We strippen in het nieuw

Striprekken-500x375Sedert een drietal weken zit de volledige stripafdeling (jeugd, volwassenen en graphic novels) van de gemeentelijke openbare bibliotheek in Scharpoord in een nieuw kleedje. De houten bakken werden vervangen door metalen rekken. De collectie strips staan overzichtelijker opgesteld en bovendien zijn deze rekken veel gebruiksvriendelijker. Striprekken2-500x375

Op 30 april vieren we het Hawaïaanse feest van de Lei in Knokke-Heist

KH_surfing_thecultofcool_leiday_A3_HR_zonder-snijlijnen---copieNog tot en met 28 mei kan je in het Cultuurcentrum Knokke-Heist terecht voor de eerste grote surftentoonstelling in Belgie : ‘Surfing, The Cult of Cool’. Deze gratis tentoonstelling dompelt de bezoekers onder in het verhaal van de surfcultuur. Op 30 april trekken we richting Surfers Paradise om het feest van de ‘lei’ te vieren.  

Op 1 mei vieren ze jaarlijks ‘Lei Day’ op alle Hawaïaanse eilanden. “‘Lei’ staat voor de typische Hawaïaanse bloemenkrans die iedereen op deze dag draagt. De surfers zelf maken een ‘Circle of surf’, al zittend op hun surfplank maken ze een grote kring even buiten de branding en gooien vervolgens bloemen in hun midden om goeie golven en een goed leven af te smeken van hun goden.”, weet Frank Vanleenhove van Surfers Paradise te vertellen.

Op 30 april trekken we massaal richting Surfers Paradise, uiteraard uitgedost met een lei rond de hals, om het feest van de ‘lei’ te vieren. Om 15 uur maken we met zen allen een traditionele ‘Circle of surf’. Deze ceremonie wordt begeleid door de jonge Belgische Surfkampioen Jack Verbraeken (18 jaar).

  • 15 uur: Circle of surf en fotomoment voor de pers
  • 16 uur: Optreden Vagabundos, een jonge dynamische groep, onder meer bekend van op de Gentse feesten, die een mix van Blues, Reggae, Ska en vooral ook Funk brengen.
  • 18 uur: Surf & Turf BBQ (€ 20, reserveren via info@surfersparadise.be)

Wenst u deel te nemen aan dit evenement, foto’s te nemen, de Circle of surf te filmen of één van de deelnemers te interviewen, richt u dan voor 27 april tot Elke De Mayer, via elke@wavemakers.eu of +32 (0)485 75 28 66.

Eventlocatie: Surfers Paradise, op het strand ter hoogte van de Appelzakstraat, parkeergelegenheid in de Zwinlaan.

Aanvullende expo: ‘Surfpassie aan de Oostkust’

De surfcultuur kreeg in België voet aan grond dankzij Frank Vanleenhove die eind jaren ’70 met de eerste surfplank uit Biarritz kwam aandraven. Hij brengt het verhaal van 30 jaar Surfers Paradise, de eerste surfclub in België, en de surfgeschiedenis van België en Knokke-Heist.

Daarnaast komt ook het meer kunstzinnige aspect van surfen aan bod. Angelo Demeulenaere (Flow & Soul), Belgische shaper (surfplankmaker) die wereldwijd surfplanken shaped en verkoopt, stelt een aantal exclusieve, zelfgemaakte surfplanken tentoon.

Tot slot brengt fotograaf Nick Verhaeghe een melancholische documentaire over de Belgische kust tijdens de winter met als menselijk element de surfcultuur, die rond deze periode tot leven komt. Hiervoor werkt hij met analoge camera’s en de beelden, zowel in kleur als zwart-wit, zijn ontwikkeld in een soep van zeewier en zeewater.

Een ‘must sea’ voor surfers en niet-surfers van alle leeftijden en windstreken.

Meer info op Cultuur.knokke-heist.be/surfexpo

Expo ‘Surfing - The Cult of Cool’
Zaterdag 25 maart – zondag 28 mei
Cultuurcentrum Scharpoord
10 – 19 uur
Gratis toegang


Stadsgenoot Rodrik Steverlynck wint de prijs Boontje

Prijsuitr Boontje Visvarken crop   DSCN6759Op het stadhuis van Sint-Niklaas werden tijdens een officiële zitting de winnaars van de poëziewedstrijd bekend gemaakt. "Dit jaar tellen we 170 inzendingen voor volwassenen en 66 bij de jeugd", vertelt voorzitter Lucien Bats van Boontje. "Deze poëzieprijs blijft het paradepaardje binnen onze initiatieven.

