Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Leven-matt-haig

 

GEBOORTEN

 • Ceder Cornille, zoon van Michael en Evy Claeys, Knokke-Heist
 • Maya Bauwens, dochter van Martijn en Ratri Wongthewet, Knokke-Heist

HUWELIJKEN

 • Jan Martens en Florence Silvestri, Knokke-Heist
 • Jeroen Dusoir en Valerie Helsmoortel, Knokke-Heist
 • Roland Van Reybroeck en Martine Dierckx, Knokke-Heist
 • Stefan Bonamie en Kathy Claerhout, Knokke-Heist

 

OVERLIJDEN

 • Paulette Waleffe, 89j., echtg. van André Van Lint, Knokke-Heist
 • Hélène Dekieper, 96j., wed. van Hubertus Detif, Knokke-Heist
 • Yentl Prestent, 31j., Knokke-Heist
 • Ghislain Waeris, 85j., echtg. van Diana Dubrulle, Knokke-Heist
 • René Huyghebaert, 101j., wed. van Maria Berghmans, Blankenberge
 • Paula Beirlaen, 89j., wed. van René Vanackere, Blankenberge
 • Daniël Versyck, 90j., echtg. van Simonne Cremers, Knokke-Heist

Diamanten huwelijksjubileum voor echtpaar Staelens-Landuyt

Adelain Staelens en Jeannine Landuyt vierden op zaterdag 6 oktober 2018 hun 60ste huwelijksverjaardag in restaurant Veldzicht in Damme. Het koppel gaf elkaar zijn jawoord in Knokke op 2 oktober 1958. Schepen Kathleen van der Hooft feliciteerde het echtpaar in naam van het gemeentebestuur.

 

Jubileum staelens landuyt

 

Adelain Staelens is geboren in Middelburg in Oost-Vlaanderen op 12 oktober 1935. Hij groeide op in een gezin met 3 kinderen. Het gezin woonde in Sint-Rita. Zijn vader was landbouwer. Na zijn schoolperiode heeft Adelain bij een bakker gewerkt. Vervolgens deed hij legerdienst gedurende 18 maanden. Daarna reed hij met de stationswagen voor een besteldienst van de spoorwegen. Dit deed hij tot aan zijn pensioen.

Jeannine Landuyt zag het levenslicht in Knokke op 31 oktober 1938. Ze komt uit een gezin met 8 kinderen. Het gezin woonde in Knokke en Jeannine liep er school en bracht er haar jeugd door. Haar vader was vrachtwagenchauffeur. Vanaf haar 16de werkte ze als dienster. Daarna was ze poetsvrouw gedurende 26 jaar.

Het paar heeft 2 kinderen, 6 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Zoon Ronny is samen met An Deschepper. Ronny is met pensioen en An werkt bij de politie van Knokke-Heist. Ze hebben 4 kinderen: Reneé (heeft 1 kind: Cesar), Noor (heeft 3 kinderen: Loes en een tweeling: Thorn en Fin), Ella en Gust. Dochter Sabine is gehuwd met Peter Devos. Het paar woont in Adinkerke en werkt in het ziekenhuis van Veurne. Sabine is verpleegster en Peter is verpleger. Ze hebben 2 kinderen: Gert (heeft 2 kinderen: Nina en Bas) en Karen.

Vroeger liep Adelain veel. Hij heeft nog een trofee gewonnen in Knokke daarvoor. Nu is het paar bij een wandelclub en gaan ze veel wandelen. Adelain zet zich vrijwillig in voor de atletiek en helpt ook mee bij de Zwintriathlon.


Knokke-Heistse ereschepen Raf Declercq overleden

Met droefheid meldt het gemeentebestuur van Knokke-Heist het overlijden van ereschepen Raphael Declercq. Hij werd op 29 april 1924 geboren in Middelkerke en overleed op zondag 30 september 2018 op 94-jarige leeftijd bij hem thuis in Knokke-Heist. Raf, zoals iedereen hem noemde, kende als politicus een rijke en bewogen carrière, niet alleen als gemeenteraadslid en schepen in Knokke-Heist maar ook als provincieraadslid en volksvertegenwoordiger. De uitvaartliturgie vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 om 10.30 uur in de Heilig-Hartkerk in de Dumortierlaan 48 in Knokke-Heist. De samenkomst en gelegenheid tot groeten is voorzien achteraan de kerk vanaf 10.10 uur. De bijzetting in het familiegraf op de parkbegraafplaats van Knokke-Heist.

