Minister Crevtis en MiniMakz in pyama voor de klas
Fietsenzegening in beeld met Anne-Marie Maertens

Zeg geen badkar tegen een strandcabine! Heisa rond kunstwerk is beste reclame

Page

Afgelopen weekend is een storm ontstaan rond het kunstwerk van Beaufort op het Maurice Lippensplein. Volgens amateur kunstenaar Gerald Muylle (foto rechts boven) zou het gaan om plagiaat.

“Ikzelf heb op 30 april 2016 foto's gemaakt van mijn kunstwerkje dat verdacht gelijkt op de zogenaamde "creatie" van een Franse kunstenaar Fourtou (foto links boven). Mijn werkje werd toen te koop aangeboden in kunstgalerij D’Haudrecy op de zeedijk in Knokke-Heist. Ik heb in die periode, en veel vroeger ook al, verschillende soortgelijke werkjes gemaakt rond het thema badkarren. Zou het kunnen dat kunstenaars van een andere nationaliteit per definitie meer talent hebben dan een streekgenoot? Zowat twee jaar later na mijn werk ervaar ik dat ze vooral talent hebben voor plagiaat. Of zullen ze aanvoeren dat ze "creatief geïnspireerd" zijn”, vroeg Gerald Muylle zich af.

Nu wie beide kunstwerken bekijkt moet toch vaststellen dat er sprake is van een “groot” verschil. Het kunstwerk van Gerald Muylle is een samenstelling van zwevende badkarren. Wat toch niet hetzelfde is als een strandcabine. Het gaat ook niet om zwevende cabines maar om gestapelde strandcabines.

Een vette kluif voor de Beaufort curator Heidi Ballet die de opdracht kreeg van Westtour (Provincie West-Vlaanderen) om de diverse kunstwerken te selecteren. Voor Knokke-Heist is deze rel in de media nu al een succes. Want de heisa zorgt voor heel wat aandacht. Niet alleen voor het kunstwerk maar ook voor Knokke-Heist.

Over Beaufort 2018 zal trouwens  iedereen wel weer eens zijn mening hebben maar om er met kennis van zaken te kunnen over praten moet je die kunstwerken tenminste wel eerst gezien hebben. Daarom dat het cultuurcentrum een geleid bezoek (met de bus) organiseert waarbij de belangwekkende werken worden aangedaan, van Knokke-Heist tot in de Panne.

  • Donderdag 19 april, vertrek om 9.45 uur. Info en inschrijvingen via de webshop of tel. 050/630.430.
  • Beaufort is dit jaar te bezichtigen van 30 maart tot 30 september. Alles over Beaufort 2018: www.beaufort2018.be

 

Reacties