Gemeente onderzoekt verkeersveiligheid in Ramskapelle

Collage
De gemeente onderzoek op dit ogenblik of een rotonde ter hoogte van de Sasstraat/Heistlaan de verkeersveiligheid in onze deelgemeente Ramskapelle kan verbeteren. Dit blijkt uit de reactie van burgemeester Leopold Graaf Lippens op een vraag van gemeenteraadslid Fabienne Pottier (N-VA). In tussentijd zal men in de Sasstraat een led-bord plaatsen om snelheidsduivels tot andere gedachten te brengen.


Een Roemeense vrachtwagenbestuurder gebruikt even de middenberm van de A11 om te draaien

Opening-A11

Woensdagnamiddag waren de linker en rechterstrook van de A11 in Ramskapelle een tijdlang afgesloten. Een Roemeense vrachtwagenbestuurder had naar eigen zeggen zijn GPS blijven volgen en moest rechtsomkeer maken. Daarvoor gebruikte hij gewoon de berm van de A11.  Door de drassige middenberm reed hij zich vast. De wegpolitie van West-Vlaanderen en de takeldienst kwamen ter plaatse. Er vielen gelukkig geen gewonden. Maar het was meteen het eerste verkeersincident op de nieuwe A11. Nogal wat vrachtwagenbestuurders nemen ook de afrit richting Heist. Gelukkig is net voorbij het Hespekotje een rondpunt waar ze op een veilige manier kunnen draaien.

A11


Rederij uit Knokke-Heist een week lang te zien in "Iedereen beroemd"

Page
Iedereen beroemd is een televisieprogramma dat sinds 27 augustus 2012 loopt op de Vlaamse televisiezender Eén. Het programma kwam in de plaats van Man bijt hond, het dagelijks magazine dat van het Eén-scherm verdween na het vertrek van productiehuis Woestijnvis bij de VRT. Het programma vertelt over het leven van de gewone mens, vandaar de titel. In de titel staat trouwens ook een verwijzing naar Andy Warhols uitspraak: "In the future everyone will be famous for fifteen minutes". Deze week kun je in de dagelijkse aflevering het leven aan boord van de Z53 Van Eyck meemaken. Centrale rol in de afleveringen zijn de Knokke-Heistse gebroeders Kenneth en Jason Savels. Iedereen beroemd wordt gemaakt door Het Televisiehuis, een intern productiehuis van de VRT. Het Televisiehuis werkt voor een aantal rubrieken samen met De chinezen, een productiehuis dat werd opgericht door voormalige medewerkers van Woestijnvis. Deze week dus onze visserij op tv net na het journaal op één.


For Freedom Museum op zoek naar 300 000 euro voor verdere uitbouw

FFM_decor
Het For Freedom Museum brengt op een bruisende en realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum.

Het For Freedom Museum belicht meer dan veel andere musea, de verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog. Natuurgetrouwe diorama’s (kijkkasten) dompelen je onder in de regionale geschiedenis van 10 mei 1940 tot 3 november 1944, de dag dat het kanongebulder in de Zwinstreek eindelijk verstomde.

Ffm_gebouw

De vroegere gemeentelijke school van Ramskapelle met bijhorend gemeentehuis uit 1876 werd tussen 2005 en 2007 gerestaureerd. De indeling en opbouw van de verschillende scènes werd toevertrouwd aan kunstenaar Pierre Verbreyt, een autoriteit op het vlak van museuminrichting. Zo mocht hij al de inrichting van twee musea in Normandië op zijn palmares strijken.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, de Europese overheid, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme West-Vlaanderen, journalist Paul Jambers en de plaatselijke bevolking van Ramskapelle speelden een grote rol bij de oprichting van het museum en droegen elk hun steentje bij.

