Een zeer geslaagde start van het zomerseizoen in Tennisclub Duinbergen

WP_20170417_17_11_55_Pro

Gehurkt in het midden vlnr Maarten Desmedt, Ronny Lierman en Martine Heuzel van het feestcomité

Onlangs organiseerde het feestcomité van tennisclub Duinbergen een originele tennisactiviteit. Elk lid van TCD mocht een niet- lid uitnodigen. Van 10u tot 16u werden matchen gespeeld in verschillende poules. Voor de winnaars van elke poule waren mooie prijzen voorzien. Op de middag werd een pauze ingelast om met een sangria en een overheerlijke paella gezellig te tafelen. Ook een ideale gelegenheid om kennis te maken met het sfeervol terras met nieuw meubilair en de prachtige tennisaccommodatie. Maarten Desmedt, die op 1 juli samen met Hannelore Nauwelaers, de uitbating van de bar overneemt van Ronny Lierman, nam van de gelegenheid gebruik om de leden en ook de knepen van het vak reeds beter te leren kennen.


Handelaars vinden elkaar in Duinbergen

3demeetgreetrle3-500x332
Onlangs vond in Daigo Sushi, Duinzicht (Knokkestraat 296, Duinbergen) de derde editie van de Meet & Greet voor de ondernemers van de lokale economie plaats. In totaal daagden dit jaar 44 handelaars op, een recordopkomst. Maar liefst 12 ondernemers lieten daarnaast nog weten dat ze wensten te komen, maar helaas bezet waren. De eerste editie trapte af met 32 deelnemers, terwijl de tweede editie goed was voor 34 aanwezigen. De stijging in de opkomst benadrukt volgens organisator Chris Blommaert de grote betrokkenheid van onze plaatselijke ondernemers met Duinbergen. Tijdens de Meet & Greet kwamen heel wat vragen en opmerkingen naar boven. Die zullen aan bod komen tijdens een komende Raad voor Lokale Economie. In maart 2018 staat er een 4de editie gepland.

Dit waren de belangrijkste vragen die op de 3de Meet & Greet aan bod kwamen:

 • werken in de Duinbergenlaan
 • rijrichting zeedijk – veiligheid
 • de ontbrekende wc op de zeedijk (Rode-Kruispost wc gesloten)
 • trottoirs op het vernieuwd stuk van de Patriottenstraat
 • parking in de Patriottenstraat
 • planning over het stuk Hotel-Restaurant-Tearoom Soleil tot de Anemonenlaan
 • beachflags
 • handleuningen vanaf RBSC

Duinenwater en Westkapelle zijn geen jachtgebieden meer

2730De faculteit dierengeneeskunde van de UGent, een vogelopvangcentrum, een schooltje, de tuin van Marc Coucke, Verkaveling Duinenwater: allemaal stond het ingeschreven als jachtgebied in Vlaanderen. “Jagers sjoemelen massaal met die plannen om overal met hun geweren te mogen rondlopen”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Meer dan 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied is intussen al geschrapt.

Zo lag er ook in onze deelgemeente Westkapelle zo’n 60 hectare ingekleurd als jachtgebied. De afgelopen maanden is dit intussen rechtgezet. Ook het gebied rond de vijver van Duinenwater is intussen geschrapt uit het zogenaamde jachtplan.

Hoe zoiets kan? Voor hij met een geweer op pad mag gaan, moet een jager een aaneengesloten terrein van 40 hectare kunnen bijeensprokkelen. “En wat doen ze dan als ze zien dat er een school of een tuin met trampoline in de weg ligt? Dan pakken ze dat er gewoon bij”, zegt Rodts.

Echte controle is daar niet op. De jagers dienen elk jaar hun jachtplan in, en dat is het dan. “Behalve als je zelf van je laat horen”, zegt Rodts. “Bij het zogenaamde arrondissementscommissariaat kan je de jachtplannen inkijken. Ligt je perceel erin, dan kan dat geschrapt worden. Maar je moet eerst een eigendomsbewijs voorleggen. De omgekeerde wereld, maar kom.”

Vogelbescherming Vlaanderen helpt mensen sinds twee jaar met die complexe procedure. “We hebben 867 percelen laten controleren. 686, of liefst tachtig procent ervan, bleken zonder toestemming van de eigenaar te zijn ingelijfd. Die zijn intussen weer jachtvrij verklaard. Het gaat om 231 hectare, of zo’n 346 voetbalvelden.”

Hoe groot is nu de kans dat een gewapende jager zijn hoofd door uw haag komt steken als uw tuin jachtgebied is? “Dat zal niet gebeuren”, zegt Rodts. “Het gaat ons vooral om het principe. Jagers hebben zich veel te veel grond toegeëigend, op een frauduleuze manier. In het Gentse zijn we tegen één jager een proces begonnen wegens schriftvervalsing.”

De Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV), de vereniging van jagers, zegt dat het probleem ligt bij verouderde plannen. “Die zijn we volop aan het updaten”, zegt directeur Geert Van den Bosch.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat tegen juni alle jachtplannen digitaal beschikbaar zullen zijn. “Dan zal iedereen zelf kunnen nagaan of zijn eigendom ten onrechte in jachtgebied ligt”, zegt ze.


Niet te missen: Anemos for life

In het kader van de warmste week, steunen ze bij Anemos dit jaar het Afrikaanse kleinschalige project “Tulizeni”. Je bijdrage kan je die dag aangenaam uitgeven door deelname aan een mountainbike toertocht en/of de Tulizeni night met african food, anemos-muziekfeestival en afro-party!

Music-For-Life-2016-724x1024

Vrijwillige optredens van de bands Wouter Berlaen, Noisy Water en Gaetan en mee ondersteund door Memisa (*), Anemos, Interdrinks, Unilever, High5 energy, Fincioen, bakkerij Gevaert, Music Dynamics…? Vrijwillige medewerkers voor bevoorradingspost of bezemwagen toertocht of een barshift zijn nog steeds welkom.

Programma:

10-16 u: Mountainbike toertocht
30 of 50 km. 10 u inschrijven (10€). 11 u: vertrek en aankomst in Anemos (50 km) of Retranchement (30 km). Bevoorradingspost, plannetjes, wegwijzers, afspoel en douchemogelijkheid.

18 u- ?: african food-muziekfestival-african night
Apero (18 u) – african food en desserts (19 u) – optredens prof band Wouter Berlaen en de zeer getalenteerde bands met clubbekenden in de Noisy Water band (jules en lisa maene) en solo acts van Gaetan De Pecker – African night met DJ Tom.


– Full option (optredens, apero, african food, desserts, african night): 30€ en 15€ kids. Op voorhand te reserveren.
– Half option (optredens en african night): 10€ (meer mag ook)
– Drankkaarten: buiten de apero in de full option, kan er uiteraard ook nog verantwoord veel worden gedronken voor het goede doel door aankoop Tulizeni-drankkaarten.

Wat als je er echt niet bij kan zijn?
Dan kan je dit nog altijd goedmaken door een storting op het permanent rekeningnr. vermeld in onderstaande toelichting.

Toelichting “Tulizeni”:
Dit opvang- en weeshuis voor slachtoffers van de rebellen-oorlogen in de Kivu-streek (Oost-Congo) wordt draaiende gehouden door lokale medewerkers die zelf slachtoffers zijn van het geweld, bijgestaan door een opéénvolging van vrijwilligers waaronder vooral mede-oprichtster van het project Katrien S. en tijdelijk ook Ewald D. Eerder werd dit project reeds ondersteund door de Belgische vzw Memisa, die onlangs nog het project bezocht en danig enthousiast is over de werking en evolutie dat ze onze actie terug ondersteund. Aangezien het een erkende Belgische vzw is, kon de actie erkend worden door music4life en zullen ook alle ze bijdragen op Memisa rekening BE92310090000023 met vermelding “Tulizeni”, integraal besteed worden aan het project.


“U zijt Wellekome” in Duinbergen

ImagesDavidsfonds Westkapelle nodigt iedereen van harte uit op 2e Kerstdag voor “U zijt Wellekome”. Dit samen zingen van traditionele Vlaamse kerstliederen gaat door in de kerk H. Familie te Duinbergen, Elisabethlaan , om 16.00 u op maandag 26 december 2016. Het is reeds sinds 2009 dat deze kerstsamenzang ingericht wordt op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen, om Kerstmis nog eens te beleven in zijn puurste vorm. Het Cantic@Mare Ensemble o.l.v. Tony Venneman zorgt weer voor de vocale steun en brengt ook enkele eigen sfeervolle kerstliedjes ten gehore. De deelname is gratis en de opbrengst van de vrijwillige bijdragen in de “Dank-u-wel-dozen” gaat ook dit jaar integraal naar het ontwikkelingsproject van Rudy Vanhalewyn in Kajana , een dorp in het binnenland van Suriname, aan de Surinamerivier in Zuid-Amerika. Davidsfonds Westkapelle steunt daar, evenals vorige jaren, de aanleg van de waterleiding en de inrichting van de elektriciteitsproductie met zonnepanelen. Vorig jaar konden we € 950 schenken, en we hopen dat bedrag dit jaar te kunnen overtreffen om een waterzuiveringseenheid te kunnen betalen. Na het zingen is er dan tijd om tijdens een kleine receptie wat na te kaarten over deze activiteit.


