Wijlen burgemeester Lodewijk Deklerck in najaarstijdschrift van Cnocke is Hier

IMG_8116
DEKLERCKDeze week verschijnt het 50 blz. tellend nummer van de heemkundige kring. De redactie kon beroep doen op het dagboek van Lodewijk Deklerck, burgemeester gedurende WO I, die in 1918 nauwkeurig alle bezigheden noteerde van de bezetter en plaatselijke bevolking. Het leverde een schat aan gegevens over het reilen en zeilen in een bezette gemeente. We lezen er over diefstallen, opeisingen, leveren van vee en ‘eieren’, ophalen van kolen, troepenconcentraties en activiteiten van de Duitse bezetter. Lodewijk Deklerck was ook uitbater van het ‘Hôtel de Bruges’ bij de kerk. Zijn zoon Emiel zou in 1923 het Memlinc hotel laten oprichten. Een eerste deel komt aan bod in het pas verschenen tijdschrift. Danny Lannoy ging zich verdiepen in vroegere bewoning en bebouwing van de ‘Maeger Schorre’. Voordat er villa’s werden opgericht omstreeks de jaren ’60 stonden in die buurt woningen op cijns die geleidelijk werden gesloopt. Deze oude buurt wordt met foto’s en een overzichtskaart toegelicht. Halfweg de 19de eeuw was Jan Voskamp, protestant en afkomstig van St. Anna ter Muiden, schepen in het katholieke Westkapelle. Hij overleed in 1872 en zijn grafrede verscheen ooit in het ‘Sluische Weekblad’. Frans Tijtgat ’s moeder uit Oostkerke verteld over ’40 jaar markt te Knokke’ in deel II en Eddy Lambrecht heeft het over ‘Knokke en de Atlantikwall’. Er wordt ook aandacht geschonken aan de historiek van de gebouwen van ‘Notre-Dame deL’Yzer’ waar de befaamde architect Huib Hoste instond voor een uitbreiding van de instelling.

Foto:

  • Het tijdschrift werd voorgestel in de ‘Memlinc Palace’, biJ DE 4de generatie van de familie Deklerck.
  • Afgevaardigden van Cnocke is hier:   Frieda Devinck, Dirk Overstraete, Christophe Deklerck, Danny Lannoy en Henk Warnier.
  •  Lodewijk Deklerck, burgemeester van Knokke.

Lid worden kan door storting van € 14 op rekening:

  • CNOCKE IS HIER  (vermelding nieuw lid)
  • IBAN  BE26 7380 3197 1929
  • BIC  KREDBEBB
  • De leden krijgen per jaar 2 tijdschriften (100 blz.)
Publi

Onderhoudswerken toren Sint-Margaretakerk

Margaretakerktoren-500x753Op maandag 2 oktober 2017 worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de telecomantennes in de toren van de Sint-Margaretakerk op het Maurice Lippensplein. De werklui maken hiervoor gebruik van een hoogtewerker. Tijdens de duur van deze werkzaamheden geldt er een algemeen parkeerverbod op de parkings voor en langs de oostelijke zijde (kant Lippenslaan) van de kerk.


Mixologist Pierpaolo Schirru komt naar LT44

4
Aanstaande zaterdag 29 september en zondag 30 september arriveert master mixologist Pierpaolo Schirru van de Londonse hotel cocktailbar Artesian (world's best bar 2015) in LT44 om onze nieuwe cocktail menu neer te zetten in een tweedaags event cocktail event. Zijn seizoenale creaties zijn zowel op culinair niveau als op bar niveau, top notch. Reserveren is dus de boodschap: Adres LT44: Gemeenteplein 44, Knokke


Directrice Veronique Vergucht ontvangt €2000 van de Horecathlon organisatoren

Collage
Directrice Veronique Vergucht van De Kleine Dennen mocht zopas een cheque van €2000 in ontvangst nemen. De opbrengst van de Horecathlon op het Rubensplein. Deze plateaukoers met deelname van de allersnelste en handigste obers en opdiensters bracht dus heel wat geld op voor het goede doel. De organisatie was in handen van Brasserie Saskia’s en café Check-in. Meteen een bewijs dat het hart van de HoReCa Knokke-Heist op de goede plaats zit.