Maar men wil nu nog een stapje verder gaan in de uitbouw van het For Freedom Museum. In een volgende fase zou en de binnenkoer van het museum willen overdekken. Het kostenplaatje om dit te kunnen realiseren is zo’n €300 000. Men hoopt op steun van de gemeente en andere overheden. De internationale uitstraling van het For Freedom Museum is van groot belang voor het toerisme in Knokke-Heist en is één van de weinige all weather infrastructuren in onze badstad.


Heyst Leeft bezocht het For Freedom Museum

Hl
In het kader van een reeks permanente vorming over de Tweede Wereldoorlog bezocht Heyst leeft het voorbije weekend het museum in Ramskapelle For Freedom. De begeesterende conservator Freddy Jones gaf een deskundige uitleg doorspekt met vele anekdotes en wetenswaardigheden. De kennis van de streek en het oorlogsgebeuren is weer aanzienlijk toegenomen. Een dergelijk bezoek is zeker een aanrader individueel of in groep. Na de sessie werd er nog wat nagepraat in het cafetaria en werd de opgedane kennis enthousiast doorgespoeld.


Het Knokke-Heists bedrijf LoVID pakt uit met nieuwe eye-catcher

13141141_1092073014185494_1462963071_nEén van de meest creatieve bedrijven van Knokke-Heist is in ieder geval LoVID met referenties zoals Disney, Coca-Cola enz. Nu pakken ze uit met een fotostudio met een hoge aaibaarheidsfactor? Deze schattige Amerikaanse Miniatuurpaardjes zijn een gegarandeerde eye-catcher en vrolijken elk kinderfeest of familiedag op!

Een foto reportage met de minipaarden levert altijd schitterende plaatjes op. Heel uniek en speciaal, vertederend en magisch mooi. De paardjes zijn heel kindvriendelijk en ze vinden het heerlijk om in de kijker te staan. Poseren bij hen voor een foto is dus geen probleem. De fotoprint krijgen de gasten natuurlijk meteen mee naar huis!

Deze fotostudio wordt opgebouwd uit prachtige handgeschilderde decors. Voor elk feest hebben wij een passend decor : Western, Sprookjes, Duizend en één nacht, Sinterklaas, Kerst… Alsook het bos leent zich hier uitstekend voor. De LoVID Photobooths zijn echt uniek. We mogen toch wel fier zijn op deze Knokke-Heist jonge opstart..toch!

 

LoVID BVBA

'T Walletje 104

Knokke-Heist 8300


De Distel schonk 2 X €2500 aan goede doelen

20294246_1639106639433069_7567002257196640168_n
Zaterdag overhandigde de vzw De Distel in de Kruier in Ramskapelle 2 cheques van 2500 euro aan NCL Contactpunt en Brick by Brick. Door publicatie van boeken van het schrijversduo Danny Lannoy en Frie Devinck wil vzw De Distel niet alleen een breder publiek laten kennismaken met de plaatselijke geschiedenis maar ook diverse sociaal-culturele projecten ondersteunen. NCL Contactpunt is een initiatief van Stefan Mattheeuws en Isabelle Albrecht om de zeldzame stofwisselingsziekte Batten Disease beter bekend te maken en als brug te fungeren tussen patiënten, ouders en de medische actoren. Brick by Brick is het project van Jean-Michel Torresan en Elke De Bree dat de centra waar hun zoontje Briek (die een zeldzame chromosomale afwijking heeft) therapie krijgt, financieel ondersteunt.

Foto Anne-Marie Maertens

Ze kennen iets van feesten in Ramskapelle

Alain Donvez

Groene kastjes verhuizen naar de berm van de Heistlaan

Heistlaanpompkast-250x166Een aannemer is reeds gestart in de Heistlaan met het verplaatsen van de sokkels met kastjes van de pompstations van de parkeerstroken naar de zijbermen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren.  Er wordt eerst gewerkt langs de oneven huisnummers (dus rijrichting Heist) en vervolgens in de omgekeerde richting.  Tijdens de duur van de werkzaamheden is het fietspad afgesloten tussen de Ramskapellestraat en de Moerstraat. Wanneer het fietspad langs de ene zijde afgesloten is, is het toegelaten om op het fietspad langs de overzijde in de beide rijrichtingen te rijden. Deze werkzaamheden zijn gepland tot en met 26 juni 2017.


