Het regende medailles de Special Olympics
Junior Grassi start met "Lipps" en loungebar club Blue Buddha verdwijnt

Weinig mandatarissen tijdens bezoek aan Park 58

CollageOnlangs leidde Natuurpunt het gemeentebestuur rond in Park 58 om er uitleg te geven over de recente natuurbeheerswerken. Deze namiddag vanaf 14 uur is het grote publiek welkom. Ook de watertoren kan beklommen worden zodat je getrakteerd wordt op een prachtig panoramisch zicht op de wijde omgeving van Duinbergen.

Het duingebied Park 58 dankt zijn vrij ongewone naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied ingericht werd als park. Ondanks zijn vrij kleine oppervlakte behoort dit duingebiedje tot de floristische pareltjes van onze kust.

Toegankelijkheid

Geleide natuurwandelingen voor het grote publiek en voor groepen worden in dit gebied verzorgd door Natuurpunt Knokke-Heist.

Beschrijving van het gebied

Het duingebied Park 58 in Knokke dankt zijn vrij ongewone naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied ingericht werd als park. Een ander deel van het duingebied bleef evenwel onaangeroerd en precies deze originele duingedeeltes zijn floristisch het interessantst.

Dieren en planten

De belangrijkste duingraslanden zijn nagenoeg in hun oorspronkelijke glorie hersteld en je treft bijna alle typische duinplanten van middeloud, kalkrijk duin opnieuw aan. Ondanks zijn vrij kleine oppervlakte behoort dit duingebiedje tot de floristische pareltjes van onze kust.

Omdat het Park 58 bestaat uit een ondergrond van oude duinen bevat het zand nog veel kalk uit de schelpenvoorraad, daardoor groeien er heel zeldzame planten zoals: geel zonneroosje, gewone vleugeltjesbloem, grote tijm, kuifhyacint, nacht- en kegelsilene en nog vele andere. Samenhangend met deze flora is er de daarop foeragerende fauna die dikwijls even zeldzaam is.

Natuurbeheer

De oorspronkelijke, schrale duingraslanden verruigden sterk en dreigden dicht te groeien met duindoorn en Amerikaanse vogelkers. Daarom startten de plaatselijke natuurbehoudverenigingen in 1987 met natuurbehoudwerken. Deze beheerswerken resulteerden uiteindelijk in een beheersovereenkomst tussen Natuurpunt Knokke-Heist en de gemeente, eigenaar van het gebied. Het volledige beheer van de duingraslanden en struwelen berust nu bij Natuurpunt, terwijl de gemeente instaat voor het onderhoud van de verharde paden en het aangeplante plantsoen. 

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

De Stadsrat

Ik vind zeer fijn dat mijn reactie een discussie voedt. Toch: de groene Ayatollah's heeft onze burgemeester reeds jaren geleden in het lang en breed uitgelegd ( weliswaar over een ander dossier ) , maar komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Het is ook zo dat alle vele extra verkavelingen heel veel groen en akkers hebben doen verdwijnen met catastrofale gevolgen als resultaat . Waar zijn de mussen, vele mezen, spechten, zwaluwen, verschillende soorten leeuweriken e.d.naartoe ? Laat ons dan nog niet spreken van onomkeerbare gevolgen voor het grondwater.. een mentaliteitswijziging is nodig, gevoed door met studie's van ingenieurs , echte beëdigd boswachters, en veel gezond verstand van landbouwers. Laat ons de jagers niet vergeten die het heel jaar door bezig zijn met opkuisen van zwerfvuil, aanplanten van buntgewassen, voederen e.d. Laten de politiekers zich dan aub ook niet vangen door bende kwakzalvers .. of ruikt dit naar plat stemmen zoeken ?,

keerlin

Wat een ophef ...wel ergens toch een bewijs dat 'kneistiNAREN' begaan zijn met de omgeving en de natuur, toch is het wel jammer dat Natuurpunt met "ayatollah 's" worden vergeleken, weet dat diegenen die ik ken zeker het beste met 'ons' voorhebben, soms voel je ook goed aan dat er vele geen jota begrijpen wat 'natuur' is.
Nu gaat het voornamelijk over populieren, heel jammer en spijtig dat die gekapt MOESTEN worden...anderzijds hoorde je mensen vloeken op de overtalrijke witte 'pluzzen' (pluizen) die je als sneeuw zag neerdalen, het niezen was niet uit de lucht...door meestal populieren.. :-(
Velen hebben nochtans een mooi, ik zeg bijna wondermooi sprookjes tafereel gemist, het bos in de omgeving Boslaan en Zevekote was net een plaatje uit een sneeuwlandschap, elk blaadje/sprietje was bedekt met die pluizen sneeuw, op sommige plaatsen lag het 'sneeuwtapijt 25-30 centimeter hoog.
Dit had mogelijks de nogal bitsige toon 'hier' wat kunnen verzachten... maar ja, als ik dergelijke taferelen al als sprookjes achtig beschouw... ben ik waarschijnlijk nogal een naïeveling...

