Kerststukjes leren maken



Twee weken geleden leerden ze in Scharpoord onder de noemer "Prettig Leren" sfeerrijke kerstkransen maken. Op donderdag 14 december wagen we ons aan een kunstig kerststukje, lesgeefster deze keer is Anja Rotsaert. Deze cursus heeft plaats in de Vonk. Inschrijven via de webshop of te. 050/630.430 Wel nu meteen bellen.
 
 

Grootste en mooiste kerststal uit de regio staat op het Heldenplein

25139215_10212472373816922_1049236050_o
De grootste en mooiste kerststal uit de regio staat vanaf 7 december op het Heldenplein. Met levensgrote beelden omringd door grote verlichte en versierde kerstbomen. Ideaal kader voor uw selfies of kerst-kaart-foto's. Met dank aan inspirator en bedenker Martin Vandenbroucke (op de foto met Ann Vervarcke).

 


40.000 bierviltjes verspreid in Knokke-Heist

Kerstmis nadert, tijd om in eigen hart te kijken, goede voornemens te maken en dan, na Nieuwjaar, barst de carnavalsgekte los met zowat om de week een andere carnavalfuif. Straks is Ravelingen nog veel rapper afgebroken dan gepland.


Carnaval Heist heeft een samenwerking met de verschillende organisatoren op touw gezet en de komende weken worden niet minder dan 40.000 bierviltjes verspreid in Knokke-Heist en de wijde omtrek. Scoor dit item alvast in jouw favoriete stamkroeg. De Drankorgels mogen op 6 januari de spits afbijten.


Expo 'Cafés en middenstand in de badstad Heist-aan-Zee' is leuke wintertentoonstelling

De najaarstentoonstelling 'Cafés en middenstand in de badstad Heist-aan-Zee' geeft je een inkijk in het bruisende commerciële leven van het oude Heist boven de boulevard. Van 9 december 2017 tot 22 april 2018 kun je genieten van een mooi stukje erfgoed. Het is inmiddels de derde tentoonstelling van Georges De Vent en Arnold Roels met medewerking van de heemkring Heyst Leeft.

Het begon allemaal met de succesvolle tentoonstelling over de Heistse cafés 'Van Albatros tot Zelzate' in 2013. Daarna volgde een expo in 2016 over de cafés en de middenstand in het vissersdorp en vandaag is het de beurt aan Heist boven de Boulevard. Verschillende foto's van hotels, pensions en winkels brengen je terug in de tijd wanneer kassa's nog loodzwaar wogen, sigaretten verkocht werden in pensions en koffiefilters uit zilver werden gemaakt... Een nagebouwd pension laat je terugkeren naar de jaren '50.

Maar het belangrijkste zijn de mensen op de foto's die elk hun eigen verhaal hebben. Iedere bezoeker aan deze expo zal anekdotes kunnen vertellen over de geportretteerden en dat is nu juist de bedoeling van zo'n tentoonstelling. Mensen verbinden met elkaar. Deze expo is dus een must voor iedereen die een hart voor onze mooie gemeente heeft. Niet te missen dus!

Anne marie maertens

De zonnepanelen-fietser Grégory Lewyllie komt naar Scharpoord

Op donderdag 14 december 2017 om 20 u. brengt vtbKultuur Knokke-Heist de zonnepanelen-fietser Grégory Lewyllie naar het Cultuurcentrum Scharpoord met een unieke reisreportage. Grégory is werkzaam als pers- en communicatieverantwoordelijke binnen het onderwijs. Al tien jaar lang combineert hij in zijn vrijetijd de passies reizen en fietsen. Zijn zwerftocht doorheen Latijns-Amerika duurde bijna drie jaar, bracht hem in 19 landen, diverse eilanden en het continent Antarctica. In totaal fietste hij 33.400 kilometer en reed hij 59 lekke banden.