Thaleia! zingt Haydn en Mozart in De Schakel Duinbergen

Flyer Nelson MassHet gemengd koor Thaleia! uit Maldegem en Knokke-Heist is klaar met een nieuw project.  Het is ondertussen een traditie dat het koor om de twee jaar een totaal nieuw en prestigieus project  voorstelt. In het verleden passeerden het  ”Requiem “van Fauré, het “Petite Messe Solennelle” van Rossini en de “Zigeunerlieder” van Brahms de revue.  Traditioneel worden de concerten uitgevoerd in de stijlvolle en gezellige kerk van Duinbergen (Knokke-Heist) en dat is deze keer niet anders.

En het wordt alweer een memorabele avond, want er wordt voor de gelegenheid samengewerkt met het gemengd koor Vokamando uit Oostakker, zodat er een indrukwekkend koor op het podium zal staan.

Voor de solo’s werden professionele zangers met naam en faam aangetrokken: sopraan Hilde Coppé , alt Anita Dur, tenor Enrico Casari en bas Charles Dekeyser, die in 2014 halve finale zong in de Koningin Elisabethwedstrijd. Stuk voor stuk zangers met een gouden stem.

Voor het instrumentale staat  het orkestensemble “Aspetti Musicale” in, dat bestaat uit strijkers, trompetten, pauk en orgel.

De hoofdbrok van het avondvullend programma is de “Nelson Mass” van Haydn. Deze “Missa in angustiis”  is misschien wel Haydn’s grootste alleenstaande compositie en bevat een palet van  krachtige emoties , variërend van plechtigheid en kwelling tot intense  vreugde. Orkest , koor en  solisten brengen al die intense  emoties tot leven.

Daarnaast staan er een paar  werken van Mozart op het programma. Het Divertimento in D-major voor strijkers, het” Exsultate jubilate” voor sopraan solo met orkest, het “Laudate Dominum”, en als slot het prachtige “Ave Verum” voor koor en orkest. 

De algemene muzikale leiding is in handen van Kristof Allaert, dirigent van beide koren . 

U kunt deze voorstelling twee keer meemaken:  Op zaterdag 26 november om 20u in de kerk van Duinbergen in een organisatie van Thaleia! en ’s anderendaags om 17 uur in de kerk Heilig Kruis Westveld te Sint-Amandsberg, georganiseerd door Vokamando.

Kaarten kosten 18 € in voorverkoop en 20 € aan de deur en zijn te verkrijgen bij de koorleden , schoenmakerij Dumon Westeindestraat 15 te Maldegem of via  kaartenverkoop@vokamando.be of 0487 / 86 21 85 . 

Na het concert kan u nog iets drinken en gezellig napraten in parochiezaal ‘De Schakel’ , gelegen naast de kerk van Duinbergen , waar Thaleia! de bar zal openhouden ten voordele van de koorkas . Ook in Gent zal er mogelijkheid zijn om gezellig na te praten met een drankje.


Dit was de zomer van de Blue Buddha

Alain Donvez

Slechts één bedrijf uit Knokke-Heist doet mee aan de Open Bedrijvendag

Duinbergenclinic2In Knokke-Heist zijn Duinbergen Clinic en Duinbergen MediSpa de enigen die deelnemen aan Open Bedrijven Dag op zondag 2 oktober 2016. Je kunt tussen 10 en 17 uur een blik werpen binnen in deze privéklinieken op de Duinbergenlaan 33 die dit jaar overigens hun 10-jarig bestaan vieren. Net in een periode dat er over privéklinieken geregeld negatief nieuws in de media komt, presenteren zij zich in alle openheid aan het brede publiek.

Duinbergen Clinic doet er naar eigen zeggen alles aan om je veiligheid te kunnen garanderen. Ze werken hiervoor met de meest geavanceerde door en door geteste apparatuur. Bij hen is elke professional volledig opgeleid voor de handelingen die hij/zij verricht. Veiligheidsprotocollen zijn vastgelegd in de richtlijnen waarmee zij werken. Toch heerst er bij hen geen ziekenhuissfeer, ze doen er alles aan om iedereen zich goed en comfortabel te laten voelen.

Programma

 • 12 uur: officiële opening nieuwbouw uitbreiding kliniek
 • Vanaf 10 uur kun je een rondleiding krijgen in de nieuwe uitgebreide kliniek. Duur rondleiding: ongeveer 20 minuten. Wat krijg je te zien? Het onthaal, de behandelruimtes, de consultatiekamers, de sterilisatieafdeling, de operatiekamer met de recovery, de fotokamer, de afdeling Coolsculpting, de nieuwe MediSpa-ruimtes.
 • Er zijn 6 korte lezingen gepland. Voor info hierover zie:www.duinbergen-clinic.be
 • Er zijn 2 tenten opgesteld bij de kliniek voor:
  • Lezingen: voor elk wat wils
  • Permanente make-up
  • Permanente ontharing
  • Dieetproducten van Rainpharma
  • Alle overige informatie
  • Voor elke gast is er een verrassing: de Sjoko Berry.
  • Doe mee aan een kleine enquête en win een prijs!

