60 000 mensen bezochten reeds het For Freedom Museum

 

Een reportage van Yvan Kaux

74 jaar geleden, op D-day 6 juni 1944, begonnen de geallieerde legers in Normandië een groots offensief met als doel West-Europa bevrijden van Nazi-Duitsland. Begin september bereikten ze België, maar in hun haast en enthousiasme negeerden de bevelvoerders de Zwinstreek. De oevers van de Scheldemonding bleven in Duitse handen waardoor de toegang tot de haven van Antwerpen versperd was.

Het werd een bitse strijd: de Slag om de Schelde… Knokke, Heist, en Zeebrugge werden pas begin november 1944 bevrijd, als laatste gemeenten van België.  De eerste cargoschepen konden pas op 28 november 1944 de haven van Antwerpen binnenvaren. In het vernieuwde For Freedom Museum in Ramskapelle kun je de bevrijding van onze Zwinregio op een nooit eerder geziene wijze auditief en visueel herbeleven. Het museum brengt op een realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Unieke decors tonen je scènes uit onze regionale geschiedenis en de nieuwe audio-rondleiding neemt bezoekers nog meer mee naar de sfeer van toen. Je hoort niet enkel informatie en verhalen, door de speciale geluidseffecten waan je je ook middenin het strijdgewoel. Vlaams topacteur Lucas Van Den Eynde gidst je in het Nederlands doorheen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De audio-rondleiding werd ook ingesproken door Franse, Engelse en Duitse native speakers.

 

 

 

For Freedom Museum geeft je deze zomer vleugels

Van 14 juli tot en met 19 augustus 2018 zal ook de expositie “Power and Performance” te bezoeken zijn in het For Freedom Museum. De rondreizende expo is gebouwd in 2016 naar aanleiding van 70 jaar Belgische Luchtmacht door de PR-afdeling van de Luchtcomponent. In de expositie kan je een tijdslijn volgen startende net na WO II in 1946 en zo naar de hedendaagse taken en middelen stappen van onze Belgische Luchtmacht anno 2018. De expositie wordt geplaatst in het For Freedom Museum naar aanleiding van het North Sea Air Festival op 21 juli én ter aanvulling van de uitzonderlijke aandacht van het museum voor een belangrijke Belgische piloot die aan de wieg stond van onze Luchtmacht in 1946, met name Luitenant Generaal Vlieger Baron Michel "Mike" G. L. Donnet CdG, CVO, DFC. Een rijke fotoreeks, enkele kostuums en didactisch materiaal vullen het geheel aan en nemen je mee naar een magisch boeiende wereld. Het For Freedom Museum geeft je deze zomer vleugels in samenwerking met de Belgische Luchtcomponent!

  Ffm_gebouw

60.000 bezoekers van 37 nationaliteiten

Het For Freedom Museum heeft in de voorbije jaren bijna 60.000 bezoekers van 37 verschillende nationaliteiten mogen ontvangen. Het For Freedom-team volgt momenteel ook het traject Q-label van Westttoer en krijgt deze zomer zijn eerste cruise-toeristen over de vloer. De samenwerking met een Touroperator uit de UK brengt jaarlijks een groeiend aantal Britse bezoekers naar het FFM dat de Britten bestempelen als “the hidden gem amidst military museums in Europe”. Wat eens de jongensdroom was van voertuigspecialist Patrick Tierssoone en militariaverzamelaar Freddy Jones is dankzij de financiële en logistieke medewerking van het gemeentebestuur werkelijkheid geworden. “Alleen jammer dat vader Dennis Jones, Brits Normandië-veteraan uit Crewe/Cheshire (UK) het niet meer kan beleven”, aldus zoon Danny Jones, één van de medestichters van het museum.


Beleef de bevrijding van België en de Zwinstreek op een nooit eerder geziene wijze...

Duitse soldaten

74 jaar geleden, op D-day 6 juni 1944, beginnen de geallieerde legers in Normandië een groots offensief met als doel: West-Europa bevrijden van Nazi-Duitsland. Begin september bereiken ze België, maar in hun haast en enthousiasme negeren de geallieerden de Zwinstreek. De oevers van de Scheldemonding blijven in Duitse handen waardoor de toegang tot de haven van Antwerpen is versperd. Het wordt een bitse strijd: de Slag om de Schelde… Knokke, Heist, en Zeebrugge worden pas begin november 1944 bevrijd, als laatste gemeenten van België.  De eerste cargoschepen kunnen pas op 28 november de haven van Antwerpen binnenvaren. 85 kostbare dagen na de verovering van de haven begin september.

NIEUW: Beleef de bevrijding van België en de Zwinstreek op een nooit eerder geziene wijze...

 

Het For Freedom Museum brengt op een realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Unieke decors tonen je scènes uit onze regionale geschiedenis en de nieuwe audio-rondleiding neemt bezoekers nog meer mee naar de sfeer van toen. Je hoort niet enkel informatie en verhalen, door de speciale geluidseffecten waan je je ook middenin het strijdgewoel. Vlaams topacteur Lucas Van Den Eynde gidst je doorheen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Herontdek vanaf woensdag 6 juni onze regionale geschiedenis in een gloednieuw concept! Een unieke audio-ervaring voor jong en oud.