Foto van de Week: Gasboete is onderweg naar Knocke
600.000 euro voor nieuwe fietsinfrastructuur in Knokke-Heist

Vertrekt het verschepen van de tijdelijke gasinstallaties van Zeebrugge naar Vlissingen?

CollageReeds maanden verschijnen in de Zeebrugse achterhaven grote constructies. Het gaat om bouwpakketten van gastinstallaties die vanuit Korea, China en Indonesië door o.a. gespecialiseerde Chinese schepen naar Zeebrugge worden getransporteerd en in de achterhaven worden afgezet.

Daar gebeuren aan de modules wat kleine aanpassingen. Onder streng toezicht van een aantal veiligheidsverantwoordelijken. Daarna worden ze door ijsversterkte schepen opgehaald en doorgevoerd naar het Siberië. De modules zijn soms 65 meter hoog en wegen 900 ton. Ze dienen voor de bouw van een totaal nieuwe fabriek die het gas dat in Siberië wordt gewonnen zal omvormen naar vloeibare LNG.

Ongeveer 80 modules zullen in totaal naar Zeebrugge verscheept worden. Van daaruit gaan ze op ijsversterkte schepen richting Rusland.

De eerste modules komen zondag naar Zeebrugge aan boord van de Atlantic Winter. Dit schip is 166 meter lang en 14 meter breed en werd speciaal ontwikkeld om grote ladingen te verschepen. 

Minpunt is dat de haven van Zeebrugge dergelijke transporten zou zijn verloren aan de Nederlandse haven Vlissingen. Wat de gasleveringen zelf betreft heeft Zeebrugge ondertussen een contract voor 20 jaar gesloten met de leveranciers van Siberisch gas. Ze zal vanaf 2018 via de Zeebrugse haven het Siberisch LNG (gas) via Fluxys over de hele wereld mogen verspreiden. Het logistieke contract van de bouw van de LNG fabriek in Rusland en de verspreiding van het LNG gas zijn wel twee afzonderlijke overeenkomsten waarvan dus één deel naar Nederland zou verdwijnen.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).