Knokkestraat voor een laatste keer afgesloten...

Knokkestraatsfd-500x332
De Duinbergenlaan wordt in de komende jaren vanaf het treinstation tot aan het Joseph Stübbenpark volledig heringericht. Hierdoor krijgt de straat een volledig nieuw profiel met parkeerplaatsen aan beide zijden en een brede wandelpromenade aan de oostzijde van de straat. Ook de riolering wordt volledig vernieuwd. De eerste fase van deze werken (tussen het station en het kruispunt met de Knokkestraat) is intussen uitgevoerd. Op 1 september 2017 starten de verdere werkzaamheden op het kruispunt met de Knokkestraat. De heraanleg van de Knokkestraat, vanaf het kruispunt met de Duinbergenlaan tot de Knokkestraat 489, omvat de vernieuwing en aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, de afkoppeling van de private riolering en de vernieuwing van de verharding van de rijbaan, parkeerstroken en trottoirs. Het einde van de werken in de Knokkestraat is voorzien tegen eind december 2017. Tijdens de werken is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk in de Knokkestraat ter hoogte van het kruispunt met de Duinbergenlaan tot Schildeken, in de Duinbergenlaan vanaf het kruispunt met de Knokkestraat richting het station en in de verkaveling Tingelhof. Parkeren is enkel mogelijk in de omliggende straten. Vanaf 8 januari 2018 worden in een volgende fase ook de Duinbergenlaan ten noorden van de Knokkestraat tot aan de Elizabetlaan en het Heliospad aangepakt.


Julien Cagnina “Rising Star” in Tennisclub Duinbergen

Cagnina eindwinnaar Sport

Vlnr Christophe Verhaeghe, toernooidirecteur, André Stein, voorzitter Belgische Tennisfederatie, Mats MORAING (GER), finalist, Julien CAGNINA (BEL), winnaar, Romain Martens, ITF Supervisor en Schepen Kathleen van der Hooft.


Tennisclub Duinbergen was vorige week omgevormd tot een gezellige tennistempel voor de “Rising Stars Tennis Tour”, een internationaal $15.000 ITF tennistornooi voor heren, met BNP Paribas Fortis als hoofdsponsor. Het was reeds de zevende editie van dit tornooi in TCD en zo wisten de tennisliefhebbers de weg te vinden naar “the place to be” in Duinbergen.

Op de kwalitatief hoogstaande hoofdtabel prijkten de namen van 32 spelers, waarvan maar liefst 13 Belgen.

Op zondagnamiddag 30 juli werd onder een stralende zon en met een tribune vol enthousiaste toeschouwers, een spannende finale betwist. Ook schepen Kathleen van der Hooft toonde door haar aanwezigheid de belangstelling, die Knokke-Heist als stad heeft voor het tennisgebeuren. De Belg Julien CAGNINA won gemakkelijk de eerste set van de Duitser Mats MORAING met 6/2. In de 2de set speelde Mats veel agressiever en hij zette meer druk door regelmatig aan het net te komen en zo won hij de 2de set met 6/0. Maar in de derde set toonde Julien CAGNINA, na een 5/3 achterstand, zijn sterkte door een meer gevarieerd tennisspel en hij won de derde set met 7/5. Dit was de derde overwinning van Cagnina. Hij won reeds in 2014 en 2015.

Eerder op vrijdag 28 juli werd de finale gespeeld van de dubbel heren tussen een Belgisch en een Australisch team. Na een super tie-break in de derde set wonnen de broers Adam en Jason TAYLOR (AUS) van Michael GEERTS en Jonas MERCKX (BEL). Het tennistalent van de 4 spelers werd door het publiek enorm gewaardeerd.

Het tornooi verliep vlekkeloos, niettegenstaande de ongunstige weersomstandigheden, dank zij de perfecte organisatie van toernooidirecteur Christophe Verhaeghe met de hulp van Ann Verheye .

Tennisclub Duinbergen mag terugblikken op een geslaagd tornooi en de vele toeschouwers werden gans de week verwend met spannende wedstrijden van talentvolle spelers.


Casa Corona in Duinbergen bij beachclub Anemos

Casacorona2-500x334Van 15 juli tot 15 augustus 2017 strijkt de Casa Corona neer in de Anemos Beachclub in Duinbergen. Een maand lang worden in een exotisch decor met veel groen, tenten en originele loungehoeken, tal van gratis workshops gegeven waaronder sup, yoga, fotografie, bossa nova dance, social media, cocktails…Iedere zaterdagavond kan daarna zalig onderuit gezakt worden op akoestisch live muziek. Sfeercreatie van de bovenste plank waarmee Anemos Knokke-Heist als eerste Belgische gastlocatie voor Casa Corona in het rijtje komt te staan naast edities in Parijs en Madrid.