Raf Declercq

 

Van slotenmaker naar stichter van Volksunie en AKMV

Raf Declercq volgde klassiek humaniora in Oostende waarna hij aan de Koloniale Hogeschool studeerde. Door ziekte zag hij zich echter verplicht het vooruitzicht op een koloniale loopbaan te onderbreken. Hij vestigde zich samen met zijn echtgenote Marie Thérèse Vandenhout in Knokke als zelfstandig slotenmaker. Zijn politieke loopbaan startte hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1958 toen hij met 3 andere Knokkenaars de lijst Volks- en handelsbelangen oprichtte, de voorloper van de Volksunie Knokke. Hij haalde 394 voorkeursstemmen, wat in het Knokke van toen niet weinig was maar toch onvoldoende om verkozen te worden. Zestien dagen na de verkiezingen stichtte hij met een 10-tal vrienden het Algemeen Knoks Middenstandsverbond (AKMV). In 1959 werd zowel in Knokke als in Heist de Volksunie boven de doopvont gehouden met Raf Declercq als gemeenschappelijke voorman.

 

Rebelse politicus

In 1964 kwamen de Volks- en Middenstandsbelangen op, dit keer een volledige lijst met zowel leden van de Volksunie als onafhankelijken. De campagne was op zijn zachtst gezegd rebels want tot 4 keer toe slaagde de partij erin om op tv het avond- journaal van de BRTN te onderbreken met een illegale uitzending met propaganda voor de Volks- en Middenstandsbelangen. De opsporingsdiensten van de politie en RTT deden verschillende huiszoekingen, o.a. bij Raf Declercq maar konden nooit de identiteit van de bewuste hackers avant-la- lettre achterhalen. Op 15 januari 1965 legde hij in handen van burgemeester Graaf Léon Lippens zijn eed af als gemeenteraadslid.

 

Provincieraadslid, volksvertegenwoordiger en schepen

Van 1970 tot 1980 zetelde hij ook als provincieraadslid voor de VU. In februari 1980 komt voor hem zijn politiek hoogtepunt wanneer hij verkozen wordt tot volksvertegenwoordiger. Als sociaal bewogen politicus ging zijn aandacht vooral naar marginale bevolkingsgroepen en beet hij zijn tanden vast in diverse gevangenisdossiers. Zijn interesse ging ook uit naar thema’s in verband met de middenstand, het toerisme en het statuut van de kunstenaar. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezing van 1988 verlaat hij de Volksunie en stapt hij over naar de groep Gemeentebelangen van burgemeester Graaf Leopold Lippens. Van 1989 tot 1993 wordt hij schepen van Ruimtelijke Ordening tot hij opgevolgd werd door schepen Gilbert De Groote. Hij bleef wel nog tot 1995 zetelen als gemeenteraadslid.

 

Vlaams, sociaal geëngageerd en kunstzinnig

Bij de bevolking zal hij in elk geval herinnerd worden als een sterke persoonlijkheid met een kritische blik, een radde tong en een vlijmscherpe pen. Hij was o.m. (mede)auteur van Het spel der ongebondenheid, StilteVanuit de schaduw: 25 jaar VU oppositie in Knokke-Heist en De memoires van een slotenmaker. Hij publiceerde ook verhalen over de naoorlogse repressietijd.

Gedreven door zijn Vlaamse ziel en oprecht bekommerd om de allerzwaksten in onze maatschappij, profileerde hij zich in woord en daad als een uiterst sociaal geëngageerd politicus. Raf was begeesterd door kunst en cultuur en was de grote inspirator voor het oprichten van de Commissie Beelden in de Stad. Hij bezat ook zelf een indrukwekkende collectie sleutels en sloten waarvan de oudste exemplaren zelfs teruggaan tot in de Romeinse tijd.

