Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, te gast bij het Davidsfonds Knokke

Gouverneur

Op donderdag 18 oktober 2018 om 20 u. is de gouverneur van West-Vlaanderen, de heer Carl Decaluwé, te gast bij het Davidsfonds Knokke (in de samenwerking Volksontwikkeling, Davidsfonds en vtbKultuur) in het auditorium van het Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist. De gouverneur komt zijn taken en opdrachten toelichten als verbindingspersoon tussen de lokale overheden en de Vlaamse overheid. Als commissaris van de Vlaamse regering licht hij vooral zijn verantwoordelijkheid toe i.v.m. veiligheid, orde, noodplanning, criminaliteit, vluchtelingen, preventie. Het wordt een heel boeiende avond!

Info bij Davidsfonds Knokke / Annie Poissonnier / 050 612492 / annie.poissonnier@gmail.com / website www.davidsfondsknokke.be 9 EUR / 7 EUR LEDEN DAVIDSFONDS, VTBKULTUUR, UITPAS, BILL LEDEN VOLKSONTWIKKELING: GRATIS


De activiteiten van de Gezinsbond voor november en december

Whizz_bang_Leen Persyn

 

Whizzz Bang - Verpleegster tussen front en achterland

Een hartveroverende muzikale theatervoorstelling die de belevenissen verhaalt van een oorlogsverpleegster tegen de achtergrond van “de groote oorlog”. Een pareltje te midden de vloedgolf van herdenkingen, voorstellingen, feuilletons etc. over de Groote Wereldoorlog.

i.s.m. Cultuurcentrum en met sympathie van het For Freedom Museum

7 NOVEMBER 2018

20 UUR

CC SCHARPOORD

Prijs:     Leden Gezinsbond en Uitpas

              Niet-leden

Info: Anne Bailyu, 0479/68 74 21

voorzitter@gezinsbondknokke.be

Tickets : Cultuurcentrum 050/630.430

10 EURO

15 EURO

BOOMPLANTACTIE

Uitnodiging aan alle gezinnen die vanaf 1.10.2017 een baby (bij)kregen voor de 20ste boomplantdag ter gelegenheid van de Dag van de Natuur.

We doen een beroep op jullie medewerking: enerzijds willen we onze omgeving groener en gezonder maken voor onze kinderen en anderzijds een heel oude traditie verder zetten door elke geboorte te vereeuwigen met een boom.

Het programma, dat volledig gratis aangeboden wordt door de Gezinsbond en het Gemeentebestuur, ziet eruit als volgt:

Om 10.30 uur onthaal en verwelkoming door de bondsvoorzitter en de Schepen van Milieu

  • praktische info • vertrek naar de plantsite. Iedere vader en/of moeder plant zijn/haar boom zelf aan • gratis vermelding van da naam van uw kindje op het namenbord
  • gratis drankje op de gezondheid van kinderen en ouders!

De deelname is volledig kostenloos! Je krijgt hiervoor een brief toegestuurd. We vragen je alleen zo spoedig mogelijk in te schrijven na ontvangst van de brief. Laarzen kunnen goed van pas komen. We hopen oprecht dat jullie er ook bij zijn !

Info : Anne Bailyu 0479/68 74 21 – anne.bailyu@telenet.be

17 NOVEMBER 2018

10.30 UUR

Exacte locatie wordt per brief meegedeeld

 

SINTERKLAAS OP HUISBEZOEK

 

Voor alle kindjes van leden van de Gezinsbond staan de Sint en zijn Pieten weer paraat.  Op aanvraag brengt de Sint een bezoekje aan huis.  Afhankelijk van het aantal inschrijvingen doen we zelf een voorstel van uur zodat de Sint zijn bezoekroute kan opmaken.

Bij inschrijving, graag het volgende meedelen :

- Lidnummer Gezinsbond

- Naam en leeftijd van de kinderen

- Adres waar de Sint moet zijn

- Keuze maken : bezoek op 1/12 of op 2/12 ( het bezoekuur hangt af van het aantal inschrijvingen en de adressen waar de Sint een bezoekje zal brengen en kan dus niet zelf worden gekozen - de Gezinsbond maakt zelf een planning op)

- e-mailadres

- Telefoonnummer waarop we u de dag van het bezoek kunnen bereiken

Brieven aan de Sint van zowel kindjes als ouders zijn wenselijk en dit vóór 23 november 2018.

