45 maanden extra cel na fietsendiefstal in Knokke-Heist

1242749235
1242749235

In het hof van beroep in Gent kreeg Panos A., een man uit Vorst, een zwaardere straf toegekend na een resem fietsdiefstallen in onze badstad. Hij zou in totaal dertien fietsen gestolen hebben. De man had al een reeks misdrijven op zijn palmares staan en de advocaat kwam voor beroep met de vraag voor opschorting. Het hof had het echter anders gezien en gaf hem een duidelijk signaal. Hij kreeg 45 maanden erbij en kwam zo tot een totaal van zestig maanden celstraf. “De maatschappij heeft het recht beschermd te worden tegen mensen zoals hem. Het is een veelpleger”, aldus de procureur-generaal, die zestig maanden celstraf vroeg in behandeling.


Knokke-Heistse vertegenwoordiger van Euro Kitchen riskeert een celstraf tot twaalf maanden

Tientallen klanten van de failliete Roeselaarse vestiging van keukenfabrikant Euro Kitchen proberen hun voorschot van duizenden euro's te recupereren door zich burgerlijke partij te stellen tegen de gewezen uitbater van de winkel.

Gerechtsgebouw

De vijftiger Wim D. uit Knokke-Heist staat volgens Het Nieuwsblad in de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht voor misbruik van vennootschapsgoederen, laattijdige aangifte van het faillissement en bedrieglijk onvermogen.

Een van de slachtoffers is de twintiger Jora Kesteloot uit Poperinge. “We hebben een voorschot van 5.400 euro moeten betalen en dat zijn we kwijt”, zegt Jora die samen met haar vriend een huis bouwde en bij de keukenfabrikant terechtkwam omwille van de goede korting die er werd aangeboden.

“Nu horen we dat de winkel al in de problemen zat voor we onze aankoop deden. En daar is ons niets van gezegd geweest. We voelen ons opgelicht.”

Volgens de verdediging bleef de beklaagde erin geloven dat hij zijn winkel kon redden en verkocht hij zelfs zijn huis om het water boven water te kunnen houden

“Ik vind het verschrikkelijk dat ik die mensen hun geld niet kon teruggeven, maar ik heb dit allemaal niet gewild”, zei Wim D. in de rechtbank.

Hij riskeert een celstraf van twaalf maanden, een boete van 6.000 euro en de verbeurdverklaring van 116.700 euro, het bedrag dat hij onterecht zichzelf toe-eigende. Ook hangt er hem nog eens acht jaar beroepsverbod boven het hoofd.

De verdediging drong volgens Het Nieuwsblad aan om geen beroepsverbod uit te spreken omdat de beklaagde, die een horecazaak uitbaat in onze gemeente, dan zijn enige inkomsten verliest.

Rechtbank


Verjaardagstaart van €800

Kinder-verjaardagstaart
De Brugse politierechters krijgen tijdens een zitting nogal vaak excuses te horen. Maar dat van een 20-jarige stadsgenoot van ons deed in Brugge toch de wenkbrauwen fronsen. “Ik ging nog een taart halen om een vriend te verrassen”, zei hij.

De twintiger werd op 1 januari even voor 9 uur door de politie onderschept in onze deelgemeente Heist. Hij bleek 0,64 promille alcohol in zijn bloed te hebben en mocht eigenlijk niet rijden. Hij had namelijk nog een voorlopig rijbewijs en mocht enkel met een begeleider de baan op. “Ik was op Oudejaarsavond wat gaan drinken en had niet gedacht dat ik nog positief zou blazen”, zei hij. “Ik nam de auto om die taart te gaan halen. Stom van me, dat besef ik nu ook.”

De politierechter gaf hem een boete van 3.200 euro, waarvan slechts 800 effectief, en een rijverbod van 15 dagen. “U was die taart toch beter te voet gaan ophalen”, sneerde de politierechter nog even.


Alexandru C. allicht volgende week aan de leugendetector

Alexandru C., de Roemeen die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle op het strand van onze badplaats, mag een test met de leugendetector ondergaan. Dat heeft de onderzoeksrechter van Brugge beslist.

