Danièle Zucker: ‘Een gevoel van eeuwigheid’ bij Guy Pieters Gallery

Collage
Je kunt nog tot 23 oktober 2017 terecht in de Guy Pieters Gallery (Zeedijk 753) voor de tentoonstelling ‘Een gevoel van eeuwigheid’ van Danièle Zucker. Zij is doctor in de psychologie en licentiate in de filosofie. Ze onderzoekt al jaren het criminele brein, zowel via wetenschappelijke studies als via analyses van misdaden en gesprekken met slachtoffers en daders. Ze was 15 jaar lang verantwoordelijk voor de psychiatrische urgentiedienst van het Brussels Sint-Pieters Hospitaal. Ze ging in de leer bij de FBI en is een van de profilingspecialisten in Europa. Haar professionele werkzaamheden combineert ze met artistieke activiteiten. Haar tweede tentoonstelling brengt dertien werken uit de reeks ‘Reflecties’.
“De foto’s brengen datgene wat er op het water is, onder het water, én de reflectie. Je weet niet meer wat realiteit is en wat niet. Maar het oog maakt eer realiteit van. Er zijn verschillende dimensies. In die ruimte ga ik weg, het is als weggaan in mijn droom. Een gevoel van eeuwigheid. Tijd bestaat niet meer.”

De weg naar oneindigheid
Haar interesse voor kunst heeft ze van haar ouders, die liefhebbers waren voor hedendaagse kunst. Met het fotograferen van details is Danièle Zucker eigenlijk begonnen voor persoonlijke redenen. “Tijdens het wandelen in de natuur wil ik constant zaken observeren en er ook tijd voor nemen. Maar om geen uren te vertoeven voor elk detail, ben ik foto’s beginnen te nemen van alles wat me raakt.” Foto’s openen voor haar een deur naar de oneindigheid. Danièle maakt de foto’s in eerste instantie voor zichzelf, niet met de bedoeling om een expo te organiseren.

Toevallige start
Puur toevallig zag een vriendin, Polet Abut van de Brusselse Artistika Gallery, de foto’s op Danièle Zuckers computer. De galerijhoudster was onder de indruk en stelde voor om de werken te exposeren. Danièle stemde niet meteen toe. Ze besliste om vooraf nog fotografielessen te volgen bij fotograaf, designer & virtual artist Michael Chia. Het waren haar echtgenoot en kinderen die haar overtuigden om na twee jaar aarzelen toch te exposeren. In mei 2016 vond dan de eerste tentoonstelling klaar bij Artistika Gallery met verzamelde werken uit drie stijlen. De eerste bestaat uit details van boomschorsen. “Mensen kijken naar de boom in zijn geheel, naar de bladeren, maar blijven niet stilstaan bij het esthetische en kunstzinnige aspect van de schors.” Een tweede stijl heeft te maken met haar affiniteit met de renaissanceperiode. “Ik creëer stillevens die ik dan fotografeer volgens het principe van clair-obscure.” Haar derde stijl ‘Reflecties’ of waterspiegelingen, stelt ze dus tentoon bij Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist. Rode draad doorheen de drie stijlen: de eeuwigheid.


De nieuwe McLaren 675LT was te zien tijdens de Nacht van Het Zoute

 


Na het succes van de McLaren 675LT besloot het management van het Britse sportwagenmerk nog een variant met een zogeheten ‘Long Tail’ uit te brengen. Geen coupé, maar een open versie, de 675LT Spider. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen kwam een exemplaar tegen tijdens de Nacht van Het Zoute en praat je bij over de bijzondere supercar in een spciale video.


Nog een grote nieuwbouw in Het Zoute die al 20 jaar leeg staat

Collage
Het vijfsterrenhotel 'le 8300' in de Zoutelaan die vorige week heel wat media-aandacht kreeg is lang niet het enige gebouw dat al jarenlang staat te verkommeren. De krant Het Laatste Nieuws ging op onderzoek en stelde vast dat ook een andere gebouw al jaren lang leegstaat. Op het Oosthoekplein is al bijna twintig jaar een volledige nieuwbouw hetzelfde lot beschoren. Vanop afstand lijkt het imposante gebouw splinternieuw. De moderne stijl doet niet vermoeden dat de ruimte al bijna twintig jaar onaangeroerd is. "Toch is het zo. Kijk maar eens naar binnen", fluistert een buurtbewoner ons toe. De binnenkant blijkt nog volledig in de ruwbouw te staan en kent geen enkele vorm van afwerking. Waarom exact, dat weet niemand. Ondanks het ongetwijfeld hoge prijskaartje blijven de flats onaangeroerd. In de buurt stuit dat op heel wat onbegrip. "In principe was het gebouw bedoeld als hotel. Zover is het volgens Het Laatste Nieuws echter nooit gekomen. Het heeft al verschillende keren te koop gestaan, maar zonder succes. Jammer, het is zonde dat zo'n mooi gebouw blijft leegstaan, het zou een meerwaarde betekenen voor de buurt. Zo'n leeg pand is geen zicht."


