De activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel kregen hun beeld terug

De activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel hebben tijdens de Nacht van het Zoute, een beeld geplaatst aan het monument van de familie Lippens op de hoek van de Sparrendreef en Prins Filiplaan, stond te lezen in Het Laatste Nieuws. Het kunstwerk - ‘De Geldduivel’- was een aanklacht tegen de bankenmaffia, die volgens de kunstenaars bij de crisis met het geld van de gewone man is gaan lopen. “Het is ook een aanklacht tegen de Belgische justitie die niet optreedt tegen deze geldduivels. Er werd nog nooit iemand van deze bankrovers veroordeeld en sommige zaken zullen zelfs binnenkort verjaren”, zeggen de kunstenaars.

Image1

”Het kunstwerk is gebaseerd op de afgezaagde handen van het standbeeld van Leon Lippens. Het kunstwerk zullen we in Knokke achterlaten en schenken aan het stadsbestuur. Ze kunnen het te koop aanbieden en de opbrengst misschien schenken aan een aantal gedupeerden van de bankencrisis.”

Tijdens de voorstelling van het kunstwerk nam de Lokale Politie het werk in beslag. Bedoeling was dat het gemeentebestuur het beeld zou verkopen en de opbrengst zou schenken aan de slachtoffers, zeggen de kunstenaars vandaag in een persbericht. “De mail werd gestuurd naar Burgemeester Schepenen en  gemeenteraadsleden maar werd nooit beantwoord, zegt de kunstenaar. Meer nog ze werd zelfs gecensureerd en nooit doorgestuurd naar de gemeenteraadsleden”, besluiten de kunstenaars. Intussen kregen ze het beeld terug. Of het nog te koop is blijkt niet uit het bericht.


Internationale tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ komt naar Zwin Natuur Park

Vanaf vrijdag 6 juli tot en met zondag 4 november 2018 is de 53ste editie van de internationale fototentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te gast in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. De 53e editie (2017) brengt 100 uitzonderlijke natuurbeelden van onze planeet. Het Zwin Natuur Park is de enige locatie in de Benelux waar ze te zien zullen zijn. De winnende beelden worden geselecteerd op basis van hun creativiteit, originaliteit en technische uitmuntendheid. Bij de lancering in 1965 werden 361 foto’s ingezonden, vandaag zijn dit er bijna 50.000 uit 92 verschillende landen.

Wildlife-photographer-of-the-year-at-the-natural-history-museum_sewage-surfer-justin-hofman-wildlife-photographer-of-the-year_a4cfc5c9fa65ead6a8556

(foto copyright Willem Kruger en Justin Hofman )

Wildlife Photographer of the Year ‘Wildlife Photographer of the Year’ wordt al meer dan 50 jaar door het Natural History Museum in Londen georganiseerd en is het meest prestigieuze fotografie-evenement in zijn soort. De buitengewone beelden brengen een hulde aan de diversiteit van de natuur en vormen een prachtig ensemble van intieme dierenportretten tot ongerepte natuurlandschappen.

Wildlife Photografer of the Year Willem Kruger

Praktisch – Tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’

Data: van vrijdag 6 juli tot en met zondag 4 november Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist Prijs: de tentoonstelling is inbegrepen in de toegangsprijs van het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)


Iraniër wint 57ste Gouden Hoed op Internationaal Cartoonfestival in onze badstad

Download

Page

Sadeghi Saeed uit Iran heeft zonet de 57ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen met een cartoon over de Moai - de grote stenen beelden op Paaseiland. Dit maakten juryvoorzitter Chris Dusauchoit, burgemeester Leopold Graaf Lippens en Cultuurschepen Annie Vandenbussche, zaterdagavond publiek. De Zilveren Hoed gaat naar Vasco Gargalo uit Portugal, de Bronzen Hoed naar Ivailo Tsvetkov uit Bulgarije. De prijs van het Davidsfonds, waarbij enkel Belgische cartoons deelnemen, gaat dit jaar naar Jo Lieben. De jury van het festival bestond dit jaar uit cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Lise Vanlerberghe, acteur Stefaan Degand, drumster en zangeres Isolde Lasoen en Toon Horsten van Davidsfonds Uitgeverij. Er werden maar liefst 1.800 cartoons ingezonden. Bij de Gouden Hoed hoort een geldprijs van 5.000 euro. De andere winnaars kun je hieronder vinden:

 

 De winnaars en een selectie van de Gouden Hoed kan u later dit jaar ook nog zien tijdens het 57ste Internationaal Cartoonfestival, dat plaatsvindt van 30 juni tot 2 september 2018 aan het Heldenplein. Foto's: Anne-Marie Maertens


Prijsuitreiking Ej me velo gezien

EjMevelogezien

De lokale politie en jeugdraad van Knokke-Heist maakten vrijdagavond in de Marge de winnaars van de Ej me velo gezien​-campagne bekend. Kinderen en jongeren die reden met een verkeersveilige fiets en goed zichtbaar waren in het verkeer, bijvoorbeeld door het dragen van een fluohesje, maakten kans op een mooie prijs. In de prijzenpot zaten drie monkeylights en vijf cinematickets. Winnaars Sebastien, Ella, Jasper, Isaura, Romy, Imke, Lieze en Jibe kregen hun prijs uit handen van schepen van Jeugd Jan Morbee.


Het Zesde Metaal komt naar CC Scharpoord

Zesde-metaal
Op donderdag 8 februari 2018 om 20 uur palmt de band Het Zesde Metaal het podium van CC Scharpoord in. West-Vlaams is de moedertaal van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal. In zijn songs blijft hij die taal trouw. Cappelle verstaat de kunst om in eenvoudige woorden de complexe werkelijkheid te bezingen. De combinatie van poëtische, spitsvondige teksten met een heel eigenzinnige sound zorgt ervoor dat Het Zesde Metaal blijft beklijven. ‘Calais’ is het vierde album van Het Zesde Metaal en Cappelle staat stil bij dingen waar niemand anders bij stil staat. De songs graven dieper dan ooit en de zinderende elektronica is een verrijking voor de verhalen van Cappelle en zijn vaste schrijfpartner Robin Aerts. De twee vormen samen met Tom Pintens, Filip Wauters en Tim Van Oosten een hechte band die een indrukwekkende vierde plaat heeft opgenomen.


Bieze wint Prinsentitel van Mette Viva met slechts 19 stemmen verschil (+ 566 foto's)

Prinsenbal Bieze 1 vs. Mette 1 met optreden van de Lawineboys (Ravelingen, Heist) 27 januari 2018

Ruim 1291 mensen hebben zaterdagavond in een veel te kleine Zaal Ravelingen hun stem uitgebracht voor de toekomstige Prins/Prinses carnaval van onze gemeente.  De strijd der seksen was dan ook nog nooit zo nipt. Met een stemmenverschil van slechts 19 stemmen kon Schepen Jan Morbee samen met zijn collega’s Demeyere en Vlietinck de kandidaat Bieze  (655 stemmen) uitroepen tot Prins Carnaval van Knokke-Heist 2018. Prins Bieze dankte meteen ook zijn tegenkandidaat Mette Viva (636 stemmen) voor de lange maar sportieve strijd. Meteen het bewijs dat carnaval er in onze gemeente is voor jong en iets minder jong.

Als drijvende kracht van de carnavalsvereniging de Torenpekkers heeft Prins Bieze I bijna alles meegemaakt in het carnavalsgebeuren. Het was voor hem geen moeilijke beslissing om zich aan deze strijd te wagen. Hij ging er vol voor en zal dus op 9 februari de sleutel krijgen van onze gemeente.

“De strijd was in jaren niet zo meeslepend”, zegt Prinses Conny, de voorzitter van het Hof Der Prinsen.

Aan de ingang van het Prinsenbal kregen de aanwezigen een polsbandje en in de zaal ontving je op vertoon van dit polsbandje een stempel aan de rechterkant van de bar. Met deze stempel kreeg je één stembrief. Bij momenten moest je tot een uur aanschuiven om je stem te kunnen uitbrengen.

