Ook buurgemeente Sluis krijgt nieuwe school
Museumavond met folkgroep Ambrazar

De Internationale surf community heeft op spectaculaire wijze afscheid genomen van Jack O'Neill

Belgium_Knokke-Heist_-_drone---circle2De Internationale surf community heeft op spectaculaire wijze afscheid genomen van wetsuit pionier en oprichter van outdoormerk O'Neill, Jack O'Neill. Over heel de wereld kwamen 3500 surfers samen om tijdens de grootste drijvende afscheidsceremonie ooit gehouden, afscheid van de geliefde waterman te nemen.

Deze bijzondere afscheidsceremonie werd ingezet in Santa Cruz, Californië, de thuishaven van Jack O'Neill, waar ruim 2500 mensen, waaronder wereldkampioen Shaun Tomson en de legendarische snowboarder Jeremy Jones, deelnamen aan de Paddle Out. Vervolgens werden er paddle outs gehouden in Amerika, Canada, België, Frankrijk, Engeland, Zuid Afrika, Australië en Japan.

Ook in ons land peddelden in Surfers Paradise te Knokke-Heist een kleine 100 surfers op hetzelfde tijdstip het water in, en vormden onder leiding van surfpionier Frank Vanleenhove een “circle of surf” Frank was enkele malen te gast bij Jack O’Neill in Santa Cruz. De aanwezige surfers spraken van een onvergetelijke avond: op hun surfplank, de verbondenheid, de zee, de ondergaande zon, het was fantastisch.

CAntonio_Bogaert_-9080

Jack O'Neill, herkenbaar aan zijn zwarte ooglapje en wilde baard, is een cruciaal persoon in de geschiedenis van de watersport geweest. Zijn passie om te kunnen surfen in het ijswater van de San Francisco bay zorgde voor zijn belangrijkste uitvinding: de wetsuit. Zijn drive om als eerste in het water te liggen en er als laatste weer uit te gaan, maakte hem creatief en innovatief met verschillende materialen die voor een barrière tussen de oceaan en het menselijk lichaam zorgden.

O’Neill ‘s eerste wetsuit maakte hij van eencellig schuim materiaal dat hij kocht bij de lokale kluswinkel. De uitvinding bleek monumentaal; voor het eerst kon men het hele jaar door surfen, zelfs in ijskoud water. De wetsuit maakte het surfen populair bij een grotere groep enthousiastelingen en leidde uiteindelijk de acceptatie van de surfsport.

Jack O’Neill, surfer, oceaan liefhebber, zeil enthousiast, wetsuit pionier, balloonist en oprichter van het wereldwijde iconische  surf merk O’Neill, overleed 2 Juni jl. op 94 jarige leeftijd in zijn woonplaats in Santa Cruz, Californië. De familie van Jack O’Neill, O’Neill Wetsuits en O’Neill België willen hun dank uiten aan de hartverwarmende gedachten, gebeden, herinneringen, foto's en verhalen die zij van fans vanuit de hele wereld ontvingen en doorzetten met deze wereldwijde paddle out.

De slogan; 'First name in the water' is nog steeds actueel en wordt vandaag de dag nog steeds door O'Neill gebruikt.

De zogenaamde 'paddle out' is de manier waarop surfers afscheid nemen van hun geliefden, een traditie die (waarschijnlijk) ontstaan is in Hawaii. Het bijwonen van een paddle out is iets heel magisch. Deze bijzondere ceremonie wordt over de hele wereld door surfers uitgevoerd om een overleden surfer te eren en te herdenken. Tijdens een paddle out ceremonie maken surfers een drijvende cirkel met hun surfboard en houden ze elkaars hand vast en delen ze herinneringen. Het ritueel is vaak heel intiem en bestaat uit het loslaten van bloemen, het uitstrooien van as en het vertellen van verhalen.

CAntonio_Bogaert_-9144

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Franck Aernoudts

prachtig, uniek eerbetoon !

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.