Het Knokke-Heists bedrijf LoVID pakt uit met nieuwe eye-catcher

13141141_1092073014185494_1462963071_nEén van de meest creatieve bedrijven van Knokke-Heist is in ieder geval LoVID met referenties zoals Disney, Coca-Cola enz. Nu pakken ze uit met een fotostudio met een hoge aaibaarheidsfactor? Deze schattige Amerikaanse Miniatuurpaardjes zijn een gegarandeerde eye-catcher en vrolijken elk kinderfeest of familiedag op!

Een foto reportage met de minipaarden levert altijd schitterende plaatjes op. Heel uniek en speciaal, vertederend en magisch mooi. De paardjes zijn heel kindvriendelijk en ze vinden het heerlijk om in de kijker te staan. Poseren bij hen voor een foto is dus geen probleem. De fotoprint krijgen de gasten natuurlijk meteen mee naar huis!

Deze fotostudio wordt opgebouwd uit prachtige handgeschilderde decors. Voor elk feest hebben wij een passend decor : Western, Sprookjes, Duizend en één nacht, Sinterklaas, Kerst… Alsook het bos leent zich hier uitstekend voor. De LoVID Photobooths zijn echt uniek. We mogen toch wel fier zijn op deze Knokke-Heist jonge opstart..toch!

 

LoVID BVBA

'T Walletje 104

Knokke-Heist 8300


De Distel schonk 2 X €2500 aan goede doelen

20294246_1639106639433069_7567002257196640168_n
Zaterdag overhandigde de vzw De Distel in de Kruier in Ramskapelle 2 cheques van 2500 euro aan NCL Contactpunt en Brick by Brick. Door publicatie van boeken van het schrijversduo Danny Lannoy en Frie Devinck wil vzw De Distel niet alleen een breder publiek laten kennismaken met de plaatselijke geschiedenis maar ook diverse sociaal-culturele projecten ondersteunen. NCL Contactpunt is een initiatief van Stefan Mattheeuws en Isabelle Albrecht om de zeldzame stofwisselingsziekte Batten Disease beter bekend te maken en als brug te fungeren tussen patiënten, ouders en de medische actoren. Brick by Brick is het project van Jean-Michel Torresan en Elke De Bree dat de centra waar hun zoontje Briek (die een zeldzame chromosomale afwijking heeft) therapie krijgt, financieel ondersteunt.

Foto Anne-Marie Maertens

Ze kennen iets van feesten in Ramskapelle

Alain Donvez

Groene kastjes verhuizen naar de berm van de Heistlaan

Heistlaanpompkast-250x166Een aannemer is reeds gestart in de Heistlaan met het verplaatsen van de sokkels met kastjes van de pompstations van de parkeerstroken naar de zijbermen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren.  Er wordt eerst gewerkt langs de oneven huisnummers (dus rijrichting Heist) en vervolgens in de omgekeerde richting.  Tijdens de duur van de werkzaamheden is het fietspad afgesloten tussen de Ramskapellestraat en de Moerstraat. Wanneer het fietspad langs de ene zijde afgesloten is, is het toegelaten om op het fietspad langs de overzijde in de beide rijrichtingen te rijden. Deze werkzaamheden zijn gepland tot en met 26 juni 2017.


Insectenhotel in Ramskapelle krijg renovatie

Bijenhotel2-500x667
De drie bijengidsen Heidi Lecluyse, Alfred Anthierens en Ludo Sterkens hebben het insectenhotel van Ramskapelle helemaal opnieuw ingericht. Het is een voorbeeld voor iedereen die insecten een warm hart toedraagt en een insectenhotelletje wil plaatsen. Wist je trouwens ook dat je met je insectenhotel ook de bijtjes een hart onder de riem steekt? Ook solitaire bijen maken er immers gretig gebruik van! Een insectenhotel hoeft ook helemaal niet duur te zijn: je kunt allerhande materiaal recupereren voor een goedkope en doeltreffende verblijfplaats. Maar hoe ga je nu precies te werk? Je komt het hieronder allemaal te weten.

