Reddingsdiensten getest in Zeebrugge
Fotoverslag van de Dolce Petanque Trophy 2017 in Knokke-Heist

A11 volksfeest en alle lezers van Kneistikrant zijn welkom met de fiets

A11logoopeningmetballonnen-500x506
De gloednieuwe snelweg A11 is bijna af, de puzzel ei zo na klaar om de haven van Zeebrugge met het binnenland te verbinden. Hiermee komt er een einde aan de imposante wegenwerken. Dat is goed nieuws voor wie woont en werkt in Brugge, Knokke-Heist, Damme, Zuienkerke en de ruime omgeving.

Om dit te vieren organiseert AWV West-Vlaanderen op zaterdag 26 augustus 2017 van 11 tot 17 uur een uitzonderlijk feest op de gloednieuwe snelweg. Enkele dagen na het feest gaat de A11 open voor het verkeer. Er zal wel nog gewerkt worden op lokale wegen zoals de Dudzelestraat en ook de tijdelijke omleidingswegen worden opnieuw afgebroken. De herstellingswerkzaamheden in de Oostkerkestraat tussen Dudzelestraat en tijdelijke rotonde zijn beëindigd zodat doorgaand verkeer tussen Westkapelle en Oostkerke weer mogelijk is. Van 9 tot vermoedelijk 11 augustus 2017 zal het niet mogelijk zijn om op de balkonrotonde van de N49 rechts af te draaien richting Dudzelestraat. Op woensdag 9 augustus 2017 wordt daar het middeneiland gebetonneerd. Op donderdagnamiddag 10 augustus en/of vrijdagvoormiddag 11 augustus 2017 wordt het fietspad afgewerkt.

Feestelijke inhuldiging

Op zaterdag 26 augustus 2017, enkele dagen voor de eerste auto’s over de nieuwe A11 rijden, nodigt het Agentschap Wegen en Verkeer iedereen uit om de opening van de A11 mee te komen vieren. Na de officiële inhuldiging van de beweegbare brug over het Boudewijnkanaal door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, krijgen bezoekers de kans om de nieuwe A11 per fiets, te voet of in een treintje te ontdekken.

Animatieplein tussen tunnels onder Oostkerke- en Dudzelestraat in Westkapelle

Op het A11-animatieplein tussen de A11-tunnels onder de Oostkerke- en Dudzelestraat kunnen ze van 13 tot 17 uur ook deelnemen aan tal van activiteiten, zoals spacebikes, hoverboards, een quadparcours, een fototentoonstelling en zoveel meer. Uit veiligheidsoverwegingen worden tassen, zakken en rugzakken aan de ingang van de animatiezone streng gecontroleerd. Het Agentschap Wegen & Verkeer vraagt bezoekers dan ook uitdrukkelijk om tassen en rugzakken zo veel mogelijk thuis te laten.

Verken de A11 en de nieuwe fietspaden

Deze dag biedt bovenal een unieke gelegenheid om de A11 én de mooie omgeving per fiets te ontdekken. Er is een fietsroute uitgestippeld van 33 km die de hoogtepunten van de A11 én het fraaie polderlandschap verkent. Wie dat te veel vindt kan op enkele plaatsen het parcours inkorten via shortcuts. Fietsen op de A11 kan vanaf 11 tot 17 uur.  AWV wil van dit event een heus fietsfeest maken en doet dan ook een warme oproep aan de bezoekers om zo veel mogelijk met de fiets te komen.