Bryan Coquard wint op de Wandelaar in Duinbergen

De eerste etappe van de Baloise Belgium Tour is gewonnen door Bryan Coquard (Direct Energie) dit kon je reeds live horen op Kneistiradio. De Franse sprinter ging te snel voor Jens Debusschere op de oplopende eindstrook in onze badstad. Achter hen ging het halve peloton tegen de vlakte. Edward Theuns was een van de pechvogels.

Snelle start

Ondanks de warmte schoot het peloton als een raket uit de startblokken. In het eerste wedstrijduur maalden de renners bijna 48 kilometer af.

De vlucht van de dag werd in dat snelle eerste uur gevormd. Na enkele vroege en tevergeefse uitvalspogingen was het raak voor vijf renners.

Lasse Norman Hansen, Brian van Goethem en de Belgen Kenneth Vanbilsen, Ludwig De Winter en Timothy Stevens reden zowat de hele namiddag voor het peloton uit. De vijf harkten een maximale bonus van zo'n vier minuten bij elkaar.

Coquard juicht, val in sprint

Het peloton hield de kloof met de vijf koplopers voortdurend onder controle. In de plaatselijke rondes in Knokke-Heist smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Voorin spartelde Norman Hansen nog wat tegen, maar ook de Deen was er uiteindelijk aan voor de moeite op 15 km van de streep.

In de voorspelbare sprint naar de Wandelaar, de hellende aankomststrook langs de kust van Knokke-Heist, was het Bryan Coquard die aan het langste eind trok. Achter de Fransman kwakte het halve peloton nog tegen de vlakte door een valpartij. Coquard is ook de eerste leider.


Priester Willy Snauwaert fier met inwijding Ettien Léon N'Guessan

​Ettien Léon N’Guessan (28) is afkomstig uit Ivoorkust en volgde in Brugge de priesteropleiding aan het Grootseminarie. Vorig jaar werd hij benoemd tot diaken in Ieper. En straks wordt hij dus priester gewijd. Op Goede Vrijdag mocht hij al de rol van Jezus vertolken tijdens de kruisweg in Ieper.

N’Guessan verblijft al zeven jaar in ons land. Hij studeerde eerst aan het Grootseminarie in Brugge en verbleef in een kloostergemeenschap in Gent. Aan de Universiteit Gent volgde hij ook een intensieve cursus Nederlands voor anderstaligen.

PRIESTERDe voorbije vijf jaar nam pastoor Willy Snauwaert uit Duinbergen de Ivoriaanse seminarist onder zijn hoede. Hij ging op ziekenbezoek in de parochie en was er leider in de plaatselijke KSA. N'Guessan volgde ook een stage bij het opvangtehuis voor daklozen en vluchtelingen van priester Daniel Alliet in Molenbeek. 


Feitspad afgesloten voor riolerings- en wegeniswerken

Openbare werken FietspadstationduinbergenomleidingIn het kader van de riolerings- en wegeniswerken die momenteel uitgevoerd worden in de Duinbergenlaan, wordt een persleiding aangelegd ter hoogte van het fietspad in het Stationspad naast de spoorweg. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren is het fietspad tot eind mei 2017 afgesloten voor het fietsverkeer. Voor de treinreizigers is er een doorgang voorzien tot het perron.

Traject omleidingen voor de fietsers

  • komende vanuit de Krommedijk (spoorwegbrug):

fietspad tot aan de Kersenlarendreef - rijd dan via de Kersenlarendreef naar de Knokkestraat – volg ter hoogte van Schildeken opnieuw het fietspad;

  • komende vanuit de Knokkestraat (vanuit de richting van Knokke):

fietspad tot Schildeken - rijd via Schildeken naar de Knokkestraat – volg ter hoogte van de Kersenlarendreef opnieuw het fietspad.


Een zeer geslaagde start van het zomerseizoen in Tennisclub Duinbergen

WP_20170417_17_11_55_Pro

Gehurkt in het midden vlnr Maarten Desmedt, Ronny Lierman en Martine Heuzel van het feestcomité

Onlangs organiseerde het feestcomité van tennisclub Duinbergen een originele tennisactiviteit. Elk lid van TCD mocht een niet- lid uitnodigen. Van 10u tot 16u werden matchen gespeeld in verschillende poules. Voor de winnaars van elke poule waren mooie prijzen voorzien. Op de middag werd een pauze ingelast om met een sangria en een overheerlijke paella gezellig te tafelen. Ook een ideale gelegenheid om kennis te maken met het sfeervol terras met nieuw meubilair en de prachtige tennisaccommodatie. Maarten Desmedt, die op 1 juli samen met Hannelore Nauwelaers, de uitbating van de bar overneemt van Ronny Lierman, nam van de gelegenheid gebruik om de leden en ook de knepen van het vak reeds beter te leren kennen.