Maak je eigen insectenhotel

Tegenwoordig worden gebouwen zodanig afgewerkt dat er haast geen gaatjes of spleten meer zijn, en in de tuin wordt afgestorven plantenmateriaal (waaronder holle stengels) meestal op het einde van het groeiseizoen gemaaid en afgevoerd. Zo vinden solitaire bijen steeds minder gemakkelijk nestgelegenheid.

Met een beetje creativiteit en wat werk, kan je met snoeimateriaal uit je tuin en wat overschotten van bouwmaterialen een prachtig insectenhotel neerzetten. Het is een stapeling van allerlei verschillende materialen die hol zijn. Zorg ervoor dat het hotel ook beschut is tegen regen en wind. Onder een dakgoot, tegen een naar het zuiden gerichte muur.

Bouwtips voor een insectenhotel

Houten blokken

• Kies een harde houtsoort zoals eik. Dat materiaal gaat vele jaren mee.

• Gebruik blokken hout van ongeveer 20 cm dik.

• Boor met tussenafstanden van 2 cm gaten met een doorsnee van 2 tot 8 mm.

• Boor de gaten een klein beetje schuin omhoog. Zo kan er geen water inlopen.

• De gaten mogen tot 15 cm diep zijn. Dieper gaan de bijen niet.

• Zorg ervoor dat de achterkant van de geboorde gang dicht blijft.

• Schuur bij de ingang de splinters weg. De solitaire bijen en wespen hebben daar een hekel aan.

• Plaats de blokken op een warme en tegen de regen beschutte plaats. Aan de zuidkant, uit de wind, is ideaal.

• De blokken moeten eind februari opgehangen worden. De eerste soorten komen immers reeds in het vroege voorjaar uit hun winterschuilplaats te voorschijn.

• Hang bij voorkeur meerdere blokken op. De gangen van één blok worden immers snel door verschillende soorten opgevuld. Er is dat geen nestplaats meer over voor de soorten die pas later in het jaar actief worden.

Stengels

• Gebruik stengels van braam, framboos, vlier, jasmijn , riet en roos. Bamboe is ook geschikt, maar moet gezaagd worden.

• Knip of zaag de stengels in lengten van 20 cm. Knip of zaag ze telkens achter een knoop af. Zo zijn ze aan de achterkant dicht.

• Maak van de stengels een bundel. Deze kan verticaal of horizontaal op een zonnige plaats opgehangen worden, of tussen andere holle materialen en houtblokken gestapeld worden. De solitaire bijen en wespen knagen het merg van de stengels er zelf wel uit.

Dennenappels

Je kan het insectenhotel ook verder opvullen met dennenappels. Tussen de schubben zoeken ook heel wat insecten een schuilplaatsje uit.

Zand, leem, mergel, stenen

• Bedek een open, zonnige plek in de tuin met een dikke laag zand. Er zijn veel solitaire bijen en wespen die daarin nestgangen maken

• Maak bij aanzienlijke hoogteverschillen steile taluds met leem, mergel of klei. Zo’n steile rand is ook geschikt als nestplaats voor solitaire bijen en wespen.

• Gebruik bij de aanleg van een klinker-of kasseipad geel zand en hou een ruime voeg tussen de stenen. Plaats het insectenhotel op een zonnige, tegen wind en regen beschutte plaats.

Onderhoud van het insectenhotel

In de vrije natuur beschikken insecten alleen over materialen die niet met olie, was of verf zijn behandeld. Omdat de geur van deze genoemde stoffen insecten weert, moet een insectenhotel ook onbehandeld zijn en blijven. Ook schoonmaakmiddelen hebben een dergelijk effect op de insecten. Indien het insectenhotel echt moet worden gereinigd, mag dat uitsluitend met helder water gebeuren. Maar eigenlijk is reinigen overbodig. Hout krijgt na verloop van tijd een mooie zilvergrijze patina. Mocht je dat niet willen, kun je het insectenhotel hooguit met pure bijenwas of zuivere olijf- of zonnebloemolie inwrijven. De geur van deze stoffen is natuurlijk en voor de insecten vertrouwd. Indien de gaten van het insectenhotel door de insecten zijn gebruikt, kunnen deze ook beter met rust worden gelaten. Bij sommige soorten duurt het wel bijna een jaar totdat de larven uitkomen, en door het schoonmaken zou het proces worden verstoord. Bovendien regelen de bijen en wespen het opruimen van de boorgangen gewoon zelf.