Alex Rechtbank

Een exacte datum is er nog niet, maar wellicht zal die test volgende week al plaatsvinden, nog voor de volgende zitting van de raadkamer. 

De advocaten hadden de test met de leugendetector vorige maand al gevraagd, maar de onderzoeksrechter in het dossier was toen met verlof. Nu heeft hij de vraag goedgekeurd. Alexandru C., ook bekend als de man met de blauwe jas, wil op die manier zijn onschuld bewijzen. Zelf zegt hij dat hij Sofie Muylle niet vermoord heeft. Het gerecht meent van wel, ondermeer omdat zijn DNA op het lichaam van het slachtoffer is gevonden. 

Het lichaam van Muylle werd eind januari aangetroffen op het strand van Knokke-Heist. Na de autopsie bleek het over een moord te gaan, maar van de dader was geen spoor. Pas eind juni werd C. opgepakt in Roemenië en overgeleverd aan ons land. Bij een eerste verhoor heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht.


Aanhouding Alexandru C. opnieuw met een maand verlengd

7ed025a2-5bef-11e7-aa15-02cb8b33f835_web_translate_8.33333_5.082984__scale_0.2372479_0.237248__
Alexandru C. ontkent dat hij het slachtoffer om het leven bracht en is bereid om een test met de leugendetector te ondergaan. Het lichaam van het slachtoffer is in januari gevonden op het strand van onze badstad, onder een terras.  De autopsie bracht aan het licht dat Sofie Muylle in de loop van de nacht met geweld om het leven was gebracht. Voorlopig blijft het onduidelijk wat haar precies overkomen is tijdens een avondje uit met haar vriend.

Eind juni werd de verdachte opgepakt . Op camerabeelden was te zien dat hij de man met de blauwe jas was die na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. Op haar lichaam werd een spoor van zijn DNA aangetroffen.

Alexandru C. Rechtbank

Leugentest

De verdediging drong opnieuw niet aan op de vrijlating van de verdachte. "Er moet nog een heleboel onderzoek gebeuren", aldus meester Pieter Filipowicz. "Zo moeten zijn verklaringen getoetst worden aan het dossier. In ieder geval heeft hij gezegd dat hij Sofie Muylle niet vermoord heeft." Alexandru C. verklaarde zich ook bereid om mee te werken met een polygraaftest.

De onderzoeksrechter moet wel nog beslissen of de test met die zogenaamde leugendetector er ook effectief komt, maar dat lijkt een formaliteit.


Opgelet voor telefoonfraude in onze regio

Wangiri-telefoon-fraude
De afgelopen dagen kreeg onze redactie een aantal meldingen binnen van inwoners van Knokke-Heist de werden opgebeld met de bedoeling van fraude te plegen. Het gaat om bellers met een internationaal accent die melden dat er problemen zijn met de computer van het slachtoffer. Reageer niet op de gestelde vragen en haak gewoon de telefoon in.

Fraude is er in allerlei vormen. Niet alleen via de mail proberen oplichters gegevens te achterhalen of geld te verdienen, ook via de telefoon benaderen ze potentiële slachtoffers. Elk jaar worden duizenden mensen de dupe van telefonische oplichting. Sommigen raken slechts een paar euro kwijt, anderen hun spaargeld.

Oplichters stellen alles in het werk om hun doel te bereiken. Sommige fraudeurs lijken erg vriendelijk. Zo wordt u aangesproken met uw voornaam en volgt soms een leuk praatje. Ook richten ze hun pijlen op oudere mensen. De beller neemt aan dat ze alleenstaand zijn en geld hebben. Bovendien zijn ouderen over het algemeen vriendelijker tegen vreemden.