" Uit al die inzendingen de winnaars puren, is echter geen sinecure. "De jury maakt een selectie en overlegt onderling alvorens de winnaars aan te duiden", zegt schepen van Cultuur Annemie Charlier. "Op die manier komt telkens een kwaliteitsvolle winnaar uit de bus." In het kader van 800 jaar Sint-Niklaas was er met Wouter Vloebergh een winnaar van de gelegenheidsprijs, gericht op dat jubileum.

Daarnaast veroverde onze stadsgenoot Rodrik Steverlynck de prijs Boontje, won Diedelinde Buffel Linskens uit Oostkamp bij de jeugd en Frie J. Jacobs uit Zoersel bij de volwassenen. Boontje organiseerde al voor de 23ste maal zijn poëzieprijs die direct verwijst naar schrijver Louis Paul Boon.

Het winnende gedicht:

HET VISVARKEN

Een zwijn had verbeelding die niet was te temmen,
en feeling voor humor en een eigen wil.
Het zwijn besloot als een vis te gaan zwemmen,
en koos als timing exact één april.

Een visser dronk langs de sloot een fles bubbels.
Zijn dobber ging onder, dat is altijd leuk.
"Een zzwijn dat zzzwemt? Het heeft vinnen en schubbels?"
De man viel dood door een hartaderbreuk.

Het varken schrok en het voelde zich schuldig,
het kroop de sloot uit en werd weer normaal.
En de gerechtsarts noteerde zorgvuldig:
Veel te veel drank werd de visser fataal.

Het varkentje moest eens opgelucht zuchten:
Het was ontsnapt aan justitie zowaar.
Maar denk maar niet dat het stopt met zijn kluchten:
Hij weet nù al wat hij doet volgend jaar...

© Rodrik Steverlynck

(Gedicht bekroond met de 'Prijs Boontje',
Stadhuis Sint-Niklaas, 23 april 2017)

Prijsuitreiking Boontje  VisvarkenDSCN6758


Sleedoorndreef zal de nieuwe naam worden van het binnengebied Kragendijk en Kragenhoek

6a00d8341c50dd53ef01bb095938c1970d-800wiDe Deputatie heeft op 2 maart 2017 aan Ascot Belgium en Recon Bouw in beroep vergunning verleend voor de realisatie van een verkaveling voor 29 ééngezinswoningen in het binnengebied tussen Kragendijk en Kragenhoek. In deze verkaveling is nieuwe wegenis voorzien. De gemeenteraad gaf op 29 september 2016 goedkeuring voor het tracé. De nieuw aan te leggen straat moet een straatnaam krijgen.

In het kader van de vergunningsaanvraag werd reeds advies gevraagd aan de straatnaamcommissie van de cultuurraad. De commissie stelt de naam “Sleedoorndreef” voor, een plantennaam naar analogie met de namen van verkavelingen die grenzen aan de Kragendijk. De gemeenteraad is bevoegd om de straatnaam aanstaande donderdag principieel goed te keuren. Daarna wordt advies gevraagd aan de voltallige cultuurraad en wordt simultaan een openbaar onderzoek ingericht gedurende een maand. Vervolgens kan de gemeenteraad de naam definitief goedkeuren.


48ste Lenteconcert Sint-Cecilia Heist komt er aan

Foto LenteconcertDit weekend is het weer zover. Al voor de 48ste keer laten zowel de drumband, het jeugdorkest als ook de harmonie het beste van zich horen in CC Scharpoord. Nog niks gepland op zaterdagavond of zondagnamiddag? Dan verwelkomen we u graag!

Ook dit jaar wordt er rond een thema gewerkt, maar zoals u aan het vraagteken op de affiche kan merken, wordt alles nog wat in mysterie gehuld. Ook de ‘special guest’ staat reeds te trappelen, maar laten we u zelf ontdekken op één van de concerten! Een tipje van de sluier lichten? Wel, u kent ‘hem’ allemaal, maar zo zag u hem waarschijnlijk nog nooit …

Zit in een avondje uit? Dan verwachten we u op zaterdag 22 april om 20.00 uur. Geniet u liever ’s namiddags met ons mee? Reserveer dan snel uw plaatsje voor de zondagnamiddag-voorstelling op 23 april om 15.00 uur.

