Het Leven Zoals het is Knokke-Heist

Eigen-leven


Huwelijken
Jens Van den Abeele en Melanie Sleutjes, Sint-Lambrechts-Woluwe
Billy Dannaut en Karen Vanbesien, Knokke-Heist

Overlijden
Emil Oberländer, 86j., wed. van Arlette Loris, Duitsland
Kamiel Madou, 62j., Damme
Clement Corten, 81j., Knokke-Heist
Eliane Verbruggen, 92j., wed. van Alfred Mensaert, Knokke-Heist
Nelly Lammens, 84j., wed. van Ernest Bauwens, Knokke-Heist
Robert Laseure, 73j., echtg. van Marina De Ruyter, Knokke-Heist
Patricia Hots, 56j., Blankenberge


Elizabeth Vandenbussche 100 jaar

Onlangs vierde Elizabeth Vandenbussche haar 100ste verjaardag in het WZC OLV van Troost in Westkapelle. Schepenen Kathleen van der Hooft, Piet De Groote en Annie Vandenbussche feliciteerden de eeuwelinge namens het gemeentebestuur. Ook de 96-jarige ereschepen Elizabeth Vandecasteele die in het WZC in Westkapelle resideert, woonde het intieme verjaardagsfeestje bij.

 

Elizabeth Vandenbussche

 

Elisabeth werd geboren in Sint-Kruis (Brugge) op 28 juli 1918. Haar schoolloopbaan begon in de posterijen in Brugge en daarna in de Maricolen. Door de jongste te zijn binnen een gezin van 6 werd ze in haar jeugd door haar ouders en 5 broers op handen gedragen. Ze moest echter wel veel helpen in het huishouden omdat haar vader en broers in de vleesverkoop zaten. Op haar 25ste huwde ze met Robert Dhooge. Kinderen waren welkom, maar wegens medische redenen kwamen er spijtig genoeg geen. Haar man verkocht brandstoffen en Elizabeth deed het huishouden. Ondertussen is haar echtgenoot al meer dan 20 jaar overleden. Om haar dag te vullen kijkt ze graag tv, luistert naar de radio of rust. Haar middel om 100 jaar te worden: de dagen nemen hoe ze komen en tevreden zijn!


Huwelijksjubileum Gaston Janssens en Laura Rosseel

Op zondag 5 augustus 2018 vierden Gaston Janssens (°1928) en Laura Rosseel (°1931) hun diamanten huwelijksjubileum in het rusthuis De Noordhinder in Heist. Het koppel trouwde op 14 februari 1958 en telt 4 kinderen: Patrick, Luc, Ann en Hilde. Schepen Philippe Vlietinck mocht als schepen van dienst de wensen van het gemeentebestuur en het Koninklijk Paleis aan het echterpaar overmaken.

 

Jubileum Janssens - Rosseel

 

Gaston en zijn 2 jaar oudere broer Valère, groeiden op in Antwerpen, en deels in Puurs. Vader Valère was veearts en moeder Maria zorgde voor de kinderen. Na de middelbare school in het atheneum van Antwerpen, vatte Gaston de hogere studies voor radiomarconist aan. Hij leerde morse-berichten ontcijferen en versturen. Plezier was er bij de zeescouts. Tien jaar deed hij de lange omvaart met omzwervingen in de golf van Mexico en Latijns-Amerika (Panama, Brazilië, Ecuador) en dan op de “Congoboten” die de dienst verzorgden tussen Antwerpen en Boma.

 

Laura, de derde van zeven kinderen, groeide op bij Firmin en Margaretha, aan de Izabellavaart in Heist. Zij volgde de lagere school bij de nonnetjes van Heist en vervolgens trok ze naar Blankenberge om snit en naad te leren. Ondertussen was ze actief bij de kajotsters en als ambulancierster bij het Rode Kruis. Met de overstromingen in 1953 mocht Laura bruine zeep en sinaasappelen uitdelen aan de getroffenen. Na de school heeft ze een tijdje gewerkt bij “Piroshka”. Van daar ging het naar het Square Hotel.

