Cafetaria in Molenhoek krijgt upgrade
Nieuwe spoorontsluiting voor de haven van Zeebrugge

Knokke-Heist niet in proefproject met stroomstootwapens

Drie politiezones in onze provincie mogen binnenkort stroomstootwapens gebruiken. Het gaat het om de politiezones Westkust, Brugge en Oostende. De politiezone Damme/Knokke-Heist zit dus niet in het proefproject.

090610_245965_remote_taser-gun-1

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft het licht op groen gezet voor een proefproject dat een jaar moet duren. Na een opleiding mogen de agenten het wapen, waarmee je elektrische schokken kan toedienen, gebruiken.

Jambon had het proefproject in maart aangekondigd in de Kamer. Hij sprak toen van een testfase van zes maanden in 15 politiezones. Maar voor de uitwerking was een voorbereidingsfase nodig, aldus zijn woordvoerder. Zo moest er een kader uitgewerkt worden en een akkoord gevonden met de bonden, wat intussen gebeurd is. De politiebonden blijven wel aandringen op een wetswijziging, maar daar wil minister Jambon nu nog niet op ingaan.

"Tijdens de proefperiode gaan we bekijken of een taser niet te gevaarlijk is en of de opleiding voldoende is. Met pepperspray en een wapenstok kunnen ook ongevallen gebeuren als ze verkeerd gebruikt worden. Die staan ook niet in de wetgeving. Als er een wetswijziging nodig is, dan zullen we die zeker doorvoeren", zegt hij aan VTM. Vanuit bijna alle lokale politiezones was vraag naar de test met de stroomstootwapens. Uiteindelijk werden er uit de vele kandidaten 14 gekozen.

Drankorgels nacht van

Reacties