De kaarten voor gereserveerde plaatsen zijn te verkrijgen in CC Scharpoord of op het nummer 050/630 430. (vkk: € 12 / add: € 15 / -14j: € 6)


Knokke-Heist bevlaggen

CollageDe gemeentelijke technische dienst heeft  aan het stadhuis 10 oude vlaggenmasten verwijderd. Binnenkort worden er nieuwe masten geplaatst die veel beter beveiligd zijn tegen diefstal van vlaggen. De nieuwe exemplaren zijn ook voorzien van een speciale coating die extra oxidatiebescherming biedt tegen urine. Ook de meedraaiende kop bovenaan laat toe dat de vlag veel minder snel rond de mast draait. In de eerstkomende weken worden 50 nieuwe masten geplaatst op het stadion De Taeye, Verzetsplein, Sint-Michielsplein, Albertplein, Alfred Verweeplein, rotonde Lippenslaan, en langs de Koningslaan en Anemenonenlaan. Ook het Cultuurcentrum Scharpoord en de kerken van de parochies Heilige Familie, Sint-Margareta en het Heilig Hart krijgen nieuwe vlaggenmasten.


Succesvolle buitenspeeldag

Unspecified n de tuin van CultuurCentrum Scharpoord kon je tijdens de buitenspeeldag tussen 13.30 en 16.30 uur uitleven in een heus speeldorp waar allerlei spellen werden georganiseerd (met een afzonderlijk parcours voor kleuters). Je kon ook zelf kiezen aan welke activiteiten je wenst deel te nemen.

Natuurexploratie verwent het brede publiek tijdens de ‘Week van de Zee’

WeekVanDeZee56s

Vanaf 22 april tot 5 mei 2017 loopt de zogenaamde ‘Week van de Zee’, een initiatief van het provinciebestuur West-Vlaanderen.  Tijdens deze periode wordt er extra aandacht gevraagd voor de natuur aan de kust.

Om het brede publiek optimaal te laten kennis maken met de natuur in de ruime omgeving van Knokke-Heist organiseert Natuurexploratie een ganse reeks natuurwandellingen in diverse natuurgebieden.

Het zeer gevarieerde aanbod voor het brede publiek omvat ondermeer 2 nachtegaaltochten waarop je tijdens het ochtendgloren kennis maakt met het ochtendconcert van de talrijke vogels van het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’, waaronder Nachtegaal, Braamsluiper, Grasmus, Zwartkop, Sprinkhaanzanger en noem maar op.  Een bijzondere ervaring die iedereen minstens een keer moet meegemaakt hebben.

Dit prachtige duingebied wordt ten andere meerdere keren bezocht, zodat ook de langslaper kan kennis maken met het gebied, maar dan wel zonder het uitbundige ochtendconcert van onze zangvogels.  Maar ook minder bekende natuurgebieden als een deel van de Damse vaart, het Blinckaertduinbos, de Fonteintjes, Sashul, de duinen van het Dir. Gen. Willemspark en Park 58 en de Sophiapolder en ’t Voorland bij Nummer Eén in Nederland worden bezocht Elk van deze gebieden zorgt op zich voor z’n eigen verrassingen met een ongelooflijke natuurpracht.  Elke geleide natuurwandeling met Natuurexploratie is immers een openbaring van een wondermooie wereld die van week tot week verandert en telkens voor nieuwe verrassingen zorgt.

Gratis wandelen in de natuur met Natuurexploratie.

In het kader van de ‘Week van de Zee’ zijn de natuurwandelingen van Natuurexploratie bovendien ook gratis voor niet-leden van de vereniging.  Dit is dus een ideale gelegenheid om kennis te maken met onze werking en even te proeven van het aanbod van geleide wandelingen die Natuurexploratie over het ganse jaar organiseert.  Wie eenmaal aan een geleide natuurwandeling van Natuurexploratie deelneemt, wordt al snel verknocht.  Immers, onder de deskundige begeleiding van onze ervaren natuurgidsen verken je met volle respect voor de natuur de ongereptste stukjes van de natuur in de ganse Zwinstreek.

