Slechts weinig sociale dakisolatiepremies in 2016

Politiek Regionaal Politiek RegionaalEr werden vorig jaar slechts 728 premies uitbetaald voor sociale dakisolatieprojecten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van onze streekparlementair Renaat Landuyt SP.a aan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Het gemiddelde bedrag van de premie bedroeg 1.764,11 €. In totaal werd vorig jaar 1,28 miljoen € uitbetaald. Dat is maar een fractie van de 6 miljoen € die werd voorzien. Aanvankelijk had de Vlaamse regering de ambitie om 3.000 daken per jaar te isoleren.

De sociale dakisolatiepremie biedt een mooie financiële stimulans aan eigenaars van dergelijke woningen: voor huurwoningen die bewoond worden door iemand uit de prioritaire doelgroep was in 2016 nog een premie voorzien van 23 € per m², terwijl de standaardpremie slechts 6 tot 8 € per m² bedraagt. Dit jaar bedraagt de sociale dakisolatiepremie nog steeds 20 € per m². Bovendien wordt ook nog een forfaitaire premie voorzien van 200 € per uitgevoerd werk. Wanneer de premie de kosten niet volledig dekt, kan de eigenaar de restfactuur voor 30% fiscaal aftrekken. In de praktijk moet de verhuurder meestal bijna niets opleggen.

“Het blijkt erg moeilijk om verhuurders te stimuleren om te investeren in woningen die ze verhuren op de private huurmarkt. Sinds het ontstaan van de premie in 2012 is er nauwelijks evolutie op te merken in het gebruik ervan. In 2014 vroegen 646 eigenaars een sociale dak-isolatiepremie aan. Drie jaar later blijkt de steunmaatregel nog steeds niet erg populair. Er is met andere woorden nog veel werk aan de winkel om alle huurwoningen energiezuinig te maken tegen 2020”, aldus Renaat Landuyt.

Het zijn vaak kwetsbare gezinnen die noodgedwongen een energieverslindende woning op de private markt moeten huren. Investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsbeglazing kan de energiefactuur drukken. De premie heeft dus ook op het vlak van armoedebestrijding een belangrijke rol te spelen. Een betere bekendmaking van de premie is essentieel, want vele huiseigenaars weten zelfs van het bestaan van de premie niet af.


Streekparlementslid Hendrik Bogaert ondubbelzinning

Unspecified

BOGAERTIn een tweet deed onze streekparlementslid Hendrik Bogaert (CD&V) een ondubbelzinnige oproep om de dubbele nationaliteit af te schaffen. De oproep komt er nadat het ja-kamp nipt de overwinning behaalde in het Turks referendum in Turkije over een nieuwe grondwet die Turks president Recep Erdogan (AKP) meer macht gaat geven. Bij de Turken in België was die overwinning echter helemaal niet nipt: de Turkse diaspora in België stemde het meest uitgesproken voor Erdogan van alle Turkse gemeenschappen in de wereld (77,1%). In een uitslag die, zoals wel vaker tegenwoordig, afweek van de peilingen voor de verkiezingen heeft Erdogan zijn slag thuis gehaald. De lichte islamisten van AKP kunnen zich nu beroepen op een presidentieel systeem met een veel krachtigere uitvoerende macht. In Turkije was de kiesslag een dubbeltje op zijn kant, met circa 51% van de kiezers die zich uitspraken voor de nieuwe grondwet. Bij ons echter hebben 77,1% van de Belgische Turken zich uitgesproken voor meer macht voor Erdogan. En dat vindt Kamerlid Hendrik Bogaert bijzonder kwalijk. In een ondubbelzinnige tweet maakt hij een oproep tot het onmiddellijk afschaffen van de dubbele nationaliteit omdat het huidig systeem “niet houdbaar is”. Ook Erdogan en zijn grondwet krijgen een sneer uit de pan als zijnde “autoritair”.