Marjo

Beste Louisa,

U bent blijkbaar vrij goed ingelicht.
1) Kunt u mij zeggen voor wat de natuurverenigingen het Vlaamse Gewest voor de rechtbank dagen.?
2) Ik ga er vanuit dat wie niet correct is een boete betaald. De rechtbank baseert zich op de wetgeving die is goedgekeurd door de politiek. Als ik het goed begrijp hebben de natuurverenigingen geen recht op schadevergoeding als ze gelijk krijgen bij de rechtbank. Waarom een ander wel en zij niet?

mvg

Marjo

Ik kon het niet laten om op al deze nonsens te reageren. De reacties bewijzen dat deze mensen niet aanwezig waren en het houden op simpele toogpraat. En als er reacties komen graag tot de essentie, Ik ben niet in naampjes geïnteresseerd als ' Groene Ayatollah'..
Zoals mensen hebben ook bomen een leeftijdsgrens. Bij eiken is dat heel lang. Bij de aangeplante populieren is dat minder lang. Niks doen was gewoon levensgevaarlijk. Een aantal bomen verloren takken, andere waren aangetast door schimmels. Door het park wandelen werd levensgevaarlijk.
De bomen wegdoen pasten in een noodzakelijk onderhoud. Als je het tot hier nog niet snapt, stop met lezen, het loont de moeite niet.

Waarom kiezen voor de naam 'Laat de natuur zijn gang gaan' snap ik niet. Maar hier ook nog een reactie. Als je de natuur zijn gang laat gaan, dan zal er spoedig een dijkbreuk ontstaan als er een natuurlijke zeewering is. Dit is een natuurlijk proces. Die zeewering is al lang niet meer natuurlijk, maar vervangen door een kunstmatige constructie. Het is immers niet zo leuk als de zee het land zou instromen. Vanwege het verlies aan natuur aan de Schelde is er compensatie voorzien aan het Zwin. Het is zo ongeveer het laatste biotoop dat we nog hebben aan de kust. Maar volgens sommigen is dat blijkbaar nog te veel. Het is ook een plaats, waar het wel aanvaardbaar is dat de zee het land binnen stroomt.

De Stadsrat

ik bedoel natuurlijk de Groene Ayatholla's.

De Stadsrat

Ik ben verontwaardigd dat er nog zoveel mandatarissen waren. De " manschappen" van Natuurpunt verdienen hun bezoek niet. Ik was onlangs in het Brugse aan het wandelen met hond aan leiband en werd liefst 3 x aangeklampt door één van die soldaten met de vraag of ik poepzakjes bij had, hond moest aan leiband blijven..ja dat weet ik ook wel..dan spreek ik. veel liever met een beëdigde boswachter (veel interessanter en beschaafder), dan die bende schaamteloze zeveraars ...foei, foei,foei...ik het echt niet laten, maar ik catalogeer die tot het ras " Homo Marginalis" of om met de woorden van onder burgervader te gebruiken "Moderne Ayatholla's" .

Benjamin

@ BELACHELIJK: kandidaat voorzitter? Roepen hoeft niet gewoon je kandidaat stellen...

BELACHELIJK

HEB GEEN WOORDEN VOOR DE TRIESTIGE UITLEG VAN DE VOORZITTER VAN NATUURPUNT!!!
1. Wat hebben honden en hondendrollen te maken met het afkappen van bomen!!!!
2. Ben zelf een VASTE inwoner van KNOKKE en GEEN TWEEDEVERBLIJVER!!!

ALLE REDENEN SCHIJNEN GOED TE ZIJN OM HUN STOMMITEITEN TE VERDEDIGEN!!!!

ECHT BELACHELIJK!!!!

WAT GA JE NU WEER UIT UW DUIM ZUIGEN OM JE TE VERDEDIGEN!!!!