 

Gaston kwam op vakantie naar de zee om vrienden te bezoeken en logeerde in het Square Hotel en van het een kwam het ander. Na 10 jaar lange omvaart, werkte Gaston 5 jaar in Zaventem in de telefonie. Hij pendelde alle dagen met de trein naar Zaventem om dan de baan op te gaan.

In 1965 begon Gaston bij de firma SAIT om communicatie-apparatuur te installeren aan boord van de vissersschepen en dat tot zijn pensioen.

 

Laura is thuisgebleven na de geboorte van de kinderen en stond altijd voor het hele gezin paraat. Ze zorgde voor een kopje koffie toen de kinderen van school kwamen en hield een babbel voor het huiswerk gemaakt werd.

 

Beiden zijn actief geweest in tal van verenigen. Gaston in ACW (secretaris), CD&V en in Ziekenzorg. Hij was ook bloedgever met meer als 100 bloedgiftes totdat hij niet meer mocht door zijn leeftijd. Laura was lid van KAV (het huidige Femma) en ook actief in Ziekenzorg.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

 

 

 

Geboorten

 • Riv Ghevaert, zoon van Timmy en Tessa Warnez, Knokke-Heist
 • Noemi Bradatan, dochter van Adrian en Simona Bradatan, Knokke-Heist
 • Joni Plaetinck, dochter van Nick en Lynn Rommelaere, Knokke-Heist

 

Overlijden

 • Werner Van Duyse, 72j., echtg. van Marleen Van Strydonck, Knokke-Heist
 • Monique Wydock, 71j., echtg. van Daniel Van Brandt, Knokke-Heist
 • Irène Dumolyn, 98j., wed. van Léon Deschans, Knokke-Heist
 • Marcellina Van Asbroeck, 90j., wed. van Charles Tuerlinckx, Knokke-Heist
 • Magdalena Luitwieler, 74j., wed. van Adelin Desmedt, Knokke-Heist
 • Pierre Van Boeckel, 66j., echtg. van Godelieve Verleysen, De Haan
 • Eugène Segers, 88j., Knokke-Heist
 • André Vandierendonck, 86j., wed. van Elodia De Cuyper, Knokke-Heist
 • Norbert Sandelé, 87j., wed. van Henriette Quartier, Knokke-Heist
 • Willy Dewulf, 64j., echtg. van Véronique De Rijcker, De Haan
 • Guy Decreton, 53j., Blankenberge

Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Leven-matt-haig

 

GEBOORTEN

 • Timotei Rebenciuc, zoon van Alexandru en Paula Rebenciuc, Knokke-Heist
 • Levi Rrogami, zoon van Kreshnik en Vanessa Serlet, Knokke-Heist
 • Alice Boussemaere, dochter van Michaele en Celine Berton, Knokke-Heist

 

HUWELIJKEN

 • Xavier Janssens en Melissa Vermassen, Knokke-Heist

 

OVERLIJDEN

 • Paul Klincke, 78 jaar, Knokke-Heist
 • André De Blander, 76 jaar, echtg. van Anna Dhoore, Knokke-Heist
 • Luc Bonehill, 68 jaar, echtg. van Nicole Mortier, knokke-Heist
 • Jacqueline Maeyens, 84 jaar, echtg. Emile Raymaekers, Knokke-Heist
 • Jean Kieboom, 85 jaar, echtg. van Maria Verhulst, Knokke-Heist
 • Vera Meysseman, 73 jaar, wed. Louis Savels, Knokke-Heist
 • Willy Van Hove, 79 jaar, echtg. Annie Wybauw, Blankenberge
 • Cecilia Vlaeminck, 81 jaar, wed. André Pauwaert

Lazarie Maes viert 108ste verjaardag

Op dinsdag 24 juli 2018 vierde zuster Genoveva  (Lazarie Maes) samen met de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum OLVO haar 108ste verjaardag met een eucharistieviering en uitgebreide receptie met muzikale omlijsting door pianist Alain Reubens en alt Anita Dur. De jarige werd er door schepen Philippe Vlietinck letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Namens het Woon- en Zorgcentrum ontving ze een indrukwekkend boeket van maar liefst 108 witte rozen.