Insectenhotel in Ramskapelle krijg renovatie

Bijenhotel2-500x667
De drie bijengidsen Heidi Lecluyse, Alfred Anthierens en Ludo Sterkens hebben het insectenhotel van Ramskapelle helemaal opnieuw ingericht. Het is een voorbeeld voor iedereen die insecten een warm hart toedraagt en een insectenhotelletje wil plaatsen. Wist je trouwens ook dat je met je insectenhotel ook de bijtjes een hart onder de riem steekt? Ook solitaire bijen maken er immers gretig gebruik van! Een insectenhotel hoeft ook helemaal niet duur te zijn: je kunt allerhande materiaal recupereren voor een goedkope en doeltreffende verblijfplaats. Maar hoe ga je nu precies te werk? Je komt het hieronder allemaal te weten.

Maak je eigen insectenhotel

Tegenwoordig worden gebouwen zodanig afgewerkt dat er haast geen gaatjes of spleten meer zijn, en in de tuin wordt afgestorven plantenmateriaal (waaronder holle stengels) meestal op het einde van het groeiseizoen gemaaid en afgevoerd. Zo vinden solitaire bijen steeds minder gemakkelijk nestgelegenheid.

Met een beetje creativiteit en wat werk, kan je met snoeimateriaal uit je tuin en wat overschotten van bouwmaterialen een prachtig insectenhotel neerzetten. Het is een stapeling van allerlei verschillende materialen die hol zijn. Zorg ervoor dat het hotel ook beschut is tegen regen en wind. Onder een dakgoot, tegen een naar het zuiden gerichte muur.

Bouwtips voor een insectenhotel

Houten blokken

• Kies een harde houtsoort zoals eik. Dat materiaal gaat vele jaren mee.

• Gebruik blokken hout van ongeveer 20 cm dik.

• Boor met tussenafstanden van 2 cm gaten met een doorsnee van 2 tot 8 mm.

• Boor de gaten een klein beetje schuin omhoog. Zo kan er geen water inlopen.

• De gaten mogen tot 15 cm diep zijn. Dieper gaan de bijen niet.

• Zorg ervoor dat de achterkant van de geboorde gang dicht blijft.

• Schuur bij de ingang de splinters weg. De solitaire bijen en wespen hebben daar een hekel aan.

• Plaats de blokken op een warme en tegen de regen beschutte plaats. Aan de zuidkant, uit de wind, is ideaal.

• De blokken moeten eind februari opgehangen worden. De eerste soorten komen immers reeds in het vroege voorjaar uit hun winterschuilplaats te voorschijn.

• Hang bij voorkeur meerdere blokken op. De gangen van één blok worden immers snel door verschillende soorten opgevuld. Er is dat geen nestplaats meer over voor de soorten die pas later in het jaar actief worden.

Stengels

• Gebruik stengels van braam, framboos, vlier, jasmijn , riet en roos. Bamboe is ook geschikt, maar moet gezaagd worden.

• Knip of zaag de stengels in lengten van 20 cm. Knip of zaag ze telkens achter een knoop af. Zo zijn ze aan de achterkant dicht.

• Maak van de stengels een bundel. Deze kan verticaal of horizontaal op een zonnige plaats opgehangen worden, of tussen andere holle materialen en houtblokken gestapeld worden. De solitaire bijen en wespen knagen het merg van de stengels er zelf wel uit.

Dennenappels

Je kan het insectenhotel ook verder opvullen met dennenappels. Tussen de schubben zoeken ook heel wat insecten een schuilplaatsje uit.

