150 kilogram afval op het strand van Het Zoute

17522763_10209285886525049_5829690412916506367_nSurfers hebben gisteren onder het goedkeurende oog van de Schepenen Wittesaele en Geerinckx (Gemeentebelangen) hun handen uit de mouwen gestoken voor de jaarlijkse Eneco Beach Clean Cup. Langs de hele kust namen watersportclubs deel aan het initiatief.

Ook in de omgeving van Surfers hebben gisteren onder het goedkeurende oog van de Schepenen Wittesaele en Geerinckx (Gemeentebelangen) hun handen uit de mouwen gestoken voor de jaarlijkse Eneco Beach Clean Cup. Langs de hele kust namen watersportclubs deel aan het initiatief.

Ook in de omgeving van  Surfers Paradise is er afval bijeen gebracht in het kader van de Beach Clean Cup. in de middag trokken 150 vrijwilligers het strand op met prikker en vuilniszak om groot en klein afval van een strook van 2 kilometer strand te halen. Ze verzamelden samen precies 150 kilogram afval. "We hebben gezien dat er dit jaar minder afval lag dan vorige jaren. Sommige jaren hebben we nog ruim 300 kilogram afval opgehaald, met minder mensen. Dus het is een verbetering. Dankzij het zonnetjes waren er veel deelnemers en ook heel veel families met kinderen", vertelt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise. "Naast plastic, flesjes, hout en ander vaak voorkomend afval op het strand werden er enkele ongebruikelijke vangsten binnengebracht, zoals de restanten van een kampvuurtje in de duinen, en zelfs een kiteboard in goede staat."

Surfers Paradise is er afval bijeen gebracht in het kader van de Beach Clean Cup. in de middag trokken 150 vrijwilligers het strand op met prikker en vuilniszak om groot en klein afval van een strook van 2 kilometer strand te halen. Ze verzamelden samen precies 150 kilogram afval. "We hebben gezien dat er dit jaar minder afval lag dan vorige jaren. Sommige jaren hebben we nog ruim 300 kilogram afval opgehaald, met minder mensen. Dus het is een verbetering. Dankzij het zonnetjes waren er veel deelnemers en ook heel veel families met kinderen", vertelt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise. "Naast plastic, flesjes, hout en ander vaak voorkomend afval op het strand werden er enkele ongebruikelijke vangsten binnengebracht, zoals de restanten van een kampvuurtje in de duinen, en zelfs een kiteboard in goede staat."

 

Het Zwin in verandering op koers

 


De werken in het Zwin en de Willem-Leopoldpolder zijn een jaar aan de gang en liggen goed op schema. De werken in dit grensoverschrijdende natuurgebied zouden in 2019 klaar moeten zijn. De verbreding en verdieping van de Zwingeul zitten er op. Begin maart werd deze klus geklaard. Dat betekent ook dat de zandkern van de nieuwe dijk in de Willem-Leopoldpolder is afgewerkt. Het afgegraven zand wordt immers gebruikt voor de aanleg van de nieuwe zeedijk. De komende weken staat de afdekking van die nieuwe dijk op het programma. De ruwbouw van het pompgebouw schiet eveneens goed op. Dit pompgebouw zal niet alleen zorgen dat uitsijpelend zout water terugkeert naar het Zwin maar ook instaan voor een betere waterhuishouding in de Oostkustpolder.

Duurzame toekomst

Het Zwin dat zich ook voor een deel in Nederland bevindt, kampt al jaren met een enorme verzanding. Hierdoor stroomt er steeds minder zeewater binnen, wat gevolgen heeft voor de typische dieren en planten. Sinds augustus 2016 werd de Zwingeul daarom breder en dieper gemaakt. Het is precies één jaar geleden dat op diverse locaties in en rond het Zwin voor het eerst kranen en bulldozers opdoken. Het was de start van de grootschalige uitbreidingswerken om dit grensoverschrijdende natuurgebied een duurzame toekomst te geven. Om de verzanding tegen te gaan, wordt de Zwingeul breder, dieper en langer gemaakt. Hiervoor konden de Vlaamse Overheid en de Provincie Zeeland rekenen op Europese subsidies via het LIFE-natuurproject ZTAR, dat trouwens afloopt op 31 maart 2017 .