Schrijf je nu in voor de ELLE Beachday!

Ccr_elle_beach_day_nl1
Zin in zon, zee, strand en een portie quality time met je vriendinnen? ELLE België verwacht je op 5 augustus in Knokke op het Zoutestrand, waar je van 11u30 tot 16u30 terecht kan aan onze nail bar, make-up en hairstylingstand, om je vervolgens in vol ornaat te laten fotograferen. Daarnaast kan je met een cocktail in de hand fashion styling-advies krijgen en de laatste trends uit juwelenland ontdekken. See you there?

Programma: 11u30 - 16u30

Make-up by CLINIQUE - Hairstyling by OLIVIER DACHKIN - Live Blogging by the ELLE team - Fashion styling by Pom & Coco - Bling bling by I.Ma.Gi.N. Jewels - ELLE & VOLKSWAGEN photobooth - ELLE goodiebags - Cocktails en degustaties
 

Adres:

Zeedijk - Het Zoute 827 - 8300 Knokke-Heist

Schrijf je nu in en reserveer je goodiebag om op 5 augustus op het Zoutestrand te komen ophalen!  HIER INSCHRIJVEN


The Beach Boys @ Knokke-Heist

 

De legendarische muziekgroep 'The Beach Boys' was gisteren op bezoek in onze badstad. Ze bezochten de plaats waar ze 30 jaar geleden op het strand hun grootste Europese concert speelden. Drie leden van 'The Beach Boys' zakten af naar Surfers Paradise: Mike Love, Bruce Johnston en Jeffrey Foskett. 'The Beach Boys' ontstond in de jaren 1960. Ze zijn bekend van hun wereldhits 'Good Vibrations', 'Surfin USA', 'I Get Around' e.a. 30 jaar geleden speelden ze in onze badstad voor 30.000 toeschouwers. Het is in hun herinneringen het grootste concert dat ze ooit in Europa gespeeld hebben. 'The Beach Boys' lieten zelfs even vallen dat ze volgend jaar graag opnieuw op het strand van Knokke-Heist zouden optreden. Daarvoor moet men wel zo’n €28 000 neertellen zonder de noodzakelijke concertinfrastructuur. Burgemeester Graaf Leopold Lippens liet in het midden of dergelijk concert er ook zal komen. Gelijktijdig met het bezoek van de Beach Boys was er op de Lokale omroep van Knokke-Heist een dag lang de “Beach Boys Dag” en kon je hun grootste beluisteren op Kneistiradio.


Instagram #hetzoutecom als tool om internationale shoppers naar Knokke-Heist te halen

2017-06-03Na de publicatie afgelopen week van de nieuwe De Neverfull Knokke (1.189 euro) en de bijhorende Mini Pochette Knokke (280 euro) op de Instagram site #hetzoutecom hebben heel wat internationale klanten hun weg gevonden naar de Louis Vuitton-boetiek in de Kustlaan.

Wie zich een exemplaar wil aanschaffen, zal dus snel snel moeten zijn, want de verkoop loopt als een trein. Volgens het winkelpersoneel zal de tas binnen de kortste keren uitverkocht zijn. Klanten uit Nederland, Duitsland en zelfs Groot-Brittannië zakten al af naar onze badstad. voor zo'n tas. Momenteel blijven de reservaties binnenstromen.

Met de exclusieve handtas komt Louis Vuitton in Knokke-Heist eens positief in het nieuws, want de boetiek in de Kustlaan werd zowel in 2016 als 2017 het slachtoffer van een drieste ramkraak waarbij telkens een wagen binnenreed in de winkel.