In alle discretie kon men in een speciale tent z’n stem uitbrengen. Na het deponeren in een officiële stembus. Het gemeentebestuur had dan ook niets aan het toeval over gelaten. “Alles is vlot verlopen. Het carnaval kan bijna beginnen”, zei een tevreden Schepen Morbee. 

Alain Donvez


24 sterren op je bord in onze Zwinregio

Op woensdag 24 januari 2018 stelde het gemeentebestuur de 9de editie van de unieke brochure ‘Toprestaurants Knokke-Heist & omgeving 2018’ officieel voor aan de pers in restaurant Gellius op het Maurice Lippensplein. In deze uitgave zijn de Michelin- en Gault&Millau-toppers samengebundeld in een heerlijk culinair overzicht.  Knokke-Heist heeft de voorbije jaren in België en ver daarbuiten een erg sterke reputatie opgebouwd en is absolute koploper op vlak van gastronomie. Dit bewijzen nogmaals de uitzonderlijke resultaten in de smaakvolle brochure: 24 Michelin-sterren verdeeld over 19 restaurants, 69 unieke culinaire adressen geselecteerd door Gault&Millau met 9 nieuwkomers en 6 stijgers.

DSC_0120

 

Knokke-Heist heeft vele karakters en kan je niet samenvatten in 1 zin. Zowel voor de levensgenieter als de fijnproever heeft Knokke-Heist alles in huis. Fashion shoppen, kuieren langs de zandstranden, een blik op de buitengewone kunstcollecties of gastronomisch toptafelen… alles is er mogelijk. In Knokke-Heist vind je toprestaurants die aan elke smaak beantwoorden. We zetten de topscores binnen Knokke-Heist voor je op een rijtje.

 

Tweesterrenrestaurant Bartholomeus met chef Bart Desmidt aan het kookfornuis behoudt zijn opmerkelijke 2 sterren, een score van 18/20 en wordt door Gault&Millau geprezen als één van de indrukwekkende tempels uit de Belgische gastronomie. Cuinnes 33 en Sel Gris behouden beiden hun ster, waarbij Sel Gris ook stijgt in de Gault&Millau en 16,5/20 punten behaalt. Voormalig Italiaan van het jaar, Chef Agostino Pugnitore, behoort met IL Trionfo eveneens tot de stijgers. Hij blijft een voortreffelijke vertegenwoordiger van de Italiaanse, verfijnde keuken en wordt beloond met een score van 15,5/20, een half punt meer dan vorig jaar. Bistrotheek Billau 14/20 en Bistro 160 13/20 gaan er beiden met een punt op vooruit.

 

Als culinaire trekpleister bij uitstek is het voor Knokke-Heist goed dat er ook enkele nieuwe gastronomische top adresjes in de lijst staan. Boo Raan, met chef Dokkoon Kapueak, verkreeg de titel ‘Aziaat van het jaar’. De Thaise vrouw opende samen met Patrick Delanghe tien maanden geleden haar eerste restaurant Boo Raan en bekomt als nieuwkomer in de Gault&Millau-lijst onmiddellijk een hoge score. Daarnaast mogen nog drie andere restaurants een score van 13/20 achter hun naam zetten: La Guera van de jonge chef Glenn Vandenbergh, het authentieke paella restaurant El Fuego en De Kruier van de gedreven broers Callant. Het Italiaanse restaurant Gellius, gevestigd in een bijgebouw van het station van Knokke, mag zich eveneens in dat rijtje plaatsen. Gellius is het tweede restaurant van Chef Allessandro Breda, die met dezelfde naam al een ster behaalde in zijn eerste vestiging in het stadje Oderzo in de Italiaanse regio Veneto. De vernieuwende en originele gerechten van Bistro Jett konden de kenners van Gault Millau duidelijk ook bekoren en leverden chef Dries Huisseune een eerste vermelding op in de Gault&Millau gids.