 

Lazarie 11

 

Het grootste gedeelte van de professionele carrière van zuster Genoveva bestond er in om kleuters de elementaire basiskennis bij te brengen. Na jaren vertellen en zingen voor de kleintjes ging zij op haar 56ste op pensioen. De kranige kloosterlinge bleef daarna een bezige bij en maakte zich verder nuttig in de keuken en aan het onthaal van het klooster.

Zuster Genoveva (Lazarie) Maes werd op 24 juli 1910 geboren in Ettelgem. Het gezin telde zes kinderen. Ze trad op 8 september 1928 binnen in het klooster van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis te Heist aan zee. Op 10 april 1931 werd ze geprofest. Tijdens de oorlog woonde ze in Oostduinkerke waar de kerk werd vernield en het klooster plat gebombardeerd. De zusters en enkele buren zaten in de kelder. Na enkele dagen werden ze bevrijd en kwamen ze er met de schrik van af.

Ze begon haar schoolcarrière in 1938 in Brugge Sint-Pieters. Daarna gaf ze ook les in Oostduinkerke en Veldegem tot in 1959 toen haar stem het begaf. Aangezien je bij kleuters veel moet vertellen en zingen kwam er aan haar pedagogische carrière een vroegtijdig einde. Ze bewees wel nog veel diensten o.a. in de keuken van het klooster. Zuster Maes reed ook lang met de auto. Toen ze ouder was trok ze elke week van Sint-Pieters te voet naar de markt van Brugge. In 1998 vestigde zuster Genoveva zich definitief in Heist.

In 1981 vierde zij haar gouden en in 1991 haar diamanten kloosterjubileum. Zuster Genoveva die om een straffe uitspraak nooit verlegen zit, verblijft sedert 2009 in het Woon- en Zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, Kursaalstraat 42 te Knokke-Heist.


Denis De Deyne en Ivonne De Waegenaere vieren diamanten huwelijksjubileum

Denis en Ivonne vierden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum in het Kasteel van Moerkerke. Het koppel trad op 18 juli 1958 in het huwelijksbootje in Brugge. Schepenen Annie Vandenbussche en Philippe Vlietinck werden door het schepencollege afgevaardigd om de honneurs waar te nemen.

 

Jubileum De Deyne

 

Denis is afkomstig van Maldegem en ging vóór zijn legerdienst aan het werk op een boerderij in Dudzele. Ivonne werkte als huishoudster/retoucheuse bij huis Mary’s in de Nicolas Mengélaan in Heist. Cupido deed zijn werk en na een 2-tal jaar trouwden ze in de zomer van 1958. Het jonge paar vestigde zich na een korte tussenstop in Maldegem en uiteindelijk in Zeebrugge. In 1979 verhuisden ze naar hun huidige woning in Ramskapelle.

Na hun huwelijk werkte Denis eerst als chauffeur bij Devreese en daarna werkte hij tot aan zijn pensioen bij CTB Zeebrugge als chauffeur/technisch operator in het bunkerstation voor de zeeschepen op de “muur van Zeebrugge”. Ivonne zorgde ervoor dat het huishouden piekfijn in orde was en ook grotere huishoudelijke klussen als schilderen en behangen nam ze voor haar rekening. Ze werkte ook nog geruime tijd deeltijds als retoucheuse.