MD_6765_UitgravenZwingeul-KLEIN

Dijk krijgt vorm

Dat betekent ook dat de zandkern van de nieuwe zeedijk in de Willem-Leopolpolder is afgewerkt. Het afgegraven zand wordt namelijk gebruikt voor de aanleg van die nieuwe dijk die ons beter zal beschermen tegen overstromingen uit zee. Die dijk is al goed te zien. De komende weken staat de afdekking van de dijk op het programma. Dat gebeurt met klei en teelaarde. Intussen wordt ook een zogenoemde ‘breuksteenversterking’ aan de zeewaartse dijkvoet aangebracht. De natuur in het Zwin is straks nog beter te beleven. Nieuwe grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden, uitkijkpunten en een nieuw vlonderpad zullen bezoekers een unieke ervaring bezorgen. Ook hiervoor is de aannemer al volop bezig met de technische voorbereidingen. Tot slot is ook de binnenafwerking van het pompgebouw gestart.

Storm Dieter

Storm Dieter, die halfweg januari 2017 onze kust teisterde, zorgde dus niet voor vertraging. Ook de grensoverschrijdende samenwerking tussen de vele partners loopt bijzonder vlot. Geïnteresseerden zijn trouwens welkom op 15 maart 2017 van 16 uur tot 20 uur in CC Scharpoord in Knokke-Heist. Dan vindt er een infomarkt plaats over de waterhuishouding in en rond het gebied. Die ingrepen starten ook heel binnenkort.


Paddenliefde zonder dramatisch einde

Kikkerliefde-500x500Jaarlijks trekken tussen half februari en eind april heel wat amfibieën vanuit het Koningsbos naar hun voortplantingsplaats, de waterplas op een privédomein op het kruispunt van Bos- en Eikenlaan. Padden en kikkers zijn nomaden die uit zorg voor een nageslacht instinctief naar hun geboortevijver trekken om zich voort te planten. Tijdens deze trek komen echter honderden van de diertjes om het leven door het wegverkeer. Op weg naar de waterplas moeten zij namelijk de Eiken- of Boslaan dwarsen. Om dit te vermijden organiseert Natuurpunt Knokke-Heist in samenwerking met het gemeentebestuur sinds 2004 een amfibie-overzetactie.

Hiervoor wordt er een kunstmatige constructie gecreëerd met houten paaltjes, gaasdraad en emmers. Het materiaal wordt aangeleverd door de gemeentelijke Technische Uitvoerende Diensten. De rand van het Koningsbos wordt vakkundig afgerasterd door medewerkers van Footstep. Tegelijkertijd wordt, eveneens aan de boszijde van de bedrading, om de 10 meter een emmer in de grond gegraven, als een valkuiltje voor de trekkende amfibieën. Tegen 15 februari 2017 zou de afrastering volledig afgewerkt moeten zijn.  Bij het invallen van de duisternis (tussen 20 en 22 uur) worden de emmers gelicht en zetten vele vrijwilligers de gevangen padden, kikkers en salamanders uit aan de veilige overkant van de weg. Voor ‘late trekkers’ is er ’s morgens ook nog een reddingsrondje. Verkeersborden (rode driehoek met zwarte pad/kikker) moeten de argeloze automobilist aanmanen tot voorzichtigheid.

De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur de 5°C overschrijdt. Tijdens voorgaande jaren kwamen vooral padden en bruine kikkers maar soms ook watersalamanders en een zeldzame boomkikker in de emmers terecht.


Kunst tot 1 miljoen euro

8940184
Met vijftig kunstgalerieën is Knokke-Heist een ware hotspot voor kunstliefhebbers. En die blijken ook vlot geld uit te geven aan exclusieve kunstwerken. "We merken dat de mensen weer meer spenderen. Het speelt natuurlijk mee dat kunst nu een populaire belegging is", vertelt galeriehouder Christophe Boon. "Het succes van Knokke-Heist ligt vooral aan de hoge levenskwaliteit hier. Je kunt aangenaam wandelen en iedereen voelt zich veilig. De bediening is ook uitstekend en in verschillende talen. Dat lokt een internationaal cliënteel. Bovendien heb je in de Kustlaan over achthonderd meter een gigantisch aanbod van luxe." Bij Boon Galerij zijn kunstwerken te vinden van 5.000 tot 1 miljoen euro.


