Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis gaan samenwerken op vlak van mobiliteit
De Red Rock Rally start met Robert een band uit onze badstad

De schelpenteldag komt er aan... doe je me

Schelpen-tellen-18 (2)Op zaterdag 17 maart 2018 vindt in ons land voor het eerst een Grote Schelpenteldag plaats. Wetenschappers roepen iedereen op om die dag naar het strand te komen en de biodiversiteit aan de kust te helpen in kaart brengen. De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Eos, Natuurpunt en Kusterfgoed, met ondersteuning van BePlanet en Elia. In de tien kustgemeenten ontvangen experts liefhebbers om samen de schelpen aan het strand te onderzoeken. Elke deelnemer verzamelt honderd schelpen en zoekt, met de hulp van experts en een zoekkaart, om welke soorten het gaat. Die gegevens komen in een databank terecht, zodat de onderzoekers ermee aan de slag kunnen. Kinderen kunnen meezoeken en in het Zwin deelt een gids zijn schelpenkennis met het publiek.

De telposten in onze buurt

  • Knokke-Heist: gebouw Schildia Beach
  • (Zee)brugge: Badengebouw reddingsdienst

De initiatiefnemers kijken al uit naar de resultaten van dit nieuwe burgerwetenschapsinitiatief. Momenteel houdt niemand bij welke schelpen in welke aantallen aanspoelen aan de Belgische kust. Nochtans zegt dat veel, onder meer over de effecten van klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteitsverandering. Van welke schelpen zijn er veel, van welke weinig? Welke exoten zijn aanwezig? Zijn er verschillen tussen de West- en de Oostkust? En welke schelp mag zich straks tot absolute topper kronen? Met de resultaten van de Grote Schelpenteldag zullen experts een beter zicht krijgen op de schelpendiversiteit. De resultaten worden via een persbericht bekendgemaakt op maandag 19 maart.

Inschrijven voor de Grote Schelpenteldag op een van de tien locaties kan gratis via de website www.iedereenwetenschapper.be.

Reacties