Win een gesigneerde gele trui via gratis Ronde van Frankrijk-spel
Herstel van Europese topnatuur in de Hazegrasduinen en de Oosthoek

Burgemeester Lippens en Joachim Coens... pro & contra proefeiland

GemeenteraadsverkiezingenJe kunt er niet naast kijken. Overal duiken de petities op tegen het proefeiland.  Volgens de voorstanders broodnodig om de kust te beschermen. Tegenstanders verwijzen naar mogelijke verlies aan toerisme. De kust beschermen tegen de stijgende zeespiegel: de eilanden zouden als een soort gigantische golfbreker dienen.

“En net daardoor zijn ze ook voor de haven van Zeebrugge zeer interessant”, zei Joachim Coens eerder reeds, gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse haven. Die daardoor regelrecht tegenover het standpunt van onze burgemeester staat.  

Door de eilanden zou je een zone langs de kust krijgen waar er maar weinig golfslag meer is. Daar kan  dan MBZ  (havenbestuur Zeebrugge) binnenvaartschepen laten varen, die vanuit Zeebrugge langs de kust de Westerschelde op kunnen. En zo naar Antwerpen en verder naar Duitsland. Dat zou duizenden vrachtwagens van de weg halen die via de weg uit Zeebrugge vertrekken. Door dergelijke kustvaartuigen langs de stranden van Knokke-Heist te laten varen. Zouden watersporten voor ons strand niet meer kunnen.

Maar om die binnenvaartschepen op zee te laten varen, moeten de regels rond de scheepvaart in ons land wel worden aangepast. Daarvoor moet een Koninklijk Besluit worden gewijzigd, maar ook daar zijn de eerste stappen al gezet. “Het project moet verschillende aspecten verenigen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die verantwoordelijk is voor havenbeleid en kustverdediging. Hij zegt tegen midden dit jaar te willen zien wat de verdere stappen zijn. “We beschermen er onze kust mee, en de route voor binnenvaartschepen kan de haven van Zeebrugge doen groeien. Er zijn ook toeristische mogelijkheden.”

"De grootste adder onder het gras lijkt nog de Paardenmarkt te zijn, een zandbank voor het strand van Heist en Duinbergen waar een gigantische hoeveelheid munitie uit Wereldoorlog I onder opgeslagen ligt".

Hoeveel de aanleg van de eilanden zou kosten, is vandaag nog niet berekend. “Maar dit zou op zich geen groot project zijn, toch niet in vergelijking met de enorme eilanden die we in het buitenland al aangelegd hebben”, klinkt het bij de Vlaamse baggerbedrijven. “In een jaar kun je zoiets aanleggen.” Enkel de Gemeentebelangen hebben intussen een standpunt ingenomen wat het proefeiland betreft. Groen, Sp.a, N-VA en Vlaams Belang hebben nog niets van zich laten horen in dit dossier. Dat het in onze gemeente op de agenda komt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is duidelijk.  Behalve  N-VA raadslid Anne Maertens die verwees naar een artikel uit 2011 waar burgemeester Lippens voorstander was van die eilanden. Dat de Vlaamse Overheid de binnenschepen langs ons strand naar Antwerpen wil laten varen was nog niet opgenomen in het plan. “Het lijkt wel of de Vlaamse Overheid van onze gemeente Doel III wil maken of Zeebrugge dorp middenin de Zeebrugse Haven. Men wil ons wurgen”, klonk het deze morgen op de markt in Knokke.  

Reacties