Eerste nieuwe speeltuigen staan in "de Oosthoek'

Speeltoesteloosthoekplein-500x833Het gemeentebestuur van Knokke-Heist maakt momenteel naar eigen zeggen een inhaalbeweging op het vlak van de inrichting en aankleding van de diverse speelterreinen. De eerste fase is achter de rug. Met het oog op de veiligheid werden alle versleten of gevaarlijke toestellen verwijderd. Nu start de heropbouw en vernieuwing.  De kick-off vond plaats op het Oosthoekplein waar op vrijdag 1 december 2016 vier nieuwe toestellen werden geplaatst. De speelelementen zijn speciaal ontworpen in het bijenthema. Er werd bewust gekozen voor dit thema omdat Knokke-Heist een bijenvriendelijke gemeente is die ook kinderen vertrouwd wil maken met deze unieke dieren. De reden waarom het Oosthoekplein van nieuwe speelelementen voorzien werd, was de sluiting van de speeltuin van Kinder Siska.

Stap voor stap zullen ook de andere speelterreinen onder de loep genomen worden zodat er in de nabije toekomst verschillende nieuwe en vernieuwde speelterreinen met een kwalitatieve speelwaarde kunnen ingewijd worden door lachende kinderen. Dankzij een nieuw raamcontract zal de (her)aanleg een stuk vlotter verlopen en wordt een degelijk onderhoud gegarandeerd voor de komende 10 jaar. Elke speelomgeving zal een eigen karakter en thema meekrijgen met een vernieuwende look & feel en de nodige aandacht om er als (groot)ouder, begeleider, bewoner te verpozen. Kinderen, jeugd, scholen, en andere belanghebbenden worden betrokken in het keuzeproces.


Natuurpunt zoekt vrijwilligers om helmgras te planten

Berging-1
Een werkje waar wij als Natuurpunters graag de handen voor uit de mouwen steken! Surfers Paradise te Knokke-Heist werd vorig jaar de eerste surfclub langs de Belgische kust die een deel van zijn accommodatie op een natuurlijke wijze integreerde in de omliggende duinen. Geen makkelijke opdracht, daar hiervoor extra centen en zand nodig waren, maar het resultaat mag er zijn. De duinen werden uitgebreid tot over het dak van de nieuwe berging zodat alles op een esthetische manier opgelost werd. 


Echter, omdat zand en duin zouden behouden blijven zou er best helmgras geplant worden, en dat helmgras werd geleverd met dumpers via het zwinreservaat. Omdat vele handen licht werken maken worden er vrijwilligers gevraagd om het helmgras te komen planten: putje graven, gras met wortel insteken en putje weer toe. Best eigen schop(je) meebrengen is de boodschap  Iedereen die een handje wil toesteken wordt verwacht op zaterdag 1O en zondag 11 december tussen 14 en 17u. best aanmelden in het clubhouse voor richtlijnen, want daar krijg je ook een bon voor een gratis pannenkoek na afloop !


Surfers Paradise is gelegen op het strand te Knokke-Heist, 300 m rechts van de Appelzakstraat. Wagens kunnen geparkeerd worden op de Bronlaan. Vandaar loop je richting dijk via de Appelzakstraat. Surfers Paradise ligt iets verder te oosten op het strand.
Info: 050/615960


Meer dan 1 uur video over de Zoute GT Tour

LIVE at the ZOUTE GT TOUR® by EY. Get ready for some GT action. #mykh #livestream

Geplaatst door ZOUTE GRAND PRIX op zondag 9 oktober 2016

De 200 deelnemers aan de Zoute Grand Prix kregen een technische en administratieve controle

14470637_1106516082736143_4072342533019250416_n
Nog tot 8 oktober is Het Zoute opnieuw de place to be voor liefhebbers van klassieke wagens, exclusieve bolides en premium automerken. De Zoute Grand Prix® is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste evenementen in Europa voor oldtimers en droomwagens. In deze zevende editie lopen gespreid over vier dagen vijf verschillende car events waarin feilloze mechaniek, glimmend metaal en exclusief vakwerk centraal staan.

Alle 200 deelnemende auto’s aan de rally kregen donderdag een technisch en administratieve controle. Controle ging door in de vip-tent op het Albertplein.

