Huwelijksjubileum van Albert Calluy en Dorothea Marckx
Stroompanne in Westkapelle, Ramskapelle en Heist

Dit is een aanslag op ons kneistse landschap

Is men bezig elk stukje groen langs onze snelwegen weg te halen? Waarom wordt er anders zo massaal gekapt? “In Groot-Bijgaarden is er grondig gesnoeid om illegalen de kans niet meer te geven om zich te verstoppen. Al de rest zoals langs de Natienlaan en N49 past in ons houthakbeheersplan. Snoeien om opnieuw te groeien. Maar ook voor veiligheid van weggebruikers”, klinkt het bij Wegen en Verkeer.

Page

“Langs de N49 Knokke-Maldegem werd er zogezegd aan hakhoutbeheer gedaan, zegt tuinaannemer Henk Warnier. Een super lange houtwal met enorme variatie bomen, waar vroeger de wind van over de polders gebroken werd en vol leven werd gekapt. Maar het was ook een drie rijen dikke groene muur die de snelheid verminderde. Nu, in vol broedseizoen worden de wortels uit de grachten gefreesd. Dus nooit weer hergroei en amfibiëen worden uitééngereten’, zegt Warnier.

Je kan er  inderdaad niet naast kijken. Bij het binnenrijden van Knokke-Heist  is een groot deel van het groen verdwenen. Een aanslag op de natuur of net niet?

“Dit  heeft te maken met hakhoutbeheer. Het is dus zeker niet zo dat we zomaar alle bomen rooien. Er wordt volgens een ecologisch plan gewerkt”, klinkt het.

“Duurzame houtsoorten (beuk, eik, linde, esdoorn,...) die gezond zijn en volwaardig als boom kunnen uitgroeien op een veilige afstand van de weg zetten worden niet afgezaagd. Uitheemse soorten (vooral Amerikaanse vogelkers) zijn dominant en verdringen inheemse soorten en worden zoveel als mogelijk definitief verwijderd.”

“De meeste bomen die gekapt worden, worden zo’n 10 tot 20 centimeter boven de grond gesnoeid zodat ze opnieuw scheuten kunnen maken. In enkele jaren tijd vormen jonge bomen en struiken een nieuw natuurlijk groenscherm”, zegt Veva Daniëls.

“Het hout versnipperen we niet tussen de vegetatie. Het hakselhout wordt gebruikt voor groene energie, gebruikt in de houtindustrie of verwerkt tot groencompost. Het kan ook in takkenrillen worden gelegd. Dat is een heg die is samengesteld van gesnoeide takken die tussen palen gestapeld worden. Vogels, insecten en kleine zoogdieren maken er gebruik van als onderkomen”, zegt Veva Daniëls.

Gevaar voor weggebruikers

De eerste aanplantingen langs onze gewestwegen dateren van eind jaren zeventig. “Ondertussen zagen we op sommige plaatsen overhangende takken of wildgroei. Op andere plaatsen is er zoveel dood hout dat de omwonenden door het groenscherm heen kunnen kijken. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil voorkomen dat dood hout of overhellende takken bij hevige wind of in nattere periodes kunnen uitwaaien of omvallen. Hakhoutbeheer zorgt dus voor meer veiligheid, zowel voor de bewoners van de achterliggende huizen als voor de weggebruikers.”

“Waar de kans en gevaar voor overhangende, hinderende takken blijft bestaan, zorgen we voor een bomen- en struikvrije zone door het definitief verwijderen van de eerste rij(en), bomen en struiken die het dichtst tegen de autoweg staan. Op heel wat bermen belemmert de begroeiing de verkeerssignalisatie. Daarom worden ook die struiken verwijderd”, aldus Veva Daniëls.

Weinig geloofwaardig. Daarom roept Henk Warnier op om je te verzetten: “Gelieve deze schande aan te kaarten met uw plaatselijke politici. De kap is louter economisch, nu moet er gemaaid worden en de ijle excuusboompjes zullen nooit dat kilometer lange bosje vervangen”.

Reacties