Op het moment dat wordt aangedrongen op het doorgeven van persoonlijke informatie, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Wordt er gevraagd naar uw bankrekeningnummer, creditcard of Rijksregisternummer, hang dan op. Andere opmerkingen die erop duiden dat u een oplichter aan de telefoon heeft:

 • U bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding).
 • U krijgt een mooi cadeau als u het product koopt.
 • U bent een van de gelukkige winnaars.
 • U heeft een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij.
 • U moet direct een beslissing nemen want uw PC is stuk

Tips

 • Telemarketeers moeten volgens de wet aangeven dat het om een verkoopgesprek gaat. Ook moet de verkoper zijn naam vertellen en het bedrijf waar hij voor werkt. Wordt dit niet verteld? Hang dan op.
 • Geef nooit uw creditcard, bankrekening of rijksregisternummer vrij. Ook als er wordt gevraagd om informatie te bevestigen.
 • Weersta de druk om een beslissing onmiddellijk te nemen. De meeste legitieme bedrijven geven u de tijd en schriftelijke informatie over de aanbieding.
 • Betaal nooit voor iets, omdat u een ‘gratis geschenk’ krijgt.
 • Vraag naar schriftelijke informatie voordat u akkoord gaat.
 • Bellers die zeggen dat ze wetshandhavers zijn die u helpen om ‘tegen betaling’ verloren geld terug te halen, zijn oplichters.
 • Als u een telefoontje krijgt met een aanbieding, geef aan dat u geen interesse heeft. Als u iets nodig heeft, zoekt u dat zelf uit.
 • Ging je toch in op één van de hierboven vermelde zaken verwittig dan de Lokale Politie!

De Roemeen die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle zal een verklaring afleggen

De 23-jarige Roemeen die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle begin dit jaar zal een verklaring afleggen. Dat hebben zijn advocaten gezegd aan de redactie van de VRT Nieuwsdienst. Normaal gezien moest de verdachte vandaag voor de Brugse raadkamer verschijnen, maar die werd uitgesteld naar volgende week.

2221924996
Gisteren raakte bekend dat het DNA-profiel van de Roemeense verdachte overeenstemt met de sporen die gevonden zijn op het lichaam van Sofie Muylle. De jonge vrouw werd begin dit jaar dood aangetroffen in onze gemeente. 
De advocaten van de verdachte, Pieter Filipowicz en Chantal Van den Bosch, hebben nu verklaard dat hun cliënt "ten gepaste tijde een verklaring zal afleggen." Tot nu toe had de Roemeen verklaard dat hij het slachtoffer gezien had in de nacht dat ze vermoord werd, maar ontkende hij dat hij haar had aangeraakt. Tijdens zijn eerste verhoor in België beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Het is afwachten welke verklaring hij zal geven nu bekend is dat het wel degelijk zijn DNA-sporen zijn die op het lichaam van Sofie Muylle werden aangetroffen. 


Normaal gezien moest hij vandaag voor de raadkamer in Brugge verschijnen, maar zijn advocaten hadden om uitstel gevraagd om het dossier eerst grondig te bestuderen en met hem te bespreken. De raadkamer werd uitgesteld naar volgende week. 


Komt er een reconstructie nu Alexandru C weer in het land is?

MuylleDe 23-jarige Roemeen Alexandru C is officieel aangehouden voor de moord op Sofie Muylle. De Roemeen is gisteren aan ons land uitgeleverd en vanmorgen naar het parket van Brugge overgebracht voor ondervraging. Na de ondervraging besliste de onderzoeksrechter om C. officieel in verdenking te stellen en aan te houden. In de luchthaven van de Roemeense hoofdstad Boekarest is de verdachte zoals je eerder kon lezen in onze krant overgeleverd aan twee Brugse speurders. Bij zijn aankomst in Zaventem werd hij dan ook officieel gearresteerd.  In een wagen van de federale gerechtelijke politie werd hij vrijdagavond naar het kantoor van de lokale politie gebracht, waar hij de nacht heeft doorgebracht. De 23 jarige verdachte, de man met de blauwe jas,  heeft eerder al bekend dat hij Sofie Muylle zag in de nacht van haar overlijden, maar hij ontkent dat hij haar heeft aangeraakt. Mogelijks komt er de komende weken een reconstructie, al zou dit misschien in het midden van het seizoen niet aangewezen zijn.


De uitlevering van Alexandru C., voorzien voor vrijdag

De uitlevering van Alexandru C., de Roemeense verdachte in de zaak van de moord op Sofie Muylle, staat op vrijdag gepland. Dat heeft het parket laten weten. De man wordt in principe zaterdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Carroufotorere_0

De verdachte werd enkele weken geleden in Roemenië opgepakt voor de moord op de 27-jarige Sofie Muylle, de vrouw die vijf maanden geleden in onze badstad werd vermoord.

