Maatjes met de Moatjes
Plus-inwoner en Knokke Hippique organisator Paul Gheysens trekt Jürgen Ingels aan

Hoe zit het met de persvrijheid in Knokke-Heist?

Pressfreedomday2017De pers is vrij, journalistiek is een vrije activiteit. Dat is wel degelijk het uitgangspunt in onze democratische samenleving. Het principe is in zowel het recht als de eigen beroepsethiek verankerd. Terwijl het recht uitgaat van de overheid, worden de beroepsethische regels uitgeschreven door de eigen journalistieke beroepsgroep.

De persvrijheid is er wereldwijd diep en verontrustend op achteruitgegaan, meldt Reporters Sans Frontières. Dat zegt de in Parijs gevestigde ngo, die haar jaarlijkse World Press Freedom Index heeft gepubliceerd. We kunnen in Knokke-Heist dan wel uitpakken met de “World Press Photo” in realiteit worden journalisten in Knokke-Heist ook onder druk gezet om enkel “positief” nieuws te brengen. Terwijl men volgens de beroepsethische regels toch steeds op een gezond kritische wijze het democratisch spel moet kunnen verslaan in de dagbladen en andere media. Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat nog een journalist te zien was tijdens een gemeenteraad.

Wie het aandurft kritisch te zijn kromt niet alleen op de zwarte lijst van de Gemeentelijke dienst communicatie, de kans bestaat dat de burgemeester persoonlijk contact opneemt met de journalist of zijn redactieverantwoordelijke om hem of haar eens flink zijn gedacht te zeggen. Vandaar dat je in Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Focus WTV en andere media enkel maar te lezen krijgt wat het gemeentebestuur zou willen dat je leest.

We roepen dan ook onze collega’s op om ook in Knokke-Heist te kiezen voor persvrijheid, we zijn hier aan de Oostkust niet in Turkije.  

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Reinaert

Kiezers van Heist: jullie weten wat te doen in 2018. Trek jullie besluiten als vrije mensen.

Christiane

De burgemeester wil in het middelpunt staan.
De rest is voor hel niet belangrijk.
Knokke Heist noemen ze dat dan,maar er is nog altijd een groot verschil voor nem.
Veel inwoners van Heist zijn ontevreden

Franck Aernoudts

2017 ??
Néén !
De middeleeuwen met één feodaal heerser die wenst dat iedereen naar zijn pijpen danst...
Zielig voor de journalisten.
Nek uitsteken én SCHRIJVEN hoe het WERKELIJK is !!

Tevreden Ondernemer

Niet van wakker liggen! Gewoon zo verder blijven doen!

Versluys

Jullie zouden eens moeten weten hoe ze hier op het stadhuis balen over het feit dat ze op jullie geen greep hebben. Leve de vrijheid.

J. Decorte

Ik reageer nooit. Maar nu wil ik toch wel bevestigen. Zo'n twee jaar geleden hoorde ik een schepen zelfs tegen een journalist zeggen. "Je weet wat je moet schrijven é". Waarop de journalist van Het Nieuwsblad zei: "Altijd positief dat weet je". Wat de Kneistikrant betreft. Ik begrijp de frustratie! Het ergste is dat een ambtenaar als Jan Degroote daar in mee blijft spelen. Doe zo verder jongens, de journalisten van de dagbladen kunnen van het lokale nieuws nog iets leren toch!

Vrije Vlinder

De Kneistikrant heeft 100% gelijk. De lokale verslaggevers verzorgen enkel het imago van de Burgemeester. Wie een bewijs wil kan het vandaag zien in Het Laatste Nieuws. Bij het artikel over de pop-upvlindertuin staat een foto waarbij Lippens zo groot is dat je de vlinder bijna niet meer ziet. Noem dit evenement dan gewoon " Moment met Lippens ". Bovendien is het dan nog een grote concurrentie voor de lokale horeca!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.