Via #hetzoutecom blijf je dagelijks op de hoogte van mode, wagens, kunst, golf, luxe en vastgoed. Telkens met een knipoog naar Knokke-Heist en Het Zoute. Bedoeling is om vanuit de Kneistse middenstand meer internationale toeristen naar onze badstad te halen. Het is het PR-kantoor van Louis Vuitton die de redactie van Kneistikrant (die dezelfde is van #hetzoutecom) in primeur de communicatie doorgaf. Met succes zo blijkt.


150 kilogram afval op het strand van Het Zoute

17522763_10209285886525049_5829690412916506367_nSurfers hebben gisteren onder het goedkeurende oog van de Schepenen Wittesaele en Geerinckx (Gemeentebelangen) hun handen uit de mouwen gestoken voor de jaarlijkse Eneco Beach Clean Cup. Langs de hele kust namen watersportclubs deel aan het initiatief.

Ook in de omgeving van Surfers hebben gisteren onder het goedkeurende oog van de Schepenen Wittesaele en Geerinckx (Gemeentebelangen) hun handen uit de mouwen gestoken voor de jaarlijkse Eneco Beach Clean Cup. Langs de hele kust namen watersportclubs deel aan het initiatief.

Ook in de omgeving van  Surfers Paradise is er afval bijeen gebracht in het kader van de Beach Clean Cup. in de middag trokken 150 vrijwilligers het strand op met prikker en vuilniszak om groot en klein afval van een strook van 2 kilometer strand te halen. Ze verzamelden samen precies 150 kilogram afval. "We hebben gezien dat er dit jaar minder afval lag dan vorige jaren. Sommige jaren hebben we nog ruim 300 kilogram afval opgehaald, met minder mensen. Dus het is een verbetering. Dankzij het zonnetjes waren er veel deelnemers en ook heel veel families met kinderen", vertelt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise. "Naast plastic, flesjes, hout en ander vaak voorkomend afval op het strand werden er enkele ongebruikelijke vangsten binnengebracht, zoals de restanten van een kampvuurtje in de duinen, en zelfs een kiteboard in goede staat."

Surfers Paradise is er afval bijeen gebracht in het kader van de Beach Clean Cup. in de middag trokken 150 vrijwilligers het strand op met prikker en vuilniszak om groot en klein afval van een strook van 2 kilometer strand te halen. Ze verzamelden samen precies 150 kilogram afval. "We hebben gezien dat er dit jaar minder afval lag dan vorige jaren. Sommige jaren hebben we nog ruim 300 kilogram afval opgehaald, met minder mensen. Dus het is een verbetering. Dankzij het zonnetjes waren er veel deelnemers en ook heel veel families met kinderen", vertelt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise. "Naast plastic, flesjes, hout en ander vaak voorkomend afval op het strand werden er enkele ongebruikelijke vangsten binnengebracht, zoals de restanten van een kampvuurtje in de duinen, en zelfs een kiteboard in goede staat."

 

Het Zwin in verandering op koers

 


De werken in het Zwin en de Willem-Leopoldpolder zijn een jaar aan de gang en liggen goed op schema. De werken in dit grensoverschrijdende natuurgebied zouden in 2019 klaar moeten zijn. De verbreding en verdieping van de Zwingeul zitten er op. Begin maart werd deze klus geklaard. Dat betekent ook dat de zandkern van de nieuwe dijk in de Willem-Leopoldpolder is afgewerkt. Het afgegraven zand wordt immers gebruikt voor de aanleg van de nieuwe zeedijk. De komende weken staat de afdekking van die nieuwe dijk op het programma. De ruwbouw van het pompgebouw schiet eveneens goed op. Dit pompgebouw zal niet alleen zorgen dat uitsijpelend zout water terugkeert naar het Zwin maar ook instaan voor een betere waterhuishouding in de Oostkustpolder.

Duurzame toekomst

Het Zwin dat zich ook voor een deel in Nederland bevindt, kampt al jaren met een enorme verzanding. Hierdoor stroomt er steeds minder zeewater binnen, wat gevolgen heeft voor de typische dieren en planten. Sinds augustus 2016 werd de Zwingeul daarom breder en dieper gemaakt. Het is precies één jaar geleden dat op diverse locaties in en rond het Zwin voor het eerst kranen en bulldozers opdoken. Het was de start van de grootschalige uitbreidingswerken om dit grensoverschrijdende natuurgebied een duurzame toekomst te geven. Om de verzanding tegen te gaan, wordt de Zwingeul breder, dieper en langer gemaakt. Hiervoor konden de Vlaamse Overheid en de Provincie Zeeland rekenen op Europese subsidies via het LIFE-natuurproject ZTAR, dat trouwens afloopt op 31 maart 2017 .