Foto’s: Yvan Kaux


Word ambassadeur van het Zwin Natuur Park en bezoek het park gratis

_DSC4051 kopiëren RESIZED_9
Vanaf 16 augustus tot en met 31 december 2017 krijgen alle inwoners van Knokke-Heist de mogelijkheid om éénmalig gratis het Zwin Natuur Park te bezoeken. Bij afgifte van de bon die verscheen in de editie van het KH nieuws en op vertoon van de identiteitskaart mag je gratis binnen met je volledige gezin. De bon kun je vinden op pagina 7 van de nieuwsbrief: Download KHnieuws


Fotoreportage van Parkies met Sofie & Hugh Kanza

Alain Donvez

Bulsjivism 3.0 maakt het podium op Parkies onveilig

MaxresdefaultBulsjivism is het muzikale collectief dat zich telkens vormt rond bassist/gitarist/zanger Bart Buls. Het muzikale trio met o.a. Kreuners-drummer Ben Crabbé brengt maandag 17 juli 2017 vanaf 20.15 uur in de tuin van het CC Scharpoord rockklassiekers van o.a. Eric Clapton, Bruce Springsteen, Dire Straits, Bob Dylan en John Hiatt. Muziekliefhebbers kunnen op Engie Parkies genieten van doordringende baslijnen, virtuoze gitaarriffs en uitstekende drumritmes van deze topmuzikanten. The Infamous Club 27 zorgt op het terras van CaféCultuur van 18 tot 19.30 uur voor een Pre-Parkiesconcertje.


Annick Roels opent relaxatieruimte in onze badstad

Img_1839_online_Aan de drukke Lippenslaan 289 stap je via een smalle ingang “Chi House” binnen, een oase van rust. Het is zowel een schoonheidssalon als een relaxatieruimte. Oprichtster Annick Roels (51) uit Maldegem wil van haar Chi House vooral een huis maken waar iedereen zich kan leren ontspannen.. “Ik heb me 30 jaar kapot gewerkt en werd ernstig ziek daardoor. Ik wil iedereen waarschuwen om niet dezelfde fout te maken”, vertelt ze. “Ik liet mij opereren in Zwitserland en ben van de hel terug in de hemel gekomen. Toen heb ik beslist dat ik wil verder ondernemen op een rustige manier en daar waar ik zelf tekort ben geschoten als waarschuwing voor vele mensen wil meegeven. Ik wilde met een zaak beginnen waar mensen zalig kunnen ontspannen. Zonder afspraak kan je even binnen springen. Je kan hier thee proeven en kopen, een make-over doen, nekmassages krijgen, wimpers verlengen, enz. Maar vooral kennis maken met onze schoonheidsproducten die eerst kunnen uitgetest worden. Ook verkrijgbaar paardenmelkproducten. Of je kan eens rustig komen babbelen, eventueel gewoon een boek lezen: echt alles mag, maar niks moet”, zegt Annick. Daarvoor koos ze doelbewust de drukke Knokse Lippenslaan voor haar Chi House.

