Op zoek naar Romeinen of Galliërs in de gronden van de (nieuwe) golf

22382335_1706672489343150_3338762529698864761_o
Ter hoogte van de Nieuwstraat op de site tussen de toekomstige golf en de nieuwe campus van het AZ Zeno en Duinenwater is een archeologisch bedrijf momenteel bezig met een proefsleuvenonderzoek. Aangezien de aanleg van de golf veel bodemingrepen inhoudt, moet de projectontwikkelaar op voorhand een archeologienota laten opstellen. Ook een archeologisch bodemkundige van de vzw Raakvlak is betrokken in het onderzoek. Vooraleer het golfterrein kan aangelegd worden, moet het gemeentebestuur ook nog een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken. Deze administratieve procedure zal nog een 2-tal jaar in beslag nemen, zodat de eigenlijke werken voor de aanleg van de golf ten vroegste in 2019 van start kunnen gaan.

Een vergeten tijd gedetecteerd. Metaalvondsten uit de Vlaamse kuststreek in het Sincfala

Velen zien de vroege middeleeuwen als een duistere tijd van crisis, ontvolking en culturele neergang. Deze foute opvatting geldt zeker ook voor de kuststreek, waarvan het beeld van een onbewoonbaar, overstroomd moerasgebied nu nog voortleeft. Archeologische vondsten tonen aan dat deze reputatie volledig onterecht is. Deze tentoonstelling brengt voor het eerst een reeks opmerkelijke voorwerpen samen uit de verzamelingen van metaaldetectoristen uit de streek. Deze kleinoden, soms kostbaar, soms heel banaal, tonen ons het dagelijkse leven in de vroege middeleeuwen. Ze leren ons dat de bewoners van onze kust een bloeiende economie kenden, dankzij de uitgebreide schorren die ideale weidegronden voor schapen waren. Ze leverden bovendien ruiters voor het leger van de graaf van Vlaanderen en ze onderhielden goede contacten met overzeese gebieden.

ISM RAAKVLAK vzw, Raversyde, Provincie West-Vlaanderen, Romeins Archeologisch Museum (RAM) - Oudenburg, Vrije Universiteit Brussel, Medea.

Wanneer? Nog tot 26 november 2017 - 10:00-12:00 en 14:00-17:30 uur - Toegang gratis


Oud Rode Kruis vrijwilligers verbroederden in Duinbergen

DSC_0132
Voor de vierde maal kwamen er naar driejaarlijkse gewoonte, oud Rode Kruis vrijwilligers uit Knokke-Heist samen in Parochiaal centrum De Schakel te Duinbergen. Onder de 26 aanwezigen ook Raymond Reubens en Palmer Lowyck die in het jaar 1952 - toen onder voorzitterschap van Dr. Eugene Mattelaere - de hulpdienst van het Rode Kruis Knokke-Heist oprichtten. Na het nuttigen van een hapje en een drankje, werden de aanwezigen in een vriendschappelijke quiz nog eens getest op hun kennis van de huidige Eerste Hulp Bij Ongevallen.


Knokkestraat voor een laatste keer afgesloten...

Knokkestraatsfd-500x332
De Duinbergenlaan wordt in de komende jaren vanaf het treinstation tot aan het Joseph Stübbenpark volledig heringericht. Hierdoor krijgt de straat een volledig nieuw profiel met parkeerplaatsen aan beide zijden en een brede wandelpromenade aan de oostzijde van de straat. Ook de riolering wordt volledig vernieuwd. De eerste fase van deze werken (tussen het station en het kruispunt met de Knokkestraat) is intussen uitgevoerd. Op 1 september 2017 starten de verdere werkzaamheden op het kruispunt met de Knokkestraat. De heraanleg van de Knokkestraat, vanaf het kruispunt met de Duinbergenlaan tot de Knokkestraat 489, omvat de vernieuwing en aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, de afkoppeling van de private riolering en de vernieuwing van de verharding van de rijbaan, parkeerstroken en trottoirs. Het einde van de werken in de Knokkestraat is voorzien tegen eind december 2017. Tijdens de werken is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk in de Knokkestraat ter hoogte van het kruispunt met de Duinbergenlaan tot Schildeken, in de Duinbergenlaan vanaf het kruispunt met de Knokkestraat richting het station en in de verkaveling Tingelhof. Parkeren is enkel mogelijk in de omliggende straten. Vanaf 8 januari 2018 worden in een volgende fase ook de Duinbergenlaan ten noorden van de Knokkestraat tot aan de Elizabetlaan en het Heliospad aangepakt.