LIEFST ZO SNEL MOGELIJK EEN GOEDE !!!! VOORZITTER VAN NATUURPUNT!!!!

louisa

Het is bij al die natuurverenigingen hetzelde: zoveel mogelijk subsidies binnenhalen zowel van Vlaamse gewest, provincie en gemeente en dan eens zien wat ze ermee kunnen aanvangen. Of het nu enig nut heeft of niet speelt dan dikwijls geen rol als er maar pingping binnerolt.
En aangezien ze dan toch zoveel centjes krijgen dagen ze het Vlaamse Gewest dan ook nog eens voor de rechtbank om dat ook nog eens geldboetes te kunnen ontvangen en zo wordt het spaarboekje van die "groene" jongens steeds maar groter.

Laat de natuur zijn gang gaan

Moesten al die bomen weg om een veilig gevoel te creëren en een betere controle te hebben ivm sluikstorten van tuinafval en op de hondenpoep. Er is altijd en reden te vinden maar nu trekt het op niets meer. Ook is het maar half werk want als de wortels niet vernietigd zijn komt met de jaren alles terug. Het volgende wat Natuurpunt nu gaat willen is het afsluiten in delen of volledig van Park 58 en dan is het enkel nog voor hen alleen. Kijk maar eens naar het Zwin wat daar aan het gebeuren is. Dat is de natuur op een kunstmatige manier met heel veel geld om te bouwen naar een commercieel park met veel draad er rond en doorheen waar je als een kudde schapen door geloodst wordt.
De natuur werd en wordt gevormd door zon, regen en wind en niet met graafmachines. Het is gewoon politiek, geven om te kunnen nemen.

Natuurpunt Knokke-Heist

voor iedereen die er nu pas op let dat de populieren gekapt zijn: er stonden al minimaal 6 maand voor de werken (al van voor de vorige zomer eigenlijk) informatieborden aan alle ingangen van het park. met de mogelijkheid om informatie op te vragen, tevens zijn er een aantal wandelingen georganiseerd om de geïnteresseerden op de hoogte te brengen. Het evenement vorige zondag was ook nog een mogelijkheid om de juiste informatie te verkrijgen, als je natuurlijk alleen voortgaat op wat een paar niet-geïnformeerde mensen rondstrooien, die in sommige gevallen het park alleen kennen van er met de auto te passeren als ze naar hun 2e verblijf rijden, tja, wat moet men dan nog doen om de juiste informatie door te geven?
en laat het duidelijk zijn: het kan altijd beter, maar iedereen die we de laatste weken gesproken hebben is zeer gelukkig met wat gedaan is om het park terug z'n oude glorie terug te geven, een plaats waar iedereen zich opnieuw veilig voelt om te gaan wandelen, ook met z'n hond, en waar door de open structuur er opnieuw sociale controle is - het zomaar achterlaten van hondenpoep of tuinafval valt nu natuurlijk veel meer op,... blijkbaar iets waar sommige mensen nu problemen mee hebben - voor de mensen die nog antwoorden willen : zondag 9 juli om 14:00u is er opnieuw een begeleide wandeling in het park, wie gefundeerde vragen heeft, is zeker welkom!
mvg
S. Brinckman
voorzitter Natuurpunt Knokke-Heist

Hilde

Volledig akkoord sneppil,niet alleen gezonde bomen zijn vermoord,ook de habitat van zóveel vogeltjes!Waar zijn de koekoek,de prachtige groene en bonte specht naartoe,die hoog in de bomen nestelden?Het park was nog een koele plek voor onze hondjes op warme dagen...nu een snikhete vlakte waar ze hun pootjes verbranden op die hete macadam!De omwonenden die vroeger keken op prachtig groen ,zien nu een kale vuile vlakte,nog niet te spreken over dat vervallen gedrocht dat een huis voorstelt aan de watertoren.Natuurpunt,jullie zijn jullie naam onwaardig!!!!

james

Zoals in de uitbreiding van het zwin ,er stond een bos van 10 ha en hij kon niet snel genoeg gekapt worden .Natuurpunt is de grootste boskapper in vlaanderen .

Marc

Volledig akkoord met Sneppil. Gezonde bomen worden verwijderd, al dan niet om heide- of graslanden te creeeren. Zogenaamde niet-steekeigen bomen moeten er aan geloven, alhoewel ze gezond en niet ziek zijn. Alleen zogenaamde streekeigen bomen mogen blijven bestaan !! Alsof men de veranderingen in de natuur zal kunnen tegenhouden ....

Natuurpunt Knokke-Heist

't ja sneppil, mocht je zondag gekomen zijn had je de juiste informatie gekregen, jammer dat we je niet mochten begroeten.

SNEPPIL

PARK IS EEN SCHANDAAL. ZO VEEL GEZONDE BOMEN GEVELD. NATUURPUNT SHAME ON YOU!!!!!!!!!!!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.