Handelaars vinden elkaar in Duinbergen

3demeetgreetrle3-500x332
Onlangs vond in Daigo Sushi, Duinzicht (Knokkestraat 296, Duinbergen) de derde editie van de Meet & Greet voor de ondernemers van de lokale economie plaats. In totaal daagden dit jaar 44 handelaars op, een recordopkomst. Maar liefst 12 ondernemers lieten daarnaast nog weten dat ze wensten te komen, maar helaas bezet waren. De eerste editie trapte af met 32 deelnemers, terwijl de tweede editie goed was voor 34 aanwezigen. De stijging in de opkomst benadrukt volgens organisator Chris Blommaert de grote betrokkenheid van onze plaatselijke ondernemers met Duinbergen. Tijdens de Meet & Greet kwamen heel wat vragen en opmerkingen naar boven. Die zullen aan bod komen tijdens een komende Raad voor Lokale Economie. In maart 2018 staat er een 4de editie gepland.

Dit waren de belangrijkste vragen die op de 3de Meet & Greet aan bod kwamen:

  • werken in de Duinbergenlaan
  • rijrichting zeedijk – veiligheid
  • de ontbrekende wc op de zeedijk (Rode-Kruispost wc gesloten)
  • trottoirs op het vernieuwd stuk van de Patriottenstraat
  • parking in de Patriottenstraat
  • planning over het stuk Hotel-Restaurant-Tearoom Soleil tot de Anemonenlaan
  • beachflags
  • handleuningen vanaf RBSC

Duinenwater en Westkapelle zijn geen jachtgebieden meer

2730De faculteit dierengeneeskunde van de UGent, een vogelopvangcentrum, een schooltje, de tuin van Marc Coucke, Verkaveling Duinenwater: allemaal stond het ingeschreven als jachtgebied in Vlaanderen. “Jagers sjoemelen massaal met die plannen om overal met hun geweren te mogen rondlopen”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Meer dan 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied is intussen al geschrapt.

Zo lag er ook in onze deelgemeente Westkapelle zo’n 60 hectare ingekleurd als jachtgebied. De afgelopen maanden is dit intussen rechtgezet. Ook het gebied rond de vijver van Duinenwater is intussen geschrapt uit het zogenaamde jachtplan.

Hoe zoiets kan? Voor hij met een geweer op pad mag gaan, moet een jager een aaneengesloten terrein van 40 hectare kunnen bijeensprokkelen. “En wat doen ze dan als ze zien dat er een school of een tuin met trampoline in de weg ligt? Dan pakken ze dat er gewoon bij”, zegt Rodts.

Echte controle is daar niet op. De jagers dienen elk jaar hun jachtplan in, en dat is het dan. “Behalve als je zelf van je laat horen”, zegt Rodts. “Bij het zogenaamde arrondissementscommissariaat kan je de jachtplannen inkijken. Ligt je perceel erin, dan kan dat geschrapt worden. Maar je moet eerst een eigendomsbewijs voorleggen. De omgekeerde wereld, maar kom.”

Vogelbescherming Vlaanderen helpt mensen sinds twee jaar met die complexe procedure. “We hebben 867 percelen laten controleren. 686, of liefst tachtig procent ervan, bleken zonder toestemming van de eigenaar te zijn ingelijfd. Die zijn intussen weer jachtvrij verklaard. Het gaat om 231 hectare, of zo’n 346 voetbalvelden.”

Hoe groot is nu de kans dat een gewapende jager zijn hoofd door uw haag komt steken als uw tuin jachtgebied is? “Dat zal niet gebeuren”, zegt Rodts. “Het gaat ons vooral om het principe. Jagers hebben zich veel te veel grond toegeëigend, op een frauduleuze manier. In het Gentse zijn we tegen één jager een proces begonnen wegens schriftvervalsing.”

De Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV), de vereniging van jagers, zegt dat het probleem ligt bij verouderde plannen. “Die zijn we volop aan het updaten”, zegt directeur Geert Van den Bosch.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat tegen juni alle jachtplannen digitaal beschikbaar zullen zijn. “Dan zal iedereen zelf kunnen nagaan of zijn eigendom ten onrechte in jachtgebied ligt”, zegt ze.