Julien Cagnina “Rising Star” in Tennisclub Duinbergen

Cagnina eindwinnaar Sport

Vlnr Christophe Verhaeghe, toernooidirecteur, André Stein, voorzitter Belgische Tennisfederatie, Mats MORAING (GER), finalist, Julien CAGNINA (BEL), winnaar, Romain Martens, ITF Supervisor en Schepen Kathleen van der Hooft.


Tennisclub Duinbergen was vorige week omgevormd tot een gezellige tennistempel voor de “Rising Stars Tennis Tour”, een internationaal $15.000 ITF tennistornooi voor heren, met BNP Paribas Fortis als hoofdsponsor. Het was reeds de zevende editie van dit tornooi in TCD en zo wisten de tennisliefhebbers de weg te vinden naar “the place to be” in Duinbergen.

Op de kwalitatief hoogstaande hoofdtabel prijkten de namen van 32 spelers, waarvan maar liefst 13 Belgen.

Op zondagnamiddag 30 juli werd onder een stralende zon en met een tribune vol enthousiaste toeschouwers, een spannende finale betwist. Ook schepen Kathleen van der Hooft toonde door haar aanwezigheid de belangstelling, die Knokke-Heist als stad heeft voor het tennisgebeuren. De Belg Julien CAGNINA won gemakkelijk de eerste set van de Duitser Mats MORAING met 6/2. In de 2de set speelde Mats veel agressiever en hij zette meer druk door regelmatig aan het net te komen en zo won hij de 2de set met 6/0. Maar in de derde set toonde Julien CAGNINA, na een 5/3 achterstand, zijn sterkte door een meer gevarieerd tennisspel en hij won de derde set met 7/5. Dit was de derde overwinning van Cagnina. Hij won reeds in 2014 en 2015.

Eerder op vrijdag 28 juli werd de finale gespeeld van de dubbel heren tussen een Belgisch en een Australisch team. Na een super tie-break in de derde set wonnen de broers Adam en Jason TAYLOR (AUS) van Michael GEERTS en Jonas MERCKX (BEL). Het tennistalent van de 4 spelers werd door het publiek enorm gewaardeerd.

Het tornooi verliep vlekkeloos, niettegenstaande de ongunstige weersomstandigheden, dank zij de perfecte organisatie van toernooidirecteur Christophe Verhaeghe met de hulp van Ann Verheye .

Tennisclub Duinbergen mag terugblikken op een geslaagd tornooi en de vele toeschouwers werden gans de week verwend met spannende wedstrijden van talentvolle spelers.


Casa Corona in Duinbergen bij beachclub Anemos

Casacorona2-500x334Van 15 juli tot 15 augustus 2017 strijkt de Casa Corona neer in de Anemos Beachclub in Duinbergen. Een maand lang worden in een exotisch decor met veel groen, tenten en originele loungehoeken, tal van gratis workshops gegeven waaronder sup, yoga, fotografie, bossa nova dance, social media, cocktails…Iedere zaterdagavond kan daarna zalig onderuit gezakt worden op akoestisch live muziek. Sfeercreatie van de bovenste plank waarmee Anemos Knokke-Heist als eerste Belgische gastlocatie voor Casa Corona in het rijtje komt te staan naast edities in Parijs en Madrid.


Bryan Coquard wint op de Wandelaar in Duinbergen

De eerste etappe van de Baloise Belgium Tour is gewonnen door Bryan Coquard (Direct Energie) dit kon je reeds live horen op Kneistiradio. De Franse sprinter ging te snel voor Jens Debusschere op de oplopende eindstrook in onze badstad. Achter hen ging het halve peloton tegen de vlakte. Edward Theuns was een van de pechvogels.

Snelle start

Ondanks de warmte schoot het peloton als een raket uit de startblokken. In het eerste wedstrijduur maalden de renners bijna 48 kilometer af.

