Het Weer in Knokke-Heist
Sfeerplein De Bolle nu ook officieel opnieuw open

Reddingshelli's in de problemen?

Dat zei de stafchef van het leger Marc Compernol op de radio. Ook de vakbonden erkennen het probleem. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de politiek, die jarenlang besparingen heeft doorgevoerd, kazernes wil sluiten en beslist heeft om de pensioenleeftijd voor militairen op te trekken.

Nu stromen er jaarlijks zowat 950 tot 1.000 nieuwe rekruten binnen, maar dat is ruim onvoldoende om het personeelstekort op te vangen. Als er niet snel nieuw bloed wordt gevonden, dreigen militaire basissen zwaar in de problemen te komen, ook die van de marine in Zeebrugge en het 40ste smaldeel van Koksijde dat reddingsopdrachten uitvoert boven zee en boven land, zegt ook Edwin Lauwereins van VSOA Defensie.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Rik

Helli's????

Dirk Bonny

Problemen met de heli's. Het zou inderdaad praktisch en goedkoper zijn moesten alle toestellen op één basis staan. Nu staan er vier NH90 Caiman transporttoestellen en de resterende A 109 Agusta's op de basis van Bevekom (Beauvechain). Vier reddingsheli's van hetzelfde type (NH90) maar dan uitgerust met een grotere zoekradar en ook inzetbaar vanaf fregatten met eventuele torpedobewapening op de basis van Koksijde samen met enkele overblijvende Seakings. Ware het niet beter om ze alle acht op één basis te plaatsen om o.a. de onderhoudskosten te drukken? Misschien wel. De vraag is alleen waar? Wordt het Bevekom, dan sluit de basis van Koksijde zo goed als zeker de deuren. Maar Bevekom ligt ook een eindje van de zee verwijderd. Wat bij een ernstig ongeval op zee waar direct moet worden ingegrepen?
Het ligt aan defensie om alles -de pro's en de contra's- goed af te wegen...

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.