Loop de kust af met Google Streetview en met 360° beelden van de omgeving
KV Oostende komt spelen op het veld van KFC Heist

Buitenreuzen Pier & Wanne aan het publiek voorgesteld

De Heistse reuzen Pier en Wanne waren al volledig gerestaureerd en werden officieel ingehuldigd in Museum Sincfala tijdens Oosthoekkermis van vorig jaar. Vroeger trokken de reuzen vaak naar buiten tijdens allerhande feesten en plechtigheden. Dat lukte de voorbije jaren niet meer omdat de kledij en de hoofden van de reuzen niet langer toonbaar waren. Via een verkiezing werd vorig jaar gekozen voor het nieuwe gezicht van Lea Bailyu-Boereboom voor reuzin Wanne en voor Leopold Vlietinck alias Roape voor reus Pier.  De Franse reuzenbouwer Julien Barthélemy creëerde de koppen in hars. Naaisters van Volkskunstgroep de Sloepe en carnavalsvereniging de Smoeltrekkers realiseerden de kleding van het reuzenkoppel. De Heemkring Heyst Leeft voorzag de buitenreuzen van een sluitspeld met het alomgekende geel-groene wapenschild van Heist. 

36988155_906789692846168_6364553697678065664_n

Pier bijna 80 jaar oud

Pier zag als eerste Heistse reus het levenslicht in 1938 voor de organisatie van de eerste ‘Vissersfeesten’. Het was meteen ook het startschot voor de folkloregroep ‘De Heistse Klakkertjes’. Daarom kreeg Pier dezelfde kledij als de mannelijke leden van de folkloregroep: een baardige kop met een zuidwester, een rode schabbe (kiel) en blauwe rok (een broek was te moeilijk). Korte tijd later kreeg Pier het gezelschap van zijn vissersvrouw Wanne. De namen zijn nogal evident want Johanna (in de volksmond Wanne) en Petrus of Pieter (in de volksmond Pier) waren zeer gebruikelijke namen in die tijd.

Nieuwe buitenreuzen

Pier en Wanne zagen er nu al fantastisch uit, maar door het materiaalgebruik, het grotere gewicht en de hoogte (bijna 5 meter) waren ze echter niet langer gemaakt om telkens op- en afgebouwd te worden en om te verrijden. Daarom investeerde het gemeentebestuur afgelopen maanden in twee buitenversies van de reuzen. Die zijn nu een stukje kleiner en werden volgens Cultuurschepen Annie Vandenbussche specifiek gebouwd zodat ze makkelijk ingezet kunnen worden tijdens evenementen. De grote Pier en Wanne blijven permanent tentoongesteld staan in de nieuwe vleugel van het museum Sincfala, dat volgens de planning eind 2018 in gebruik wordt genomen.

 

36983025_1015877811919639_265407207703576576_n

De Franse reuzenbouwer Julien Barthélemy stonden opnieuw in voor de koppen van de kleinere buitenreuzen. Voor de kleren wordt opnieuw een beroep gedaan op de vrijwillige naaisters van de dansgroep ‘De Sloepe’ en de carnavalsvereniging ‘De Smoeltrekkers’. Ook werden ook nog twee rompen aangekocht. Die werden vervaardigd door mandenvlechtster Lieve Lieckens. Heel wat BKH's waren aanwezig op de voorstelling van de buitenversie van Pier & Wanne tijdens de Folkloremarkt en ook "live" op Seafun de lokale Omroep van Knokke-Heist. De schepenen Jan Morbee, Annie Vandenbussche, Piet Degroote, Philippe Vlietinck en de raadsleden Geert Deman, Kathleen van Steen, Fabienne Pottier, Françoise Devreeze, Anne Maertens en Marianne Rombout. Schepen Vandenbussche dankte ook uitdrukkelijk de naaisters (Marie Rose Tiri, Nicole Vandierendonck, Rita Sanders, Christine Dryepondt, Marie Martine-Stiene Callewaert, Vera De Graeve, Nicole Verburgh, Francine Vandierendonck, ontbreekt op de foto Inge Valcke) die ook op de radio hun verhaal konden doen. 

Reacties