Tweede dag van de Zoute Air Trophy van start

De Short Take Off & Landing (STOL)-wedstrijd georganiseerd voor vliegtuigen op het strand van onze gemeente gaat haar tweede dag in.

De Zoute Air Trophy vindt plaats tot en met zondag. 100 pilotenteams uit 10 landen zijn er aanwezig om een aantal nieuwe wereldrecords te verbreken en continu landings- en take offs uitvoeren.

Maar de wedstrijd liep gisteren vertraging op. “Omwille van de veiligheid moesten op het strand extra dranghekkens worden geplaatst”, zei burgemeester Leopold Graaf Lippens. Dat nam tijd in beslag en bovendien was er ook hoog water, waardoor de landingsstrook op het strand te klein zal zijn. De eerste vliegtuigen konden toch nog landen donderdagavond omstreeks 19 uur. Hierboven een reportage van Yvan Kaux en Geer Deman. Hieronder de fotoreportage.

Zoute Air Trophy 2018


"Groeten uit" , het Cartoonfestival in opbouw

Binnen een paar weken is het weer zover. In het cartoonpaviljoen op de zeedijk zijn ze met man en macht in de weer om een volgende editie van het cartoonfestival in elkaar te timmeren. Deze keer gaan we massaal op reis en brengen onze omgeving uitgebreid op de hoogte van onze reisperikelen. Traditioneel gebeurde dat met postkaartjes maar tegenwoordig zijn sociale media het uitverkoren medium. Tijd voor Groetjes uit… ze nemen je mee op een cartooneske wereldreis vol verrassingen en plezier!

 

 

De top van de Vlaamse cartoonisten ging volledig los op dit thema, want vakantie is niet alleen een bron van ontspanning, maar evengoed een actieve vulkaan van ergernis! En al deze situaties zijn een buitengewoon rijke bron van inspiratie voor cartoonisten!

30 juni t.e.m 2 september 2018
Open elke dag van 10 tot 19 uur


Nieuwe speeltuin aan Jeugd- en Kunstencentrum De Marge is open

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft de nieuwe speeltuin aan de Marge vrij gegeven. Wat wil zeggen dat de kinderen er vandaag voor het eerst konden van genieten.

Collage

De afgelopen maanden werden in Knokke-Heist nog verschillende andere speelpleinen onder handen genomen. “De gemeentelijke werkgroep ‘Spelen en Verpozen’ wou de 28 bestaande speelpleinen vanuit een bredere visie en op een meer structurele manier vernieuwen, zegt Schepen van Jeugd Jan Morbee.. De hoofddoelstelling is om creatieve, duurzame en veilige speelterreinen te creëren waar verschillende leeftijden en generaties elkaar al spelend, sportend en verpozend kunnen ontmoeten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan rustbanken voor (groot)ouders”, aldus nog Schepen Morbee.

De nieuwe speeltuin is te vinden aan het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge in de deelgemeente Knokke..


Kunstwerken veiling voor het goede doel

Het werkjaar 2017-2018 is voor de immer actieve Missiekring Knokke-Heist nog steeds volop bezig. Het enthousiasme houdt niet op en op zaterdag 23 juni 2018 organiseert het team voor de eerste maal een kunstveiling om 14 u. in het Margaretacentrum aan het Maurice Lippensplein. In de voormiddag is er tussen 10 en 12 u. een kijkmoment. Belangrijk is dat deze veiling plaatsvindt zonder veilingkosten of taksen.

Stuurgroep veiling (7)

De opbrengst van deze veiling gaat integraal naar de Knokke-Heistse missionarissen Johan Allary, Johan Leuridan en Bernard Van Quathem. Deze bruggenbouwrs van vrede, onderwijs en mensenrechten worden in Knokke-Heist niet vergeten.

Concreet bestaat de veiling uit unieke geschonken kunstvoorwerpen, verzamelobjecten en ook schilderijen. Coördinator van deze veiling is Johan Peeters (Johan.peeters7@telenet.be) die op eenvoudige aanvraag een digitale link via WeTransfer kan sturen met een fotoreeks met daarop alle of een groot aantal voorwerpen. Met de nieuwe Pastorale Eenheid Tiberias in Knokke-Heist is het de bedoeling dat de Missiekring Knokke-Heist elk jaar – naast het traditionele 66e Missiefeest in De Branding op 6 en 7 oktober – elk jaar een extra activiteit ten voordele van de missionarissen organiseert in telkens een andere parochie. Dit wordt nog verder uitgewerkt.

Enkele gegevens over de veiling. De werkgroep heeft al enkele authentieke en prachtige stukken uit Corsica, Portugal, Brazilië, Japan, Australië, Rusland. Enkele bijzondere Afrikaanse beelden in ebbenhout, een bronzen okapi van een Congolese kunstenaar sieren de collectie en mogelijks – indien het authenticiteitsattest kan verkregen worden – een gesculpteerde olifantentand. De werkgroep aanvaardt nog graag enkele extra schenkingen. Neem gerust contact op met Johan Peeters op 0486 165682. Geef je kunstwerk, waarvan je afstand wil doen, een nieuwe, zinvolle toekomst voor de Knokke-Heistste missionarissen. Kleinere niet verkochte voorwerpen kunnen via de jaarlijkse missietombola in oktober gewonnen worden.