Geleide natuurwandelingen voor groepen

Natuurexploratie organiseert evenwel niet enkel geleide natuurwandelingen voor het grote publiek.  Groepen die wensen kennis te maken met de natuur in de ruime omgeving van Knokke-Heist, doen er best aan om een geleide natuurwandeling aan te vragen bij Natuurexploratie.  Eén van de natuurgidsen verzorgt dan een onvergetelijke tocht door het door jouw uitverkoren gebied.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de activiteitenkalender van Natuurexploratie door een e-mail te zenden aan patrick.demaecker@scarlet.be met de vraag om onze wandelkalender of het aanbod van geleide natuurwandelingen op aanvraag voor groepen van Natuurexploratie te ontvangen.  Zo blijf je steeds op de hoogte van het natuurgebeuren in de ruime omgeving van Knokke-Heist.
Of je surft simpelweg naar onze webstie www.natuurexploratie.be


Boshuisje verfraaid met figuratieve panelen

CollageIn het boshuisje in het directeur-generaal Willemspark in Heist, organiseert de dienst Milieu & Natuur van september tot juni natuur-educatieve activiteiten voor klasgroepen. In de loop van dit voorjaar worden de buitengevels van het boshuisje verfraaid met figuratieve panelen. De linkergevel staat daarbij in het teken van de lente, de voorgevel symboliseert de zomer, de rechtergevel illustreert de herfst en de achtergevel geeft een winters sfeerbeeld weer. Voor het schilderen is een artistiek project in samenwerking met deKunstAcademie opgestart. De rode draad van dit duinenpark zijn de dieren van het bos met als hoofdmascotte de ekster Pica Pica. Deze vogel komt dan ook terug in de vier gevels, samen met de andere dieren die in dat seizoen voorkomen in het Bosje van Heist. Inge D’Hulster, leerkracht Algemene Beeldende Kunsten in de Middelbare graad, begeleidt momenteel haar leerlingen van 12 tot 18 jaar die op zaterdagvoormiddag les volgen, bij het uitwerken van de dierenfiguren. Het artistieke resultaat zal nog voor de zomer onthuld worden op een feestelijke opening. 


Schrijf je in voor Oostkust kunst

PB140201_editedDe tentoonstelling Oostkust Kunst vindt om de 3 jaar plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord. Dit najaar komt de expo terug van 16 september tot en met 1 oktober 2017. Oostkust Kunst geeft alle beeldende talenten de kans om met hun werk naar buiten te komen. Deelnemen is gratis en er is geen voorafgaande selectie. Het is een uniek overzicht waarop een beeldend kunstenaar ‘van hier’ niet mag ontbreken! De tentoonstelling start met een grote inventarisatie van de deelnemende kunstenaars en de werken. Heb je een link met de Oostkust (wonen, werken, studeren) en ben je minimum 16 jaar oud? Dan kan je deelnemen aan Oostkust Kunst, zowel professionelen als autodidacten komen in aanmerking. Verschillende kunstvormen zoals foto- en videokunst, installaties, schilderkunst, sculptuur, juwelenontwerp, meubelen, … worden aanvaard.

Fotoshoot

Speciaal voor Oostkust Kunst wordt er een unieke catalogus uitgegeven. In deze catalogus staat iedere deelnemer vermeld met het werk dat hij/zij zal tonen tijdens de tentoonstelling.

De gepassioneerde fotograaf, Raoul De Schuyter, staat van maandag 8 mei t.e.m. vrijdag 12 mei 2017 van 9 tot 20 uur klaar om de opnames te maken. Hiervoor wordt lokaal 104 van het Cultuurcentrum omgevormd tot een tijdelijke fotostudio.

Hoe inschrijven?

Inschrijven kan via cultuur.knokke-heist.be/okk

Mocht je hierbij moeilijkheden ondervinden, dan helpen de mensen aan het onthaal van het Cultuurcentrum je graag verder: op weekdagen tussen 8.30 en 17 uur en op zaterdag tussen 10 en 17 uur of telefonisch via 050 630 430.

Je dient alle verplichte velden op het inschrijvingsformulier volledig in te beeldjevullen. In dit formulier kan je ook aangeven wanneer je kan langskomen voor de fotoshoot. Je krijgt van de organisatie van Oostkust Kunst een bevestiging hiervan. De deadline voor inschrijving is 1 mei.