De kliniek wordt voor Open Bedrijven Dag geholpen door vrijwilligers van “de Vrienden van Duinbergen Clinic”. Zonder hen zou deze opendeurdag niet mogelijk zijn!

Meer info: Tessa Quataert of dr. van Heijningen – T 050 530 640 Duinbergen-Clinic, Duinbergenlaan 33, Knokke- Heis


Met de Gezinsbond op Pokemon jacht

P
Op zondag 9 oktober 2016 organiseert de gezinsbond Heist-Duinbergen een zoektocht voor klein en groot. Je kan de zoektocht starten tussen 14h en 15h aan de zaal Ravelingen. Op een aantal plaatsen moet je één of meerdere specifieke Pokémon(s) vinden en een aantal vragen oplossen over deze Pokémon(s). Papa en mama en misschien ook broer en/of zus krijgen enkele andere vragen.

 

leden

niet-leden

Volwassenen

10 euro

12 euro

Kinderen (tot 12 jaar)

8 euro

10 euro

(= deelname, verzekering, versnapering onderweg en pasta* als afsluiter inbegrepen)  

*Vegetarische pasta mogelijk

Inschrijven:  0474 36 92 98 of pokemonzoektocht@hotmail.com

Vergeet niet uw naam, telefoonnummer, lidnummer gezinsbond, aantal personen (volwassenen en kinderen) te vermelden in uw mail
Werkdagen in het Park 58 Duinbergen

2014-10-04 16.31.13
Naar jarenlange traditie dit jaar opnieuw de ‘heroïsche’ werkdagen in Park 58, een traditie die al ouder is dan de Natuurpunt afdeling, in het grijze verleden nog gestart door de toen nog piepjonge mensen van de BJN – we spreken over de late jaren ‘70 van de vorige eeuw. Dit jaar is echter een belangrijk jaar, voor het eerst sinds de de aanleg in 1958 komt er een zeer uitgebreide herinrichting dit najaar! Zondag 25 septemer geeft de conservator – Chantal Jacobs – tekst en uitleg tijdens de geleide wandeling die start om 14:00u onder de Pergola, kant Elisabetlaan, naast de herinrichtingswerken ligt ook uitgebreid de huidige en toekomstige natuurwaarden van het gebied in haar focus. Naar de werkdagen op zaterdag 1 en zondag 2 oktober toe: als het weer het toelaat zal reeds 1 of 2 dagen vooraf gestart worden met de maaiwerken (door het zeer vochtige voorjaar is er dit jaar zeer veel gras dat gemaaid moet worden) , ook de zaterdag en zondag zal er voor de omwonenden nog – beperkte – lawaaihinder zijn door het gebruik van oa bosmaaiers om het zeer ongelijke duin te maaien – waarvoor op voorhand reeds onze excuses. Vanaf eind oktober – begin november starten de ‘zware’ werken, waarbij onder andere de ondertussen gevaarlijk geworden populieren weggehaald worden.

Praktisch:

Wie wil komen helpen graag!, we starten zaterdagmorgen om 10:00u aan het Kwelmpad, handig zijn werkhandschoenen. Natuurpunt zorgt voor een natje en tegen de middag voor een verrassend droogje (wie wil kan z’n pick-nick meebrengen natuurlijk!) – de conservator heeft iets exotisch in petto! Zondag 2/10 : van het zelfde laken een pak, opnieuw starten om 10:00u, en ook op zondag zorgen wij op dezelfde wijze voor de ondersteuning van de werkers! Einde is telkens voorzien rond 17:00 u – wie echter maar voor een halve dag wil komen helpen, geen probleem – zeker in de namiddagen kom je maar af op het geluid van de mensen die met plezier werken in de natuur, natuur voor iedereen in de omgeving! Bij deze dan ook een warme oproep naar de jeugdbewegingen en sportclubs die zo graag gebruik maken van Park 58 om in te spelen en te recreëren: we zien jullie zeer graag komen! Zo kunnen jullie iets terug doen voor de natuur die jullie zo graag gebruiken. Ook naar de omwonenden toe, kom gerust af, al is het maar een namiddag, het samen bezig zijn in de natuur is een ideale manier om elkaar te leren kennen – of om de buren eens anders te leren kennen tot 1 & 2 oktober