OPINIE: Bestelwagen Jeugdraad door Jong VLD Knokke-Heist

5914137178_450ca0066f_z 5914137178_450ca0066f_zEen facebookpost van gemeenteraadslid Cathy Coudyser (N-VA) zorgde vorige week voor een pittig online debat. Aanleiding: de nieuwe bestelwagen van de Jeugdraad van Knokke-Heist.

De Jeugdraad kreeg eerder deze week de sleutels overhandigd van de VZW Zoute Automobile Club, de Rotary Knokke-Ooskust en de en de Rotary Zeebrugge-Oosthoek. De oude bestelwagen van de Jeugdraad was dringend aan vervanging toe, zeker met het oog op de nakende zomeractiviteiten van de Jeugdraad (Sol on the Beach (afgelopen zaterdag), Lollipop, K3…)

Volgens gemeenteraadslid Coudyser belandde de subsidiëring van de Zoute Grand Prix (een jaarlijkse subsidie van 200.000,00 euro door de gemeente) via de omweg van de VZW en Rotary bij de Jeugdraad. Onduidelijke geldstromen en onttrekking aan de wetgeving omtrent de overheidsopdrachten volgens gemeenteraadslid Coudyser…

Facebook biedt een te beperkt en te vluchtig platform om dit debat te voeren, alles wordt bij elkaar gehaald en de kern van de zaak gaat verloren, vandaar dat gemeenteraadslid Coudyser vorige vrijdag een opinietekst publiceerde. Met deze bijdrage wil Jong VLD Knokke-Heist de puntjes op de “i” zetten.

In het facebookdebat bracht Glenn Neyts (secretaris Jong VLD Knokke-Heist) reeds de nodige nuancering en correctie aan:

  • De gemeente verleent de jaarlijkse subsidie van de Zoute Grand Prix namelijk aan de BVBA Zoute Events en dus niet aan de VZW Zoute Automobile Club of de Rotary.
  • Zelfs indien de gemeente rechtstreeks een bestelwagen zou aankopen zou zij niet verplicht zijn om de wetgeving overheidsopdrachten te volgen.

Op het dossier omtrent de subsidiëring van de Zoute Grand Prix gaan we het hier verder niet hebben, want dit is niet pertinent voor de kernvraag: “Moet de Jeugdraad over een eigen bestelwagen kunnen beschikken?”. De subsidiëring zal voer moeten zijn voor een volgende bijdrage.

De Jeugdraad is een feitelijke vereniging die onder meer advies verleent aan de gemeente in zaken die de jeugd aanbelangen. De bestelwagen van de Jeugdraad wordt niet enkel voor hun eigen activiteiten gebruikt, maar ook de andere jeugdverenigingen (Scouts, Chiro, KSA…) kunnen hiervan gebruik maken.

Alhoewel de bevoegde schepenen als waarnemer aanwezig zijn op de algemene vergadering en ook de jongerenverenigingen met een politiek getinte achtergrond welkom zijn, is het in wezen een apolitiek orgaan.

De Jeugdraad kan aldus haar eigen beslissingen nemen omtrent aankoop/aanvaarding van schenkingen. Jong VLD Knokke-Heist vindt het dan ook zeer kras dat een politieke partij, en zeker de N-VA, een vereniging in een stramien van regulering wil drukken terwijl de essentie van de Jeugdraad de onafhankelijkheid ten opzichte van de gemeente is. Wij weten dat de N-VA in het verleden al vragen heeft gesteld over de onafhankelijkheid van de Jeugdraad, des te meer is het bizar dat de Jeugdraad zich enkel afhankelijk zou dienen te stellen van de gemeente wat betreft het vervoer.

In Kuurne liep het in 2015 al danig mis. Praktische problemen met het gebruik van de bestelwagen (chauffeur, reservering, verzekering…) zorgden ervoor dat de gemeente de Jeugdraad het gebruik van de bestelwagen ontzegde. “Niet de kerntaak van de gemeente” luidde het.

Dienen de gemeente en de (jeugd)verenigingen niet samen te werken inzake vervoer? Helemaal niet, want het is geen of-verhaal maar een en-verhaal. Grote activiteiten waar de gemeente logistieke ondersteuning biedt aan de verenigingen, kampvervoer… daar kan de gemeente een partner zijn maar verenigingen mogen ook perfect zelf in middelen voorzien.

We merken ook enige schizofrenie op vanwege de N-VA en niet in mindere mate van de meerderheid in de gemeenteraad. Bij de tweede vaststelling van het retributiereglement in 2015 (gewijzigd na de vele negatieve reacties van de Knokke-Heistste verenigingen) behielden zowel meerderheid als oppositie het aanrekenen van vervoerskosten aan de (jeugd)verenigingen erkend door de adviesraden, want “Niks voor niks”. Als de Jeugdraad dan zelf, door samenwerking met partners, eigen vervoer bekomt, kan dit ook weer niet?