In 2010 bezochten 5.000 mensen de Zoute Grand Prix®. In 2015 groeide dat aantal tot een recordopkomst met 150.000 bezoekers (volgens Toerisme Knokke-Heist). De organisatie waarschuwt wel voor wegenwerken. Door de aanleg van de A11 snelweg naar de haven van Zeebrugge is het moeilijk om Knokke-Heist binnen te geraken met de wagen. De organisatie voorziet daarom extra parkings voor het grote publiek en de vips aan de rand van Knokke-Heist en in de stad.


Mobiliteit tijdens de Zoute Grand Prix 2016 (update)

Knokke-Heist staat van nu tot en met zondag zondag in het teken van de 7e editie van de Zoute Grand Prix. Tijdens de jaarlijkse hoogmis voor autoliefhebbers staan diverse autoshows en races op het programma.

De organisatie en hulpdiensten nemen extra verkeers- en veiligheidsmaatregelen om het event vlot te laten verlopen. Respecteer altijd de veiligheidsperimeters en volg de richtlijnen van de politie en seingevers.

Ea-zgp14_089

Omgeving Albertplein

De omgeving van het Albertplein is 4 dagen het kloppend hart van de Zoute Grand Prix 2016. Er gaan verschillende autoshows door, maar ook de start en finish van de races zijn er voorzien.

De Zeedijk-Het Zoute is op donderdag van 7u30 tot 2u, vrijdag van 7u30 tot 2u, zaterdag van 7u30 tot 23u en zondag van 7u30 tot 23u parkeer- en verkeersvrij tussen het Lichttorenplein en de Oosthinderstraat. Het verkeer wordt op het Lichttorenplein omgeleid via de Zeedijk-Knokke richting Zeebrugge. Het is er onmogelijk om via de Zeedijk-Knokke richting het Zoute te rijden.

Ook de Kustlaan wordt op vrijdag van 14u30 tot 2u, zaterdag van 11 tot 21u en zondag van 9 tot 21u een parkeer- en verkeersvrije zone tussen het rondpunt met de Sparrendreef en rondpunt met het Driehoeksplein.

In de onmiddellijke omgeving van het Albertplein is op zaterdag van 11 tot 21u en zondag van 9 tot 21u enkel plaatselijk verkeer mogelijk.

Parkeermogelijkheden

De organisatie en politie vragen de omgeving van het Albertplein zoveel mogelijk met de wagen te vermijden om de parkeer- en verkeersdrukte te beperken. Kom met de fiets, te voet of maak gebruik van het openbaar vervoer.

Wie toch met de wagen komt, kan gebruik maken van volgende parkings:

  • parking Duinenwater;
  • parking Knokkestraat (vlakbij het station van Knokke);
  • ondergrondse parking Alfred Verweeplein.

Donderdag 6 oktober

Donderdag gaat van 13u30 tot 17u de Zoute Rally Prologue door. Tijdens de proloog is geen verkeer toegelaten in de Burkeldijk, Schaapsdreef, Dikkedijk, Nederenheerweg en Cantelmolinie.

Vrijdag 7 oktober

Vrijdag gaat van 8 tot 18u30 de 1e rit van de Zoute Rally door. De deelnemers wacht een uitdaging in de Elizabetlaan in Heist met The flying ¼ mile.

De Graaf d'Ursellaan, de noordelijke rijbaan van de Elizabetlaan (tussen de Anemonenlaan en het Heldenplein) en de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan (tussen de Vuurtorenstraat en Knokkestraat) zijn van 14 tot 18u verkeersvrij. In de rallyzone is het ook verboden te parkeren.

Het verkeer komende uit Knokke wordt omgeleid via de Anemonenlaan en Zeedijk-Heist. Voor het verkeer uit Zeebrugge is een omleiding voorzien via de Knokkestraat en Elizabetlaan. Door wegenwerken is het niet mogelijk om de Knokkestraat t.h.v. het kruispunt met de Krommedijk te volgen richting Knokke. Er is plaatselijk eenrichtingsverkeer in de richting van Zeebrugge. Het zwaar verkeer wordt omgeleid via de Heistlaan.

Zaterdag 8 oktober

Zaterdag gaat van 8 tot 18u30 de 2e rit van de Zoute Rally door.

Vanaf 15u30 keren de deelnemers samen terug naar het Albertplein. Er is verkeershinder mogelijk in de Hazegrasstraat, Eikenlaan, Boslaan, Sparrendreef, Emile Verhaerenlaan, Fochlaan en Elizabetlaan. De Kustlaan is volledig verkeersvrij.

