Ramskapelle pakt op 2 juli uit met : "Kunst in het dorp"

14925797_1090230224454178_2697338767231751615_nVoor het eerst zal er tijdens Ramskapelle Feesten “Kunst in het dorp” plaatsvinden. Deze multidisciplinaire tentoonstelling wordt georganiseerd door het feestcomité van onze deelgemeente.

“Heb je iets met kunst ...potten bakken, tekeningen, schilderijen, maken van sieraden enz...laat dan graag je talenten bij ons zien, zegt medeorganisator Fabienne Pottier. Of als je jou mooie tuin aan het publiek wil laten zien...geef dan een seintje”!

De kunstenaars integreren hun werken in de verschillende ruimtes en in de tuinen van het prachtige dorp Ramskapelle. Naast kunstvormen zoals keramiek, schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, glaskunst, fotografie, poëzie, audiovisuele kunst en muziek wordt er ook aandacht besteed aan installatiekunst. Alles is mogelijk.  Het feest comité zelf zal ook dit jaar zorgen voor tal van randanimatie.

Meer info: 0486 52 15 87


Luchtshow tijdens de opening van de nieuwe vleugel van het For Freedom Museum

Collage“Belgen in de strijd” is het nieuwe thema dat conservators Freddy en Danny Jones voorstellen vanaf 2 april in het For Freedom Museum te Ramskapelle, Knokke-Heist. Het was naar aanleiding van het bezoek van de weduwe van wijlen Lt-Generaal Michel “Mike” Donnet dat de familie Donnet besloot een waardevolle schenking te doen aan het museum. Spontaan ontstond het idee een ode te brengen aan de Belgische piloten in dienst van de Royal Air Force, de Belgische strijdkrachten en weerstanders tijdens WO II.

Het verhaal van wijlen Mike Donnet is intussen een legende geworden in de militaire luchtvaartgeschiedenis van de 20-ste eeuw. Als jonge piloot in de Belgische Luchtmacht werd hij na de Achttiendaagse Veldtocht, krijgsgevangen genomen en naar Duitsland gebracht. Na zijn vrijlating beraamde hij met zijn medestudent Léon Divoy een ongelooflijke ontsnappingsvlucht naar Engeland met een instructievliegtuig Stampe-Vertongen SV-4B, dit onder het oog van de Duitse bezetter. Beiden werden piloot in de Royal Air Force en vlogen op Spitfire. Donnet werd in 1943 Squadron Leader van N° 64 Squadron en N° 350 Squadron, het eerste volledige Belgische luchteskader in de RAF. Op het einde van de oorlog had hij 375 missies en 615 vlieguren op zijn actief staan en had hij deelgenomen aan alle belangrijke missies zoals de bombardementen van de slagschepen Scharnhorst en Gneisenau, Dieppe, D-Day, Bevrijding België, Arnhem, neerhalen

Vliegende bommen en begeleiding Flying Fortresses. Hiervoor werd hij gedecoreerd met het Oorlogskruis(B), The Distinguished Flying Cross (UK) en The Royal Victorian Order (UK). Zijn naoorlogse carrière is niet minder noemenswaardig, tenslotte werd hij Luitenant-Generaal in de Belgische Luchtmacht. Mike Donnet stierf in 2013. Op 1 april 2017, opening van de nieuwe vleugel FFM en niet toevallig, symbolisch gekozen, zou hij precies 100 jaar zijn geworden. Naast een eerbetoon aan onze Belgische piloten WO II , (600 van hen vlogen in de RAF waarvan er 207 omkwamen) wordt er aandacht geschonken aan de 1st Belgian Infantry Brigade “Piron”, 2e Bataljon Fusiliers 1st Canadian Army en plaatselijke held Francois Rosson, N° 10 Inter Allied Commando, stichter van de Witte Brogade Fidelio Lissewege-Zeebrugge en laatste burgemeester van Lissewege. Op dinsdag 28 maart wordt er door de Belgische Luchtmacht een jachtvliegtuig F-16 aangevoerd die gedurende de ganse Paasvakantie te bezichtigen zal zijn in de tuin van het For Freedom Museum.