Parkings

Voor wie toch liever met de auto komt, worden verschillende parkings voorzien op wandel- of fietsafstand van het A11-animatieplein:

  • Parking A1: Dudzelestraat in Westkapelle. Deze parking ligt op 900 m stappen van het A11-animatieplein. (Bereikbaar via de Natiënlaan (N49).)
  • Parking A2: Sluisstraat in Westkapelle. Van hieruit is het nog 2,5 km fietsen tot aan het A11- animatieplein. We raden deze parking dus vooral aan voor wie de fiets meebrengt met de auto. (Bereikbaar via de Natiënlaan (N49).)
  • Parking A3: Westkapellestraat en Herenstraat in Westkapelle. Als je je auto hier parkeert, is het nog 2,2 km fietsen naar het A11-animatieplein. Ook deze parking is dus meer geschikt voor wie de fiets meebrengt met de auto. (Bereikbaar via de Natiënlaan( N49), Sluisstraat, Dorpsstraat.)
  • Parking B: Terreinen Vandamme–Madoe, Pathoekeweg 400 in Brugge. Vanaf hier zijn shuttlebussen voorzien die je naar het centrale punt brengen. Gezien de route van de verschillende parkings naar het A11-animatieplein niet altijd even toegankelijk is, raden we wie minder mobiel is, aan hier te parkeren. (Bereikbaar via Expresweg (N31) en Zeelaan (N348))
  • Parking C: Complex Zeehaven, ICO terminals in de Margareta van Oostenrijkstraat in Zeebrugge. Als je je auto hier parkeert, is het nog 700 m stappen tot aan het animatieplein. (Bereikbaar via de Expresweg (N31), Zeelaan, Stationsweg, Pathoekeweg, Dudzeelsebrug, Havenrandweg-Zuid (N348))

De A11 verbindt

De A11 heeft drie belangrijke doelstellingen. Enerzijds zorgt de snelweg voor een vlotte verbinding tussen de N31 in Brugge en de N49 in Knokke-Heist. De nieuwe weg maakt de Zeehaven van Brugge beter bereikbaar en verhoogt de verkeersveiligheid doordat havenverkeer en lokaal verkeer van elkaar gescheiden zijn. Anderzijds vergroot tegelijkertijd de leefbaarheid en woonkwaliteit van de regio. Het lokale verkeer kreeg nieuwe verbindingswegen en veilige fietsroutes brengen fietsers op een aangename manier naar de verschillende polderdorpen. Tot slot zorgt de gloednieuwe A11 ervoor dat ook toeristen vlot naar de Oostkust en terug rijden.


Knappe infrastructuur, met respect voor de omgeving

In het voorjaar 2014 begon men aan dit huzarenstukje. Heel wat nieuwe infrastructuur werd de voorbije jaren aangelegd. Zo garanderen nieuwe aansluitingscomplexen aan de N31, de N49, de Blauwe Toren en de haven van Zeebrugge een vlotte en veilige uitwisseling tussen de verschillende verkeersstromen. De beweegbare brug over het Boudewijnkanaal gebruikt de nieuwste technologieën om wegverkeer en scheepvaart op elkaar af te stemmen. De nieuwe, verhoogde rotonde aan de Natiënlaan en de Dudzelestraat zorgt voor vlotter verkeer én een veilige doorgang voor fietsers. Deze laatste groep kan nu trouwens ook rekenen op extra fietspaden en een nieuwe fietstunnels die het fietscomfort verhogen. Dit zijn maar enkele van de blikvangers die de aanleg van de A11 met zich meebracht.
 
Bovendien werd bij dit alles steeds rekening gehouden met de omgeving en omwonenden. Geluidshinder werd zo veel mogelijk beperkt, denk onder andere maar aan de lage ligging van de A11 ter hoogte van de tunnels in Westkapelle of aan de geluidsschermen die langs het viaduct gebouwd zijn. Het grote respect voor het landschap en de fauna en flora blijkt dan weer uit de faunapassages die werden aangelegd en de aanplant van nieuwe bomenrijen langsheen de N49 en Havenrandweg.
 
Het Agentschap Wegen en Verkeer en Via Brugge zijn dan ook terecht fier op het resultaat, de nieuwe A11, die 42 maanden na aanvang van de werken in gebruik genomen kan worden.

Reacties