MD_6765_UitgravenZwingeul-KLEIN

Dijk krijgt vorm

Dat betekent ook dat de zandkern van de nieuwe zeedijk in de Willem-Leopolpolder is afgewerkt. Het afgegraven zand wordt namelijk gebruikt voor de aanleg van die nieuwe dijk die ons beter zal beschermen tegen overstromingen uit zee. Die dijk is al goed te zien. De komende weken staat de afdekking van de dijk op het programma. Dat gebeurt met klei en teelaarde. Intussen wordt ook een zogenoemde ‘breuksteenversterking’ aan de zeewaartse dijkvoet aangebracht. De natuur in het Zwin is straks nog beter te beleven. Nieuwe grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden, uitkijkpunten en een nieuw vlonderpad zullen bezoekers een unieke ervaring bezorgen. Ook hiervoor is de aannemer al volop bezig met de technische voorbereidingen. Tot slot is ook de binnenafwerking van het pompgebouw gestart.

Storm Dieter

Storm Dieter, die halfweg januari 2017 onze kust teisterde, zorgde dus niet voor vertraging. Ook de grensoverschrijdende samenwerking tussen de vele partners loopt bijzonder vlot. Geïnteresseerden zijn trouwens welkom op 15 maart 2017 van 16 uur tot 20 uur in CC Scharpoord in Knokke-Heist. Dan vindt er een infomarkt plaats over de waterhuishouding in en rond het gebied. Die ingrepen starten ook heel binnenkort.


Paddenliefde zonder dramatisch einde

Kikkerliefde-500x500Jaarlijks trekken tussen half februari en eind april heel wat amfibieën vanuit het Koningsbos naar hun voortplantingsplaats, de waterplas op een privédomein op het kruispunt van Bos- en Eikenlaan. Padden en kikkers zijn nomaden die uit zorg voor een nageslacht instinctief naar hun geboortevijver trekken om zich voort te planten. Tijdens deze trek komen echter honderden van de diertjes om het leven door het wegverkeer. Op weg naar de waterplas moeten zij namelijk de Eiken- of Boslaan dwarsen. Om dit te vermijden organiseert Natuurpunt Knokke-Heist in samenwerking met het gemeentebestuur sinds 2004 een amfibie-overzetactie.

Hiervoor wordt er een kunstmatige constructie gecreëerd met houten paaltjes, gaasdraad en emmers. Het materiaal wordt aangeleverd door de gemeentelijke Technische Uitvoerende Diensten. De rand van het Koningsbos wordt vakkundig afgerasterd door medewerkers van Footstep. Tegelijkertijd wordt, eveneens aan de boszijde van de bedrading, om de 10 meter een emmer in de grond gegraven, als een valkuiltje voor de trekkende amfibieën. Tegen 15 februari 2017 zou de afrastering volledig afgewerkt moeten zijn.  Bij het invallen van de duisternis (tussen 20 en 22 uur) worden de emmers gelicht en zetten vele vrijwilligers de gevangen padden, kikkers en salamanders uit aan de veilige overkant van de weg. Voor ‘late trekkers’ is er ’s morgens ook nog een reddingsrondje. Verkeersborden (rode driehoek met zwarte pad/kikker) moeten de argeloze automobilist aanmanen tot voorzichtigheid.

De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur de 5°C overschrijdt. Tijdens voorgaande jaren kwamen vooral padden en bruine kikkers maar soms ook watersalamanders en een zeldzame boomkikker in de emmers terecht.


Kunst tot 1 miljoen euro

8940184
Met vijftig kunstgalerieën is Knokke-Heist een ware hotspot voor kunstliefhebbers. En die blijken ook vlot geld uit te geven aan exclusieve kunstwerken. "We merken dat de mensen weer meer spenderen. Het speelt natuurlijk mee dat kunst nu een populaire belegging is", vertelt galeriehouder Christophe Boon. "Het succes van Knokke-Heist ligt vooral aan de hoge levenskwaliteit hier. Je kunt aangenaam wandelen en iedereen voelt zich veilig. De bediening is ook uitstekend en in verschillende talen. Dat lokt een internationaal cliënteel. Bovendien heb je in de Kustlaan over achthonderd meter een gigantisch aanbod van luxe." Bij Boon Galerij zijn kunstwerken te vinden van 5.000 tot 1 miljoen euro.