Tijdens de openingsplechtigheid op zaterdag 1 april vliegen er precies om 15 uur twee F 16’s over het grondgebied van Knokke-Heist ter ere van alle Belgische strijdkrachten 1940-1945. Om 15.30 uur overvliegt een Stampe SV-4b het For Freedom Museum als eerbetoon aan de Belgische gesneuvelden Tweede Wereldoorlog. Een gelijkaardig toestel gebruikten Donnet en Divoy tijdens hun ontsnappingsvlucht naar Engeland in de nacht van 4 op 5 juli 1941. Alles wordt muzikaal omlijst door de For Freedom Pipes & Drums Knokke-Heist. Dank zij de medewerking van de Belgische Luchtmacht wordt deze openings veertiendaagse een publiekstrekker van formaat .


For Freedom Museum nu ook infopunt voor het Brugse Ommeland

Forfreedommuseuminfopunt-500x375Het Provinciebedrijf Westtoer presenteert 18 nieuwe Infopunten Toerisme in het Brugse Ommeland. Na de lancering vorig jaar brengt dit het totaal aantal infopunten in het Brugse Ommeland op 44. De Infopunten zijn gevestigd bij restauranthouders, café-uitbaters of toeristische ondernemers. Ook het For Freedom Museum in Ramskapelle fungeert voortaan als een officieel infopunt van Westtoer. Als echte ambassadeurs geven de medewerkers van het museum aan hun gasten toeristische tips over hun regio. Ook de publicaties van het Brugse Ommeland staan er ter beschikking. Een Infopunt is te herkennen aan het bordje met het groene I-logo aan de voordeur.

Naast de infokantoren voor Toerisme kunnen vakantiegangers en recreanten in het Brugse Ommeland voortaan bij de 44 Infopunten Toerisme terecht voor toeristische brochures en insidertips. “De Infopunten zijn de meest gastvrije plekjes in het Brugse Ommeland. Een gastvrij onthaal is meer dan een folder presenteren. De persoonlijke aanpak en de authentieke tips van de insiders zijn een meerwaarde”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “De enthousiaste ondernemers hebben een hart voor de streek. Westtoer heeft hen goed geïnformeerd over het Brugse Ommeland. Via workshops, geleid door een coach, werden de Infopunten opgeleid tot echte streekkenners en ambassadeurs”.

Alle ondernemers krijgen een bordje met het herkenbare groene i-logo om aan de gevel te hangen. De Infopunten ontvangen promotiemateriaal zoals een beachflag, een folderdispaly, affiches en bierviltjes en worden meegenomen in promotie en communicatie. Bovendien organiseert Westtoer elk jaar een bijeenkomst om de toeristische ondernemers te informeren over de nieuwigheden.


Annemiek Jetten Burgemeester van Sluis op bezoek in het For Freedom Museum

Danny
Naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheden WO-II, die aanstaand weekend doorgaan in Ede, Sluis, Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg, Retranchement en Knokke-Heist, hield burgemeester Jetten eraan een uitgebreid bezoek te brengen aan het For Freedom Museum K-H. De eer viel te beurt aan mede-conservator DannyJones om de burgemeester na een korte introductie een uitgebreide rondleiding te geven en de nodige uitleg te verstrekken omtrent "Operation Switchback 1944". Mevrouw Jetten was bijzonder geïnteresseerd, ook omdat er tijdens de laatste maanden van de bezetting enorm veel burgerslachtoffers vielen in Zeeland en veel steden zwaar gehavend uit de strijd kwamen. Burgemeester Jetten was vol lof omwille van de inhoud ,thematiek en boodschap van Vrede die van het For Freedom Museum uitgaat en de inspanningen die geleverd worden om deze boodschap aan onze schoolgaande jeugd (onze toekomst dus) over te brengen. Zij verbond zich ook mee te werken aan het promoten van een bezoek aan het For Freedom Museum bij de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Vrede komt niet vanzelf maar is een dagelijkse inspanning die we samen moeten leveren in ons huisgezin,onze straat,dorp, stad, regio en land. Dit gezegde van Jones, kon de burgemeester volmondig beamen.


