Mega Carnavalbal in beeld
Het Weer in Knokke-Heist

Slechts 1 rusthuis in Knokke-Heist boven het Vlaams gemiddelde inzake prijs

Een rusthuisverblijf is in Vlaanderen vorig jaar gemiddeld 620 euro duurder geworden. Een rusthuisbewoner betaalt 1.690 euro per maand. Ieder jaar komen er 1.300 extra plaatsen bij in woonzorgcentra. Tegelijkertijd worden die plekjes steeds duurder ook in Knokke-Heist.  Zo blijkt de “gemiddelde prijs” in onze gemeente sowieso €329 duurder te zijn dan in de rest van Vlaanderen. Als was echter de cijfers van dichtbij gaan bekijken dan stellen we vast dat Lindenhove (€ 1513,6) en OLV Onbevlekt (€ 1527,9) toch onder het Vlaams gemiddelde blijven. Ook de Noordhinder (€ 1634,1) en Onze Lieve Vrouw van Troost (€ 1606,6) blijven als gemeentelijk rust- en verzorgcentra onder het Vlaams gemiddelde. Het is vooral Belle Epoque (€ 4286,,7) die de lokale cijfers overschaduwen.  

Maxresdefault

Om de vergrijzing op te vangen, bouwen rusthuizen in sneltempo nieuwe kamers. Ieder jaar komen er 1.300 extra plaatsen bij in Vlaamse woonzorgcentra. Tegelijkertijd worden die plekjes steeds duurder. Rusthuisuitbaters grijpen de verbouwingen aan om hun prijzen op te trekken, terwijl nieuwe spelers die de markt betreden fors meer vragen dan de bestaande rusthuizen. Ook Onze Lieve Vrouw van Troost is van plan voor uit te breiden. Vandaag staat zeker nog niet vast dat men nadien ook de prijzen zal optrekken.

Ten opzichte van 2016 werd een rusthuisverblijf in Vlaanderen vorig jaar toch gemiddeld 620 euro duurder. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid samen met de KU Leuven. Een rusthuisbewoner betaalde vorig jaar gemiddeld 56,3 euro per dag, oftewel 1.690 euro per maand.

Voor een maand in een eenpersoonskamer betaal je 1.710 euro, een tweepersoonskamer is 200 euro goedkoper. Die prijs omvat het verblijf, de maaltijden, verpleging, energieverbruik, animatie en verzorgingsmateriaal zoals luiers. Bijkomende kosten zoals medicatie, de dokter, een televisieabonnement, of een kappersbezoek zitten niet inbegrepen. Door die supplementen kan de uiteindelijke factuur nog hoger kan oplopen.

Door de prijsstijgingen volstaat een doorsnee pensioen niet meer om de factuur te betalen. De maandprijs van een rusthuis ligt al bijna 500 euro hoger dan het gemiddelde werknemerspensioen van zo’n 1.200 euro. Waardoor mensen hun spaarboekje moeten aanspreken of in het slechtste geval hun kinderen of het OCMW.

Reacties