De werkgroep dankt iedereen bij voorbaat voor de steun! (D.S.)

Op de foto van de stuurgroep van links naar rechts:

Annemie Kerckhof, Maria De Bleeker, Anne-Marie Decoster, Esther Rosseel, Christine De Meulder, E.H. Jan Van Wassenhoven, Hedwige Lietaer, Johan Peeters, Céline Stockx, Hilde Casert. Afwezig: Walter Beirens.


Fotoreportage Oosthoekkermis + Rommelmarkt

Oosthoekkermis + Rommelmarkt (Pannenstraat, Heist) 10/06/2018 Foto's: Alain Donvez

World Press Photo: Confrontatie met de feiten

Meer dan 4.500 persfotografen namen deel aan de prestigieuze wedstrijd. De reizende expo trekt nu de wereld rond. De primeur van de World Press Photo is net als de voorbije jaren voor Knokke-Heist. World Press Photo loopt nog tot 1 juli in het Cultureel Centrum Scharpoord en is gratis. Wist je trouwens dat de Belg Stephan Vanfleteren al 4 keer in de prijzen viel bij World Press Photo? Zijn "Surf Tribe" kan je nog tot en met 17 juni bekijken in de bovenhal. Beluister de reportage ook op Seafun, de lokale omroep van Knokke-Heist op de 106.2fm


Burgemeester LIppens tevreden over het kunstenproject Beaufort 2018

Beaufort15-500x750De kustburgemeesters zijn voor het eerst na lange tijd bijzonder enthousiast over de nieuwste editie van het driejaarlijkse kunstenproject Beaufort. En dat is verrassend, want de vorige editie, in 2015, kreeg bakken vol kritiek. "We zijn in Knokke-Heist zeer blij met deze editie, zei onze burgemeester Leopold Graaf Lippens in het Boeverbos. Het is zeer positief dat we zelf ook hebben mogen meekiezen".

De kustburgemeesters willen binnen drie jaar graag een nieuwe editie van het kunstenproject Beaufort. En dat is opmerkelijk, want bij de vorige editie, drie jaar geleden, waren enkele burgemeesters bijzonder boos. Beaufort is een parcours met kunstwerken in open lucht langs de hele kust. Maar sommige werken werden pas weken na de opening geïnstalleerd en waren voor veel bezoekers moeilijk te begrijpen. Bovendien moesten de kustgemeenten veel geld betalen om deel te nemen.

Volgens burgemeester Leopold Lippens kreeg zijn gemeente in het verleden kunstwerken opgedrongen van Beaufort, terwijl andere gemeenten wel mochten kiezen. "Knokke-Heist heeft bovendien een rijk kunstenaanbod en de gemeente telt meer kunstgalerijen dan welke andere stad of gemeente in Vlaanderen", zei Lippens in 2011. Zijn kritiek kreeg toen ook bijval in andere badsteden.

Dit jaar valt het project, gecoördineerd door het provinciaal toerismebedrijf Westtoer, gelukkig veel beter mee. Zelfs burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, destijds naast Knokke-Heist één van de grootste kritikasters, is enthousiast: "De gemeenten zijn veel beter betrokken geweest bij de keuze van de werken en de plaats waar ze zouden komen. En ook belangrijk: telkens als er voor het project promotie wordt gevoerd, staan we er mooi in vermeld. Wanneer mensen, zowel toeristen als inwoners van de kust, iets over Beaufort lezen, krijgen ze zin om ook buiten hun gemeente eens te gaan kijken."

BF

Het volledige programma van Parkies Knokke-Heist

De zomer hangt al enige dagen in de lucht, ideaal weer dus om te beginnen dromen van een tuinfeestje genre Parkies. Vanaf maandag 9 juli starten we er mee en dit 7 weken lang. De eigenlijke concerten beginnen om 20.30 uur maar vanaf 18 uur kunnen melomanen al terecht op het terras van Café Cultuur voor de zg. 'preparkies" concerten. Kruis al die maandagen dus alvast maar aan in jouw agenda.

14-breda-1030x687-e1467100448207

 

Het volledige programma:

Maandag 9 juli
18:00 – 19:30 Préparkies: SALADE DE FRUITS
20:30 – 23:00 Parkies: SOULBROTHERS


Maandag 16 juli
18:00 – 19:30 Préparkies: STEVIE
20:30 – 23:00 Parkies: MATTHIAS VERGELS


Maandag 23 juli
18:00 – 19:30 Préparkies: THE MUSIC CITY SINGERS
20:30 – 23:00 Parkies: BRUSSELS BY NIGHT


Maandag 30 juli
18:00 – 19:30 Préparkies: MADAQUITO TRIO
20:30 – 23:00 Parkies: BUSCEMI FT. SQUADRA BOSSA


Maandag 6 augustus
18:00 – 19:30 Préparkies: BEAT THE BLUES
20:30 – 23:00 Parkies: COOKIES AND CREAM


Maandag 13 augustus
18:00 – 19:30 Préparkies: JAZZ CAFÉ
20:30 – 23:00 Parkies: GENE THOMAS


Maandag 20 augustus
18:00 – 19:30 Préparkies: LOS PIAZZOLLICOS
20:30 – 23:00 Parkies: UNCLE PHIL