Zaterdag 1 december van 16u tot 20u

Zondag 2 december van 14u tot 18u

  • Prijs : 5 euro per gezin, enkel voor leden van de Gezinsbond
  • Inschrijven enkel via els@skynet.been dit vóór  23 november 2018

 LIDNUMMER GEZINSBOND MEEDELEN BIJ INSCHRIJVING AUB


Buren bij kunstenaars van 19 tot 21 oktober

Buren_bij_kunstenaars_1
Ook in 2018 is er een nieuwe editie van Buren bij kunstenaars! Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 zetten kunstenaars in heel West-Vlaanderen de deuren van hun ateliers open voor het grote publiek. Zorg dat je dit bruisend weekend vol beeldende kunst zeker niet mist! Dit jaar nemen er meer dan 2700 artiesten deel aan het open atelierweekend! Buren bij kunstenaars is er voor amateurs en professionelen, vanuit om het even welke discipline uit de beeldende kunsten (tekenkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, kunstambachten, mixed media…). Voor iedereen dus met een passie voor beeldende kunst. In Knokke-Heist ben je welkom op 10 verschillende locaties.


Voor de snelle beslisser: "De koloniekinderen van de Westhoek"

Anne ProvoostOp woensdag 17 oktober 2018 houdt Anne Provoost van 19 tot 20.30 uur in het CC Scharpoord een lezing over haar boek “De koloniekinderen van de Westhoek. ‘Als ik het verhaal van mijn grootmoeder niet neerschrijf, is het weg’ vertelt de auteur. De schrijfster voelde zich aangesproken door het verhaal van de grootscheepse evacuatie die de Belgische overheid organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek. Ze vernam het verhaal van haar grootmoeder, Anna Vandewalle, zelf een koloniekind, die gedurende de oorlogsjaren en langer (1915-1919) in een kolonie in hartje Parijs verbleef. De schrijfster reconstrueert deze periode op basis van de mondelinge getuigenissen en op basis van de opzoekingen die zij deed o.a. in de Parijse kloosters. Ze achterhaalde hoe deze kinderen de oorlogsjaren overleefden, weggerukt uit hun ouderlijke nest en maakt een reconstructie van een gebeuren dat veel families in de Westhoek heeft geraakt. Tenslotte ging het om meer dan tienduizend kinderen! Na de lezing word je uitgenodigd op de receptie aangeboden door Markant Knokke-Heist-Duinbergen en Bibliotheek Scharpoord.

Inschrijven gewenst : T 050 630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be


Cultuurcentrum Scharpoord krijgt €500 000 voor investeringen rond energiezuinigheid

Annievandenbussche-500x749Minister van Cultuur Sven Gatz heeft de dossiers voor 54 culturele infrastructuurprojecten over heel Vlaanderen en Brussel goedgekeurd. In totaal betreft het een investeringsbedrag van meer dan 6 miljoen euro in bibliotheken, culturele centra, jeugdverblijfcentra, jeugdhuizen en musea. Waarvan 500 000 euro terecht zal komen in het duurzamer maken van het Cultuurcentrum van Knokke-Heist.

“In een eerste fase hebben we geïnvesteerd in de buitenzijde van ons cultuurcentrum Scharpoord, zegt Schepen van Cultuur Annie Vandenbussche. Nu ons investeringsdossier door Minister Sven Gatz is goedgekeurd kunnen we ook starten met de binnenzijde. Het gros van de investeringen gaat naar energiezuinigheid. Ze behelzen een grote variëteit van geplande ingrepen: zuiniger verlichting, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, en zo meer. We zijn zeker blij met de Vlaamse middelen die duidelijk onze visie ondersteunen”, aldus nog Cultuurschepen Annie Vandenbussche.


