Mijn ouders hebben Knokke-Heist asperges leren eten

Page"Als handelaar kun je tegenwoordig nog overleven door kwaliteit te leveren en volumes te maken. Daarnaast moet je proberen om 'dure' producten goedkoop aan te bieden. Daarmee kom je het verst van allemaal", stelt Geert Baecke van Tino's Fruit. "Natuurlijk is het daarnaast erg belangrijk om de klant goed te behandelen, maar voor ons is dat een voorwaarde. Soms lijken het maar kleine dingen, maar we merken hoe fijn onze afnemers het vinden als we meelopen naar de auto en de groenten erin zetten."

Tino's is een groenten en fruit klein- en groothandel en gevestigd in Knokke-Heist. Geert en zijn ouders zijn van oorsprong Zeeuwen en komen uit de buurt van Sluis. "We startten ooit met een boerderijwinkel, maar haalden op deze locatie in Knokke ook een deel van de groenten en fruit. De vorige eigenaar zocht nog een overnamekandidaat, dus mijn moeder nam het bedrijf over. Zelf ben ik ondertussen ook al 25 jaar actief en sinds 2011 eigenaar van Tino's." Naast aardappelen, groenten en fruit verkoopt het bedrijf ook bloemen en planten.

Asperges leren eten

Tino's staat met name bekend om haar asperges. "Dat is ons hoofdartikel. Mijn ouders introduceerden de asperges jaren geleden in de jaren 80 in Knokke-Heist. Ze hebben Knokke asperges leren eten. Vroeger reden ze in het seizoen bijna dagelijks naar Halsteren, bij Bergen op Zoom. Die asperges daar hebben nog de zilte smaak. Die ziltheid zit nog in de steeds in grond sinds de ramp in 1953. We halen de asperges er nog steeds. Wat we tekort hebben kopen we in via de Belgische veilingen." In het seizoen verkoopt Tino's een enorm volume. "We hebben jaren geleden ook geïnvesteerd in een aspergeschilmachine. Die kon er niet zo veel schillen, dus drie jaar geleden kochten wij de grootste aspergeschilmachine die er bestond. Hiermee kunnen we 600 kilo per uur schoonmaken en schillen we dagelijks 1000 tot 1200 kilo asperges." Hij verwacht dit jaar nog meer te schillen dan vorig jaar. "Het seizoen is vroeger begonnen, de volumes zijn groot en de prijzen zijn acceptabel voor de klant. Asperges zijn geen luxeproduct meer net als vroeger. Het is belangrijk om de beste kwaliteit te leveren, maar je moet niet te duur zijn. Het geheim is de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Uitbreidingsplannen

Sinds Geert zelf in het bedrijf werkt levert hij ook aan horecabedrijven. "Vroeger was het alleen de winkel en die floreert nog steeds. Maar dat komt doordat we ook horecabedrijven beleveren. Op die manier houden we het volume erin en zijn de producten dagelijks vers. Elke dag, 7 op 7 bezorgen we bij horecabedrijven van Breskens tot Zeebrugge." Het bedrijf heeft plannen om uit te breiden. "Dat zal voor eind 2017 of begin 2018 zijn. We hebben 3000 vierkante meter bijgekocht en gaan investeren in diverse vernieuwingen. We zijn sinds het begin veel gegroeid, al ben ik wel van het langzaam groeien. Als je te snel groeit kun je de trouwe klanten niet voldoende aandacht meer geven."erdienen, maar dat doe ik liever niet. Je kunt beter minder per kilo rekenen en meer verkopen."  

Hoe gaat het

Eén van de grootste manieren om te onderscheiden is volgens Geert heel simpel: door de klant aandacht te geven. "Wij kennen onze klanten en vragen hoe het met ze gaat. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. Ik merk dat het bij mezelf ook werkt. Kom ik in Breda bij The Greenery, kent Ary Van de Waal me bij naam. In sommige andere veilingen ben ik een nummer. Dat is een wereld van verschil", besluit hij.


