Familie Defruyt wil verantwoordelijke signalisatie A11 voor de rechter na dodelijk ongeval
Groot nieuws voor sportief Knokke-Heist

Je zal dit jaar niet naast René Magritte kunnen kijken

PageOp 15 augustus 1967 is het 50 jaar geleden dat René Magritte overleed. Verschillende culturele instellingen brengen daarom dit jaar samen hulde aan dit Belgische kunsticoon. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), WPG Uitgeverij België, Knokke-Heist en het Atomium stelden woensdag het uitgebreide programma van het Magrittejaar 2017 voor.

In de hoofdstad viert men Magritte in de eerste plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, waar verschillende projecten, waaronder twee tentoonstellingen, voorzien zijn. Tegelijkertijd brengt een ander Belgisch icoon, het Atomium, vanaf 21 september 2017 een jaar lang hommage aan de kunstenaar, door een interactieve expo met onder andere 3D-decorstukken die het surrealisme tot leven wekken.

Het andere zwaartepunt van het Magrittejaar 2017 ligt bij ons in Knokke-Heist, waar vier evenementen de 50ste verjaardag van zijn overlijden vieren. Er komt een virtueel project op het strand voor het Casino, een zoektocht, de Magrittezaal kan worden bezocht en ook Scharpoord voorziet in het najaar een tentoonstelling.

"Dit land heeft vele grote schilders voortgebracht. Maar zelfs in deze galerij der giganten staat René Magritte op eenzame hoogte", stelt Jeroen Overstijns, CEO van uitgeverij WPG, die de licenties van het oeuvre van Magritte beheert. "Onze twintigste eeuw is René Magritte, ons surrealisme is René Magritte, ons land is René Magritte." Onze burgemeester Leopold Lippens is naar eigen zeggen van jongs af fan van Magritte. “Magritte staat voor dromen, kinderlijke eenvoud en betoverende momenten”, vertelde burgemeester Lippens vandaag op Kneistiradio, de lokale omroep van Knokke-Heist. In zijn kielzog tijdens de persconferentie in Brussel ook Schepen Anthony Wittesaele.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.