Machine uittesten

In Chi House staat de unieke Chi-machine.  Wanneer je aan de Chi-machine ligt, maakt je lichaam de beweging van een vis. Nadruk wordt gelegd op de enkels. Vijftien minuten op de Chi-machine en je bent ontspannen als na een rustige wandeling van anderhalf uur. Je voelt energie opbruisen, een voldaan gevoel, je bent een ander mens. Al 40 jaar een hit in Japan. Relaxatie van de hoogste plank. “Je beweegt, maar zonder inspanning. Het helpt tegen fibromyalgie, stress, en is ook goed voor mensen met Parkinson of voor bejaarden die te weinig beweging hebben. Ik heb gelezen dat ook Koen Wauters en Kim Clijsters gebruik maken van de Chi-machine.”, aldus Annick die het concept van Chi House nog verder wil uitbouwen. “Iedereen die hier binnenstapt moet met een goed gevoel terug buiten wandelen”, zegt Annick en ze kondigt iedere woensdag om 19 u.ook Yoga lessen aan (vanaf 19 juli) en op zaterdag “ontbijtyoga” om 9.00 uur (mits inschrijving). Een Chi-beurt duurt 15 minuten en kost 15 €. Een abonnement van 10 beurten levert 1 beurt gratis op. 18700799_1038884586242875_3912834393131925712_o


Verjaardagfeest voor LT44 en de opening van de unieke lounge

Oorspronkelijk was een Tapa een stukje brood met garnering dat op het glas wijn, sherry of bier werd gezet om de vliegen uit het glas te houden. Tapa is afgeleid van het werkwoord tapar dat bedekken betekent. Inmiddels kennen wij de Tapa als een " heerlijk hapje". Variant: Inmiddels kennen wij de tapas als heerlijke gevarieerde hapjes. In Spanje waardeert men tapas vooral om de versheid en de kwaliteit van de gebruikte producten. Tegelijkertijd is er een stroming ontstaan van jonge Spaanse tapas-koks, die hun best doen om te voldoen aan de nationale en internationale eisen van de moderne consument, om niet alleen de kwaliteit, maar ook de smaak en "eigenheid" en vooral de presentatie op een hoger niveau te brengen.

Intussen brengen ze met met LT44 (Gemeenteplein 44)  al een jaar lang zowel klassiekers uit de Spaanse keuken als eigen ontworpen tapas. Deze worden altijd vers in huis bereid met producten van topkwaliteit, waaronder ook die van lokale producenten. Ze worden opgediend in verschillende gangen en in het midden van de tafel gezet: tapas eten doe je bij ons dus gezellig samen. Zaterdagavond was er dan ook een groot feest om het 1 jarig bestaan te vieren en meteen de gelegenheid om de "LT44 Lounge" voor te stellen. Een uniek moment en een prachtige fotorepotage van onze fotograaf Alain Donvez.

35471802412_3daba5af4e_b


LN Knits popt up aan het Lichttorenplein

19429436_1340271166088932_1962247798787145728_nEnkele van onze favoriete bezigheden tijdens de zomer ? Lekker luieren, liefst in het zonnetje op het strand, en af en toe wat shoppen om toch voldoende lichaamsbeweging te hebben – shoppen is ook cardio, nietwaar? Het toeval wil dat Ellen Kegels ook deze zomer een LN Knits pop-up opent aan de kust. Van een win-win gesproken!

Ellen Kegels, ladyboss achter het breilabel LN Knits, opent voor de vierde zomer op rij een pop-upwinkel in onze gemeente. Hier zal je in zomerse sfeer kunnen snuisteren tussen haar breigoed uit zowel de LN Beanies als de LN Andes en LN Kids collecties. Wist je dat ze sinds kort ook alpacaknuffels met echte alpacawol verkoopt? Hebben!

En dat is niet alles. Dit jaar wordt de pop-up namelijk gecombineerd met een zomerse editie van ‘Behold the Belgian Bunch’. Hierbij krijgen jonge Belgische modeondernemers de kans hun collecties te presenteren in de pop-up. Uitverkorenen deze zomer zijn Mieke Dierckx, Raramuri Sandals, Love Sundaily, Atelier Clash en Sea Me Happy Tie-dye.

Voor al dat moois onder één dak zakken wij graag eens af naar het Lichttorenplein! Jij ook? Breng dan tussen 30 juni en 31 augustus een bezoekje aan het Lichttorenplein 10 in Knokke-Heist. De pop-up is alle dagen open van 10u tot 18u.