De vlucht van de dag werd in dat snelle eerste uur gevormd. Na enkele vroege en tevergeefse uitvalspogingen was het raak voor vijf renners.

Lasse Norman Hansen, Brian van Goethem en de Belgen Kenneth Vanbilsen, Ludwig De Winter en Timothy Stevens reden zowat de hele namiddag voor het peloton uit. De vijf harkten een maximale bonus van zo'n vier minuten bij elkaar.

Coquard juicht, val in sprint

Het peloton hield de kloof met de vijf koplopers voortdurend onder controle. In de plaatselijke rondes in Knokke-Heist smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Voorin spartelde Norman Hansen nog wat tegen, maar ook de Deen was er uiteindelijk aan voor de moeite op 15 km van de streep.

In de voorspelbare sprint naar de Wandelaar, de hellende aankomststrook langs de kust van Knokke-Heist, was het Bryan Coquard die aan het langste eind trok. Achter de Fransman kwakte het halve peloton nog tegen de vlakte door een valpartij. Coquard is ook de eerste leider.


Priester Willy Snauwaert fier met inwijding Ettien Léon N'Guessan

​Ettien Léon N’Guessan (28) is afkomstig uit Ivoorkust en volgde in Brugge de priesteropleiding aan het Grootseminarie. Vorig jaar werd hij benoemd tot diaken in Ieper. En straks wordt hij dus priester gewijd. Op Goede Vrijdag mocht hij al de rol van Jezus vertolken tijdens de kruisweg in Ieper.

N’Guessan verblijft al zeven jaar in ons land. Hij studeerde eerst aan het Grootseminarie in Brugge en verbleef in een kloostergemeenschap in Gent. Aan de Universiteit Gent volgde hij ook een intensieve cursus Nederlands voor anderstaligen.

PRIESTERDe voorbije vijf jaar nam pastoor Willy Snauwaert uit Duinbergen de Ivoriaanse seminarist onder zijn hoede. Hij ging op ziekenbezoek in de parochie en was er leider in de plaatselijke KSA. N'Guessan volgde ook een stage bij het opvangtehuis voor daklozen en vluchtelingen van priester Daniel Alliet in Molenbeek. 


Feitspad afgesloten voor riolerings- en wegeniswerken

Openbare werken FietspadstationduinbergenomleidingIn het kader van de riolerings- en wegeniswerken die momenteel uitgevoerd worden in de Duinbergenlaan, wordt een persleiding aangelegd ter hoogte van het fietspad in het Stationspad naast de spoorweg. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren is het fietspad tot eind mei 2017 afgesloten voor het fietsverkeer. Voor de treinreizigers is er een doorgang voorzien tot het perron.

Traject omleidingen voor de fietsers

  • komende vanuit de Krommedijk (spoorwegbrug):

fietspad tot aan de Kersenlarendreef - rijd dan via de Kersenlarendreef naar de Knokkestraat – volg ter hoogte van Schildeken opnieuw het fietspad;

  • komende vanuit de Knokkestraat (vanuit de richting van Knokke):

fietspad tot Schildeken - rijd via Schildeken naar de Knokkestraat – volg ter hoogte van de Kersenlarendreef opnieuw het fietspad.


Een zeer geslaagde start van het zomerseizoen in Tennisclub Duinbergen

WP_20170417_17_11_55_Pro

Gehurkt in het midden vlnr Maarten Desmedt, Ronny Lierman en Martine Heuzel van het feestcomité

Onlangs organiseerde het feestcomité van tennisclub Duinbergen een originele tennisactiviteit. Elk lid van TCD mocht een niet- lid uitnodigen. Van 10u tot 16u werden matchen gespeeld in verschillende poules. Voor de winnaars van elke poule waren mooie prijzen voorzien. Op de middag werd een pauze ingelast om met een sangria en een overheerlijke paella gezellig te tafelen. Ook een ideale gelegenheid om kennis te maken met het sfeervol terras met nieuw meubilair en de prachtige tennisaccommodatie. Maarten Desmedt, die op 1 juli samen met Hannelore Nauwelaers, de uitbating van de bar overneemt van Ronny Lierman, nam van de gelegenheid gebruik om de leden en ook de knepen van het vak reeds beter te leren kennen.