GREGORY_LEWYLLIEDSC_3961
GREGORY_LEWYLLIEDSC_3961

In zijn reportage 'De parels van Zuid-Amerika' focust hij niet alleen op de prachtige en weelderige fauna en flora, maar houdt hij ook halt bij enkele bijzondere historische hoogtepunten, o.a. staatsgreep van Pinochet (Chili) en de regeringsperiode van Juan Perón (Argentinië). 

Zijn fel bejubelde reportage over Argentinië en Chili bestaat uit een cocktail van verhalende en poëtische teksten, op smaak gebracht met passende muziek en afgewerkt met schitterende beelden. Dit patchwork aan digitale kleuren en muzikale klanken, hangt een beeld op van Argentinië en Chili zoals je nog maar zelden hebt gezien. Als je een avond lang wenst mee te zwerven, mee te reizen en mee te fietsen in de bandensporen van een verdwaalde zwerver, dan is deze avond een absolute must.

Info bij vtbKultuur Knokke-Heist - Dominiek Segaert - 0479 691865 - website www.vtbkultuur.be/knokke-heist.be Kaartjes 9 EURO - Uit-pas, leden vtbKultuur, Davidsfonds, BILL 7 EURO.

Houders gezinskaart Volksontwikkeling gratis toegang.


Lazarus speelt eerbetoon aan Camus

Camus-500x496
Op vrijdag 15 december 2017 ben je van harte welkom voor de voorstelling ‘Lazarus speelt Camus’, die om 20 uur plaatsvindt in Cultuurcentrum Scharpoord. Wat te doen met de slechte mop die leven heet? Dat was zo ongeveer de basisvraag in het opvallend samenhangende oeuvre van Albert Camus, grondlegger van het absurdisme, liefhebber van auto’s en vrouwen en koloniaal tegen wil en dank. Het leven als ultieme daad van verzet tegen de zinloosheid.

Een voorstelling die hulde brengt aan de absurde held die Camus zelf geworden is toen hij op zesenveertigjarige leeftijd overleed in een autoaccident terwijl hij eigenlijk van plan was om de trein te nemen. In, rond en tussen ‘s mans oeuvre gaat Lazarus op zoek naar verwantschap, ontroering en engagement, naar opstand en aanvaarding, naar trefzekere woorden en kraakheldere gedachten, naar de geur van gebakken vis en de geluiden van een zomernacht aan zee.

Tekst en spel: Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Lien Thys / kostuum: Karen De Wolf

Tickets

€ 16

€ 13 Uitpas, BILL, groepen +10 pers


Een Knokke-Heistenaar als "Sommelier van het jaar"

Voor de negende maal op rij organiseert de firma MEYHUI, specialist voor de gedekte tafel, samen met FOODPRINT1718, jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, en WINTERHALTER, marktleider voor professionele vaatwasmachines, de verkiezing van de “SOMMELIER OF THE YEAR”. Dit jaar zijn twee sommeliers uit Knokke-Heist genomineerd: Geoffrey Adam (Jardin) en Stijn Vermeulen (Bartelomeus).

Collage

De verkiezing van de ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. We spreken hier dus niet over een wedstrijd maar wel over een verkiezing.

De kandidaat-sommeliers voldoen aan de volgende criteria:

  • Werkzaam zijn in een Belgisch restaurant.
  • Over vaktechnische bagage en beroepservaring beschikken.
  • Over communicatieve en technische vaardigheid beschikken.
  • De technische samenstelling van de wijnkaart beheersen.
  • Garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en prijs/kwaliteitsverhouding.

Breng ook jou stem uit voor onze stadsgenoten Geoffrey en Stijn via DEZE link!