Hotel de Elderschans in Sluis zet ouderen in het zonnetje

66499580Op 5 april 2017 organiseert het grootste hotel van de provincie Zeeland; Hotel de Elderschans voor de tweede keer een avond voor alle ouderen van bejaardenhuizen en alle zorginstellingen in onze buurgemeente Sluis om gratis te komen eten en drinken van hun befaamde all-inclusive buffet.

Ouderen in onze samenleving alsmede de zorg hebben het de laatste jaren moeilijker gekregen door alle bezuinigingen en stijgende lasten, mede daarom willen wij ons maatschappelijk steentje bijdragen en deze groep mensen een gezellig en kosteloos avondje weg te bezorgen.

Hotel de Elderschans is pas sinds augustus 2015 geopend en reeds verkozen tot populairste hotel van Nederland door Zoover in 2016 en beste All-inclusive hotel van Nederland. Dit seizoen is het hotel ook op televisie te zien dankzij de deelname van de broers Azimi in de kijkcijferhit-show van België "The sky is the limit".

Wegens het succes van deze actie eind vorig jaar en zoals toen al meteen aangekondigd, zou er een vervolg op deze avond komen en belofte maakt schuld! 

Presentator Joris Linssen, bekend van o.a. taxi en hello goodbye, is hierbij reeds aanwezig!


Hou je nummerplaat in het oog

Politiek Regionaal Oksjp0651De afgelopen drie jaar zijn er 58.878 kentekenplaten van auto's en moto's gestolen. Dat blijkt uit cijfers die onze streek parlementair Franky Demon (CD&V) opvroeg. Het aantal gestolen platen bleef tijdens die periode wel ongeveer stabiel. In 2013, 2014 en 2015 werden jaarlijks gemiddeld 19.626 kentekenplaten gestolen. Dat het aantal gestolen nummerplaten stabiel blijft, ziet Demon niet direct als een positief gegeven. "Deze diefstallen moeten omlaag. Vandaag wordt te weinig stilgestaan bij de gevolgen die de diefstal van een nummerplaat met zich meebrengt.

Burgers moeten hierover beter geïnformeerd worden", zegt hij. De gevolgen van een gestolen kentekenplaat zijn niet min. Eerst en vooral komt er een hele administratieve rompslomp bij kijken voor de eigenaar van de gestolen nummerplaat. Bij aangifte van diefstal wordt de kentekenplaat geschrapt uit het voertuigenregister en moet het slachtoffer wachten op een nieuwe nummerplaat waardoor hij even niet de baan op kan. De meeste nummerplaten worden niet per se gebruikt om op een gestolen wagen of vluchtauto te hangen. Heel vaak worden ze ook gebruikt om onbetaald te gaan tanken of om aan snelheidsboetes te ontsnappen. "Dit betekent dan ook dat die boetes bij de eigenaar van de kentekenplaat terechtkomen die op die manier nog eens slachtoffer wordt. Bovendien kan de echte dader zo zelden opgepakt worden", geeft Demon nog mee.


Is er een referendum op komst in onze buurgemeente Sluis?

300px-0_Sluis_-_Stenen_Kade_(1)Veel inwoners en ondernemers in onze Nederlandse buurgemeente Sluis zien helemaal niks in een bruggetje over de Kaai. Het plan is absurd en geldverkwistend. Dat maakte Sluisenaar Wim Eggermont de gemeenteraad afgelopen week per brief én mondeling duidelijk.

Eggermont, bekend als voormalig politie-agent en hobbyhistoricus, sprak in tijdens een commissievergadering van de raad. Hij gaf aan verbijsterd te zijn over het plan van de gemeenteraad en de Middenstands Vereniging Sluis om beide kanten van de Kaai in Sluis via een brug te verbinden. "Het gaat om het historische silhouet van de oude haven, een stukje cultureel erfgoed. Hou dat zoals het is en ga het niet verpesten met een brug." Volgens Eggermont zijn veel inwoners en ondernemers het met hem eens.

