Al meer dan 10.000 mensen bezochten de fototentoonstelling 'Surf Tribe'

Met ruim 10.000 bezoekers op 1 maand tijd, overstijgt de expo alle verwachtingen, zegt Knokke-Heist. De 70 zwart-wit portretten van Stephan Vanfleteren tonen de surfer op zijn puurst en slaan duidelijk aan bij het grote publiek. In opdracht van Cultuurcentrum Knokke-Heist trok Vanfleteren de wereld rond om surfers te fotograferen.

De expo loopt nog tot en met 27 mei in Cultuurcentrum Scharpoord

31183589_1784606801562834_8555491599985934336_o


De buitenspeeldag van Knokke-Heist in beeld

Buiten speel Dag CC Scharpoord 18 april 2018

Gisteren woensdag waren alle Vlaamse kinderzenders uit de ether om kinderen aan te sporen deel te nemen aan de buitenspeeldag. voor de 4de maal was de tuin van CC Scharpoord omgetoverd tot een sport- en speldorp waar elk kind naar hartelust kan spelen en genieten. We stuurden er onze fotograaf Alain Donvez en cameraman Yvan Kaux   op af...

 

Buitenspeeldag 2018 (CC Tuinen Scharpoord, Knokke-Heist) 18/04/2018

Mixing Colors door het Jongerentheatercollectief KD’z

Mixing colors 3
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 april 2018 om 20 uur brengt het Jongerentheatercollectief KD’z de voorstelling Mixing Colours in Jeugdhuis ’t Verzet in Duinenwater. KD’z werd opgericht door acteur en regisseur Depoortere Filip die 5 jonge acteurs rond zich verzamelde: Margot Vanhaerens, Alex Lingier, Marthe Degraeve, Naut Vanhee en Laura Pauwaert. Samen met hen creëerde hij met de steun van het Cultuurcentrum Knokke-Heist, ’t Verzet en Opendoek zijn eerste productie ‘Mixing Colors’. De acteurs brengen muziektheater en worden in hun spel ondersteund door een 4-koppige live band (Matthias Vanhaerens, Louis Dumont, Melvin Matthys & Jarno van Acker). De jongeren schreven hun teksten zelf en geven een afspiegeling van wat zij en hun leeftijdsgenoten vandaag meemaken: verliefd worden, vrienden maken, vrienden verliezen, het gevecht tegen drank en drugs… Ze mixten dit samen tot een op waarheid gebaseerd maar geromantiseerd en dus fictief stuk. Elk personage, elke persoonlijkheid draagt in dat stuk een andere kleur wat meteen de titel verklaart, ‘Mixing Colors’. De muziek ondersteunt in hun kleurrijk verhaal de emoties die de rollercoaster van het leven volgt, soms klinkt ze intriest, soms absoluut grappig. (foto’s Christel Bedert)

 

Tickets: € 9, € 6 UITPAS, BILL, GROEP +10 - online, balie Scharpoord, Jann Ric Knokke-Heist, Dema Elektro Knokke-Heist, 0496/39.23.65 en bij de leden zelf. 20 & 21 april – 20u – ’t Verzet Knokke-Heist


Winnaar World Press Photo of the Year Award

30698349_1773227649367416_4818105685726199808_n
Fotograaf Ronaldo Schemidt sleepte donderdag in Amsterdam met deze beklijvende foto de World Press Photo of the Year Award in de wacht. Hij fotografeerde deze jongeman tijdens hevige protesten tegen de president in Venezuela in mei 2017. De man werd gegrepen door vlammen toen de tank van een motor explodeerde, maar overleefde.
De World Press Photo Exhibition komt in exclusiviteit voor België naar Knokke-Heist van 9 juni tot en met 1 juli 2018 in Cultuurcentrum Scharpoord.


Singer-songwriter Maaike Ouboter te gast in het CC Scharpoord

Maaike Ouboter
Op zaterdag 14 april 2018 om 20 uur is de Amsterdamse singer-songwriter Maaike Ouboter te gast in het CC Scharpoord. Maaike weet met kwetsbare, kleine Nederlandstalige liedjes haar publiek te raken. Uit het niets scoorde ze een enorme hit met ‘Dat ik je mis’. Dit nummer bereikte binnen enkele dagen de hoogste positie van de hitlijsten in Nederland én België. Haar nieuwe voorstelling “Van nu is het van jou” vormt opnieuw een aaneenschakeling van vertellingen en nieuwe liedjes, gebaseerd op haar reis door Europa. Een inspiratiereis langs mensen, verhalen en geluiden. Over alle dingen die haar grijpen en verwonderen.


Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist start feestelijk werkjaar

ADe Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist start haar feestelijk werkjaar n.a.v. het 110-jarig bestaan met hun jaarlijkse Lenteconcerten. Deze concerten vinden plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord  op vrijdag 20 en zaterdag 21 april. Dirigenten Rik Bonny (harmonie), Bram Bonny (jeugdorkest) en Dirk Vlaeminck (drumband) lieten zich inspireren door dans van alle tijden en alle plaatsen. Op het programma staan zowel een renaissancedans van Henry VIII, een tango van Astor Piazzolla als een sensuele rumba en nog veel meer. Dansschool Rose De Leyn zorgt voor het extra showelement.

Mis deze fantastische avond niet en reserveer tijdig Uw plaatsen. Kaarten te bekomen in C.C. Scharpoord 050.630.430  / cc.ticket@knokke-heist.be/ vvk €12-  add €15. De avondvoorstellingen starten telkens om 20.00u.


Mr. Brel met Isolde Lasoen en Melanie De Biasio

Op vrijdag 6 april 2018 om 20 uur brengen Isolde Lasoen en Melanie De Biasio in het kader van Enchanté Mr. Brel in het Casino een muzikale hommage aan de grootste chansonnier aller tijden. Het concept wordt culinair gekruid door ‘Bistrot Brel’ waar je gastronomisch kan dineren en degusteren van champagne en wijnen. De Magrittezaal wordt hiervoor exclusief omgetoverd tot een Parijse bistro waar elke fijnproever vast en zeker zijn gading zal vinden. Arriveer je tussen 18 en 18.30 uur in het restaurant, dan zorgt Bistrot Brel dat je in alle rust van het diner kan genieten en ruim op tijd in de concertzaal zit. Ook na het concert kan je terecht bij Bistrot Brel voor een hapje met champagne & wijnen en een muzikale toets.

 

Isolde
Als trouwe drumster bij Daan en heel wat andere projecten startte Isolde Lasoen in 2013 haar soloproject Isolde et Les Bens, waarmee ze oorspronkelijk nostalgische Franse en eigenzinnige Engelse covers bracht. Er volgde al snel een EP met 5 eigen songs (L'Inconnu – Isolde Et Les Bens, 2014, Coucou Records). Isolde speelde met haar fantastische muzikanten overal te lande en bouwde zo een sterke live reputatie op. We zijn nu enkele jaren verder en tussen haar muzikale avonturen door, componeerde en realiseerde Isolde haar langverwachte full album. Als componist en auteur, zangeres, drummer, vibrafoniste en bezieler van het hele project bewijst Isolde dat ze een onafhankelijke vrouw is met zin voor initiatief, iemand die haar dromen najaagt.

Ze liet zich daarbij omringen door haar fantastische 'Bennen' en producer Jeroen Swinnen. “Cartes Postales” (2017) komt uit op haar eigen label Coucou Records en wordt verdeeld door PIAS. Het is een erg diverse plaat geworden met heel mooie songs die vaak poppy en filmisch zijn, gevuld met verleidelijke stemmen en heerlijke backing vocals, met knappe Franse én Engelse lyrics, indrukwekkende arrangementen en met enkele instrumentale parels. Kortom, met alle ingrediënten waar Isolde zélf zo van houdt in de muziek die haar al levenslang inspireert en roert, zoals iconische en obscure soundtracks, franse yéyé, '60s en 70s psychedelica, orkestrale pop of bombastische symfonische muziek.

De titel “Cartes Postales” verwijst enerzijds naar een muzikaal en thematisch sleutelnummer uit de plaat en anderzijds vooral naar het symbolische aspect van het versturen van een postkaart. Een kaartje sturen is een manier om te delen wat je meemaakt, om je sentiment uit te drukken en om mensen blij te maken, een hart onder de riem te steken of gewoon om de liefde te vieren. Zo voelt Isolde het ook aan met de songs op haar plaat, die dan ook zeer persoonlijk is geworden. De nummers gaan over verschillende gevoelens, plaatsen, mensen en belevingen die ze koestert en graag wil delen. Live speelt Lasoen nog steeds met haar vertrouwde ‘Bens’ aan de instrumenten, al heet haar soloproject voortaan gewoon Isolde.

