteit is dat veel jongeren uit Knokke-Heist vertrekken omdat ze hier geen gepast werk of geen betaalbare woning vinden. ik stel enkel vast dat jongeren wegtrekken uit Knokke-Heist en dat de vergrijzing zich verder doorzet. Dat zijn helaas de cijfers die niet te ontkennen zijn. En dat is het resultaat van GBL-beleid. Duinenwater was bedoeld voor jonge gezinnen maar ik stel vooral vast dat er gekocht wordt ‘als tweede verblijf’. Bovendien heeft de middenstand en horecasector een duw in de rug nodig en kunnen we wel proactief wat nieuwe bedrijvigheid aantrekken los van de bouw- en toerismesector. Maar ik ben zeer benieuwd naar jullie bijkomende plannen. Ik ken het beleid van 40 jaar GBL en ik vind het hoog tijd voor ‘andere accenten’, besloot Coudyser. Volgens N-VA bestuurslid Serge van Passen was de enige reden waarom Neil Couhysder op de lijst stond bij de Gemeentebelangen er een om de verwarring tussen Coudyser (N-VA) en Couhysder (Gemeentebelangen) compleet te maken. Vraag is natuurlijk of noch de N-VA noch de Gemeentebelangen hier wakker van liggen. Schepen Kris Demeyere ging ook mee in het debat: “Sinds wanneer is de vergrijzing een probleem dat zich in enkel in Knokke-Heist voordoet? Het fenomeen doet zich over de hele wereld voor! Ons beleid is erop gericht om alle leeftijdsgroepen een warme stad te bieden waar het goed leven is. Wat de middenstand en de horeca betreft: die doen het - dank zij de initiatieven van ons beleid - voortreffelijk. Uiteraard, als lid van de oppositie moet je wel tegen het huidig beleid zijn. Ik lees je commentaar dan ook door die bril”. Het worden spannende tijden voor de (sociale) media. Gelukkig is het nog altijd de kiezer die beslist.

Leegstaande handelspanden vanaf nu in kaart gebracht via Bizlocator

2018-04-25 (1)
BizLocator is een online platform dat aanbieders van bedrijfsvastgoed in contact brengt met ondernemers die op zoek zijn naar een geschikte bedrijfslocatie. De tool is gratis beschikbaar voor starters, ondernemers en investeerders die op zoek zijn naar een passende ruimte voor hun activiteit in een bepaalde regio. Zowel vastgoedmakelaars, overheden als professionele aanbieders kunnen op bizLocator bedrijfsvastgoed plaatsen. Ook in Knokke-Heist kun je bedrijfsvastgoed vinden via www.bizlocator.be . De tool werd aan de plaatselijke immo-agentschappen voorgesteld tijdens de ontbijtvergadering op 27 februari 2018 die de dienst Lokale Economie in samenwerking met de Raad voor Lokale Economie organiseerde in Cafécultuur. In zitting van 29 maart 2018 gaf de gemeenteraad zijn goedkeuring voor het ondertekenen van een intentieverklaring tussen Oris NV en het gemeentebestuur van Knokke-Heist.

BizLocator biedt een overzicht van zowel leegstaande winkelpanden en horecazaken, als kantoren, industriële loodsen en bedrijfsgronden. Maar ook kleine kantoren of magazijnen, die ter beschikking worden gesteld aan startende en kleine ondernemingen in een businesscenter, worden in BizLocator opgenomen. Via de zoekmodule kun je gericht zoeken naar een pand of bedrijfsgrond. Wil je detailinformatie over een bepaald pand en/of contact opnemen met de vastgoedmakelaar in kwestie, dan wordt er gevraagd om je te registreren. Deze registratie is volledig gratis. BizLocator is een tool van Oris nv & CIB Vlaanderen (Federatie van vastgoedmakelaars en vastgoedprofessionals) en wordt ondersteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen.


Het Weer in Knokke-Heist

29665183_2313194955573998_1124883901292565165_o

Weerfoto: Fred van Soomeren

Vanmorgen is het aanvankelijk betrokken met mogelijk nog wat regen, al vlug wisselen zonnige perioden af met wolkenvelden en is er kans op een bui. De maxima liggen rond 13 graden. De wind waait matig uit het westen, krimpt naar het westzuidwesten en neemt toe tot vrij krachtig.

Vanavond krijgen we meer buien met kans op onweer. Vannacht wordt het opnieuw meestal droog met opklaringen. Minima rond 9 graden. Matige tot vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind.

De golfhoogte langs de kust schommelt tussen 100 en 120 cm. De temperatuur van het strandwater ligt rond 12 graden.

Wind & golven

Op het strand

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
25/04/2018 08u W 4 6 100 (25)
25/04/2018 11u W 4 6 85 (25)
25/04/2018 14u W 4 7 95 (25)
25/04/2018 17u WZW 5 7 105 (25)
25/04/2018 20u WZW 5 7 130 (25)
25/04/2018 23u WZW 4 7 120 (25)
26/04/2018 02u WZW 4 6 130 (25)
26/04/2018 08u WZW 4 6 125 (30)
26/04/2018 14u WZW 5 7 115 (30)
26/04/2018 20u WZW 4 6 105 (30)
27/04/2018 02u ZW 3 5 80 (20)
27/04/2018 08u Z 2 4 40 (25)
27/04/2018 14u ZO 2 4 25 (25)
27/04/2018 20u ZW 1 3 25 (25)
28/04/2018 02u ZZW 5 6 30 (25)

In zee

Datum Windrichting Windkracht Windpieken Golfhoogte (standaarddeviatie)
lokale tijd sector Bft Bft cm
25/04/2018 08u W 5 6 125 (25)
25/04/2018 11u WZW 5 6 110 (25)
25/04/2018 14u WZW 5 6 100 (25)
25/04/2018 17u ZW 6 7 125 (25)
25/04/2018 20u ZW 6 8 145 (35)
25/04/2018 23u WZW 6 7 145 (35)
26/04/2018 02u WZW 6 7 150 (35)
26/04/2018 08u W 6 7 150 (40)
26/04/2018 14u ZW 5 7 125 (30)
26/04/2018 20u ZW 6 7 145 (40)
27/04/2018 02u WZW 4 5 100 (30)
27/04/2018 08u Z 3 4 55 (25)
27/04/2018 14u ZO 3 4 35 (25)
27/04/2018 20u ZO 2 3 35 (25)
28/04/2018 02u ZZW 6 7 40 (25)