Canadese familie Tuttle schenkt medailles grootvader aan het For Freedom Museum

Corporal Norman Eugene Tuttle, van de Highland Light Infantry of Canada was één van de Canadese bevrijders van Knokke-Heist op 1 november 1944.  Norman landde op D-Day, 6 juni 44 op de stranden van Bernières-sur-mer, Juno-Beach.
Zijn 9-de Canadian Infantry Brigade, leverde een bittere slag te Buron op 10 juli en bevrijdde vervolgens de ganse Pas-de-Calais. In de vroege uren van 9 oktober werd zijn regiment, met amfibievoertuigen, de Buffalos, via de Schelde, afgezet op de stranden van Biervliet, van waaruit de  strijd om de bevrijding van Zeeland en de zwinstreek aanving. De strijd om de Scheldt-pocket was zeer hevig, het door de Duitsers overstroomd gebied vormde een zoveelste obstakel.

 

 

 

Op 31 oktober werd de Belgisch-Nederlandse grens bereikt en kruisten de troepen met kleine
roeibootjes het afwateringskanaal Sluis-Cadzand-Bad. Eenmaal op Belgische bodem werd de Highland Light Infantry de opdracht gegeven een versterkt geheel van bunkers, genaamd Klein Tobruk, gevestigd in de duinen van het Zwin en omgeven van Concertina prikkeldraad en een mijnenveld, in te nemen. Intussen waren Norman's luitenant en sergeant reeds uitgevallen en was hij alléén in bevel van zijn uitgedund peloton. (23 man ipv 36).


Hij baande zich een weg, door de prikkeldraad en het mijnenveld, sluipend op zijn buik en priemend in het zand met zijn bajonet, terwijl hij onder vuur werd genomen door de Duitsers.
Zijn peloton volgde de zo gemaakte enge doorgang tot bij de bunkers en de vijand werd tot overgave gedwongen. Een Luitenant-Colonel, 7 officieren en 250 manschappen werden gevangen genomen.

Voor deze daad van moed en zelfopoffering werd Norman gedecoreerd met de Distinguished Conduct Medal (DCM) op 12 juli 1945 door de Britse Koning George VI in Buckingham Palace.
Norman Tuttle overleed op 48-jarige leeftijd in 1964.

Intussen was zijn zoon , eveneens Norman genaamd, uitgeweken naar de USA, waar hij een gezin stichtte en vier dochters het levenslicht zagen. Dit jaar ging zoon Norman definitief op pensioen en nam hij samen met zijn dochters het besluit een reis naar Europa te ondernemen en de waardevolle onderscheidingen van wijlen zijn vader te schenken aan het For Freedom Museum Knokke-Heist. Het was dan ook een grote eer voor conservators Freddy, Danny Jones de eretekens van een
bevrijder en held van onze badstad in ontvangst te nemen.

 

Op de foto: Freddy en Danny Jones ,Shannon, Sheila, Shelly, Sheryl en Norman Tuttle, Ereschepen Danny Lannoy


Luchtmacht viert 70ste verjaardag in het For Freedom Museum

For freedom museum affiche 2018Afgelopen weekend was er de officiële opening plaats van de tentoonstelling “Belgian Air Force 70 Years of Power & Performance” in het For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91/93, Ramskapelle. Deze tentoonstelling toont de evolutie in technologie en strategie van de Belgische Luchtmacht van kort na WO-II tot op vandaag. De tentoonstelling is doorlopend dagelijks geopend van zaterdag 14 juli tot en met zondag 19 augustus telkens van 11 tot 17 uur. De toegangsprijs is vervat in de normale toegangsprijs van het For Freedom Museum.

De verantwoordelijkheden van de luchtmacht in Navo-verband en de toekomstige uitdagingen komen ruim aan bod. Er wordt ook ode gebracht aan de stichter van de Belgische Luchtmacht Lt-Generaal vlieger Baron Michel “Mike” Donnet, die op 1 april 2017 werd gehuldigd in een nieuwe afdeling van het museum nl. “Belgen in de strijd”. Tevens wordt gewezen inwoner van Knokke-Heist, Flight Lieutenant Paul Albert Siroux, in het daglicht gesteld. Siroux werd geboren in Hologne (Luik) in 1915 en overleed hier in 2000. Als jonge Belgische piloot vluchtte hij na de Duitse invasie in 1940 naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij ingelijfd werd in het 350ste en nadien in het 349ste Squadron van de Royal Air Force dat vooral bestond uit Belgische piloten.

Tijdens de oorlog escorteerde hij bombardementsvliegtuigen boven vijandelijk gebied en voerde hij aanvallen uit op de V1- en V2-installaties van de vijand. In zijn carrière als piloot haalde hij 2 Duitse vliegtuigen neer, een Focke-Wulf 190 en Messerschmitt 109.

Hij ontving na WO-II de Distinguished Flying Cross en verschillende eretekens en ging nadien in dienst bij Sabena. Dankzij de medewerking van zijn zoon Thierry Siroux zijn de Irving Jacket, de Cap, de eretekens en het Fly Logbook te bezichtigen in de tentoonstelling. Het logboek vermeldt de spectaculaire landing in Normandië en de aanvallen op Knokke-Heists grondgebied in de oktoberdagen van 1944.


60.000ste bezoeker gevierd in het For Freedom Museum

Tijdens haar bezoek aan het For Freedom Museum, op uitnodiging van KBC-Oostkust, werd Mevr. Rita De Keyser uit Knokke-Heist, als 60.000-ste bezoeker gevierd en in de literaire bloemen gezet.

60000stebezoeker for freedom (1)

Zij mocht, als aandenken, uit handen van conservator Freddy Jones het historisch werk :"The Raid op Zeebrugge" van de hand van gouverneur Carl Decaluwé en Tomas Termote ontvangen.

Pittig detail, Rita's vader, wijlen Maurice De Keyser, Heistenaar en na WO-II, grote promotor van het Toerisme te Heist, werd op 1 november 1944, 's morgens om 10 uur, gefotografeerd samen met Lance Corporal Francis Foley van de Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders aan het Hotel Prins Boudewijn in de Lippenslaan te Knokke. Op 20 oktober moesten nl. de inwoners van Heist op bevel van de Duitsers hun gemeente evacueren en vluchtten zij via Duinbergen naar Knokke, vandaar de aanwezigheid van de heer De Keyser.

Signaller Foley,SD&G, was de dag van de bevrijding met zijn compagnie, via de Smedestraat, de Lippenslaan ingetrokken, en zond zijn overste volgende boodschap:" Sunray,Sunray, everything all clear".

60000stebezoeker for freedom (2)

( op de Foto : Mevr. Rita De Keyser en conservator Freddy Jones)

Op de onderste foto: Willy Desmedt (de jonge man van links), Francis Foley (midden), Maurice De Keyser (uiterst rechts).