Buurgemeente Sluis wil truckersproblemen exporteren naar Zeebrugge
Plus-inwoner en Knokke Hippique organisator Paul Gheysens trekt Jürgen Ingels aan

Hoe zit het met de persvrijheid in Knokke-Heist?

Pressfreedomday2017De pers is vrij, journalistiek is een vrije activiteit. Dat is wel degelijk het uitgangspunt in onze democratische samenleving. Het principe is in zowel het recht als de eigen beroepsethiek verankerd. Terwijl het recht uitgaat van de overheid, worden de beroepsethische regels uitgeschreven door de eigen journalistieke beroepsgroep.

De persvrijheid is er wereldwijd diep en verontrustend op achteruitgegaan, meldt Reporters Sans Frontières. Dat zegt de in Parijs gevestigde ngo, die haar jaarlijkse World Press Freedom Index heeft gepubliceerd. We kunnen in Knokke-Heist dan wel uitpakken met de “World Press Photo” in realiteit worden journalisten in Knokke-Heist ook onder druk gezet om enkel “positief” nieuws te brengen. Terwijl men volgens de beroepsethische regels toch steeds op een gezond kritische wijze het democratisch spel moet kunnen verslaan in de dagbladen en andere media. Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat nog een journalist te zien was tijdens een gemeenteraad.

Wie het aandurft kritisch te zijn kromt niet alleen op de zwarte lijst van de Gemeentelijke dienst communicatie, de kans bestaat dat de burgemeester persoonlijk contact opneemt met de journalist of zijn redactieverantwoordelijke om hem of haar eens flink zijn gedacht te zeggen. Vandaar dat je in Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Focus WTV en andere media enkel maar te lezen krijgt wat het gemeentebestuur zou willen dat je leest.

We roepen dan ook onze collega’s op om ook in Knokke-Heist te kiezen voor persvrijheid, we zijn hier aan de Oostkust niet in Turkije.  

Reacties