F16 geland in de tuin van het For Freedom Museum

Het vliegtuig is de blikvanger van de viering rond Mike Donnet, de Belgische oorlogsheld en één van de stichters van onze luchtmacht die dit weekend 100 zou worden. In het For Freedom Museum opent ook de nieuwe vleugel “Belgen in de Strijd” over onder meer Mike Donnet.

Zo’n F16 is in de lucht sneller dan het geluid maar op de grond komt er een speciaal vervoer bij te pas. De vracht vertrok vanmorgen uit Bevekom onder politiebegeleiding.  Alles verloopt veilig. De luchtmacht levert het toestel  zonder brokken maken voor de deur van het museum in Ramskapelle. 


Kruispunt Kalvekeetdijk-Herenweg ( Blue Budha ) gat nu ook dicht


17554346_1500687923274942_5782318958561305718_nOp donderdag 30 maart 2017 gaat het kruispunt Kalvekeetdijk-Herenweg ( Blue Budha ) dicht voor de aanleg van de riolering op het kruispunt. Er is tussen ’t Walletje en de Westkapellestraat een tijdelijke omleiding aangelegd, naast de loods van Callant. Op die manier kan iedereen die uit de zone van ’t Walletje komt en naar Heist moet, weg via de Westkapellestraat.  Voor de ontsluiting naar Knokke en Westkapelle kan er gebruikt gemaakt worden van de tijdelijke ontsluitingsweg naast de Helihaven richting Natiënlaan. De toegang naar de parkbegraafplaats is  al verlegd naar de Herenweg.  

Ondertussen wordt de Kalvekeetdijk heraangelegd tussen de Herenweg en de Natiënlaan. Het noordelijke fietspad wordt opgebroken en aan de zuidzijde (kant parkbegraafplaats ) komt er een dubbelrichtingsfietspad. In dezelfde periode zal men de nieuwe parking aanleggen voor de parkbegraafplaats. Vanaf mei kan dan de bouw starten van het nieuwe uitvaartcentrum. Het is de bedoeling dat alle wegwerkzaamheden voor het bouwverlof klaar zijn.  


Duinenwater en Westkapelle zijn geen jachtgebieden meer

2730De faculteit dierengeneeskunde van de UGent, een vogelopvangcentrum, een schooltje, de tuin van Marc Coucke, Verkaveling Duinenwater: allemaal stond het ingeschreven als jachtgebied in Vlaanderen. “Jagers sjoemelen massaal met die plannen om overal met hun geweren te mogen rondlopen”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Meer dan 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied is intussen al geschrapt.

Zo lag er ook in onze deelgemeente Westkapelle zo’n 60 hectare ingekleurd als jachtgebied. De afgelopen maanden is dit intussen rechtgezet. Ook het gebied rond de vijver van Duinenwater is intussen geschrapt uit het zogenaamde jachtplan.

Hoe zoiets kan? Voor hij met een geweer op pad mag gaan, moet een jager een aaneengesloten terrein van 40 hectare kunnen bijeensprokkelen. “En wat doen ze dan als ze zien dat er een school of een tuin met trampoline in de weg ligt? Dan pakken ze dat er gewoon bij”, zegt Rodts.

Echte controle is daar niet op. De jagers dienen elk jaar hun jachtplan in, en dat is het dan. “Behalve als je zelf van je laat horen”, zegt Rodts. “Bij het zogenaamde arrondissementscommissariaat kan je de jachtplannen inkijken. Ligt je perceel erin, dan kan dat geschrapt worden. Maar je moet eerst een eigendomsbewijs voorleggen. De omgekeerde wereld, maar kom.”

Vogelbescherming Vlaanderen helpt mensen sinds twee jaar met die complexe procedure. “We hebben 867 percelen laten controleren. 686, of liefst tachtig procent ervan, bleken zonder toestemming van de eigenaar te zijn ingelijfd. Die zijn intussen weer jachtvrij verklaard. Het gaat om 231 hectare, of zo’n 346 voetbalvelden.”