Het gemeentebestuur betuigt zijn diep en oprecht medeleven aan zijn kinderen Luc, Katelijn, Veerle en Joost en zijn talrijke klein- en achterkleinkinderen. De bevolking kan onze ere-mandataris een laatste groet brengen en het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85, elke dag van 14 tot 18 uur en dit tot donderdag 4 oktober 2018.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Leven

HUWELIJKEN

 • Michiel Beckers en Celine De Groote, De Haan
 • Antony Thomas en Helga Gubbi, Knokke-Heist
 • Kevin Nobus en Sofie Coppens, Knokke-Heist

OVERLIJDEN

 • Amer de Clerk, 88j., wed. van Julia De Coussemaker, Sluis (NL)
 • Jean Guldemont, 95j., echtg. van Palmyre Van Boxstael, Blankenberge
 • Agnes De Nys, 70j., Blankenberge
 • Eric Serreyn, 80j., echtg. van Nelly Hoestlandt, Knokke-Heist
 • Marie Demeulenaere, 76j., echtg. van Marcel Ameye, Knokke-Heist
 • Carine Monteville, 67j., Knokke-Heist
 • Charles De Clercq, 25j., Lokeren
 • Simonne Janssoone, 85j., echtg. van Julien Wullaert, Knokke-Heist
 • Adeleine Pieters, 74j., wed. van Alfred Hamerlinck, Sluis (NL) 

Diamanten huwelijksjubileum voor echtpaar Van Landschoot-Cromheecke

Onlangs vierden Wilfried Van Landschoot en Maria Cromheecke hun 60ste huwelijksverjaardag in Huyze De Baere in Maldegem. Het diamanten koppel stapte op 18 september 1958 in het huwelijksbootje in Maldegem. Schepenen Jan Morbee en Kathleen van der Hooft feliciteerden het echtpaar in naam van het gemeentebestuur. Het paar heeft 1 zoon en 2 kleinkinderen. Peter is gehuwd met An Pyns. Ze hebben 2 kinderen: Julie en Gaëlle. Peter is manager van een groot bedrijf in Frankrijk. Het paar heeft 50 jaar in Destelbergen gewoond en had hier een tweede verblijf gedurende 22 jaar. Nu wonen ze hier definitief en genieten met volle teugen van Knokke-Heist (fietsen, uit eten, samen uitstappen maken …)

 

Jubileum van landschoot-cromheecke

 

Wilfried Van Landschoot is geboren in Maldegem op 24 januari 1934. Hij groeide op in een gezin met 3 kinderen. Zijn vader was tuinarbeider. Het gezin woonde in Maldegem. Wilfried bracht er zijn jeugd door en liep er school. Maria was zijn buurmeisje. Wilfried liep school bij het VTI in Brugge. Na zijn schoolperiode werkte hij als ambtenaar bij de hydrografische dienst van de kust (hij deed peilingen op zee). Hij deed legerdienst gedurende 21 maanden. Vervolgens werkte hij bij het Ministerie van Openbare Werken, daarna bij het Ministerie van Opvoeding en Cultuur (nu Onderwijs). Vervolgens werd hij hoofd technicus van de Vlaamse Gemeenschap.

Maria Cromheecke zag het levenslicht in Maldegem op 31 maart 1935. Ze was de oudste van 6 meisjes. Haar vader was veehandelaar. Het gezin woonde in Maldegem en Maria bracht er haar jeugd door en volgde naaischool. Na haar schoolperiode naaide ze voor het hele gezin. Later werd ze zelfstandig naaister.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Life

 

GEBOORTEN

 • Delek Jangchup, zoon van Dolma Jangchup, Knokke-Heist
 • Elias Roman, zoon van Razvan en Petronella Roman, Knokke-Heist
 • Filip Al Ibrahim, zoon van Mustafa en Amina Khallouf, Knokke-Heist

HUWELIJKEN

 • Patrick Vuerinckx en Natalia Petrovska, Knokke-Heist
 • Thomas Hanon en Sandra Roels, Knokke-Heist
 • Luc Herpain en Claudine Bergmans, Knokke-Heist

OVERLIJDEN

 • Irène Copermans,85j., wed. van Germain Despiegelaere, Knokke-Heist
 • Etienne Desmidt, 86j., echtg. van Suzanne Dewitte, Knokke-Heist
 • Germaine Bierny, 76j., Knokke-Heist
 • Jacqueline Verstuyft, 87j.,wed. van Leopold Van Damme, Knokke-Heist
 • Noëlla Batsleer, 91j., echtg. van Roger Dumolyn, Knokke-Heist
 • Bertrand Viaene, 71j., Brugge

Platina huwelijksjubileum van Paul Hellemond en Simonne Van Landegem

Jubileum Hellemond

 