Start to Bridge

Cards
Bridge is het meest veelzijdige en bijgevolg altijd boeiende kaartspel. Voor wie de basiskneepjes al onder de knie heeft, kan zijn kennis onderhouden, verdiepen en versterken met Johan Verhaeghe.

De spelmomenten vinden plaats op dinsdag 25 september, 2, 9, 16 en 23 oktober, 6, 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2018. Telkens om 14 uur in CC Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist.

 

Prijs: € 55

Inschrijven via betaling op het rekeningnummer van Vief West-Vlaanderen vzw BE25 3800 8087 9782 met mededeling 747000 Vief Knokke – 250918.

 

Info en inschrijven?

Vief Knokke Bridge | Tel. 0473 96 71 12 (Annie Mahieu) | Tel. 0496 12 18 03 (Myriam Smets) l myriamsmets@knokkeheist.be | www.viefwest.be/KnokkeBridge


Beaufort 2018 trakteert op 30 september

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer plaatsen de zesde editie van Beaufort op de slotdag extra in de kijker. Met begeleide wandelingen, fietstochten en gratis toegang in musea kan een breed publiek op zondag 30 september extra genieten aan zee. In de negen deelnemende kustgemeenten kan men ook de ‘beeldenfluisteraars’ ontmoeten. Dit zijn vrijwilligers die het publiek een woordje uitleg geven bij een kunstwerk van de kunsttriënnale aan zee.

41275732_1099177216906769_8898518800987586560_n

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Op zondag 30 september is onder het motto ‘Beaufort trakteert’ een speciaal aanbod samengesteld. Cultuurliefhebbers maar ook het brede publiek kunnen deelnemen aan gratis begeleide wandelingen en fietstochten of krijgen gratis toegang tot musea. Deze slotdag is een unieke kans om de Kust en de kunstwerken van Beaufort 2018 te ontdekken”.

Beeldenfluisteraars, wandelingen, musea                                                                                                      

In alle deelnemende kustgemeenten kunnen wandelaars en fietsers op 30 september ‘beeldenfluisteraars’ ontmoeten. Enthousiaste vrijwilligers vertellen bij een kunstwerk aan geïnteresseerden het verhaal van de artistieke creatie en geven een korte toelichting over Beaufort 2018. Om samen met Beaufort 2018 ook het cultuuraanbod aan zee te ontdekken, presenteren Westtoer en de deelnemende badplaatsen een mooi programma op zondag 30 september.

- De Panne: gratis begeleide erfgoedwandeling in de Dumontwijk om 14u, start aan het gemeentehuis. Inschrijving via www.beaufort2018.be.

- Koksijde-Oostduinkerke: gratis toegang in Navigo.

- Nieuwpoort: gratis toegang in Westfront.

- Middelkerke-Westende: gratis toegang in Villa Les Zéphyrs.

- Oostende: gratis toegang in de Venetiaanse Gaanderijen (Expositie ‘Eerbetoon aan Spilliaert‘).

- Bredene: strand- en duinenwandeling om 10u en 14u, start aan MEC Staf Versluys.  Inschrijving via www.beaufort2018.be.

- De Haan-Wenduine: wandeling ‘In de voetsporen van Einstein’ om 14u, start aan het infokantoor De Haan. Inschrijving via www.beaufort2018.be

- Zeebrugge: erfgoedwandeling ‘Ontdek de schatten van de haven’ om 14u, start aan Seafront. Inschrijving via www.beaufort2018.be

- Knokke-Heist: gratis toegang in Sincfala.

Voor een weekendje weg presenteren een hele reeks hotels speciale Beaufort-arrangementen: een gratis Beaufort cataloog bij verblijf van 1 nacht en extra 10% korting bij verblijf van 2 nachten.  