"Elke Dag Angst " van auteur Pieter Serrien in het For Freedom Museum

Dak-eraf-amsabOp zondag 23 oktober om 15 H geeft auteur Pieter Serrien een historische voordracht  in het For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91/93, 8301 Knokke-Heist.


De titel van zijn voordracht is "Elke Dag Angst " en is het droevig verhaal van de V1- en V2 -aanvallen op de steden Antwerpen, Brussel en Luik in de herfst van 1944. Het was de laatste stuiptrekking van Adolphe Hitler om de het leven van bevrijd België te ontwrichten en de geallieerden een halt toe te roepen. De bombardementen met deze nieuwe wapens vanuit Duitsland en nog bezet Nederland eisten een zware tol. Niet minder dan 6500 burgers en militairen vonden de dood  en 22.500 mensen geraakten zwaar gewond. De angst onder de bevolking was dermate dat men de steden ontvluchtte en onderdak zocht op het platteland.
Pieter Serrien bundelde zijn gigantisch  opzoekingswerk in een uniek boek met als titel "Elke Dag Angst". Na de voordracht is een gesigneerd exemplaar verkrijgbaar.
 
Waar: For Freedom Museum
Wanneer: Zondag 23 oktober om15 
TOEGANGSPRIJS: 5 €

Fout feestje bij BS Olvo Heist/Ramskapelle

Afgelopen vrijdag organiseerde BS Olvo in de zaal Ravelingen een Foute Avond. Met een exclusieve TOP 40. Ook onze starfotograaf Alain Donvez was er.


Ramskapelle is de aanslepende werken in de Heistlaan stilaan beu

427-2723-20160806160003-la
De aanslepende werken van Aquafin en AGSO om de deelgemeente Ramskapelle met het waterzuiveringsstation te verbinden blijven duren.
De einddatum maart 2016 van de werken staat aangekondigd op een reuzenbord van Aquafin. Niets laat uitschijnen dat de realisatie van een persleiding zullen beëindigd zijn voor het einde van dit jaar.


“Als men de snelheid ziet waarmee gewerkt wordt, en de hoeveelheid arbeiders die daar aan het werk zijn stel ik me toch vragen bij deze aanpak, zegt Marc D.P. Soms beweegt er weken aan een stuk niks op deze werf, soms werkt er één kraantje en een paar arbeiders, de zogenaamde twee man en één paardenkop”.
De Heistlaan wordt sinds het begin van de werken over honderden meters geblokkeerd, en er is beurtelings verkeer mits rode lichten, met veel hinder tot gevolg. Bij Aquafin wilde op dit ogenblik niemand reageren. De vertraging zou te maken hebben met der werken in de Sastraat.
Molen van Ramskapelle krijgt technische update

Molen-2Het gemeentebestuur heeft een subsidie toegekend aan vzw De Kruier voor de verdere onderhoudswerken aan de molen in Ramskapelle. In totaal neemt het bestuur 20% van de kostprijs voor zijn rekening: goed voor een subsidie van 4017,20 euro. Het onderhoud verliep in twee fasen. Voor de eerste fase, die bestond uit schilderwerken, keurde de gemeenteraad in december 2015 al een subsidie goed van 7195,32 euro. De nieuwe subsidie zal gebruikt worden voor de technische uitrusting van de molen.


Ramskapelle Feesten in meer dan 200 foto's

Foto's: Alain Donvez Foto's: Jempie


Schlagerfestival Ramskapelle trekt meer dan 1000 bezoekers

Foto's: Robi Claeys