De gemeenteraad reserveerde inmiddels 150.000 euro voor de bouw van de brug. "Hou die centen in je zak, of steek ze in het opknappen van het Sint Janskerkhof", adviseerde Eggermont de raadsleden. De Sluisenaar riep op tot het houden van een enquete onder de inwoners van Sluis.


Minister-president Geert Bourgeois op bezoek in Zeebrugge

Foto_20-02-17_14_24_56_1
Minister-president Geert Bourgeois heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan de haven van Zeebrugge. Hij werd er uitgenodigd om een aantal actuele haventhema’s te bespreken met het havenbestuur. Hij zei dat er nog in deze legislatuur een beslissing zal vallen over de locatie voor de nieuwe zeesluis. Verder zal proberen om de gevolgen van de aangekondigde Brexit tot een minimum te beperken voor de haven. Bourgeois bracht na een rondrit in de haven ook een bezoek aan de forest product terminal van StoraEnso.


Ook in Sluis 50 tinten grijs

Grijs
In 2025 is één op de vier inwoners net over de grens ouder dan 65 jaar en dat loopt op naar één op de drie in 2040, voorspelt het Nederlandse CBS. 

De ouderenzorg biedt de komende jaren dus meer kans op werk in Zeeland dan de kinderopvang. Het aantal ouderen neemt toe en het aantal kinderen en jongeren af, voorspelt het CBS in zijn regionale bevolkingsprognose. 

Nu al zijn er in Zeeuws-Vlaanderen meer 65-plussers dan 20-minners. De komende jaren zal dit  in bijna alle  gemeenten in Zeeland het geval zijn, zo is af te leiden uit de jongste voorspellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De gemeenten Borsele, Kapelle, Middelburg, Reimerswaal, en Tholen tellen nu nog meer inwoners onder de twintig dan gepensioneerden. In 2025 is dat alleen nog maar in Reimerswaal en Tholen het geval.

De modellen van het CBS voorspellen dat de komende acht jaar het aantal inwoners onder de 20 jaar daalt van 82.500 (22 procent van de Zeeuwse bevolking) naar 77.300 (20 procent). Een daling van ruim vijfduizend jongeren dus. Het aantal 65-plussers stijgt met bijna twaalfduizend van van 85.700 (22 procent) naar 97.500 (26 procent). De jaren daarna loopt dat percentage nog verder op. 

Het verschil tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van de provincie neemt af, als het gaat om ontgroening en vergrijzing. Sluis is en blijft overigens op kop staan in de ranglijst van meest vergrijsde Zeeuwse gemeenten. De gemeente Sluis heeft ook in 2025 met 31 procent  (nu 27 procent) het grootste aandeel 65-plussers. Het aandeel jongeren onder de twintig blijft in Sluis rond de 18 procent. 

Naast onze buurgemeente Sluis zijn ook Veere, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland gemeenten waar de vergrijzing de komende jaren sterk doorzet. Voor deze drie gemeenten komt het CBS uit op 29 procent 65-plussers in 2025.

Het beeld in de gemeente Reimerswaal is omgekeerd. Het grijze aandeel in de bevolking stijgt er iets, tot 19 procent, maar het percentage 20-minners blijft met ruim 27 procent onverminderd hoog ten opzichte van de rest van de provincie.


Sluis zoekt nu ook nieuwe buurtbemiddelaars

Sluis5
Onze buurgemeente Sluis is op zoek naar vrijwilligers die zich willen gaan inzetten als buurtbemiddelaar. Binnenkort gaat in de gemeente Buurtbemiddeling Sluis van start en daarom wordt nu een cursus georganiseerd voor toekomstige bemiddelaars. Via buurtbemiddeling krijgen buren ondersteuning om samen op zoek te gaan naar een oplossing als er problemen zijn. Hierbij wordt samengewerkt met de gemeente, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en de politie.

