Burgemeester Leopold Graaf Lippens steelt de show tijdens de Slimste Mens

Niet de kandidaten, maar onze burgemeester en gelegenheidsvragenstellers Graaf Leopold Lippens en Danira Boukhriss Terkessidis gingen tijdens de tweede aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ met alle aandacht aan de haal.

Collage

Terecht, Leopold Graaf Lippens, die vrijdag 76 jaar wordt en al heel zijn leven tegen koelboxen strijdt, wilde gewillig als kakelende kip opdraven in een vraag voor de ‘Open Deur’-ronde. Hét moment van de avond en nog een betere stoot dan de voormalige voorzitter van de Voetbalbond, De Keersmaeker, die zich voor ‘De Slimste Mens’ in 2014 in straffe pretparkattracties liet stoppen. Een zedig naakte Danira viel ook op door zich in dezelfde vragenronde op de tonen van ‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye met champagne te douchen.

Deelnemers Goedele Wachters, Bartel Van Riet en nieuwkomer Thijs ‘Van Echelpoel’ Vanneste vielen minder op. In een behoorlijk zwak gespeelde aflevering haalde geen van de drie kandidaten de ondergrens van 300 seconden. Spannend was het wel, want winnaar Vanneste won met welgeteld 33 seconden bonus op nummer drie, Bartel Van Riet, die zelf maar 10 seconden minder scoorde dan Goedele. In een ook al zwakke finale moest Bartel de duimen leggen voor Goedele Wachters, die zich nu al heeft geprofileerd als een taaie kandidate.

Dat ondervond nieuwkomer Vanneste, die een paar keer in vinnige een-tweetjes terecht kwam. Zij verwees naar de ‘karren’ op de parking in de Kempen, hij hoopte ‘stiekem’ dat Bartel Van Riet de finale zou winnen. Wat niet gebeurde, ook al lag voor de Groene Man de weg vrij om Goedele naar huis te sturen met de eenvoudige antwoorden ‘Christoffel’ en ‘1492’ op de vraag “wat weet je over Columbus”. Maar ook Goedele ‘blokkeerde’ vrolijk en vond de antwoorden ‘Duitsland’ en ‘Griekenland’ niet op de vraag om Europese landen die op ‘land’ eindigen op te sommen. Uiteindelijk trok het VRT-nieuwsanker aan het langste eind. Zij gaat naar haar derde deelname.

StuBru-presentator Gunther D onze burgemeester Leopold Graaf Lippens zorgen voor hét moment van de avond. Lippens komt op blote voeten, verkleed als kip, aangelopen en kakelt er even op los om duidelijk te maken dat de vraag over fipronil gaat. Wat later is het de beurt aan Danira Boukhriss Terkessidis om zedig bloot een champagnedouche te nemen als inleiding op de vraag hoe je de ecologische voetafdruk kan verkleinen. Het brengt Van Looy tot een oprechte ‘allez’ en een langerekt ‘jaahh’.


21ste editie ART Knokke-Heist + brochure

Art-knokkeheist-2017-500x743Tijdens de 21ste editie van Art Knokke-Heist openen 48 galeries op 28 en 29 oktober 2017 hun deuren om de Art-lover onder te dompelen in pure kunstverbeelding. Je wordt ondergedompeld in de fantasie van bekende en minder bekende namen, van top- en aankomend talent. Tijdens dit gratis, creatief, exclusief en verrassende evenement kun je een pak buitengewone kunst ontdekken. De verfrissende Art-brochure leidt je via een boeiende kunstwandeling tot bij de mooie en exclusieve galeries in Knokke-Heist. Ontdek en geniet!

Klik hier voor de brochure:  Download Artkh-21


Op slechts 2 km² oppervlakte vind je in Knokke-Heist wel meer dan 80 kunstgaleries, één van de grootste concentraties ter wereld. Het vernissageweekend is voor kunstliefhebbers en kunstkopers steevast een begrip geworden en vindt drie keer per jaar plaats: op het eerste weekend van de paas-, zomer- en herfstvakantie.
Kunst behoort tot een van de onmisbare ingrediënten en biedt naast shoppen, natuur en gastronomie dé ultieme beleving in Knokke-Heist.