Reglementering is nodig? Zeer zeker. Daarom voorziet de Jeugdraad ook in een eigen verhuurreglement, de bestelwagen is ook verzekerd. Paternalistisch is het te denken dat een onafhankelijk adviesorgaan voor de jeugd nood heeft aan reglementering door de ‘mature’ gemeenteraad.

Onbekend is ook onbemind… Indien de N-VA de werking van de Jeugdraad van dicht bij wil kennen kunnen hun leden altijd de openbare zittingen van de algemene vergadering bijwonen. Louter als waarnemer uiteraard.

Beste N-VA, laat de Jeugd zelf verantwoordelijkheid nemen en laat hen onafhankelijk hun werking en activiteiten regelen. Je kan namelijk niet verwachten dat door de Jeugd een hand boven het hoofd te houden en hen zelf niets laat doen, je kritische en zelfstandige personen kweekt.

Tekst opiniestuk: Jong VLD Knokke-Heist - Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar redactie@kneistikrant.be


Opinie: Kerstboompact

Opinie
Na de verjaardag van de lieve Sint en de daarbij horende discussie rond het Pietenpact, wil ik nu graag de geboorte van de minstens even lieve Jezus in the picture zetten. Aangezien we nu toch in een tijd van modernisering van de gewoonten en gebruiken zitten, zal ik het  hebben over het ‘Kerstboompact’. Minder bekend bij het grote publiek, eigenlijk gewoon bij het publiek in het algemeen. Tijd voor verandering dacht ik dus.

Vooraleer we naar een grondige dissectie van mijn diep gewortelde (snap je hem, ‘boom’) mening gaan, is het misschien nodig om een min of meer algemene definitie van het probleem de geven. Omdat voorlopig weinig deskundigen zich over de materie hebben gebogen, is deze definitie dus volledig subjectief. Dus het Kerstboompact is een aantijging van het ietwat discriminerend en natuurontberend gebruik van de boom.

Natuurlijk moet ik uitleggen waarom het gebruik van een kerstboom discriminerend is. Wel, omdat we elk jaar dezelfde bomen versieren. Al decennialang. Oké, de winter verwoest veel van de loofbomen, daar moet ik eerlijk in zijn. Mijn stiefpa is echter ook kaal, en niet alleen in de winter. Laat ik hem daarom buiten staan? Nee, ook hij mag meegenieten van de kerstsfeer en cadeautjes en hapjes en drankjes.

Natuurontberend dan. Ik gok dat niet veel mensen tijdens de tijden van vergeving en vrede beseffen hoeveel bomen men per jaar verkwist worden aan het opfleuren van hun gezellige huiskamers. Nadat het in januari zijn functie heeft vervuld, vliegt het op de brandstapel of wordt het lekker versnippert. Hé, maar als we morgen een foto van onze kerstboom op Facebook posten en meer dan vijftig likes halen, dan is alles toch opgelost? We klagen het omkappen van bomen aan, maar zetten wel heel leuk elke december eentje in de living. Paradoxaal, niet?

Wij zetten al jaren geen (echte) kerstboom meer bij ons thuis. Daar is mijn opinie al volledig geïndoctrineerd bij het gezin. Nee mopje, ’t is gewoon te veel moeite en werk.

Toch wens ik jullie, ondanks de kritiek, veel kerstliefde en nieuwjaarsdromen, want de mens blijft het puurste en beste wezen op deze planeet. Dan komt de kerstboom. En dan Zwarte Piet.

By: NVD


Opinie: Het einde van Bob bij Bobsaland

14700854_1474491619244032_4605398520146883072_o
Na 15 jaar (780 weken), na het vullen van om en bij de 18.000 containers, na het maken en vullen van honderden houten bakken met splinters voor klein Electro, bij temperaturen gaan van 38 graden tot -19 graden, trouwe dienst ben ik vriendelijk bedankt voor jarenlange positieve inzet in Bobsaland, schrijft Bob Dyserinck amateur-fotograaf en weerman.
Bobsaland... vanwaar komt het? Wat betekent het? Geen idee, ineens wat het er en het klonk beter dan Container Park of eigenlijk moet het Recyclage Park zijn.
Ik heb er vele mensen leren en dan als vriend toegevoegd op Facebook. Daardoor ging ik iedere dag, eerst 6 dagen op 7, dan 4/5 met plezier gaan werken. Door de jaren heen heb ik vele jobstudenten onder mijn hoede gehad en met de beste verstandhouding. Al die jaren waren het ook dezelfde collega’s: opperhoofd Peter en Danny en later de Limburger (?) Dreke. Stuk voor stuk gasten die aan hetzelfde zeil trokken.


Ook rare, vreemde of beangstigende situaties meegemaakt. Zoals die keer dat er plots een auto bovenop een 4-jarig stond. Wat hebt ik geroepen naar de chauffeur die aanstalten maakte op vooruit te rijden. Het kind heeft er niks aan over gehouden en ik de bevers. Tot ‘s avonds een vrouw op me afstapte en me een fles champagne overhandigde voor mijn hulp! Of die keer dat een man vroeg waar hij zijn “remorke” kon zetten. “Zet je maar ginder naast het tuinafval” zei ik. En weg was hij met zijn auto en stond ik daar met een oude roestige remorke.