Melanie De Biasio
Melanie De Biasio (Charleroi, 12 juli 1978) is een Belgische jazz-, blues- en soulzangeres, componist en fluitist. Zij wordt soms "de Belgische Billie Holiday" genoemd. Na doorbraakplaat No Deal uit 2014 was Brussel de uitvalsbasis van een bijzondere carrière die intussen ook buiten de landsgrenzen steeds meer in het oog valt. De minimalistische composities zijn authentiek en sterk muzisch doorvoeld, wat in een tijdperk van muzikale herkauwers en tafelpraters een zeldzaam goed geworden is. Vaak ontvouwen ze zich, los van conventies of genres, tergend langzaam rond één basistoon, waaraan in een discreet spel van aantrekken en afstoten kleine muzikale accenten worden toegevoegd of verschoven. Een zucht of vingerknip hier, een weifelende drumkwast of statige pianotoets daar, veel herhalingen ook, en natuurlijk is er de onafscheidelijke dwarsfluit, voor de zangeres het ideale instrument om linken te leggen of tussen sferen te pendelen.

De Biasio is een uniek muzikaal talent, met een geheel eigen geluid, artistieke aanpak en internationale erkenning. Met uitverkochte zalen willigt Melanie steeds alle verwachtingen in met en perfecte match tussen haar subtiele zang, flarden postrock en avant-gardemuziek.

22.45 uur Bistrot Brel

Culinaire hapjes met champagne & wijnen met 78 toeren DJ.

€ 45 dagticket / € 90  incl. diner Bistrot Brel

Info en tickets

Cultuurcentrum Knokke-Heist
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
050 630 430
cultuur.knokke-heist.be/enchante

Toerisme Knokke
Zeedijk 660
8300 Knokke-Heist
050 630 380
cultuur.knokke-heist.be/enchante


Beaufort 2018 van start in Knokke-Heist

Van 30 maart tot 30 september 2018 organiseren het provinciebestuur van West-Vlaanderen en Westtoer de zesde editie van Beaufort, de triënnale voor hedendaagse kunst aan de Belgische kust. Na 15 jaar werd onder curatorschap van Heidi Ballet het format herdacht en krijgen de kustgemeenten ook meer inspraak in dit grootschalig kunstproject. Met 18 kunstenaars verspreid over 9 kustgemeenten wil Beaufort de kust gedurende een langere periode positioneren als een cultuur-toeristische bestemming, niet alleen voor kunstfreaks maar ook voor een breder publiek. In Knokke-Heist plaatste Leon Vranken in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord zijn Fluid Axis, een opspuitende fontein temidden een strak gestileerde trappenconstructie in metaal. Jean-François Fourtou creëerde op het Maurice Lippensplein zijn indrukwekkende Beach Castle, een 12 meter hoge toren van opeengestapelde strandcabines.

29683101_1890229000987497_16563724289786817_n

Leon Vrancken

In het Scharpoordpark kunnen wandelaars de installatie Fluid Axis van Leon Vranken niet alleen bekijken maar ook effectief “betreden” (op eigen risico weliswaar). Deze Belgische kunstenaar die zowel solo als in groepstentoonstellingen al exposeerde in o.a. Londen, Milaan, Toronto, Chicago en New York, werkt met geometrische vormen en strakke lijnen die naadloos overgaan in de beweeglijke omgeving. Zijn monument voor Beaufort 2018 bestaat uit 3 trappen in gelakt staal die leiden naar een centrale fontein.

 

 

Jean-François Fourtou

Met tentoonstellingen van Parijs tot Linz en van Rome tot Marrakech bouwde Jean-François Fourtou een internationale reputatie uit. Zijn herkenbare ‘uit de hemel neergevallen huizen’ zie je terug in het werk Beach Castle. Gezien zijn fascinatie voor architectuur is het logisch dat de Fransman koos om te werken met strandcabines, de meest typische architecturale elementen aan de Belgische kust. In elk kustgemeente hebben deze tijdelijke constructies andere gereglementeerde kleuren, afmetingen, en vormen. Het monumentale kunstwerk krijgt zo de allure van een totem die de hele kust vertegenwoordigt. De toren ziet eruit alsof de cabines door een wervelwind de lucht in werden gezogen om uiteindelijk weer neer te komen in een chaotische opeenstapeling van houten kubussen. Wie Knokke-Heist via de Natiënlaan binnenrijdt, zal ongetwijfeld de wenkbrauwen fronsen bij deze impressionante constructie die de wetten van de zwaartekracht aan haar laars lijkt te lappen.