Soms plunderen vogels insectenhotels om het stro of het riet als nestmateriaal te gebruiken of omdat ze de larven willen te pakken krijgen die in het materiaal verscholen zitten. Dit kan je voorkomen door een fijnmazige vogeldraad voor het insectenhotel aan te brengen (volièredraad, duivendraad).

Wilde bijen hebben meestal slechts één generatie per jaar. Dit betekent dat de bijenlarven zich gedurende één volledig jaar zullen ontwikkelen tot volwassen bijen en ook de winter doorbrengen in het nest. Ze zijn dus bestand tegen winterse temperaturen en moeten (mogen) zeker niet binnengehaald worden.

Spinnen leven van insecten. Omdat zij in de buurt van een insectenhotel makkelijk aan hun kostje kunnen komen, bouwen vooral kruisspinnen graag hun spinnenweb precies in de aanvliegroute van het insectenhotel. Daarom worden sommige wespen en bijen al op hun eerste vlucht gevangen in het web van een hongerige spin. Het onderhoud van een insectenhotel beperkt zich dan ook hoofdzakelijk tot het regelmatig verwijderen van spinnenwebben in de buurt van het hotel.

Vervangen van materiaal in het insectenhotel

Over het algemeen hoeft het materiaal in het insectenhotel niet te worden vervangen. Echter kan het gebeuren dat door de invloed van weer en wind of het toedoen van vogels of andere dieren de dennenappels, het stro of het riet zijn verdwenen. Dat materiaal kan je in de lente weer aanvullen. Daarbij is het van belang dat het nieuwe materiaal goed vast zit. Eventueel kan je nog wat jonge stengels of stelen toevoegen omdat sommige bijen en graafwespen voorkeur hebben voor gesloten stengels waar zij zelf een gat in kunnen boren voor hun nest. Bijzonder geschikt zijn hiervoor droge takjes of stelen van bramen, frambozen, gemene alsem, distels, wilde roos, vlierbes of klis.

Bij de meeste bijensoorten worden de nesten elk jaar opnieuw gebruikt. Het is dus niet nodig om de gangen uit te boren of proper te maken. Is er al meer dan één jaar geen activiteit rond je bijenhotel? Dan is het tijd om nieuw materiaal bij te plaatsen en het oude te vervangen.


Ramskapelle pakt op 2 juli uit met : "Kunst in het dorp"

14925797_1090230224454178_2697338767231751615_nVoor het eerst zal er tijdens Ramskapelle Feesten “Kunst in het dorp” plaatsvinden. Deze multidisciplinaire tentoonstelling wordt georganiseerd door het feestcomité van onze deelgemeente.

“Heb je iets met kunst ...potten bakken, tekeningen, schilderijen, maken van sieraden enz...laat dan graag je talenten bij ons zien, zegt medeorganisator Fabienne Pottier. Of als je jou mooie tuin aan het publiek wil laten zien...geef dan een seintje”!

De kunstenaars integreren hun werken in de verschillende ruimtes en in de tuinen van het prachtige dorp Ramskapelle. Naast kunstvormen zoals keramiek, schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, glaskunst, fotografie, poëzie, audiovisuele kunst en muziek wordt er ook aandacht besteed aan installatiekunst. Alles is mogelijk.  Het feest comité zelf zal ook dit jaar zorgen voor tal van randanimatie.