 

In deze brochure werden ook buiten Knokke-Heist, binnen een straal van 25 km, tal van culinaire adresjes geselecteerd. Denk maar aan het culinair vlaggenschip van Sergio Herman, Pure C, of zijn meest recent gastronomisch universum AIRrepublic in de jachthaven van Cazand-Bad die onmiddellijk een ster verdiende en een mooie score van 16/20. Vergeet daarbij ook niet de nieuwkomers in de brochure, Zet’Joe van chef Van Hecke met zijn hartverwarmende gastvrouw Mireille en Franco Belge, die met het nodige keukengeweld een eigen interpretatie brengt van de Frans-Belgische keuken. Als stijgers sommen we Dell’Arte op, Bruut, Sans Cravate en prijkt Goffin nu vooreerst op de lijst van de sterren.

 

Met “Toprestaurants in Knokke-Heist en omgeving 2018” krijgt de fijnproever alvast een overzicht van gastronomische topadressen boordevol smaakexplosies.


Vurige liefde tijdens Klassiek Leeft...vurige

Op zaterdag 10 februari 2018 om 20 uur staat de liefde centraal in de Sint Vincentiuskerk in Ramskapelle. Met drie voorstellingen verovert de concertreeks Klassiek Leeft Vurig de harten met liefdesliederen door de eeuwen heen. Speciaal voor deze avond zal Kris De Smet, 3 jaar na het allerlaatste concert van De Nieuwe Snaar, het podium opnieuw bestijgen. Samen met Wouter Deconinck heeft hij een aantal liedjes uit het snaarrepertoire in een verrassend jasje gestoken. Ook Griet de Geyter & Wim Maeseele en het Broken Heart Trio laten je op 10 februari 2018 wegdromen met hun liefdevolle muziek.

Griet De Geyter & Wim Maeseele

Griet De Geyter

Net zoals vandaag waren liefdesliederen in de renaissanceperiode zeer populair, al zong men in die tijd vooral over de hoofse liefde. Sopraan Griet De Geyter en luitist Wim Maeseele gingen voor dit concert op zoek in de oude muziek naar de allermooiste love songs. Met zoetgevooisde melismen, passionele liefdesverklaringen en treurige liefdesverdriet lamenten voert dit duo je een paar eeuwen terug de tijd in.

 

Kris De Smet & Wouter Deconinck

Kris De Smet

In 2014, na het allerlaatste concert van De Nieuwe Snaar in het Sportpaleis, nam Kris De Smet voorlopig afscheid van het podiumleven. Drie jaar later doet een gesprek met Marcel Ponseele hem goesting krijgen om de podiumtrap terug te bestijgen…

Samen met Wouter Deconinck (begenadigd klavecinist en organist, oprichter van het Hildebrandt Consort en notoir Bach specialist) doet hij een greep uit het snaarrepertoire om een aantal liedjes in een verrassend jasje te steken en opnieuw uit te voeren. Liefdesliedjes in het snaaruniversum? Jawel, ze bestaan wel degelijk, weliswaar met een hoek af of met een scherp dan wel rafelig randje.

 

Broken Heart Trio

Broken Heart Trio

Het Broken Heart Trio brengt muziek die brandt van verlangen naar de onbereikbare liefde. Met zeemzoete melodieën, overgoten met close harmony en een vleugje humor, laten ze u wegdromen bij liedjes over galante mannen en platonische liefdes.

Tickets en info: www.klassiekleeft.be


De prijsuitreiking van de 25e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd

Zondagmorgen organiseerden het Davidsfonds Knokke en Westkapelle Toast Literair én de prijsuitreiking van de 25e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd in het auditorium van het Cultuurcentrum Scharpoord i.s.m. de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek. Na de verwelkoming door Patrick Dewandel, voorzitter Davidsfonds Westkapelle, blikte ‘meester’ Luc Lierman terug op 25 jaar organisatie van de wedstrijd. Luc, initiatiefnemer van de wedstrijd en voormalig bestuurslid DF, mijmerde rond het belang van creatief taalgebruik en het blijvend stimuleren van lezen. Daarna onderlijnde Annie Poissonnier, voorzitster afdeling Knokke, het belang van de wedstrijd die samenvalt met Toast Literair. Ze leidde ook de gasten in: woordkunstenares-violiste Eva Blondelle en pianist Stefaan Blondelle. Zij trokken het thema vriendschap open naar de hele wereld met een pakkend verhaal over de lotgevallen van de beroemde eend Alfred Jodocus Kwak van Herman Van Veen. Daarna presenteerde Dominiek Segaert de prijsuitreiking gevolgd door een feestelijke receptie met een eerlijk wijntje of fruitsap met knabbeltje van de Oxfam Wereldwinkel. Davidsfonds ondersteunt hiermee ook Knokke-Heist Fair Trade-gemeente.

25948095928_4b3152503c_o

Dit jaar namen er een 130-tal leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar uit de volgende basisscholen aan de wedstrijd deel: Heilig Hartschool (Knokke), Sint-Jansschool (Knokke) en Polderkind (Westkapelle). 17 leerlingen stroomden door tot de lokale finale.

Dit jaar zijn er maar liefst twee laureaten: Tim van der Moer (6e lj. H. Hartschool) met het opstel ‘De draak van het noorden’ en Hannah Defoort (6e lj. Polderkind) met ‘Ik kom terug’. Tim en Hannah nemen als laureaten deel aan de provinciale finale van het Davidsfonds met prijsuitreiking op 22 april 2018 in Blankenberge. Ook de tweede plaats wordt gedeeld en is een ex aequo: Isabo Van Hevel (6e lj. Polderkind) met ‘De ontdekking van het magische boek’ en Kira Verkinderen (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘Julia en Olivia’. Derde werd Julie-Marie Colpaert (6e lj. Heilig Hartschool) met ‘Vriendschap’ en vierde Kenzo Storme (5e lj. Polderkind) met ‘De grootste vijand’. De andere finalisten zijn: Amelie Frens, Mylo Callaerts, Liselot Blondeel, Eléonore Souêtre, Audrey Verbeke, Chloé Heymans, Babette Volckaert, Louis Stroobant, Emilia Meersman, Amina Denys en Cédrique Swennen.

De jury en organisatie bestond uit (in alfabetische volgorde): Johan Cabooter (secretaris DF Westkapelle en medecoördinator wedstrijd), Patrick Dewandel (voorzitter DF Westkapelle), Jan Lagasse, Annie Poissonnier, (voorzitster Davidsfonds Knokke en coördinator wedstrijd), Jean-Pierre Sabbe, Dominiek Segaert (ere-voorzitter Davidsfonds Knokke en voorzitter vtbKultuur en Volksontwikkeling Knokke-Heist), Frans Tytgat en Hugo van Dycke. Davidsfonds Knokke en Westkapelle zijn het personeel van de Openbare Bibliotheek én het Cultuurcentrum heel erkentelijk voor de hartelijke medewerking aan het initiatief bij de prijsuitreiking.

De winnaars werden met stapels boeken overladen en konden via een bijzondere formule ook lid worden van het Davidsfonds die met het initiatief van de Junior Journalistenwedstrijd verder wil werken aan het meer taalgevoelig worden bij kinderen en jongeren. Literatuur, nadenken rond waarden en religie, Christelijke identiteit, Vlaams en cultuur naar de mensen brengen. Dat zijn maar enkele uitdagingen van het Davidsfonds. Foto's: Yvan Kaux

MEER INFO

Davidsfonds Knokke en Westkapelle organiseren elk jaar heel wat acticiteiten in het Cultuurcentrum alsook in het parochiaal centrum in Westkapelle: dia- en filmpresentaties, theater, cabaret, lezingen, concerten, Davidsfonds Academie, Open Atelierdag, enz. Info Davidsfonds:  voorzitster DF Knokke Annie Poissonnier 050 612492 annie.poissonnier@gmail.com  –  voorzitter DF Westkapelle Patrick Dewandel 050 609595 patrick.dewandel@belgacom.net of johan.cabooter@telenet.be