Knokke-Heist ku(n)stgemeente

Knokke-Heist en kunst vormen de ideale combinatie. Een 80-tal galeries op 2 km² en beeldende kunst in de openbare ruimte maken van onze badplaats ook een echte kunstoord. Met het werk van Fourtou heeft Knokke-Heist de eerstkomende 5 jaar er opnieuw een pronkstuk bij in de collectie. Sinds 2009 verrijkt ‘A Fishersman’s Friend’, ontworpen door Peter Rogiers voor Beaufort03 op het Sint-Michielsplein in Duinbergen, ook het Knokke-Heiste openbare kunstpatrimonium. Andere grote internationale namen zoals Flanagan, West, van Lieshout, Zadkine, Folon en Rückriem zorgen voor herkenbare kunstbakens in onze gemeente.


Unknown Masterpieces met klemtoon op nog “te ontdekken fototalent”

 

Knokke_Heist_3042525_UnknownMasterpieces
Unknown Masterpieces legt dit jaar, meer dan ooit, de klemtoon op “te ontdekken fototalent”. Ontdek fotografen die een toonbeeld zijn van een originele en artistieke beeldexpressie, gekoppeld aan een open visie op de toekomst. Ze verplichten ons volgens Schepen Vandenbussche  deuren open te gooien, te experimenteren en te stimuleren. Dat alles binnen een maatschappelijke context in een wereld vol veranderingen. Vol overgave verleggen ze zo grenzen en nodigen ons uit om samen een feest te vieren met de topfotografen van morgen. Nog tot en met 27 mei in het Cultuurcentrum Scharpoord.

 

 

 

Fotoreportage: Yvan Kaux

Yasmina Besseghir

°1981 – Gent

Lichaamstaal liegt niet en met de wetenschap dat dertigers aan de Grote Onrust voorbijgaan, werd de reeks ‘La question’ geboren. Bij het vastleggen van de eerste reacties, die altijd vluchtig en oprecht zijn, wordt een abstracte weergave van gevoelens naar buiten gebracht als een weerspiegeling van ‘You don’t know me like I do’.

Dominique Genin

°1956 – Haasrode

Met ‘On the Edge of Chaos’ wordt getracht meer aan te reiken dan datgene wat men bekijkt. Zo overstijgt men de realiteit en via metaforen van het onderwerp wordt de toeschouwer als het ware begeleid in zijn zoektocht naar een eigen realiteit en een eigen verhaal. Hierdoor treedt men in de voetsporen van de grote meester Gerhard Richter, die de kijker verplicht een duidelijk onderscheid te maken tussen ‘kijken en zien’.

Kirsi Kempkes

°1979 – Berchem

Nieuwsgierigheid en de hoop om taboes te kunnen doorbreken, vormen de elementen om mysterieuze, dromerige beelden te maken. Door confrontatie met zichzelf tracht de auteur gevoelens die ons kwetsbaar maken, zoals onmacht en tederheid, te ver-beelden. ‘Breathing in silence’ of schoonheid om zichzelf zichtbaar te maken.

Daria Koreneva

°1991 – Brussel

Poëzie en intuïtie zijn twee ingrediënten die de fotografe leiden naar geconcentreerde stilstaande beelden die een confrontatie zijn van geborgenheid en realiteit. Interesse in de wijze waarop haar beelden geïnterpreteerd worden en welk effect ze hebben op ons geheugen en humeur, geeft haar constant motivatie in het uitdenken van werelden tussen droom en werkelijkheid.

Patrick Mahy

°1955 – Gent

Zijn werken zijn voldragen ervaringen die steunen op een sterk vereenvoudigd kubisme. Alle fotografische handelingen zijn daarbij weggeschreven om beeldende elementen te laten verdwijnen. Zo evolueert zijn werk van figuratief naar abstract en komt de klemtoon te liggen op een suggestief kleurenspel dat duidelijk refereert naar Mark Rothko en Barnett Newman.

Jan Pypers

°1982 – Westerlo

Ruimtelijke, cinematografische, intrigerende fotografie die ontstaat uit de herinneringen uit zijn jeugd en kleine ingrepen in de realiteit. Alles is in scène gezet om de totale controle over het beeld te kunnen behouden en een bevreemdende sfeer te creëren. De beelden zijn metaforen van donkere menselijke eenzaamheid, angst en een zoektocht naar de verloren gegane band met de natuur.

Dirk Roseport

°1955 – Keerbergen

Aan de hand van moderne kritische filosofie wordt afstand gedaan van de tijd en wordt het onderwerp gestript tot zijn pure schoonheid. Vervreemde technieken, ongecontroleerde bewegingsscherpte en diep indringende stilte helpen zo een schemerzone aan te reiken voor reflectie en interpretatie. De gelaagde tableau’s nodigen uit om laag na laag te ontleden en de rust te vinden waaraan het ons ontbreekt.

