Alexandru C. allicht volgende week aan de leugendetector
Jelle Geens en Katrien Verstuyft winnen negentiende editie van Zwintriatlon en laatste voor Schepen De Vlaminck (+ Uitslagen)

Het blijft bikkelen om de West-Vlaamse MUG-helikopter in de lucht te houden

Nu de subsidies van de provincie West-Vlaanderen dreigen weg te vallen, moet de vzw Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening op zoek naar vers geld. Dat zegt dokter Nicolas Muller, coördinator van de MUG-heli.

De MUG-heli staat in voor dringende interventies in de hele provincie West-Vlaanderen, Zeeland en een deel van Oost-Vlaanderen. Goed voor zo'n 600 tussenkomsten bij levensbedreigende aandoeningen ten gevolge van ziekte of ongevallen. Naar schatting worden 40 extra mensenlevens gered die niet door een gewonde MUG-auto hadden kunnen gered worden.

Maar het blijft moeilijk om de nodige fondsen bijeen te rapen. Er is een werkingsbudget nodig van 600.000 euro. De situatie wordt bemoeilijkt omdat de provincie West-Vlaanderen, die ongeveer een vijfde van de kosten draagt, binnenkort geen subsidies meer mag toekennen door de zesde staatshervorming. En er zijn nog geen garanties dat de Vlaamse of federale overheid die zullen overnemen.

Minuten tijdswinst wel belangrijk

Een soortgelijk verhaal als bij de kustreddingsdiensten van IKWV. "Dat kan op lange termijn zorgen voor problemen", zegt Muller. "De provincie doet wat ze kan, maar bij de hogere overheden blijft het stil. De argumentatie dat die enkele minuten tijdswinst met de helikopter onbelangrijk zouden zijn, houdt geen steek. Als snelheid van ondergeschikt belang is, waarom rijden ziekenwagens en MUG-auto's dan met zwaailicht en sirene. Bovendien duwt de Europese regelgeving ons naar een nieuwe helikopter, terwijl de huidige zeker nog voldoet."

Voor dit jaar is het budget al rond, voor volgend jaar bijna. "Maar het is hét moment, voor zij die wensen, om een duit in het zakje te doen."

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Dirk Bonny

reactie op: het blijft bikkelen om de West-Vlaamse MUG-helikopter in de lucht te houden

Ik vraag me af hoe het mogelijk is om deze levensreddende heli met zijn al even enthousiaste als bekwame bemanning geen subsidie te geven vanwege de overheid. Er wordt zoveel geld gespendeerd aan zaken die veel minder hun nut bewijzen, daarvan zijn voorbeelden genoeg. Het is ook geweten dat deze Écureuilheli iets te licht zou zijn om als reddingsheli te fungeren terwijl de luchtmacht haar A 109 Agusta Hirondohelikopters stelselmatig van de hand doet voor een habbekrats. Sommigen van deze zijn speciaal uitgerust en verbreed tot ziekenvervoerhelikopter en als ze binnenkort toch maar een achttal toestellen meer zullen overhouden zou men zo'n heli misschien goedkoop kunnen aanschaffen. Ze zijn nog niet versleten.

Tuggy

Hallo heb gisteren helden in de lucht gezien en moet toegeven dat de helli zeker nodig is voor vluge interventies . Daarom mijn vraag is hoe kan ik een kleine duit geven of schenken , om het bestaan van de helli in Brugge toch te kunnen behouden . En alle kleine schenkingen maken een grote .

Tuggy.

REDACTIE: Steunen kan via deze link http://stichtingmugheli.webnode.be/

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.