Stille wandelingen door Het Zwin

IMGP8728
Tijdens de kerstvakantie organiseert de Provincie West-Vlaanderen ‘Stiltewandelingen’ en een ‘Kerstparcours’ in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist).

Stiltewandelingen
Bij zonsondergang trekken duizenden vogels vanuit de polders naar het Zwin Natuur Park waar ze op de grote plassen de nacht doorbrengen. Dit zorgt voor een ‘avondspits’.
Een Zwingids loodst tussen 14 en 17 uur de bezoekers door het Zwin Natuur Park en toont waar de vogels hun slaapplekken opzoeken.

De wandeling wordt afgesloten met een kop warme chocolademelk of glühwein in Zwinbistro ‘The Shelter’.

Om deel te nemen aan een stiltewandeling volstaat het om een ticket ‘stiltewandeling’ te kopen: de geleide wandeling, een warme drank en een hele dag toegang tot het park zijn inbegrepen in het ticket. Inschrijven kan via www.zwin.be.

Kerstparcours
Van zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 bemannen Zwingidsen de kijkhut en de voederhut. Ze geven de bezoekers uitleg over de vogels die de winter doorbrengen in het Zwin en geven tips over hoe je vogels tijdens de winter kunt voederen. Kinderen kunnen in het kijkcentrum luisteren naar een sfeervol winterverhaal en een voederbol maken voor vogels in de tuin. Op het onthaalplein biedt Zwinbistro ‘The Shelter’ elke dag van 11 tot 12 uur een gratis proevertje erwtensoep aan.

Het Zwin Natuur Park is tijdens de kerstvakantie iedere dag open vanaf 10 uur. Het park is gesloten op 25 december 2017 en 1 januari 2018.

Praktisch - Stiltewandelingen

Data: op dinsdag 26, woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december 2017 en dinsdag 2, woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 januari 2018 telkens van 14 tot 17 uur
Plaats
: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: : -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa).

In de prijs zijn de geleide wandeling, een hele dag toegang tot het park en een warme drank inbegrepen.

Praktisch - Kerstparcours

Data: van zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 van 10 tot 17 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa).


Kersconcert in de H. Hartkerk van Knokke

Kerstconcertbrugsvocaalensemble-500x702
Het tweejaarlijkse grote kerstconcert van het Brugs Vocaal Ensemble vindt dit jaar plaats op zondag 17 december 2017 om 20 uur in de H. Hartkerk in Knokke. Je wordt er getrakteerd op fijne kerstmuziek van o.a. Buxtehude, Rutter, Bach, Praetorius,… en een “Kerstleisen” van alom gekende kerstmuziek. Inge Zutterman (sopraan) en Stefaan Vandenbroucke (tenor) zijn de solisiten van dienst. De begeleiding gebeurt door het Jedutun ensemble. Verder nog Veerle Vinckier aan de piano en de muzikale leiding in handen van Tony Venneman. Tickets kosten 15 euro. Je kunt een kaart kopen via www.brugsvocaalensemble.be, in Cultuurcentrum Scharpoord of via het gsm-nummer 0475 980 296.