Voor alle praktische info en inschrijvingen: www.beaufort2018.be


10 kneistse kunstenaars doen mee aan "Buren bij Kunstenaars"

KUNST_WERKT-KBB-Website_Banner-2

Wist jij dat er een kunstenaar in je buurt woont? Buren bij kunstenaars laat zien dat beeldende kunst springlevend is. Ontdek beeldend werk waar je het niet had verwacht. Trek erop uit tijdens het weekend van 19, 20 en 21 oktober in West-Vlaanderen en laat je verrassen door het grote aanbod. Meer dan 2700 beeldhouwers, schilders, keramiekkunstenaars, tekenaars, glaskunstenaars, fotografen en andere beeldend kunstenaars nemen deel. Heel wat van deze kunstenaars tonen niet alleen hun werk maar zetten ook hun ateliers open voor bezoek. Ook heel wat collectieven, zoals academies, kunstkringen, verenigingen en woonzorgcentra laten hun atelierwerking zien. In Knokke-Heist doen er 10 kunstenaars mee. Hieronder een overzicht.

Sea structure

Toevoegen aan je selectie
de draaischijf als start van de creatie
Artisann
Lichttorenplein 10, 8300 KNOKKE
050 73 11 13
info@artisann.be - www.artisann.be
vrijdag 12:00 - 18:00
zaterdag 12:00 - 18:00
zondag 12:00 - 18:00
 
 
 

Toevoegen aan je selectie
letters in steen
Sandstone & Me
Goudsbloemenlaan 5, 8300 KNOKKE
0471 91 82 78
freddy.de.voogt@gmail.com
vrijdag 14:00 - 19:30
zaterdag 10:00 - 12:00 / 13:30 - 18:00
zondag 10:00 - 12:00 / 13:30 - 18:00
 
 
Nam eerder al deel in edities 2013, 2014, 2017.
 
 

Toevoegen aan je selectie
olie en acryl, gemengde techniek, beeld/figuur
François Musinpad 1, 8300 KNOKKE
0495 67 20 65
paijmansdejaeger@hotmail.com
vrijdag 14:00 - 18:00
zaterdag 10:30 - 18:00
zondag 10:30 - 18:00
   
 
 

Toevoegen aan je selectie
acryl op doek
Margaretacentrum
Maurice Lippensplein 1 a, 8300 KNOKKE
0499 72 49 10
vrijdag 14:00 - 18:00
zaterdag 10:00 - 18:00
zondag 10:00 - 18:00
  

Nam eerder al deel aan de editie 2017.
 
 

Toevoegen aan je selectie
landschaps-, straat-, architectuur-, abstracte fotografie
Fotogalerie Lingier
Paasleliehof 5, 8301 HEIST-AAN-ZEE
050 70 27 11
luc@fotogalerielingier.be - www.fotogalerielingier.be
vrijdag 14:00 - 18:00
zaterdag 14:00 - 18:00
zondag 14:00 - 18:00
 
 
 

Toevoegen aan je selectie
de Vrièrestraat 26, 8301 HEIST-AAN-ZEE
050 53 97 45
spelotheekdewip@gmail.com - www.spelotheekdewip.be
vrijdag 18:00 - 21:00
zaterdag 09:00 - 12:00 / 14:00 - 17:00
    
Nam eerder al deel in edities 2010, 2015.
 

Toevoegen aan je selectie
kunstfotografie (verschillende technieken)
Margaretacentrum
Maurice Lippensplein 1 a, 8300 KNOKKE
vrijdag 14:00 - 18:00
zaterdag 10:00 - 18:00
zondag 10:00 - 18:00
 
 
 
Raku sierpot
Toevoegen aan je selectie
gedraaide gebruiksvoorwerpen, steengoed gebakken
lunart
Leenstraat 51-53, 8301 HEIST-AAN-ZEE
lunart@hotmail.be
zaterdag 10:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
zondag 10:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
  
Nam eerder al deel in edities 2008, 2009, 2013, 2014, 2015.
 
 
Toevoegen aan je selectie
letters in steen, bas-reliëf
De Schuur
Koudekerkelaan 30, 8301 HEIST-AAN-ZEE
0476 44 77 42
danny.dezutter52@live.be
vrijdag 14:00 - 18:00
zaterdag 14:00 - 18:00
zondag 10:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00
 
 
 
 
''Ozark Henry''
Toevoegen aan je selectie
gouaches, tempera
Arte Zoute
Lippenslaan 48 (4de verd), 8300 KNOKKE
0495 62 92 47
rom.mailing@gmail.com - www.wauman.eu
vrijdag 14:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00