De Vuurtoren wint carnavaltekenwedstrijd
De Ronde van België komt opnieuw naar Knokke-Heist

Toeristenoorlog tussen Nederland en Vlaanderen met de Zwinregio als slagveld?

Hoofd Public Affairs Bjorn van den Boom van natuurbeheerder Natuurmonumenten, zowat de Nederlandse tegenhanger van Natuurpunt Vlaanderen deed de afgelopen dagen zowel in de Nederlandse media als in de Britse pers een frontale aanval op onze kust. Het ging zo ver dat zelfs “The Guardian” (een Britse krant met om en bij de 9 miljoen lezers) een reporter naar Cadzand en onze badstad stuurde om te vergelijken. De vraag is dan ook is dit wel te vergelijken?

Page

Alles had te maken met de recente toerismecijfers in Nederland waaruit blijkt dat nogal wat Vlamingen het percentage zouden opkrikken. Afgelopen jaar bezochten namelijk een recordaantal buitenlanders onze noorderburen, zo’n 17,6 miljoen. Uit diezelfde cijfers blijken ook 2 miljoen Belgen dit te hebben gedaan. 15% van die bezoekers gingen naar de Nederlandse kust. Volgens de Nederlandse Natuurmonumenten zou dit komen door de rust en het open karakter.

The Guardian kwam even kijken in Knokke-Heist op zoek naar bevestiging van wat Bjorn van den Boom allemaal vertelde. Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele was niet echt onder de indruk en minimaliseerde de cijfers. Heel wat Nederlandse badplaatsjes doen de schepen denken aan Engelse Brighton. Alles ligt er oud en verlaten bij. Enkel onze buurgemeente Sluis met Cadzand krijgt van Wittesaele een plus en zitten mee in de positieve toeristische flow van onze badstad.

Trouwens met het Natuurgebied Het Zwin scoren we zeker ook bij mensen die op zoek zijn naar rust en natuur.

“Die Hollanders staan nu ook niet meteen bekend om hun culinaire troeven of etiquette. Wij zijn het Monaco van de Belgische kust, zegt Schepen Wittesaele vandaag ook in Het Laatste Nieuws. Inclusief 80 kunstgalerijen én een recordaantal Michelinsterren.”

Laten we dan ook niet vergeten hoeveel Nederlanders er naar Knokke-Heist komen om er te wonen of een tweede verblijf te hebben. Om er te shoppen, te sporten, ons cultuurcentrum te bezoeken of te genieten van een 6 km lange zeedijk met uniek strand.

Van den Boom houdt in HLN echter voet bij stuk. “Ik heb heel wat Vlaamse vrienden en die hebben één ding gemeenschappelijk: ze minachten jullie kust. Er is simpelweg geen landschap meer.” Al wil de Nederlander nu ook niet meteen dat Vlamingen en masse richting Cadzand en co. trekken. “Het is niet onze bedoeling om van onze kust een paradepaardje te maken. We hebben nu eenmaal een natuurrijke kust en het is belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan.” Als natuurliefhebbers zich met toerisme bezig gaan houden dan zijn we natuurlijk ver van huis.

Reacties