Hoe groot is nu de kans dat een gewapende jager zijn hoofd door uw haag komt steken als uw tuin jachtgebied is? “Dat zal niet gebeuren”, zegt Rodts. “Het gaat ons vooral om het principe. Jagers hebben zich veel te veel grond toegeëigend, op een frauduleuze manier. In het Gentse zijn we tegen één jager een proces begonnen wegens schriftvervalsing.”

De Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV), de vereniging van jagers, zegt dat het probleem ligt bij verouderde plannen. “Die zijn we volop aan het updaten”, zegt directeur Geert Van den Bosch.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat tegen juni alle jachtplannen digitaal beschikbaar zullen zijn. “Dan zal iedereen zelf kunnen nagaan of zijn eigendom ten onrechte in jachtgebied ligt”, zegt ze.


Het boerenjaar van VV Westkapelle

31c179_5c38bae518664af496b503e459b67a00~mv2_d_3543_4724_s_4_2Rens Maene maakte tegen Oostnieuwkerke in de 50ste minuut de gelijkmaker en twee minuten later legde John Ekelmans de 2-1-overwinning vast. Westkapelle houdt de vierde plek bezet en heeft geen last van stress en beleefd net als R Knokke FC een boerenjaar. “Dit moet mijn zesde doelpunt van het seizoen zijn”, reageerde Rens Maene. “Oostnieuwkerke blijft een elftal met een onstilbare honger, daar is de concurrentie onderin lang niet klaar mee. Eigenlijk was de zege heel nipt voor ons. SK is een sterk team, hun 0 op 33 is onverklaarbaar.” “De vierde plek blijft van ons, met zware jobs tegen Oostduinkerke, Wingene en Rumbeke. Hier en daar houden we sleutels in handen. Oostduinkerke zal zich zondag misschien wat sparen voor de eindronde, maar daarna staat ons een toppertje te wachten tegen VC Wingene. Daar hebben we onnoemelijk veel sterretjes gezien”, vervolgde Maene. “Op de slotspeeldag is Rumbeke onze tegenstander. Die match kan van belang zijn voor de degradatie. Het spreekt voor zich dat we Damme zullen blijven helpen maar dan moeten ze eerst zelf hun werk afmaken.” “De eindronde nemen we zoals die komt. VV beleeft een boerenjaar, zo’n toffe vriendenbende maakte ik nooit mee. Daar zit een prima coach als Björn Cool voor veel tussen. Hij is gebeten en houdt iedereen scherp. Met jonge spelers kan hij goed overweg. Hij leeft heel dicht bij zijn groep maar toch blijft hij er op de een of de andere manier altijd boven staan.”


Feest bij het Davidsfonds Westkapelle

IMG_3055Afgelopen weekend ging het Lentefeest van Davidsfonds Westkapelle door in het Parochiaal Centrum te Westkapelle, Pastoor De Neveplein, Knokke-Heist.

Bij die gelegenheid werd Johan Cabooter gevierd voor zijn 25 jaar als bestuurslid van Davidsfonds Westkapelle, waarvan vele jaren, tot op heden, als secretaris van de vereniging.  De zilveren medaille van verdienste van de Vlaamse Gemeenschap werd hem plechtig overhandigd door Mevr. Kathy Coudyser, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Gemeenschapssenator.  Door de afdeling zelf werd hem een kunstwerkje aangeboden uit erkentelijkheid voor zijn vele verdiensten en zijn onverdroten inzet.

Johan Cabooter is al 25 jaar de administratieve sterkhouder van Davidsfonds Westkapelle,  sinds maart 1991 als bestuurslid en al vanaf september van datzelfde jaar als secretaris.  Hij hielp de afdeling recht houden in rustige tijden, maar ook in moeilijke periodes.  Hij is ook elk jaar de onvolprezen quizmaster voor de quiz die aan het Lentefeest verbonden is.

Johan Stubbe is al sinds 1968 bestuurslid van Davidsfonds Westkapelle.  In 1988 heeft hij de financiële verantwoordelijkheid opgenomen als penningmeester en dit tot op vandaag.  Hij is ook duivel-doet-al om alle praktische problemen op te lossen in de vereniging.  Voor zijn verdiensten heeft hij ook de zilveren medaille van de Vlaamse Gemeenschap gekregen.