Wijlen burgemeester Lodewijk Deklerck in najaarstijdschrift van Cnocke is Hier

IMG_8116
DEKLERCKDeze week verschijnt het 50 blz. tellend nummer van de heemkundige kring. De redactie kon beroep doen op het dagboek van Lodewijk Deklerck, burgemeester gedurende WO I, die in 1918 nauwkeurig alle bezigheden noteerde van de bezetter en plaatselijke bevolking. Het leverde een schat aan gegevens over het reilen en zeilen in een bezette gemeente. We lezen er over diefstallen, opeisingen, leveren van vee en ‘eieren’, ophalen van kolen, troepenconcentraties en activiteiten van de Duitse bezetter. Lodewijk Deklerck was ook uitbater van het ‘Hôtel de Bruges’ bij de kerk. Zijn zoon Emiel zou in 1923 het Memlinc hotel laten oprichten. Een eerste deel komt aan bod in het pas verschenen tijdschrift. Danny Lannoy ging zich verdiepen in vroegere bewoning en bebouwing van de ‘Maeger Schorre’. Voordat er villa’s werden opgericht omstreeks de jaren ’60 stonden in die buurt woningen op cijns die geleidelijk werden gesloopt. Deze oude buurt wordt met foto’s en een overzichtskaart toegelicht. Halfweg de 19de eeuw was Jan Voskamp, protestant en afkomstig van St. Anna ter Muiden, schepen in het katholieke Westkapelle. Hij overleed in 1872 en zijn grafrede verscheen ooit in het ‘Sluische Weekblad’. Frans Tijtgat ’s moeder uit Oostkerke verteld over ’40 jaar markt te Knokke’ in deel II en Eddy Lambrecht heeft het over ‘Knokke en de Atlantikwall’. Er wordt ook aandacht geschonken aan de historiek van de gebouwen van ‘Notre-Dame deL’Yzer’ waar de befaamde architect Huib Hoste instond voor een uitbreiding van de instelling.

Foto:

  • Het tijdschrift werd voorgestel in de ‘Memlinc Palace’, biJ DE 4de generatie van de familie Deklerck.
  • Afgevaardigden van Cnocke is hier:   Frieda Devinck, Dirk Overstraete, Christophe Deklerck, Danny Lannoy en Henk Warnier.
  •  Lodewijk Deklerck, burgemeester van Knokke.

Lid worden kan door storting van € 14 op rekening:

  • CNOCKE IS HIER  (vermelding nieuw lid)
  • IBAN  BE26 7380 3197 1929
  • BIC  KREDBEBB
  • De leden krijgen per jaar 2 tijdschriften (100 blz.)
Publi

Onderhoudswerken toren Sint-Margaretakerk

Margaretakerktoren-500x753Op maandag 2 oktober 2017 worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de telecomantennes in de toren van de Sint-Margaretakerk op het Maurice Lippensplein. De werklui maken hiervoor gebruik van een hoogtewerker. Tijdens de duur van deze werkzaamheden geldt er een algemeen parkeerverbod op de parkings voor en langs de oostelijke zijde (kant Lippenslaan) van de kerk.


Mixologist Pierpaolo Schirru komt naar LT44

4
Aanstaande zaterdag 29 september en zondag 30 september arriveert master mixologist Pierpaolo Schirru van de Londonse hotel cocktailbar Artesian (world's best bar 2015) in LT44 om onze nieuwe cocktail menu neer te zetten in een tweedaags event cocktail event. Zijn seizoenale creaties zijn zowel op culinair niveau als op bar niveau, top notch. Reserveren is dus de boodschap: Adres LT44: Gemeenteplein 44, Knokke


Directrice Veronique Vergucht ontvangt €2000 van de Horecathlon organisatoren

Collage
Directrice Veronique Vergucht van De Kleine Dennen mocht zopas een cheque van €2000 in ontvangst nemen. De opbrengst van de Horecathlon op het Rubensplein. Deze plateaukoers met deelname van de allersnelste en handigste obers en opdiensters bracht dus heel wat geld op voor het goede doel. De organisatie was in handen van Brasserie Saskia’s en café Check-in. Meteen een bewijs dat het hart van de HoReCa Knokke-Heist op de goede plaats zit.