Nele Van Canneyt

°1973 – Kortrijk

Ze focust zich hoofdzakelijk op de gedachtewereld van mensen in stedelijke identiteiten. Het subtiel lichtgebruik ontvouwt daarbij een spel van verhullen en onthullen. Zo worden er intrigerende gebeurtenissen met een geladen betekenis geregistreerd die tal van vragen suggereren maar de antwoorden overlaten aan de kijker.

Kristin Van den Eede

°1981 – Gent

Aan de hand van contrastrijke taferelen met een specifiek kleurenpalet krijgt straatfotografie een andere betekenis door de duisternis waarin alles zich afspeelt.  Donkere poëzie over wachten en verwachten, over verwondering en het zoeken naar iets dat altijd tussen de vingers glipt. Of, een mix tussen evocatie en zwarte magie.

Hilde Vanhove

°1968 – Hasselt

De beelden zijn fundamenteel paradoxaal, irreëel, suggestief en drukken een embryonaal verlangen uit naar warmte, geborgenheid en zachtheid. Via een fascinatie voor het menselijk lichaam, wordt de realiteit binnenstebuiten gekeerd om de illusie van elke grens tussen normaliteit en abnormaliteit in elkaar te laten vloeien om verwondering, verrassing en schoonheid te brengen.

Nick Verhaeghe

°1991 – Knokke-Heist

Conceptuele fotografie aan de Belgische winterse kust. De melancholiek van typische strandtaferelen wordt doorbroken door de strijd tegen de natuurelementen te visualiseren. Een nieuw paradijs wordt gesuggereerd door de beelden daadwerkelijk te confronteren met de zeewind. Daarnaast realiseert de fotograaf  zijn typische stijl door tijdens het ontwikkelingsproces gebruik te maken van een mengsel van zeewier en zeewater.


Heropening Morbee Gallery in de Paulusstraat

De Brusselse Morbee Gallery heropende zijn nieuwe kunstgalerij in de Paulusstraat 7 in Knokke-Heist. Met de expo “What’s your nature” toont curator Waldrada Onzea werk van topkunstenaars Tinka Pittoors, Christine Clinckx en Katleen Vinck. Kunstkenner Daan Rau leidde de tentoonstelling in.

Morbee Gallery

Morbee Gallery werd in 2013 in Brussel opgericht door Knokke-Heistenaar Mark Morbee. Hij botste op een groot statig bankgebouw, in de Stalingradlaan 26. Het was een coup de foudre. Dit pand, daterend uit 1876, was voorheen ook een galerij waar o.a. werk van Andy Warhol en Donald Judd werd getoond. Na een gevuld tentoonstellingsprogramma besloot Morbee om zijn galerij te verhuizen naar zijn thuishaven Knokke-Heist. Hij trok in de Paulussstraat een nieuw gebouw op om zijn galerij te vestigen. Morbee engageerde Waldrada Onzea voor de selectie van kunstenaars en om de tentoonstellingen mee op te zetten. De galerij zal hedendaagse kunst tonen.  Zowel figuratieve/abstracte schilderkunst als sculpturen, videowerk, fotografie, installatiekunst en conceptuele kunst komen aan bod. Naast eerder gevestigde waarden staat de galerij ook open voor jong talent.  

What's Your Nature?

In deze context verwijst de titel van deze expositie zowel naar de uiterlijke natuur als naar de innerlijke. Christine Clinckx, Tinka Pittoors en Katleen Vinck onderzoeken het gegeven elk op een eigenzinnige manier, waarbij het aan de kijker is de onderliggende affiniteiten aan te voelen. Op het eerste zicht lijken de frivool ogende, kleurrijke sculpturen van Pittoors te botsen met de koele geometrische constructies van Vinck en de introverte fotografische tableaux van Clinckx. Het ludieke, het analytische en het contemplatieve gaan in deze compacte groepstentoonstelling met elkaar in dialoog, zonder dat een van deze perspectieven de overhand neemt. Idylle, ontroering en verontrusting komen om de beurt bovendrijven. Net zoals de 'menselijke' natuur ontelbare varianten heeft, zo blijkt 'de' natuur als fenomeen onkenbaar en onbeheersbaar. Evenals de natuurlijke en de menselijke natuur, ontsnappen de uiteenlopende kunstwerken in deze tentoonstelling aan elke poging tot rationalistische beheersing. Ze zijn in alle opzichten kunstmatige natuur.