Lichtere straf voor Romazigeuners met lange vingers
De tumblers van Gym Knokke-Heist stonden weer op het ere-podium

Geleide natuurwandeling in de strandvlakte van de Zwinmonding en de Cadzandduintjes

Tijdens deze natuurwandeling verkennen we de smalle duinstrook tussen Het Zwin en Cadzand-Bad en de aansluitende strandvlakte van de Zwinmonding, een oud stukje slik en schorre, ingesloten door 2 duinrepen.

IMG_2065bw

In de duinen kijken we uit naarde typische overwinterende zangvogels zoals de Kramsvogel en de Koperwiek die zich tegoed doen aan de resterende bessen van de duindoorn.  Ook de gemengde groepjes mezen die in het duin rondtrekken op zoek naar voedsel zijn leuk om even gade te slaan.

Als we echt heel veel geluk hebben, zien we in de duinen misschien de zeldzame Grote barmsijs waarvan op heden een mini-invasie is vanuit het hoge noorden, òf in de slikke en schorre mogelijks een groepje van de zeldzame Sneeuwgors, Strandleeuwerik of Frater die zich te goed doen aan de zaadjes van Klein schorrekruid en Lamsoor.

Maar uiteraard kijken we vooral in de Zwingeul zelf naar de overwinterende steltlopers en eendachtigen die zich te goed doen aan de rijk gedekte tafel van de sliblaag.  Vooral Bonte strandloper, Scholekster en Bontbekplevier zijn soms in vrij grote aantallen in de Zwingeul aanwezig, aangevuld door Wulpen en kleine aantallen Zilverplevier.  Voor de eenden zijn het vooral Smient en Wintertaling die we er kunnen aantreffen.

De hoger gelegen gebieden met Strandkweek zijn een traditionele winterslaapplaats voor Blauwe kiekendief.

Afspraak: Zondag 10 december om 14:30 uur aan de parking van het infopunt 'Het Zwin' (Gerrit van Hoekestraat bij kruispunt Kanaalweg en Noorddijk) nabij Cadzand-Bad in Nederland.

  • Praktisch: Stevig waterdicht schoeisel en warme kledij zijn ten zeerste aangeraden. Verrekijker en eventueel loep.
  • Organisatie: Natuurexploratie.
  • Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01
  • Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Reacties