 

Ze kregen samen 3 kinderen: Luc, Christel en Johan en daarbovenop nog 8 kleinkinderen: Hanne, Ruth, Lore, Alexander, Eline, Lise, Kasper en Brent en 2 achterkleinkinderen: Stella en Ida. Denis en Ivonne genieten nu al enkele jaren van hun verdiende pensioen, maar ze blijven druk bezig met allerhande activiteiten. Denis werkt in de tuin en doet al eens een klusje bij de kinderen of kleinkinderen.

 

Ivonne zorgt nog altijd goed voor de huishouding en de tuin en ze is ook nog altijd een fervente lezer. Bijna dagelijks doen ze ook nog een flinke fietstocht, kwestie van in conditie te blijven. Ivonne wandelt ook graag.


Deelgemeente Knokke blijft groeien en er wonen ook meer vrouwen dan mannen

De dienst Burgerzaken heeft het jaarlijkse rapport met de bevolkingsevolutie in Knokke-Heist bekend gemaakt. Op 31 december 2017 telde onze badplaats 33 068 inwoners, dit zijn er 101 minder dan in 2016.  Dit is een 6de opeenvolgende daling en de 10de sinds 1972.

 

Loop van de de bevolking

 

Sterftegraad meer dan dubbele van geboortegraad

De dienst Burgerzaken noteerde vorig jaar 170 geboorten, dit zijn er 21 minder dan in 2016. In totaal overleden er 481 inwoners. De sterftegraad (14,55 %) bedraagt nog steeds meer dan het dubbele van de geboortegraad (5,14 ‰), namelijk 283%. In 2015 bedroeg de sterftegraad meer dan het driedubbele van de geboortegraad. We kennen overigens sinds 1975 al een grotere sterftegraad dan geboortegraad (met uitzondering in 1988 toen beiden gelijk waren).

 

Positief migratiesaldo

Het aantal inschrijvingen van nieuwe inwoners klokte af op 1805. Daarnaast verlieten 1668 inwoners in 2017 onze kustgemeente. Het migratiesaldo is voor het 5de jaar op rij positief (+137). Het positieve migratiesaldo kan de negatieve natuurlijke aangroei van -218 evenwel niet goedmaken, waardoor het inwonersaantal opnieuw is verminderd met 101.

 

Vrouwen in de meerderheid

Knokke-Heist telde in 2017 in totaal 15 878 mannen tegenover 17 190 vrouwen. Sinds 1972 zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke Knokke-Heistenaars.

 

Deelgemeente Knokke kent forse stijging van het aantal inwoners

In 2017 is er een daling van het aantal inwoners van de deelgemeenten Heist (-84) en Westkapelle (-372). In Knokke en Ramskapelle noteren we een stijging van het aantal burgers met resp. 343 en 12 inwoners. Vooral de stijging in Knokke is opvallend, aangezien we vorig jaar nog een daling noteerden van 127 inwoners. Knokke blijft met 15 345 inwoners (46%) de grootste deelgemeente, gevolgd door Heist (12.802 of 39%), Westkapelle (4137 of 13%) en tot slot Ramskapelle (784 of 2 %).

 

Opnieuw stijging van het aantal 60-plussers

Voor het zevende opeenvolgende jaar is er enkel een aangroei in de leeftijdsgroep van 60-plussers (+131). Deze groep vormt 44% van de Knokke-Heistse bevolking. De leeftijdsgroep 18-59 (45%) daalde het sterkst ten opzichte van 2016 met 174 personen. De categorie tussen 0-6 jaar (4%) zakte vorig jaar met 2 kinderen. De groep tussen 7-17 jaar (7 %) kende een afname met 56 jongeren.

 

Nog steeds veel alleenstaanden en kinderloze gezinnen

Knokke-Heist telde in 2017 16.761 gezinnen waarvan 43% alleenstaanden en 43% die kinderloos zijn. 7 % heeft 1 kind, 5% 2 kinderen en 1% minstens 3 kinderen. De gezinnen zonder kinderen kenden vorig jaar een stijging met 1342 gezinnen. Er zijn ook 488 alleenstaanden meer dan in 2016. Bij de overige gezinnen is er een daling ten opzichte van 2016: 1025 minder gezinnen met één kind, 602 minder gezinnen met 2 kinderen en 189 minder kroostrijke gezinnen (3 kinderen of meer). Het grootste gezin in de gemeente bestaat uit 7 kinderen.

