Het Weer in Knokke-Heist
Fotoreportage van "The Summer is Magic"

Gemeentebestuur van Knokke-Heist krijgt een schenking waar ze (waarschijnlijk) niet gelukkig mee zijn

Page
Vrijdag bij de start van de Nacht Van Het Zoute hebben de activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel een beeld geplaatst aan het monument van de familie Lippens. De familie Lippens is een adellijk geslacht, dat sedert de 18e eeuw actief is in het economische en politieke leven van onzs land. Enkele leden van de familie waren burgemeester in Moerbeke-Waas, Zaffelare, Gent en ook in onze badplaats Knokke-Heist.

Maurice Lippens was bestuurder van Fortis tot de bankencrisis, zijn broer Léopold is burgemeester iis tot op vandaag hier nog burgemeester. Hun grootvader was zowel gouverneur van Oost-Vlaanderen als gouverneur-generaal in Belgisch-Kongo. De familie lag aan de basis van de uitbouw van Knokke voor de fusie met Heist.

Het beeld de kunstenaars kreeg de naam van “De Geledduivel” en is onder belangstelling van de nationale pers onthult aan het familiemonument van de familie Lippens.

“Het werk is een aanklacht tegen de bankenmaffia die bij de bankencrisis met het geld van de gewone mensen is gaan lopen, zegt Piet Wittevrongel.  Het is ook een aanklacht tegen de Belgische justitie en het klassengerecht dat niet optreed tegen deze geldduivels.  Er werd nog nooit iemand van deze bankrovers veroordeeld en sommige zaken zoals de Fortisaffaire gaan zelfs binnenkort verjaren. Het kunstwerk is gebaseerd op de afgezaagde handen van het standbeeld van Leon Lippens”.

“Het is ook een aanklacht tegen het optreden van het gerecht tegen een van de kunstenaars”, verklaarde Enca Caen bij de onthulling. “Niet alleen werden we het slachtoffer van onwettige huiszoekingen en in beslagname van zijn computers, maar werd de kunstenaar tot nu toe, bijna een jaar na de huiszoekingen, nog nooit ondervraagd. Het kunstwerk hebben we vandaag in Knokke achterlaten en we schenken het dus aan het stadsbestuur van Knokke-Heist. Men kan het eventueel te koop aanbieden en de opbrengst misschien schenken aan een aantal gedupeerden van de bankencrisis”, zei Piet Wittevrongel. Op de zuil van het beeld waren klevers van Dexia, Arco, Optima en Fortis te zien.

Naast de aandacht van heel wat media kwam ook de Gerechtelijke en Lokale Politie ter plaats om een einde te maken aan de “openbare manifestatie”.  De Lokale politie van Knokke-Heist is intussen al 4 jaar op zoek naar vandalen die het standbeeld van graaf Leon Lippens in het Natuurpark Het Zwin zwaar beschadigd hebben. In maart 2013 werden beide bronzen handen van de stichter van het zwin en vader van burgemeester Leopold Lippens afgezaagd en gestolen. Een maand later doken ook foto’s op waarbij de vandalenstreek opgeëist werd.

Door het feit dat de kunstenaars het beeld schenken aan het gemeentebestuur zal men nu noodgedwongen een procedure moeten opstarten waardoor de Gemeenteraad al dan niet de schenking zal moeten aanvaarden. Het is niet ongewoon dat kunstenaars of eigenaars kunstwerken schenken aan een gemeente. Ook Knokke-Heist bezit reeds tal van schenkingen. Al zal dit beeld allicht niet van harte worden aanvaard.

7984443

De kunstenaars zijn ook niet aan hun proefstuk toe. Eerder plaatsten ze in Blankenberge een kuntswerk tegen de aanpak van vluchtelingen in Europa. Ze plaatsten er in 2015 het beeld 'NO' ter hoogte van het Beaufort-kunstwerk Iconostase. Het beeld toonde kinderlijkjes met daarboven een protesterende persoon. De kinderlijkjes zijn van de hand van Enca Caen. Het beeld erboven is een idee van Piet Wittevrongel en van de hand van Marc Vanhecke. "Het werk wordt symbolisch geplaatst aan Iconostase want dat ziet eruit als prikkeldraad dat de vluchtelingen tegenhoudt", zei Piet Wittevrongel 2 jaar geleden. "Het beeld was al eerder gemaakt, maar is spijtig genoeg actueler dan ooit met de vluchtelingencrisis en het aangespoelde kindje."

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Dirk Bonny

Reactie op "de geldduivel"
Is het gemeentebestuur werkelijk verplicht om zo'n "gedrochtelijke" schenkingen te aanvaarden?
Buiten het feit dat het ironisch bedoeld is tegenover de familie Lippens is het afzichtelijk en ik zou
niet weten waar men zo'n "ding" moet plaatsen. Ik begrijp dat er in 2008 tijdens de crisis veel geld verdwenen is naar belastingsparadijzen onder het mom dat de bank of zaak waarvoor het geld diende failliet gegaan was maar met hieromtrent een monstrueus beeld te maken krijgen de gedupeerden hun geld niet terug. Op de dijk van Oostende staan ter hoogte van het vissersmonument een aantal rode gedeukte metalen constructies die als als kunstwerk moeten doorgaan en zelfs een nieuw laagje rode verf kregen vóór de vakantie.
Ik vraag me dan af of dit kunst is of sluikstorten. Van dit borstbeeld van de geldduivel vraag ik me dit ook af...

keerlin

O.k., iedereen is vrij zijn mening te ventileren, kan me zelfs verzoenen met hun laatste 'kunstwerk' geldduivel...
Mag ik beide 'kunstenaars' er ook op wijzen dat hun show die in Blankenberge doorging met die "kinderlijkjes", om te protesteren tegen de gevoerde aanpak van vluchtelingen(?) ergens niet zo goed aanvoelt... elkeen weet ondertussen dat we vele leugens worden wijsgemaakt.. de meeste 'vluchtelingen' gewoon geen vluchtelingen zijn...
Immigratie is van alle tijden, maar hetgeen die al jaren gebeurd, het zelfs nog binnenkort op grotere schaal staat te gebeuren, wat men ons tracht te verdoezelen is een regelrechte ramp en drama voor onze bevolking, men tracht ons veel wijs te maken, maar de waarheid wordt verzwegen...
Vooreerst moet ook de "gewone man" opdraaien voor die "aanpak" net zoals te 'horen' in Julie commentaar, ook zou men eens heel eerlijk en open mogen zijn rond het drama met dat kinderlijke zoals Aylan destijds ...
O.k. één dergelijk drama is er één teveel, maar hoe de media dit drama hebben misbruikt grenst aan het ontoelaatbare, met maar een doel voor ogen onze Westerse wereld een geweten te schoppen, voor iets waar ze geen schuld aan hebben, ons te overspoelen met schaamte en schuldgevoel voor zaken die buiten onze wil gebeuren...
Ik heb een vermoeden dat beide heren heel goed weten hoe het komt dat er lijken aanspoelden, zeker bij het 'begin' van de volksverhuizing... als er bekend geraakte dat er christenen aan boord waren werden die zonder pardon overboord gekiept...zelfs vrouwen met hun kind.
Maar dit haalt zelden de media.... het zijn eigenlijk maar christenen, hier worden islamieten die moorden plegen beter beschermd, hebben meer rechten(geen plichten) dan de eigen bevolking....

Franz Taeymans

Misschien is het nodig een nieuwe wind te laten waaien in Knokke en het tijdperk Lippenstift te vergeten

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.