Paul Hellemond en Simonne Van Landegem vierden onlangs hun platina huwelijksjubileum in restaurant Charl’s in Westkapelle. Hun huwelijk werd op 30 augustus 1948 voltrokken in Vilvoorde. Op dinsdag 18 september feliciteerde schepen Annie Vandenbussche namens het Koninklijk Paleis en het gemeentebestuur het kranige koppel naar aanleiding van hun 70ste huwelijksverjaardag. De schepen overhandigde hen een fles champagne met ijsemmer en glazen van Knokke-Heist en een schaal van Koning Filip en Koningin Mathilde. Simonne had voor de gelegenheid zelf overheerlijke chocolademuffins voor bij de koffie gebakken. Het echtpaar komt al 70 jaar naar Knokke-Heist. In 1988 kochten ze er een appartement in de Leopoldlaan en sinds 2000 zijn ze officieel Knokke-Heistenaars geworden. Het paar heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Er is een viergeslacht langs mannelijke kant en een dubbel viergeslacht langs vrouwelijke kant.

 

Levensloop van Paul

Paul is geboren te Vilvoorde op 10 oktober 1929. Hij komt uit een gezin van 2 kinderen. Hij heeft school gelopen en zijn jeugd doorgebracht in Vilvoorde. Hij engageerde zich ook bij de plaatselijke scouts. Zijn vader was vertegenwoordiger in verfborstels. Zo leerde hij Simonne kennen. De vader van Simonne had immers een fabriek van schildergerei. Paul mocht met Simonne huwen van zijn schoonvader op voorwaarde dat hij in het bedrijf kwam werken. Later nam hij samen met zijn schoonbroer, de onderneming over en dit tot zijn 70ste verjaardag! Nu zet zijn zoon de firma verder.

 

Levensloop van Simonne

Simonne zag het levenslicht te Vilvoorde op 23 september 1929. Ze komt uit een gezin van 2 kinderen. Later nam ze samen met haar echtgenoot en broer de zaak over. Ze had de taak van huisvrouw en hielp ijverig mee in de zaak.


Gouden huwelijksjubileum voor echtpaar Vilain-Bogaard

Onlangs vierden Roger Vilain en Greta Bogaard hun 50ste huwelijksverjaardag. Ze kregen er felicitaties van het gemeentebestuur via schepenen Annie Vandenbussche en Philippe Vlietinck. De tortelduifjes stapten op 19 september 1968 in het huwelijksbootje in Heist.

 

Jubileum vilain bogaard

 

Roger Vilain is geboren in Geel. Hij komt uit een gezin met 5 kinderen. Zijn vader was gemeentearbeider. Het gezin woonde in Geel en Roger bracht er zijn jeugd door en liep er school. Na zijn schoolperiode werkte hij in de bouw. Hij deed legerdienst gedurende 1 jaar. Na zijn huwelijk werkte hij bij Glaverbel. Hij schoolde zich bij tot loodgieter. Daarna werkte hij bij La Réserve als loodgieter tot de zaak sloot. Vervolgens werkte hij in rusthuis Margille in de Lippenslaan en dit tot aan zijn pensioen.

Greta Bogaard zag het levenslicht in Knokke. Ze groeide op in een gezin met 4 kinderen. Haar vader werkte bij een landbouwer. Het gezin woonde in Knokke en Greta bracht er haar jeugd door en liep er school. Na haar schoolperiode werkte ze als huishoudster. Later werd ze conciërge in Knokke. Daarna nam ze de taak van huisvrouw op zich.

Het paar heeft 3 kinderen en 2 kleinkinderen. Dochter Patricia is chauffeur bij De Lijn en samen met Stefaan. Zoon Patrick is werfleider. Dochter Bianca is lerares en gehuwd met Bram. Ze hebben 2 kinderen: Jade en Kaat.

Roger knapt klusjes op en gaat graag joggen. Greta leest graag.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

GEBOORTEN

 

GEBOORTEN

 • Brend Bartels, zoon van Bart en Tina Vermeulen, Knokke-Heist

HUWELIJKEN

 • Johan Coenen en Helena De Coussemaker, Knokke-Heist
 • Kenny Schram en Hélène Hinoul, Sluis (NL)
 •  

OVERLIJDEN

 • Suzanne Claeys, 98j., wed. van Juliaan Cortvriendt, Knokke-Heist
 • Simone De Cat, 96j., wed. van Marcel Claes, Knokke-Heist
 • Roger Decuypere, 84j., echtg. van Gilberte Vlietinck, Knokke-Heist
 • Aimé Marchand, 88j., echtg. van Angèle Lagast, Brugge
 • Charles Van Gysegem, 81j., echtg. van Yvette Saelen, Knokke-Heist
 • Erwin Deschryver, 46j., Brugge