De Hazegrasstraat is van 11 tot 23u afgesloten voor alle verkeer tussen het Oosthoekplein en rondpunt met de Retranchementstraat. Van 11 tot 21u is ook een verkeersluwe zone van kracht in de Sparrendreef, Kustlaan, Bronlaan en Hazegrasstraat, tussen het rondpunt met de Retranchementstraat en de Kalvekeetdijk. Het verkeer wordt omgeleid via de Kalvekeetdijk.

Zondag 9 oktober

Zondag gaat van 9u30 tot 17u00 de Zoute GT Tour door. De deelnemers wacht een uitdaging in de Elizabetlaan in Heist met de Zoute GT Sprint.

De Graaf d'Ursellaan, de noordelijke rijbaan van de Elizabetlaan (tussen de Anemonenlaan en het Heldenplein) en de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan (tussen de Vuurtorenstraat en Knokkestraat) zijn van 11 tot 13u30 verkeersvrij. In de rallyzone is het ook verboden te parkeren.

Het verkeer komende uit Knokke wordt omgeleid via de Anemonenlaan en Zeedijk-Heist. Voor het verkeer uit Zeebrugge is een omleiding voorzien via de Knokkestraat en Elizabetlaan. Door wegenwerken is het niet mogelijk om de Knokkestraat t.h.v. het kruispunt met de Krommedijk te volgen richting Knokke. Er is plaatselijk eenrichtingsverkeer in de richting van Zeebrugge. Het zwaar verkeer wordt omgeleid via de Heistlaan.

De Hazegrasstraat is van 9 tot 23u afgesloten voor alle verkeer tussen het Oosthoekplein en het rondpunt met de Retranchementstraat. Van 9 tot 21u is ook een verkeersluwe zone van kracht in de Sparrendreef, Kustlaan, Bronlaan en Hazegrasstraat, tussen het rondpunt met de Retranchementstraat en de Kalvekeetdijk. Het verkeer wordt omgeleid via de Kalvekeetdijk.

De deelnemende voertuigen van de Zoute GT Tour en Zoute Concours D'élégance passeren vanaf 12u30 op de wandelweg langs de Zeedijk-Het Zoute. Dit brengt mogelijk extra verkeershinder mee.

 


Geen Zoute Rally voor Jeroen Piqueur dit jaar?

Jeroen PiqueurHet parket van Gent heeft nu ook strafrechtelijk beslag gelegd op de Porsche Carrera GT van Jeroen Piqueur, waarop de curatoren van de failliete bank volgens De Standaard beslag lieten leggen. Dat bleek vandaag op de rechtbank in Gent. Het parket onderzoekt of de exclusieve wagen eigendom is van Piqueur of van garage Vandenberghe uit Sint-Martens-Latem, die aanvoert dat ze de auto kochten voor een half miljoen euro.

De curatoren van Optima Bank hadden bewarend beslag laten leggen op verschillende roerende goederen en luxewagens van Piqueur. Het ging onder meer om een Aston Martin oldtimer, de Porsche en een Rolls-Royce. Een Bentley bleek geen eigendom van Piqueur omdat het een leasewagen betrof.

De Porsche Carrera GT werd ook in bewaring gesteld door de gerechtelijk sekwester, maar garage Vandenberghe startte een zogenaamde revindicatieprocedure omdat de wagen ten onrechte in beslag zou genomen zijn. De advocaat van het bedrijf, gespecialiseerd in exclusieve wagens zoals Ferrari, Lamborghini en Porsche, wil dat de beslagrechter uitspraak doet over de Porsche. De curatoren wilden een uitstel omwille van het strafrechtelijk beslag, maar de beslagrechter behandelde de zaak dinsdag.

De advocaat van de garage stelt dat zij de auto kochten voor 500.000 euro. De Porsche was volgens het bedrijf een investering en zou nu ongeveer 650.000 euro waard zijn. “Piqueur verkocht de wagen omdat hij wou meedoen aan de Zoute Rally in onze badstad. Hij wou er deelnemen met een Aston Martin (DB2, nvdr.), een wagen van 300.000 euro van mijn cliënt. Piqueur tekent voor voldaan af, gaf de sleutels van zijn Porsche af en er is een verkoopsovereenkomst met twee handtekeningen. We kunnen dus bewijzen dat wij eigenaar zijn van de Porsche.”