Aan Rudy Vanhalewyn werd een cheque van € 675 overhandigd als steun voor zijn ontwikkelingsproject in Kajana, Suriname.  Die som werd verzameld t.g.v. de jaarlijkse kerstsamenzang “U zijt Wellekome” op 2e Kerstdag in de kerk H. Familie te Duinbergen, ingericht door Davidsfonds Westkapelle.  Die activiteit is gratis voor de deelnemers, maar iedereen kan een vrijwillige bijdrage schenken die dan door Davidsfonds Westkapelle besteed wordt aan het werk van Rudy Vanhalewyn.  Hij helpt in Kajana, Suriname, bij het aanleggen van een waterleiding in het dorp en het plaatselijk produceren van elektriciteit. Hij maakt de mensen ter plaatse ook wegwijs met de computer.

IMG_3032


Nieuwe schuilhuisjes in Westkapelle

 

  • Schuilhuisdelijn3-500x332
  • Schuilhuisdelijn2-500x332
Schuilhuisdelijn2-500x332

 

Het gemeentebestuur heeft de 2 bestaande schuilhuisjes in de Sluisstraat in Westkapelle laten verwijderen omdat ze eigenlijk te klein waren en ook onvoldoende beschutting boden tegen de weersomstandigheden.Afgelopen week werden nu 2 grotere gesubsidieerde schuilhuisjes van De Lijn geïnstalleerd waarbij het gemeentebestuur voor 1/3 tussenkomt in de kosten. Beide schuilhuisjes zijn elk 5,25 meter lang en voorzien van 2 zitbanken (3 zitplaatsen per bank) en een vuilbakje. Er is één glazen zijwand met aansluitend een kleine voorwand waardoor er een volledig beschut hoekje ontstaat rond de zitbanken. In opdracht van het gemeentebestuur zal een aannemer de betegeling rondom de schuilhuisjes verder afwerken.


Lentefeest bij het Davidsfonds Westkapelle

Op zaterdag 11 maart om 18.30 u gaat het Lentefeest van Davidsfonds Westkapelle door in het Parochiaal Centrum te Westkapelle, Pastoor De Neveplein, Knokke-Heist.

Download

Bij die gelegenheid wordt Johan Cabooter gevierd voor zijn 25 jaar als bestuurslid van Davidsfonds Westkapelle, waarvan vele jaren, tot op heden, als secretaris van de vereniging.  De zilveren medaille van verdienste van de Vlaamse Gemeenschap wordt hem plechtig overhandigd door Mevr. Cathy Coudyser, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Gemeenschapssenator.  Door de afdeling zelf wordt hem een kunstwerkje aangeboden uit erkentelijkheid voor zijn vele verdiensten en zijn onverdroten inzet.

Johan Cabooter is al 25 jaar de administratieve sterkhouder van Davidsfonds Westkapelle,  sinds maart 1991 als bestuurslid en al vanaf september van datzelfde jaar als secretaris.  Hij hielp de afdeling recht houden in rustige tijden, maar ook in moeilijke periodes.  Hij is ook elk jaar de onvolprezen quizmaster voor de quiz die aan het Lentefeest verbonden is.

Johan Stubbe is al sinds 1968 bestuurslid van Davidsfonds Westkapelle.  In 1988 heeft hij de financiële verantwoordelijkheid opgenomen als penningmeester en dit tot op vandaag.  Hij is ook duivel-doet-al om alle praktische problemen op te lossen in de vereniging.  Voor zijn verdiensten heeft hij ook de zilveren medaille van de Vlaamse Gemeenschap gekregen.