Ook geen “wrede aksidenten Bobsaland” meer, tzal er een stuk veiliger zijn of worden. 15 jaar en de heraanbesteding voor 10 jaar. Ik had er zin in met of zonder rollater of rolstoel. Na die periode kon ik op pensioen maar het heeft niet mogen zijn. Reorganistie noemen ze dat. Ik ben er vet mee, ik noem dat anders maar schrijf het hier niet.
Ik ga nie met slijk smijten... zo ben ik niet. Ik heb er zo mijn gedacht van en ben zeer teleurgesteld over de gang van zaken. Hopelijk heeft men een goede keuze gemaakt en zullen de honderden bezoekers van Bobsaland er geen hinder van ondervinden.
Nu begint voor mij een nieuwe periode weg van Bobsaland. Waar ik ga terecht komen weet ik niet maar ga het sociaal contact met de bezoekers van Bobsaland zeker missen.
Bedankt aan iedereen voor hun vriendelijk groet en bezoek aan Bobsaland.
Ik zal jullie missen in Bobsaland.
Door Bob Dyserinck

Redactie: Bedankt Bob, het zal nooit meer hetzelfde zijn!

Ook een opinie? Schrijf je stukje en stuur het naar: redactie@kneistikrant.be


De Opinie van Aimé Govaert: Met volle teugen genieten! Of toch niet?

Uitlaat

Gezonde lucht inademen? Jawel! Fietsen of wandelen in het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen, een bezoek brengen aan het Provinciaal Natuurpark of wandelen door de Zwinvlakte. Heerlijk om op adem te komen en van de natuur te genieten.

Zeker een aanrader voor wie per ongeluk tussen 6 en 9 oktober naar Knokke-Heist komt tijdens het giftig uitlaatgassen-weekend, als uit binnen- en buitenland talrijke bolides geëtaleerd worden op de Zeedijk en in de Kustlaan. In het KH-magazine prijkt het naast de obligate foto van de burgemeester: “Weldra worden onze straten weer gevuld met bolides.” Dan maken ook een sliert oldtimers hun rondjes in en rond het Zoute. In de vroege ochtenduurtjes zullen wel enkele fils à papa luid accelereren en door de Lippenslaan racen. In het magazine lees ik ook nog dat een KH-inwoner er prat op gaat dat hij drie dagen lang met zijn Porsche-oldtimer door de stad zal cruisen. En de edelman schrijft dat hij “met volle teugen zal genieten”; van teugen uitlaatgassen dus.

Tijdens deze autovolle zaterdag en zondag zal een massa anti- of niet-ecologisch-bewuste toeschouwers in file het rondpunt van het Maurice Lippensplein bereiken om dan alles vol te parkeren. Wellicht zal weer een gesjoemeld automerk zorgen voor een vip-shuttledienst voor de fake high society. Schone lucht in Knokke-Zoute? Laat de oldtimers toch rakelings scheren langs de bloemenweiden in de Zoutelaan om er de bijtjes en vlindertjes te contamineren! De bestuurders van de vehikels hebben lak aan het halen van klimaatdoelstellingen.

Een “grand prix” met financiële steun - het bedrag durf ik niet te noemen - van de lokale overheid.

Interessant om te lezen in De Standaard van 13/09/2016:

“Wagens verbruiken tot 45% meer dan op papier aangegeven (…) Zgn. daling van CO2-uitstoot is het resultaat van testmanipulatie en andere trucs (…) Nochtans bestaat de technologie om de uitstoot te verbeteren. Maar manipulatie is nu eenmaal goedkoper (…)” Toch is er nog hoop: Europa werkt aan een nieuwe test om de uitstoot beter te evalueren. Maar voorlopig is het nog één grote poppenkast in KNOKKE LE ZOUTE (benaming op de affiche).

Klimaatwetenschapper van de Nasa, Piers J. Sellers* (ex-astronaut en terminaal ziek) heeft het in een recent nummer van het weekblad The New Yorker over de klimaatopwarming en het verband met de uitstootgassen. Hij berekende dat we 99 procent zeker kunnen zijn dat 2016 het warmste ooit opgemeten jaar wordt. Maar de veroorzakers van de stikstofoxiden en de CO2-pollutie in Le Zoute zeggen: Et alors? So what?

Assistent-professor De Keere (Universiteit Amsterdam) schreef in De Standaard van 19 augustus: “Erg, die klimaatopwarming. Maar echt ons gedrag aanpassen, of er diepgaand over nadenken of spreken, doen we niet.” Ik doe hier maar een poging… maar vrees dat KNOKKE LE ZOUTE dat niet wil begrijpen.

*Lees meer over de gedrevenheid van Piers J. Sellers via de link http://www.nytimes.com/2016/01/17/opinion/sunday/cancer-and-climate-change.html?_r=0

Iedere inwoner van Knokke-Heist kan en mag een opiniestuk schrijven. De schrijver is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn stuk. Ook uw schrijfsels zijn welkom: redactie@kneistikrant.be