Zand, leem, mergel, stenen

• Bedek een open, zonnige plek in de tuin met een dikke laag zand. Er zijn veel solitaire bijen en wespen die daarin nestgangen maken

• Maak bij aanzienlijke hoogteverschillen steile taluds met leem, mergel of klei. Zo’n steile rand is ook geschikt als nestplaats voor solitaire bijen en wespen.

• Gebruik bij de aanleg van een klinker-of kasseipad geel zand en hou een ruime voeg tussen de stenen. Plaats het insectenhotel op een zonnige, tegen wind en regen beschutte plaats.

Onderhoud van het insectenhotel

In de vrije natuur beschikken insecten alleen over materialen die niet met olie, was of verf zijn behandeld. Omdat de geur van deze genoemde stoffen insecten weert, moet een insectenhotel ook onbehandeld zijn en blijven. Ook schoonmaakmiddelen hebben een dergelijk effect op de insecten. Indien het insectenhotel echt moet worden gereinigd, mag dat uitsluitend met helder water gebeuren. Maar eigenlijk is reinigen overbodig. Hout krijgt na verloop van tijd een mooie zilvergrijze patina. Mocht je dat niet willen, kun je het insectenhotel hooguit met pure bijenwas of zuivere olijf- of zonnebloemolie inwrijven. De geur van deze stoffen is natuurlijk en voor de insecten vertrouwd. Indien de gaten van het insectenhotel door de insecten zijn gebruikt, kunnen deze ook beter met rust worden gelaten. Bij sommige soorten duurt het wel bijna een jaar totdat de larven uitkomen, en door het schoonmaken zou het proces worden verstoord. Bovendien regelen de bijen en wespen het opruimen van de boorgangen gewoon zelf.

Soms plunderen vogels insectenhotels om het stro of het riet als nestmateriaal te gebruiken of omdat ze de larven willen te pakken krijgen die in het materiaal verscholen zitten. Dit kan je voorkomen door een fijnmazige vogeldraad voor het insectenhotel aan te brengen (volièredraad, duivendraad).

Wilde bijen hebben meestal slechts één generatie per jaar. Dit betekent dat de bijenlarven zich gedurende één volledig jaar zullen ontwikkelen tot volwassen bijen en ook de winter doorbrengen in het nest. Ze zijn dus bestand tegen winterse temperaturen en moeten (mogen) zeker niet binnengehaald worden.

Spinnen leven van insecten. Omdat zij in de buurt van een insectenhotel makkelijk aan hun kostje kunnen komen, bouwen vooral kruisspinnen graag hun spinnenweb precies in de aanvliegroute van het insectenhotel. Daarom worden sommige wespen en bijen al op hun eerste vlucht gevangen in het web van een hongerige spin. Het onderhoud van een insectenhotel beperkt zich dan ook hoofdzakelijk tot het regelmatig verwijderen van spinnenwebben in de buurt van het hotel.

Vervangen van materiaal in het insectenhotel

Over het algemeen hoeft het materiaal in het insectenhotel niet te worden vervangen. Echter kan het gebeuren dat door de invloed van weer en wind of het toedoen van vogels of andere dieren de dennenappels, het stro of het riet zijn verdwenen. Dat materiaal kan je in de lente weer aanvullen. Daarbij is het van belang dat het nieuwe materiaal goed vast zit. Eventueel kan je nog wat jonge stengels of stelen toevoegen omdat sommige bijen en graafwespen voorkeur hebben voor gesloten stengels waar zij zelf een gat in kunnen boren voor hun nest. Bijzonder geschikt zijn hiervoor droge takjes of stelen van bramen, frambozen, gemene alsem, distels, wilde roos, vlierbes of klis.

Bij de meeste bijensoorten worden de nesten elk jaar opnieuw gebruikt. Het is dus niet nodig om de gangen uit te boren of proper te maken. Is er al meer dan één jaar geen activiteit rond je bijenhotel? Dan is het tijd om nieuw materiaal bij te plaatsen en het oude te vervangen.