Aan Rudy Vanhalewyn wordt een cheque van € 675 overhandigd als steun voor zijn ontwikkelingsproject in Kajana, Suriname.  Die som werd verzameld t.g.v. de jaarlijkse kerstsamenzang “U zijt Wellekome” op 2e Kerstdag in de kerk H. Familie te Duinbergen, ingericht door Davidsfonds Westkapelle.  Die activiteit is gratis voor de deelnemers, maar iedereen kan een vrijwillige bijdrage schenken die dan door Davidsfonds Westkapelle besteed wordt aan het werk van Rudy Vanhalewyn.  Hij helpt in Kajana, Suriname, bij het aanleggen van een waterleiding in het dorp en het plaatselijk produceren van elektriciteit. Hij maakt de mensen ter plaatse ook wegwijs met de computer.


Werken aan de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle starten in september 2017

8415184In onze deelgemeente Westkapelle mag men reikhalzend uitkijken naar september 2017. Dan start de heropbouw van de Sint-Niklaaskerk. Het geklasseerde kerkgebouw werd op 26 maart 2013 door een hevige brand verwoest.

Op 26 maart zal het vier jaar geleden zijn dat een brand de Westkapelse Sint-Niklaaskerk volledig in de as legde. Dat gebeurde tijdens werken om zwammen in het dak te bestrijden. Van het beschermde monument blijven enkel nog de buitenmuren over. Het duurde lang voor het gebouw werd vrijgegeven door een verzekeringskwestie. Maar nu is eindelijk een architect aangesteld en zijn de eerste plannen uitgetekend voor de heropbouw van de kerk. Tien architectenbureaus stelden zich kandidaat voor de opdracht. Architectenbureau Bressers uit Gent haalde die binnen. Het basisconcept wordt nu verder uitgewerkt door architect, gemeentebestuur, kerkfabriek en erfgoeddiensten. De prijs van de restauratie wordt geraamd op 3,5 tot 4 miljoen euro

In de nieuwe Sint-Niklaaskerk zal de hoofdingang verschuiven naar het Pastoor De Neveplein. Nu is de ingang nog aan de kant van de Dorpsstraat. Aan de hoofdingang komt er rechts een sacraal gedeelte en links een polyvalente zaal voor ongeveer 120 personen. Tegelijk wordt ook het ganse plein rond de kerk aangepakt. Dit alles moet alvast een nieuwe boost geven aan dorpsleven in Westkapelle. In de kerk zullen twee gebeurtenissen tegelijk kunnen doorgaan, zoals een mis en een geboortefeest, zonder elkaar te storen. Een parochiezaal in de kerk wordt iets uniek.


Voorbereidingswerken voor nieuw uitvaartcentrum starten maandag

Buitenbeeldsmall-500x375
Aanstaande maandag worden de afsluiting en de poort verwijderd van de centrale parkbegraafplaats. Werklui van de gemeentelijke technisch uitvoerende diensten zetten momenteel tijdelijk hekwerk om de begraafplaats te kunnen afsluiten. Woensdag 1 februari 2017 starten de nutsmaatschappijen in het gedeelte Kalvekeetdijk tussen de Herenweg en de Natiënlaan met het opbreken, verplaatsen en aansluiten van nieuwe nutsleidingen. Toegang tot de centrale begraafplaats en parkeerplaatsen via de Kalvekeetdijk zal vermoedelijk halfweg volgende week niet meer mogelijk zijn. Momenteel wordt in de Herenweg een nieuwe tijdelijke toegang voor voetgangers en mindervaliden aangelegd een 30-tal meter voorbij de Blue Buddha. Parkeren zal in de Herenweg moeten gebeuren. Ceremoniewagens kunnen via de toegangsweg van de helihaven doorrijden tot aan het nutsgebouwtje. Aannemer Declercq start eveneens met de aanleg van een nieuwe parking voor het toekomstig uitvaartcentrum op de site van de centrale parkbegraafplaats.

Bouw modern uitvaartcentrum

Met het oog op de verdere ontwikkeling van het koppelgebied Westkapelle vindt het gemeentebestuur het aangewezen om de infrastructuur van de gemeentelijke begraafplaats verder uit te bouwen. Naast de heraanleg van de parking en de ontvangstruimte voorzag de gemeente al in 2015 een ruimte voor het bouwen en exploiteren van een uitvaartcentrum. Het AGSO ging toen via een procedure op zoek naar een private partner om het centrum uit te baten en kwam terecht bij uitvaartcentrum Bleyaert uit Knokke-Heist. Zij zullen naast de uitbating ook instaan voor de realisatie. 