Danièle Zucker: ‘Een gevoel van eeuwigheid’ bij Guy Pieters Gallery

Collage
Je kunt nog tot 23 oktober 2017 terecht in de Guy Pieters Gallery (Zeedijk 753) voor de tentoonstelling ‘Een gevoel van eeuwigheid’ van Danièle Zucker. Zij is doctor in de psychologie en licentiate in de filosofie. Ze onderzoekt al jaren het criminele brein, zowel via wetenschappelijke studies als via analyses van misdaden en gesprekken met slachtoffers en daders. Ze was 15 jaar lang verantwoordelijk voor de psychiatrische urgentiedienst van het Brussels Sint-Pieters Hospitaal. Ze ging in de leer bij de FBI en is een van de profilingspecialisten in Europa. Haar professionele werkzaamheden combineert ze met artistieke activiteiten. Haar tweede tentoonstelling brengt dertien werken uit de reeks ‘Reflecties’.
“De foto’s brengen datgene wat er op het water is, onder het water, én de reflectie. Je weet niet meer wat realiteit is en wat niet. Maar het oog maakt eer realiteit van. Er zijn verschillende dimensies. In die ruimte ga ik weg, het is als weggaan in mijn droom. Een gevoel van eeuwigheid. Tijd bestaat niet meer.”

De weg naar oneindigheid
Haar interesse voor kunst heeft ze van haar ouders, die liefhebbers waren voor hedendaagse kunst. Met het fotograferen van details is Danièle Zucker eigenlijk begonnen voor persoonlijke redenen. “Tijdens het wandelen in de natuur wil ik constant zaken observeren en er ook tijd voor nemen. Maar om geen uren te vertoeven voor elk detail, ben ik foto’s beginnen te nemen van alles wat me raakt.” Foto’s openen voor haar een deur naar de oneindigheid. Danièle maakt de foto’s in eerste instantie voor zichzelf, niet met de bedoeling om een expo te organiseren.

Toevallige start
Puur toevallig zag een vriendin, Polet Abut van de Brusselse Artistika Gallery, de foto’s op Danièle Zuckers computer. De galerijhoudster was onder de indruk en stelde voor om de werken te exposeren. Danièle stemde niet meteen toe. Ze besliste om vooraf nog fotografielessen te volgen bij fotograaf, designer & virtual artist Michael Chia. Het waren haar echtgenoot en kinderen die haar overtuigden om na twee jaar aarzelen toch te exposeren. In mei 2016 vond dan de eerste tentoonstelling klaar bij Artistika Gallery met verzamelde werken uit drie stijlen. De eerste bestaat uit details van boomschorsen. “Mensen kijken naar de boom in zijn geheel, naar de bladeren, maar blijven niet stilstaan bij het esthetische en kunstzinnige aspect van de schors.” Een tweede stijl heeft te maken met haar affiniteit met de renaissanceperiode. “Ik creëer stillevens die ik dan fotografeer volgens het principe van clair-obscure.” Haar derde stijl ‘Reflecties’ of waterspiegelingen, stelt ze dus tentoon bij Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist. Rode draad doorheen de drie stijlen: de eeuwigheid.


Het spookt in Heulebrug

22310266_1529887820383265_4627897020033696732_n
Ook dit jaar organiseert het Comité van Heulebrug in samenwerking met de jeugddienst Knokke-Heist opnieuw Halloween in de wijk Heulebrug. Dit op dinsdag 31 oktober. De formule is deze editie iets gewijzigd. In plaats van een stoet door de wijk laten we de kinderen een tweetal uur vrij door de wijk spoken. Er zal opnieuw een griezelplein zijn met wat leuks voor de kinderen, een DJ podium, 2 special acts, pompoenwedstrijd, een bar en een frietkot. Kortom, terug een Halloween avond om nooit te vergeten!


Wijlen burgemeester Lodewijk Deklerck in najaarstijdschrift van Cnocke is Hier

IMG_8116
DEKLERCKDeze week verschijnt het 50 blz. tellend nummer van de heemkundige kring. De redactie kon beroep doen op het dagboek van Lodewijk Deklerck, burgemeester gedurende WO I, die in 1918 nauwkeurig alle bezigheden noteerde van de bezetter en plaatselijke bevolking. Het leverde een schat aan gegevens over het reilen en zeilen in een bezette gemeente. We lezen er over diefstallen, opeisingen, leveren van vee en ‘eieren’, ophalen van kolen, troepenconcentraties en activiteiten van de Duitse bezetter. Lodewijk Deklerck was ook uitbater van het ‘Hôtel de Bruges’ bij de kerk. Zijn zoon Emiel zou in 1923 het Memlinc hotel laten oprichten. Een eerste deel komt aan bod in het pas verschenen tijdschrift. Danny Lannoy ging zich verdiepen in vroegere bewoning en bebouwing van de ‘Maeger Schorre’. Voordat er villa’s werden opgericht omstreeks de jaren ’60 stonden in die buurt woningen op cijns die geleidelijk werden gesloopt. Deze oude buurt wordt met foto’s en een overzichtskaart toegelicht. Halfweg de 19de eeuw was Jan Voskamp, protestant en afkomstig van St. Anna ter Muiden, schepen in het katholieke Westkapelle. Hij overleed in 1872 en zijn grafrede verscheen ooit in het ‘Sluische Weekblad’. Frans Tijtgat ’s moeder uit Oostkerke verteld over ’40 jaar markt te Knokke’ in deel II en Eddy Lambrecht heeft het over ‘Knokke en de Atlantikwall’. Er wordt ook aandacht geschonken aan de historiek van de gebouwen van ‘Notre-Dame deL’Yzer’ waar de befaamde architect Huib Hoste instond voor een uitbreiding van de instelling.