Meer info: 0486 52 15 87


Luchtshow tijdens de opening van de nieuwe vleugel van het For Freedom Museum

Collage“Belgen in de strijd” is het nieuwe thema dat conservators Freddy en Danny Jones voorstellen vanaf 2 april in het For Freedom Museum te Ramskapelle, Knokke-Heist. Het was naar aanleiding van het bezoek van de weduwe van wijlen Lt-Generaal Michel “Mike” Donnet dat de familie Donnet besloot een waardevolle schenking te doen aan het museum. Spontaan ontstond het idee een ode te brengen aan de Belgische piloten in dienst van de Royal Air Force, de Belgische strijdkrachten en weerstanders tijdens WO II.

Het verhaal van wijlen Mike Donnet is intussen een legende geworden in de militaire luchtvaartgeschiedenis van de 20-ste eeuw. Als jonge piloot in de Belgische Luchtmacht werd hij na de Achttiendaagse Veldtocht, krijgsgevangen genomen en naar Duitsland gebracht. Na zijn vrijlating beraamde hij met zijn medestudent Léon Divoy een ongelooflijke ontsnappingsvlucht naar Engeland met een instructievliegtuig Stampe-Vertongen SV-4B, dit onder het oog van de Duitse bezetter. Beiden werden piloot in de Royal Air Force en vlogen op Spitfire. Donnet werd in 1943 Squadron Leader van N° 64 Squadron en N° 350 Squadron, het eerste volledige Belgische luchteskader in de RAF. Op het einde van de oorlog had hij 375 missies en 615 vlieguren op zijn actief staan en had hij deelgenomen aan alle belangrijke missies zoals de bombardementen van de slagschepen Scharnhorst en Gneisenau, Dieppe, D-Day, Bevrijding België, Arnhem, neerhalen

Vliegende bommen en begeleiding Flying Fortresses. Hiervoor werd hij gedecoreerd met het Oorlogskruis(B), The Distinguished Flying Cross (UK) en The Royal Victorian Order (UK). Zijn naoorlogse carrière is niet minder noemenswaardig, tenslotte werd hij Luitenant-Generaal in de Belgische Luchtmacht. Mike Donnet stierf in 2013. Op 1 april 2017, opening van de nieuwe vleugel FFM en niet toevallig, symbolisch gekozen, zou hij precies 100 jaar zijn geworden. Naast een eerbetoon aan onze Belgische piloten WO II , (600 van hen vlogen in de RAF waarvan er 207 omkwamen) wordt er aandacht geschonken aan de 1st Belgian Infantry Brigade “Piron”, 2e Bataljon Fusiliers 1st Canadian Army en plaatselijke held Francois Rosson, N° 10 Inter Allied Commando, stichter van de Witte Brogade Fidelio Lissewege-Zeebrugge en laatste burgemeester van Lissewege. Op dinsdag 28 maart wordt er door de Belgische Luchtmacht een jachtvliegtuig F-16 aangevoerd die gedurende de ganse Paasvakantie te bezichtigen zal zijn in de tuin van het For Freedom Museum.

Tijdens de openingsplechtigheid op zaterdag 1 april vliegen er precies om 15 uur twee F 16’s over het grondgebied van Knokke-Heist ter ere van alle Belgische strijdkrachten 1940-1945. Om 15.30 uur overvliegt een Stampe SV-4b het For Freedom Museum als eerbetoon aan de Belgische gesneuvelden Tweede Wereldoorlog. Een gelijkaardig toestel gebruikten Donnet en Divoy tijdens hun ontsnappingsvlucht naar Engeland in de nacht van 4 op 5 juli 1941. Alles wordt muzikaal omlijst door de For Freedom Pipes & Drums Knokke-Heist. Dank zij de medewerking van de Belgische Luchtmacht wordt deze openings veertiendaagse een publiekstrekker van formaat .


For Freedom Museum nu ook infopunt voor het Brugse Ommeland

Forfreedommuseuminfopunt-500x375Het Provinciebedrijf Westtoer presenteert 18 nieuwe Infopunten Toerisme in het Brugse Ommeland. Na de lancering vorig jaar brengt dit het totaal aantal infopunten in het Brugse Ommeland op 44. De Infopunten zijn gevestigd bij restauranthouders, café-uitbaters of toeristische ondernemers. Ook het For Freedom Museum in Ramskapelle fungeert voortaan als een officieel infopunt van Westtoer. Als echte ambassadeurs geven de medewerkers van het museum aan hun gasten toeristische tips over hun regio. Ook de publicaties van het Brugse Ommeland staan er ter beschikking. Een Infopunt is te herkennen aan het bordje met het groene I-logo aan de voordeur.