Betere dienstverlening door nieuwe mogelijkheden

“In april 2017 starten we met de bouw van een nieuw uitvaartcentrum langs de Kalvekeetdijk 181. De uitbreiding komt op de huidige parking van de parkbegraafplaats, namelijk naast de Blue Buddha. Het is de bedoeling om open te gaan net voor november 2018. De noden zijn in de loop der jaren sterk veranderd en dankzij het nieuwe centrum zullen we in de toekomst een betere dienstverlening kunnen aanbieden,” klinkt het bij Dominique Bleyaert en Olivier van Caeyzeele van uitvaartcentrum Bleyaert.

In het nieuwe gebouw komt een aula met een capaciteit tot 200 zitplaatsen, die kan uitbreiden met 100 staanplaatsen. In deze ruimte zullen ook nieuwe technologieën zoals beeldprojectie en videostreaming mogelijk zijn. Op technisch vlak houdt men ook rekening met de slechthorenden, want de geluidskwaliteit zal optimaal zijn.

Naast de aula zal het uitvaartcentrum beschikken over 7 groetkamers, waarvan enkele 24 op 24 beschikbaar zullen zijn. Nabestaanden kunnen op die manier ook buiten de openingsuren in het uitvaartcentrum terecht om afscheid te nemen. Iedere kamer heeft een aparte zitruimte met beperkte catering. In de kamers kan men gepersonaliseerde muziek afspelen.

Er zijn ook familiekamers. Hier kan de familie van de overledene in alle rust rouwen en samen zitten. Bij een onverwacht overlijden of een uitzonderlijke situatie kan deze ruimte ook dienst doen als kamer waar de familie terechtkan bij de mensen van slachtofferhulp.

“De moderne infrastructuur en technologie zullen een persoonlijke dienstverlening en uitvaart nog beter mogelijk maken. Daar is ook steeds meer vraag naar. Een eigen, gemoderniseerde drukkerij maakt een brede keuze aan gepersonaliseerd rouwdrukwerk mogelijk. Bovendien zullen we snel kunnen bijdrukken als het nodig is. De inrichting met lichte kleuren zorgt op haar beurt voor een huiselijke en warme sfeer. Dat helpt nabestaanden om in alle rust en sereniteit afscheid te nemen van hun nabestaanden”, vertelt van Caeyzeele.

Ideale locatie

De uitbreiding van het uitvaartcentrum komt op de huidige parking van de parkbegraafplaats, namelijk naast de Blue Buddha. Een uitvaartcentrum gelegen aan een centrale begraafplaats zal een grote toegevoegde waarde opleveren doordat afscheidsplechtigheden en de teraardebestelling op één en dezelfde site kunnen worden georganiseerd. Dat zal het aantal verplaatsingen voor auladiensten gevoelig verminderen. Bovendien is ook de nabijheid van het ziekenhuis een voordeel. Het maakt het voor nabestaanden, wiens dierbare overleden is in het ziekenhuis, een stuk eenvoudiger om de uitvaart te regelen.

Dominique Bleyaert en Olivier van Caeyzeele kijken er alvast naar uit om hun intrek te nemen in de nieuwe infrastructuur. “Het grote voordeel is dat we mensen dan van a tot z kunnen helpen, zowel voor, tijdens als na het overlijden. De nabestaanden staan centraal en we kunnen alles afstemmen op hun specifieke wensen. Iedereen zal welkom zijn en we houden rekening met ieders budget. Dat vinden we zeer belangrijk.”

Het huidige uitvaartcentrum Bleyaert langs de Natiënlaan blijft voorlopig operationeel. Wanneer het nieuwe uitvaartcentrum zijn deuren opent, zal het een nieuwe bestemming krijgen.