Praatcafé over een waardig levenseinde door LEIF-arts Luc Huyghe
125 km per uur in zone 50

Rode cijfers van Het Zwin zeggen niet alles

 

De uitbating van het Zwin Natuur Park blijft zwaar verlieslatend. Dat zeggen provincieraadsleden Jan Van Meirhaeghe (foto) en Wim Aernoudt van N-VA vandaag in Het Laatste Nieuws en in onze krant. Een reactie vanuit het Provinciebestuur bleef niet lang uit:

W4GfM-DS_400x400Gedeputeerde Guido Decorte : ‘’ In het businessplan dat lang voor de opening van het Zwin Natuur Park werd opgesteld, werd inderdaad een prognose gemaakt van 165.000 potentiële bezoekers.


Dat aantal werd in 2017 niet gehaald, maar het Zwin is pas wat later op kruissnelheid gekomen : zo kon de belangrijke werking naar scholen pas op 1 september 2017 starten en wordt het personeelsbestand dit voorjaar vervolledigd, waardoor we nu pas nieuwe activiteiten uitwerken naar bepaalde doelgroepen, bv. de markt van meetings en incentives.
We streven er inderdaad ook naar dat het Zwin break-even zou gaan draaien voor wat de werkingskosten betreft, maar dat is een doelstelling op lange termijn, dat was niet vooropgesteld na 1 jaar.
Vergeet ook niet dat wij als overheid een educatieve opdracht hebben en dus vooral veel aandacht besteden aan natuur- en milieueducatie in het Zwin : dat zijn een hele reeks activiteiten die we tegen een voordelig tarief aan groepen en scholen aanbieden. We zijn geen pretpark dat winst moet maken.

We merken nu trouwens aan alles dat de bezoekerscijfers verhogen, dankzij de interessante activiteiten, het uitgebreid aanbod en de promotionele inzet. Van 1 januari 2017 tot 8 februari 2017 waren er bv. 2815 bezoekers. Van 1 januari 2018 tot 8 februari 2018 hadden we al 3621 bezoekers, terwijl we in januari en februari enkel in weekends en schoolvakanties (straks ook tijdens de Krokusvakantie met het Valentijnsparcours) open zijn. Dat is een stijging van 28% ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast hebben al meer dan 220 groepen en scholen geboekt voor 2018 en zijn sommige dagen in mei reeds volzet voor groepen en scholen.
We verwachten in mei de 250.000ste bezoeker, een kwart miljoen bezoekers dus, sinds de opening in juni 2016 !
En het verheugt ons ook ten zeerste dat die bezoekers tevreden zijn : uit de laatste enquête tijdens de kerstvakantie blijkt dat 90% van de bezoekers wil terugkomen.’’

Reacties