Mensen die in aanmerking komen voor het werk van buurtbemiddelaar moeten minimaal 21 jaar oud zijn en wonen in de gemeente Sluis. Aanmelden kan via buurtbemiddeling@gemeentesluis.nl of via het telefoonnummer 00316-20260665. Aangemelde vrijwilligers volgen hierna de basistraining Buurtbemiddeling voor bemiddelaars. Deze staat gepland op vrijdag 24 en zaterdag 25 .

 


Elke Pieters verkozen tot Prinses Carnaval in Zeebrugge

15380301_10210776839398169_6875549890696810218_n
In onze buurgemeente Zeebrugge is vrijdagavond, Elke Pieters (foto boven) verkozen tot prinses carnaval 2017. De Zeebrugse versloeg Bram Demarest. Beiden hadden een schitterende show, maar het was toch Elke die met haar team in aanloop tot de verkiezingen in de zaal Albatros de meeste sfeer kon brengen in de Zeebrugse Café’s.


Ook Gino Wegsteen (foto onder in het midden) alias Keizer Gino kreeg veel applaus omwille van zijn inzet voor het Zeebrugse carnaval. Zijn echtgenote nam gisterenavond afscheid als Roosje op Facebook: “Zo laatste dag als prins en roosje van Zeebrugge.... we hebben machtige jaren gehad en we zullen het missen!”. Recent verhuisde het koppel naar onze deelgemeente Heist en stelde Eveline haar in de grootse carnaval gemeente van West-Vlaanderen kandidaat als prinses carnaval 2017. In de hoop ook hier de titel binnen te halen. Of dit lukt weten we zaterdagavond tijdens het Prinsenbal in de Zaal Ravelingen.

16508149_10212021481196250_3955389349479443188_n

 


Unieke ijsbreker en tanker ligt in Zeebrugge

2549473
In de havan van Zeebrugge is dezer dagen een bijzonder schip te bewonderen. Sinds vrijdag ligt de 'Christophe de Margerie' er aan de ketting: een combinatie van een zware ijsbreker en een tanker voor vloeibaar gas (LNG). Het is het eerste van in totaal vijftien van dit soort gigantische schepen die de komende twintig jaar af en aan zullen varen tussen de LNG-terminal in Zeebrugge en het gaswingebied op het arctisch-Russische schiereiland Yamal.

Het schip van 300 miljoen euro is van de zwaarste ijsbrekersklasse en kan zich door ijslagen tot 1,5 meter dik ploegen: een immense prestatie voor een kwetsbare tanker van drie voetbalvelden lang. De komende weken worden er proefvaarten uitgevoerd.

De ijsbrekertanker is speciaal ontwikkeld voor de ontwikkeling van het immense gasveld op Yamal. In de zomer kan de ijsbreker via de Oost-Siberische Zee en de Beringstraat in veertien tot zestien dagen naar Japan en China varen. In de winter, als die route te vast bevroren is, varen de Russische schepen van Yamal naar Zeebrugge waar het gas op conventionele LNG-tankers wordt overgeslagen en China en Japan na 25 dagen aankomt Oost-Azië.

De haven van Zeebrugge is daarmee een cruciale draaischijf om het Siberische gas aan de man te brengen. Zonder de Zeebrugse route zou het Yamal-project, dat de Russische productie van LNG met 16,5 miljoen ton per jaar (goed voor 80 procent van de jaarlijkse gasconsumptie in China) bijna verdubbelt, niet rendabel zijn. Fluxys sleepte het contract voor 20 jaar in 2015 in de wacht. Het is voor Fluxys België 'één van de vijf grote werven' voor de toekomst.

Het gasveld wordt door het Russische gasconcern Novatek ontwikkeld in samenwerking met het Chinese CNPC en het Franse olieconcern Total. Aan dat laatste bedrijf heeft deze eerste ijsbrekertanker zijn naam te danken: het verwijst naar de in 2014 bij een vliegtuigongeluk in Rusland omgekomen voorzitter van Total, Christophe de Margerie'.