Sofie Muylle was op 22 januari tot in de vroege uurtjes met haar vriend op stap in onze gemeente in de omgeving van het Casino. De volgende namiddag werd haar lichaam aangetroffen onder een houten terras aan de Zeedijk iets voorbij de dienst toerisme. De autopsie bracht aan het licht dat Sofie Muylle in de loop van de nacht met geweld om het leven was gebracht. Voorlopig blijft het onduidelijk wat haar precies overkomen is.

Uit camerabeelden en getuigenissen bleek wel dat een man met een blauwe jas urenlang in de buurt van de vindplaats van het lichaam bleef rondhangen. Op het lichaam werd ook DNA van een man aangetroffen.


Stadsgenoot krijgt 4 jaar voor afpersing

Voormalig diaken Didier M. (41) uit Izegem heeft in de Brugse rechtbank vier jaar celstraf met uitstel gekregen omdat hij 2,3 miljoen euro verduisterde van een kloosterorde uit Anzegem. Bijna de helft daarvan gaf hij aan Marc V. (28) die het wou investeren in een megalomaan, maar volgens de rechter verzonnen, mediaproject. De Antwerpenaar die in onze badstad woonachtig is kreeg zelf vier jaar effectieve celstraf voor afpersing van Didier M. Hij dreigde er  volgens Het Nieuwsblad immers mee hun homoseksuele betrekkingen naar buiten te brengen.

KH

Tot grote verbijstering bij zijn entourage werd toenmalig diaken Didier M. eind mei vorig jaar in de boeien geslagen op verdenking van grootschalige verduistering van geld van de zusterorde van de Heilige Vincentius a Paulo uit Anzegem. Toen uitkwam dat hij van zijn positie misbruik had gemaakt om via zijn vzw Diakenfonds liefst 2,3 miljoen euro te verduisteren van de Anzegemse kloostergemeenschap werd hij meteen van zijn kerkelijke opdrachten ontslagen. Didier M. vloog achter de tralies, maar na een maand voorhechtenis kwam hij voorwaardelijk vrij.

Het openbaar ministerie eiste vier jaar cel, eventueel deels met uitstel. M. factureerde buitensporige vergoedingen aan de zusters en wist hen er op een bepaald moment van te overtuigen om 1 miljoen euro te schenken aan zijn Diakenfonds zogezegd voor caritatieve doeleinden. Maar in werkelijkheid gebruikte hij dat geld voor een persoonlijke belegging. De rechter veroordeelde M. donderdag tot vier jaar celstraf met uitstel.

Medebeklaagde Marc V. uit Knokke-Heist werd op hetzelfde moment opgepakt als Didier M. en zit nog steeds achter de tralies. Naast gastacteur in series als Baantjer en Wittekerke is de uit Antwerpen afkomstige V. ook een mislukt zakenman, met twee faillissementen op zijn conto.

Ondanks zijn twijfelachtige reputatie liet Didier M. liet zich overhalen en haalde 500.000 euro van de rekening van vzw Diakenfonds die hij achteraf weer aanzuiverde aan met geld van de zusters

Marc V. had geld geroken en besloot volgens de procureur over te gaan tot afpersing van de ex-diaken. Hij eiste nogmaals 500.000 euro van Didier M. Indien hij dat geld niet kreeg zou hij hun homoseksuele betrekkingen aan de grote klok hangen. Volgens de advocate van Didier M., die een vrouw en twee kinderen heeft, was er bijgevolg sprake van morele dwang, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

Marc V., die eerder al een jaar celstraf met uitstel kreeg voor aanzetten tot ontucht van een minderjarige, kreeg vier jaar effectieve celstraf. Het geld dat hij afperste moet hij nu terugbetalen aan Didier M. De ex-diaken moet op zijn beurt 500.000 euro schadevergoeding betalen aan de kloosterorde. Ook de rest van het verduisterde geld zal hij aan de zestien zusters terug moeten betalen. Het bisdom Brugge kreeg volgens Het Nieuwsblad een symbolische euro morele schadevergoeding toegekend.