Foto:

  • Het tijdschrift werd voorgestel in de ‘Memlinc Palace’, biJ DE 4de generatie van de familie Deklerck.
  • Afgevaardigden van Cnocke is hier:   Frieda Devinck, Dirk Overstraete, Christophe Deklerck, Danny Lannoy en Henk Warnier.
  •  Lodewijk Deklerck, burgemeester van Knokke.

Lid worden kan door storting van € 14 op rekening:

  • CNOCKE IS HIER  (vermelding nieuw lid)
  • IBAN  BE26 7380 3197 1929
  • BIC  KREDBEBB
  • De leden krijgen per jaar 2 tijdschriften (100 blz.)
Publi

Blues- en rockmuzikant Roland Van Campenhout zingt vissersliedjes

Roland2 (Small)
Roland Van Campenhout, de pionier van de Belgische blues- en rockmuziek brengt op vrijdag 13 oktober 2017 om 20 uur in het CC Scharpoord een ode aan de zee. Roland voert je hier aan onze kust mee met zeemansliederen die hij op een rauwe, pure en eerlijke manier brengt. Zeemansliederen uit diverse landen komen aan bod tijdens dit unieke concert waarbij Van Campenhout begeleid wordt door enkele bekende namen: Mirko Banovic (Arsenal, Arno) op de bas, Serge Feys (Arno, T.C Matic) en Bruno Fevery (Kyuss, Arsenal) op gitaar. Isolde Lasoen (Daan) zal deze muzikale mannenclub versterken op de drums.


Op zoek naar Romeinen of Galliërs in de gronden van de (nieuwe) golf

22382335_1706672489343150_3338762529698864761_o
Ter hoogte van de Nieuwstraat op de site tussen de toekomstige golf en de nieuwe campus van het AZ Zeno en Duinenwater is een archeologisch bedrijf momenteel bezig met een proefsleuvenonderzoek. Aangezien de aanleg van de golf veel bodemingrepen inhoudt, moet de projectontwikkelaar op voorhand een archeologienota laten opstellen. Ook een archeologisch bodemkundige van de vzw Raakvlak is betrokken in het onderzoek. Vooraleer het golfterrein kan aangelegd worden, moet het gemeentebestuur ook nog een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken. Deze administratieve procedure zal nog een 2-tal jaar in beslag nemen, zodat de eigenlijke werken voor de aanleg van de golf ten vroegste in 2019 van start kunnen gaan.

Een vergeten tijd gedetecteerd. Metaalvondsten uit de Vlaamse kuststreek in het Sincfala

Velen zien de vroege middeleeuwen als een duistere tijd van crisis, ontvolking en culturele neergang. Deze foute opvatting geldt zeker ook voor de kuststreek, waarvan het beeld van een onbewoonbaar, overstroomd moerasgebied nu nog voortleeft. Archeologische vondsten tonen aan dat deze reputatie volledig onterecht is. Deze tentoonstelling brengt voor het eerst een reeks opmerkelijke voorwerpen samen uit de verzamelingen van metaaldetectoristen uit de streek. Deze kleinoden, soms kostbaar, soms heel banaal, tonen ons het dagelijkse leven in de vroege middeleeuwen. Ze leren ons dat de bewoners van onze kust een bloeiende economie kenden, dankzij de uitgebreide schorren die ideale weidegronden voor schapen waren. Ze leverden bovendien ruiters voor het leger van de graaf van Vlaanderen en ze onderhielden goede contacten met overzeese gebieden.

ISM RAAKVLAK vzw, Raversyde, Provincie West-Vlaanderen, Romeins Archeologisch Museum (RAM) - Oudenburg, Vrije Universiteit Brussel, Medea.

Wanneer? Nog tot 26 november 2017 - 10:00-12:00 en 14:00-17:30 uur - Toegang gratis


Prijsuitreiking zomer zoektocht heemkring Heyst leeft

Unnamed[2]
Op initiatief van bestuurslid Vinz Vermeille organiseerde de heemkring Heyst leeft ook deze zomer een zoektocht in. Bedoeling de bezoekers op ongekende plaatsen in Heist te brengen. In totaal haalden 95 personen een deelnemersformulier op en 29 namen effectief deel aan de wedstrijd en leverden hun antwoorden in. Tijdens de proclammatie drukten zij hun dank uit voor het initiatief en maakten ze alvast afspraken voor volgend jaar.