Foto’s: Yvan Kaux


Word ambassadeur van het Zwin Natuur Park en bezoek het park gratis

_DSC4051 kopiëren RESIZED_9
Vanaf 16 augustus tot en met 31 december 2017 krijgen alle inwoners van Knokke-Heist de mogelijkheid om éénmalig gratis het Zwin Natuur Park te bezoeken. Bij afgifte van de bon die verscheen in de editie van het KH nieuws en op vertoon van de identiteitskaart mag je gratis binnen met je volledige gezin. De bon kun je vinden op pagina 7 van de nieuwsbrief: Download KHnieuws


Fotoreportage van Parkies met Sofie & Hugh Kanza

Alain Donvez

Bulsjivism 3.0 maakt het podium op Parkies onveilig

MaxresdefaultBulsjivism is het muzikale collectief dat zich telkens vormt rond bassist/gitarist/zanger Bart Buls. Het muzikale trio met o.a. Kreuners-drummer Ben Crabbé brengt maandag 17 juli 2017 vanaf 20.15 uur in de tuin van het CC Scharpoord rockklassiekers van o.a. Eric Clapton, Bruce Springsteen, Dire Straits, Bob Dylan en John Hiatt. Muziekliefhebbers kunnen op Engie Parkies genieten van doordringende baslijnen, virtuoze gitaarriffs en uitstekende drumritmes van deze topmuzikanten. The Infamous Club 27 zorgt op het terras van CaféCultuur van 18 tot 19.30 uur voor een Pre-Parkiesconcertje.


Annick Roels opent relaxatieruimte in onze badstad

Img_1839_online_Aan de drukke Lippenslaan 289 stap je via een smalle ingang “Chi House” binnen, een oase van rust. Het is zowel een schoonheidssalon als een relaxatieruimte. Oprichtster Annick Roels (51) uit Maldegem wil van haar Chi House vooral een huis maken waar iedereen zich kan leren ontspannen.. “Ik heb me 30 jaar kapot gewerkt en werd ernstig ziek daardoor. Ik wil iedereen waarschuwen om niet dezelfde fout te maken”, vertelt ze. “Ik liet mij opereren in Zwitserland en ben van de hel terug in de hemel gekomen. Toen heb ik beslist dat ik wil verder ondernemen op een rustige manier en daar waar ik zelf tekort ben geschoten als waarschuwing voor vele mensen wil meegeven. Ik wilde met een zaak beginnen waar mensen zalig kunnen ontspannen. Zonder afspraak kan je even binnen springen. Je kan hier thee proeven en kopen, een make-over doen, nekmassages krijgen, wimpers verlengen, enz. Maar vooral kennis maken met onze schoonheidsproducten die eerst kunnen uitgetest worden. Ook verkrijgbaar paardenmelkproducten. Of je kan eens rustig komen babbelen, eventueel gewoon een boek lezen: echt alles mag, maar niks moet”, zegt Annick. Daarvoor koos ze doelbewust de drukke Knokse Lippenslaan voor haar Chi House.

Machine uittesten

In Chi House staat de unieke Chi-machine.  Wanneer je aan de Chi-machine ligt, maakt je lichaam de beweging van een vis. Nadruk wordt gelegd op de enkels. Vijftien minuten op de Chi-machine en je bent ontspannen als na een rustige wandeling van anderhalf uur. Je voelt energie opbruisen, een voldaan gevoel, je bent een ander mens. Al 40 jaar een hit in Japan. Relaxatie van de hoogste plank. “Je beweegt, maar zonder inspanning. Het helpt tegen fibromyalgie, stress, en is ook goed voor mensen met Parkinson of voor bejaarden die te weinig beweging hebben. Ik heb gelezen dat ook Koen Wauters en Kim Clijsters gebruik maken van de Chi-machine.”, aldus Annick die het concept van Chi House nog verder wil uitbouwen. “Iedereen die hier binnenstapt moet met een goed gevoel terug buiten wandelen”, zegt Annick en ze kondigt iedere woensdag om 19 u.ook Yoga lessen aan (vanaf 19 juli) en op zaterdag “ontbijtyoga” om 9.00 uur (mits inschrijving). Een Chi-beurt duurt 15 minuten en kost 15 €. Een abonnement van 10 beurten levert 1 beurt gratis op. 18700799_1038884586242875_3912834393131925712_o