Naast de infokantoren voor Toerisme kunnen vakantiegangers en recreanten in het Brugse Ommeland voortaan bij de 44 Infopunten Toerisme terecht voor toeristische brochures en insidertips. “De Infopunten zijn de meest gastvrije plekjes in het Brugse Ommeland. Een gastvrij onthaal is meer dan een folder presenteren. De persoonlijke aanpak en de authentieke tips van de insiders zijn een meerwaarde”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “De enthousiaste ondernemers hebben een hart voor de streek. Westtoer heeft hen goed geïnformeerd over het Brugse Ommeland. Via workshops, geleid door een coach, werden de Infopunten opgeleid tot echte streekkenners en ambassadeurs”.

Alle ondernemers krijgen een bordje met het herkenbare groene i-logo om aan de gevel te hangen. De Infopunten ontvangen promotiemateriaal zoals een beachflag, een folderdispaly, affiches en bierviltjes en worden meegenomen in promotie en communicatie. Bovendien organiseert Westtoer elk jaar een bijeenkomst om de toeristische ondernemers te informeren over de nieuwigheden.


Annemiek Jetten Burgemeester van Sluis op bezoek in het For Freedom Museum

Danny
Naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheden WO-II, die aanstaand weekend doorgaan in Ede, Sluis, Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg, Retranchement en Knokke-Heist, hield burgemeester Jetten eraan een uitgebreid bezoek te brengen aan het For Freedom Museum K-H. De eer viel te beurt aan mede-conservator DannyJones om de burgemeester na een korte introductie een uitgebreide rondleiding te geven en de nodige uitleg te verstrekken omtrent "Operation Switchback 1944". Mevrouw Jetten was bijzonder geïnteresseerd, ook omdat er tijdens de laatste maanden van de bezetting enorm veel burgerslachtoffers vielen in Zeeland en veel steden zwaar gehavend uit de strijd kwamen. Burgemeester Jetten was vol lof omwille van de inhoud ,thematiek en boodschap van Vrede die van het For Freedom Museum uitgaat en de inspanningen die geleverd worden om deze boodschap aan onze schoolgaande jeugd (onze toekomst dus) over te brengen. Zij verbond zich ook mee te werken aan het promoten van een bezoek aan het For Freedom Museum bij de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Vrede komt niet vanzelf maar is een dagelijkse inspanning die we samen moeten leveren in ons huisgezin,onze straat,dorp, stad, regio en land. Dit gezegde van Jones, kon de burgemeester volmondig beamen.


"Elke Dag Angst " van auteur Pieter Serrien in het For Freedom Museum

Dak-eraf-amsabOp zondag 23 oktober om 15 H geeft auteur Pieter Serrien een historische voordracht  in het For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91/93, 8301 Knokke-Heist.


De titel van zijn voordracht is "Elke Dag Angst " en is het droevig verhaal van de V1- en V2 -aanvallen op de steden Antwerpen, Brussel en Luik in de herfst van 1944. Het was de laatste stuiptrekking van Adolphe Hitler om de het leven van bevrijd België te ontwrichten en de geallieerden een halt toe te roepen. De bombardementen met deze nieuwe wapens vanuit Duitsland en nog bezet Nederland eisten een zware tol. Niet minder dan 6500 burgers en militairen vonden de dood  en 22.500 mensen geraakten zwaar gewond. De angst onder de bevolking was dermate dat men de steden ontvluchtte en onderdak zocht op het platteland.
Pieter Serrien bundelde zijn gigantisch  opzoekingswerk in een uniek boek met als titel "Elke Dag Angst". Na de voordracht is een gesigneerd exemplaar verkrijgbaar.
 
Waar: For Freedom Museum
Wanneer: Zondag 23 oktober om15 
TOEGANGSPRIJS: 5 €