Lakeside en Surfers Paradise kunnen zorgen voor verkoeling
Verkeershinder in de Westkapellestraat, Herenweg, Kalvekeetdijk, Jonckheerestraat en Ramskapellestraat

Pier en Wanne mogen even buiten

Reuzenmediumsmall-500x351Met grote trots zal het gemeentebestuur tijdens Oosthoekkermis op zondag 25 juni 2017 om 10 uur de gerestaureerde reuzen Pier en Wanne inhuldigen in het Museum Sincfala. Na een lange winterslaap zijn de reuzen klaar om de zilte zeelucht opnieuw op te snuiven zoals weleer.

In 1938 zag Pier als eerste Heistse reus het levenslicht. Dit naar aanleiding van de organisatie van de eerste “Vissersfeesten” wat meteen ook de aanleiding was om de folkloregroep De Heistse Klakkertjes op te richten. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Pier dezelfde kledij kreeg als de mannelijke leden van de folkloregroep: een baardige kop met daarop een zuidwester en verder een rode schabbe (een kiel) en een blauwe rok (een reuzenbroek was niet beschikbaar…). Korte tijd later kreeg Pier gezelschap van zijn vissersvrouw Wanne. De namen zijn nogal evident want Johanna (in de volksmond Wanne) en Petrus of Pieter (in de volksmond Pier) waren zeer gebruikelijke namen in die tijd.

De reuzen hadden als opdracht aanwezig te zijn op allerhande feesten en plechtigheden. Met de invoering van de folkloremarkt kwamen ze vroeger elke donderdag in de zomer buiten om de wacht te houden op De Bolle. De laatste jaren werden de reuzen niet meer opgesteld omdat hun kledij en de actuele hoofden van Pier en Wanne niet meer toonbaar waren.

De reuzen Pier en Wanne werden in 2016 gerestaureerd door het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Ze kregen een nieuw hoofd in hars, geboetseerd door de Franse reuzenbouwer Julien Barthelemy en nieuwe kleren, gecreëerd door een enthousiaste groep naaisters uit de dansgroep 'de Sloepe', Heyst Leeft en de carnavalsvereniging 'de Smoeltrekkers'.  Het restauratiedossier werd opgevolgd door Museum Sincfala. De reuzen zijn in een prachtstaat en zijn met hun 475 cm hoogte zeer imposant! Het museum is dan ook heel fier dat de prachtige reuzen tijdens Oosthoekkermis feestelijk ingehuldigd zullen worden.

Benieuwd hoe de nieuwe reuzen er uitzien? Ga dan zeker langs op zondag 25 juni 2017 om 10 uur in Museum Sincfala waar ook andere activiteiten zullen plaatsvinden.

Al is het feestje voor Pier en Wanne maar van korte duur. De reuzen zullen dan weer verdwijnen tot wanneer de nieuwbouw aan het Sincfala klaar is. Dan krijgen ze een vaste plaats in het museum om dan nooit meer buiten te komen. De beheerraad van Sincfala wil de reuzen klonen naar een kleinere versie. Pure onzin is bij de Belgische reuzengemeenschap te horen. 

Reacties