Op de foto: organisator Vinz Vermeille samen met schepen Phlippe Vlietinck en de eerst gerangschikten Norette Decorte, Robert Pyra en Christiane Hoste.


Annie Poissonnier verkozen tot cultuurdrager 2017 Knokke-Heist

 

Page
De zilveren medailles voor cultuurverdienste 2017 gingen naar Christine Daeninck, Jeannine Mylle, Lydie Devinck en Gilberte Slabbinck, allemaal lid van Femma Knokke. Het Waarderingsgeschenk ging dit jaar naar Manu Devisch, de cultuurlevensloop naar René Vermeersch.

De prijs voor Jong Talent was voor de 18-jarige Martijn Susla die het publiek prompt trakteerde op een leuk stukje Klezmermuziek. De genomineerden voor Cultuurdrager 2017 tenslotte waren dit jaar Annie Poissonnier, Marie-Jeanne Haegebaert en Johan Stubbe. Het was uiteindelijk Annie Poissonnier die de prijs in ontvangst mocht nemen van Schepen voor Cultuur Annie Vandenbussche.

Reeds in 1967 werd ze lid van het samenwerkingsverband Volksontwikkeling (samenwerking Davidsfonds Knokke en vtb Kultuur Knokke-Heist, voorheen VTB-VAB) en op 1 januari 1975 werd ze bestuurslid van het Davidsfonds Knokke waar ze sinds 2006 boekenverantwoordelijke is. 42 jaar lang al is Annie een bezige bij de samenwerking VO.

In 2012 werd ze voorzitter van het Davidsfonds Knokke. Voor het Davidsfonds Knokke en binnen de samenwerking Volksontwikkeling neemt ze heel wat zaken ter harte en steekt heel wat tijd en energie achter de schermen. Op Annie kan je steeds rekenen en het mag gezegd dat ze de details bij de organisatie van iets zeker niet vergeet. We mogen stellen dat Annie voldoet aan het profiel van Cultuurdrager omdat zij zonder zichzelf in de zon te plaatsen steeds de groep en de vriendschap binnen de groep voor ogen heeft. Bij Annie is een woord ook een woord. Davidsfonds Knokke én Volksontwikkeling nomineren haar van harte omwille van haar niet aflatende inzet voor cultuur in Knokke-Heist. Deze inzet resulteerde zaterdagavond in het krijgen van een prachtige titel.

De uitreiking vormde het orgelpunt van een volledige cultuurdag in het Cultuurcentrum Scharpoord. Kneistikrant mocht niet ontbreken en we stuurden er onze fotograaf Yvan Kaux op af voor een reportage. Het resultaat kun je op de foto’s hieronder bekijken.

Na het plechtigheid was er ook nog een welbevolkte fuif waarop Laura Tesoro het publiek makkelijk aan het dansen kreeg. Annie Poissonnier is zaterdagavond tijdens de gala-avond van de Cultuur Cocktail 2017 verkozen tot cultuurdrager van Knokke-Heist.

Eerder op de dag waren er tal van cultuur events in Scharpoord en de Bib. Waaronder een tocht doorheen het cultuurcentrum achter de schermen. We stuurden er onze fotograaf Yvan Kaux op af om een reportage te maken. Het resultaat kun je hieronder op de foto’s bekijken.

Yvan Kaux


Rederij uit Knokke-Heist een week lang te zien in "Iedereen beroemd"

Page
Iedereen beroemd is een televisieprogramma dat sinds 27 augustus 2012 loopt op de Vlaamse televisiezender Eén. Het programma kwam in de plaats van Man bijt hond, het dagelijks magazine dat van het Eén-scherm verdween na het vertrek van productiehuis Woestijnvis bij de VRT. Het programma vertelt over het leven van de gewone mens, vandaar de titel. In de titel staat trouwens ook een verwijzing naar Andy Warhols uitspraak: "In the future everyone will be famous for fifteen minutes". Deze week kun je in de dagelijkse aflevering het leven aan boord van de Z53 Van Eyck meemaken. Centrale rol in de afleveringen zijn de Knokke-Heistse gebroeders Kenneth en Jason Savels. Iedereen beroemd wordt gemaakt door Het Televisiehuis, een intern productiehuis van de VRT. Het Televisiehuis werkt voor een aantal rubrieken samen met De chinezen, een productiehuis dat werd opgericht door voormalige medewerkers van Woestijnvis. Deze week dus onze visserij op tv net na het journaal op één.