Streekparlementair Mercedes Van Volcem (Open VLD) pleit voor stemrecht vanaf 16 jaar
Cheque Rock-Fort ten voordele van de Kleine Dennen

Het Gemeentebestuur had nooit plannen om de container van Keith Haring te kopen

KeithharingTijdens de veiling gisteren leek niemand geïnteresseerd, maar de zeecontainer van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring is alsnog verkocht voor "ruim 1 miljoen euro". Dat bevestigt het Haagse veilinghuis Venduehuis na berichten in de Nederlandse media.

De veiling van het kunstwerk leek gisterenavond even op een fiasco uit te draaien. De bewuste container moest volgens het veilinghuis tussen de 1,5 en 2 miljoen euro opbrengen, maar toen de veilingmeester de biedingen startte op 1 miljoen bleef het oorverdovend stil. Ook via het internet of de telefoon kwamen er geen biedingen binnen. Er zat dus niets anders op dat "lotnummer 145" als onverkocht te klasseren.

Amper een uur na het einde van de veiling werd de container alsnog verkocht, zo bevestigt het veilinghuis nu. Het werk zou voor "ruim 1 miljoen euro" de deur zijn uitgegaan. Wie de koper is, is (nog) niet duidelijk.

"Het was een domper dat er tijdens de veiling niet werd geboden, maar het gebeurt wel vaker dat geïnteresseerden het even niet meer weten", zegt Peter van Beveren, adviseur moderne en hedendaagse kunst bij het veilinghuis, aan AD. "Maar het is alsnog gelukt. Wij zijn blij, de verkoper is blij en de kopers ook, denk ik."

Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist is nooit van plan geweest om de container zelf te kopen. De kans is dus ook klein dat hij in onze gemeente nog zal opduiken. Al had de container een pronkstuk kunnen zijn binnen het nog te bouwen Casino. Burgemeester Leopold Graaf Lippens liet eerder al verstaan dat hij het niet kon appreciëren dat er in het verleden puur om geldgewin zo met de container is omgesprongen.

Keith Haring beschilderde in de zomer van 1987 de zeecontainer van de Channel Surf Club in Knokke, die diende als opslagplaats voor surfplanken. De kunstenaar deed er zo'n vier uur over om een zijkant van 2,5 bij 12,5 meter te beschilderen. Anderhalf jaar later verdween de container spoorloos. Pas in 2009 dook het werk weer op tijdens een expo van de Verbeke Foundation.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

De Stadsrat

Het spijt me ten zeerste maar de uitleg dat onze kunstminnende stad niet zou bieden op dit machtig stukje Knoks erfgoed is , naar mijn bescheiden mening, flauwe kul. Het lijkt me eerder een kwestie van megalomane prioriteiten en het tijdstip van de veiling . Die komt juist in het Magrittejaar, dus ...

Alphonse D'HEYE

misschien toch een bod / voorstel van Cy. du Zoute ??

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.