 

Meer buitenlandse inwoners

Knokke-Heist telde in 2017 2569 buitenlanders, dit is een toename met 185 in vergelijking met 2016. Dit stemt overeen met 8% van de totale bevolking. 73% zijn afkomstig uit landen van de Europese Unie waarbij de 494 Nederlanders nog altijd de grootste groep (19 %) vormen. Toch neemt het aandeel van de Nederlanders in onze gemeente af: een daling met 8 inwoners ten opzichte van 2016. Sinds 2005 daalde het aandeel van Nederlanders steeds (in 2005 bedroegen zij nog 38,86% van het aantal buitenlanders).


Goud op Nationale Feestdag

Op onze nationale feestdag vierden Emiel Vieren en Godelieve Levecke hun gouden huwelijksverjaardag in feestzaal Ter Mude. Het koppel stapte op 19 juli 1968 in het huwelijksbootje in Heist. Het paar heeft 4 kinderen en 4 kleinkinderen. Schepenen Annie Vandenbussche en Philippe Vlietinck brachten in naam van het gemeentebestuur hulde aan het gouden koppel.

 

Jubileum Vieren

 

Levensloop van Emiel

Emiel is geboren in Wulpen op 13 juli 1931. Hij was enig kind. Zijn vader was schoenmaker. Het gezin woonde in Heist en Emiel bracht er zijn jeugd door en liep er school. Na zijn schoolperiode heeft hij in een bakkerij gewerkt. Hij deed legerdienst gedurende 18 maanden. In 1967 is Emiel zijn eerste vrouw verloren in een ongeluk en bleef achter met 2 kinderen. Sedert dan is hij minder-valide. Emiel bokste vroeger en kijkt graag naar sport op tv, vooral voetbal en wielrennen.

Levensloop van Godelieve

Godelieve is geboren in Uitkerke op 15 oktober 1934. Ze komt uit een gezin van 6 kinderen. Haar vader werkte bij de gas- en elektriciteitsmaatschappij. Het gezin woonde in Blankenberge en Godelieve bracht er haar jeugd door en liep er school. Op de leeftijd van 15 jaar wilde Godelieve gaan werken in Gent in een textielfabriek. Daarna deed ze seizoenarbeid. Vervolgens werkte ze in het Photo Hall als laborante. Na haar huwelijk nam ze taak van huisvrouw op zich. Vroeger pelde ze graag garnalen en had ze ook breien als hobby.


Het Leven Zoals Het Is Knokke-Heist

Leven-matt-haig

GEBOORTEN

 • Giulia de Wolf, dochter van Jeroen en Giana De Cauwer, Knokke-Heist
 • Ruth Caliniuc, dochter van Bogdan en Debora Caliniuc, Knokke-Heist
 • Denzel van Meenen, zoon van Patrick en Gwenny De Baets, Knokke-Heist

HUWELIJKEN

 • Peter Coudeville en Eline Vlietinck, Knokke-Heist

OVERLIJDEN

 • Denise Baillie, 84j., wed. van Benoni Lampaert, Knokke-Heist
 • Agnes Vermeiren, 76j., echtg. van Luc Bosteels, Knokke-Heist
 • Henrietta Savaete, 95j., wed. van Germanus Van Wonterghem, Knokke-Heist
 • Roger Westyn, 83j., echtg. van Julia Haneca, Knokke-Heist
 • Céderic De Greef, 30j., Knokke-Heist
 • Hendrik Vandromme, 59j., echtg. van Nicole Sergier, Knokke-Heist
 • Jeannine Vandierendonck, 76j., wed. van Roger Dewulf, Knokke-Heist