Praatcafé ‘Vermoeidheid bij en na kanker’

Praatcafe-vermoeidheid-kankerOp dinsdag 12 december 2017 is er in Cultuurcentrum Scharpoord om 14 uur opnieuw een praatcafé in Knokke-Heist over ‘Vermoeidheid bij en na kanker’. Danny Verstraete, zorgmanager van AZ Zeno, maakt je wegwijs in dit probleem. Het praatcafé is gratis, maar je moet je vooraf inschrijven bij het onthaal van Cultuurcentrum Scharpoord via 050/630 429 of via cc.ticket@knokke-heist.be. Meer info vind je in deze folder.

Vermoeidheid bij kanker is een veel voorkomend en vaak langdurig probleem. Veel kankerpatiënten hebben een toegenomen vermoeidheidsgevoel bij diagnose van de ziekte. De diverse behandelingen en de stress rond het ziekte- en genezingsproces versterken dit vaak nog. Verder blijkt dat 20 tot 40 % van de mensen die na hun behandeling goede vooruitzichten hebben kampen met langdurige vermoeidheid. Inzicht in de mechanismen van deze vermoeidheid en tips om ermee om te gaan zijn dan ook geen overbodige luxe.

De vrijwilligers Ingrid, Mia en Ariane van Kom op tegen Kanker zullen je hartelijk ontvangen bij een kopje koffie en een versnapering.

In samenwerking met de gemeente Knokke-Heist, AZ Zeno, Cultuurcentrum Scharpoord, Rentree, Regionale dienstencentra CM, BM, OZ, LM, NZF, SEL, Sociale Raad Knokke-Heist, LEIF, VIVA-SVV en de provincie West-Vlaanderen.


Klink en drink dit jaar op 14 januari

Klinkdrink18-500x698Zoals elk jaar maakt het gemeentebestuur ook in 2018 gebruik van de helpende handen van onze lokale verenigingen voor de bemanning van de bar en de bediening tijdens Klink & Drink en de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Op zaterdag 6 januari 2018 om 18.30 uur verzamelen tal van personeelsleden en genodigden in het Casino voor de jaarlijkse gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Op zondag 14 januari 2018 om 11 uur zijn alle inwoners dan weer van harte welkom op het Alfred Verweeplein om een glas te klinken op het nieuwe jaar tijdens Klink & Drink. Ze worden er ook getrakteerd op een spetterend nieuwjaarsconcert van de fenomenale XL Band. Voor beide evenementen doen we een warme oproep naar alle verenigingen voor vrijwilligers die de bar willen bemannen en de genodigden willen bedienen. Voelt jouw vereniging zich geroepen én heb je ervaring bij gelijkaardige evenementen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dienst Communicatie via communicatie@knokke-heist.be of T 050 630 133. 


De eindejaarsperiode in Knokke-Heist (+ gratis programma overzicht)

24129748_1375985775861125_7393164441674199089_n
In de maanden december/januari zijn er een aantal dingen waar je niet om heen kan: Omdat de avonden steeds korter worden zie je ook in Knokke-Heist steeds meer lichtjes bij onze lokale handelaars en langzaamaan ook de Kerstversiering verschijnen (na de Sint natuurlijk) . Het weer wordt steeds kouder waardoor je niets liever wil doen dan binnen op de bank kruipen met een beker warme chocolademelk terwijl je naar een typische romcom kijkt waarin Julia Robberts of Cameron Diaz de hoofdrol speelt. Maar, wat je ook zeker op je to do moet zetten is een dagje (of weekend!) kerstshoppen in je eigen gemeente… waarom overal naartoe trekken als je bij de lokale middenstand beslist alles kunt vinden voor onder de kersboom! De gemeente en de lokale middenstand hebben een volledig programma uitgewerkt om van te genieten. Kneistikrant werkt hier natuurlijk graag aan mee. In heel Europa verschijnen in deze maanden her en der leuke kerstmarkten maar waar je geweldig kan shoppen en ook perfect aan een glaasje glühwevain kan nippen terwijl je op zoek gaat naar een lekkere culinaire versnapering…. Dat kan alleen in je eigen gemeente. Toch! BEKIJK HIER HET PROGRAMMA: Download Kh_winter-in-kh