Een 32-jarige man uit Zeebrugge is aangehouden voor moord

Media_xll_7875466Een 32-jarige man uit Zeebrugge is aangehouden op verdenking van doodslag, hij zou zijn 33-jarige partner met geweld om het leven hebben gebracht. Het koppel woonde samen in Zeebrugge, de feiten vonden vrijdagavond plaats. Het parket, labo en wetsgeneesheer zijn ter plaatse gegaan om onderzoek te voeren naar de omstandigheden. D.J. is zaterdagmiddag voor de onderzoeksrechter verschenen en die heeft zijn aanhouding bevestigd. Het parket blijft karig met commentaar omdat het onderzoek nog loopt. Er kon niet meegegeven worden of de man de feiten bevestigt of ontkent.

Nu ook vierde aanhouding in het kader van de overval in Het Zoute

Justitie JustitieIn het onderzoek naar de gewapende overval op een juwelier in de Kustlaan in Het Zoute kon het gerecht nog een vierde betrokkene arresteren. De Fransman ontkent zijn betrokkenheid bij de overval. De Brugse raadkamer heeft zijn aanhouding met een maand verlengd.

Op 20 juni drongen twee gemaskerde mannen de juwelierszaak langs de Kustlaan binnen. De overvallers richtten een pistool op de aanwezige werknemer en bonden hem vast. Ze gingen aan de haal met juwelen en horloges, maar de precieze omvang van de buit is niet bekend. De Serviër Goran P. werd vrij snel geïdentificeerd als één van de overvallers. Zijn landgenoot Goran G. zou op de uitkijk gestaan hebben, maar ontkent dat. De echtgenote van G. mocht vorige zomer de gevangenis al verlaten.

Het onderzoek spitst zich sindsdien toe op de zoektocht naar de tweede overvaller. Enkele weken geleden zijn in Frankrijk twee nieuwe verdachten opgepakt voor hun rol in de zaak. Een van hen werd enkele weken geleden al uitgeleverd. De Fransman met Poolse roots wordt door de speurders gezien als de vermoedelijke tweede overvaller.

Sinds vrijdag is ook de tweede Franse verdachte uitgeleverd en aangehouden door de onderzoeksrechter. Het is niet duidelijk welke rol Soufyane B. in de overval zou gespeeld hebben. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert ontkent de Parijzenaar dat hij bij de feiten betrokken was.


Olivier B. wordt verdacht van dubbele moord en blijft in de cel

A-19-20-1De raadkamer heeft de aanhouding van een man uit Blankenberge met een maand verlengd. Olivier B. wordt verdacht van dubbele moord in Zeebrugge en Blankenberge. Dinsdagavond 7 maart rond 21u30 werd Norbert B. (49) door een groep mountainbikers aangetroffen langs een jaagpad tussen Blankenberge en Zeebrugge. Het slachtoffer had een schotwonde in het hoofd en stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele uren later liet een 71-jarige vrouw het leven bij een brand in haar woning in de Koninginlaan in Blankenberge. De branddeskundige kwam snel tot de vaststelling dat het vuur was aangestoken. De verdachte is de zoon van de 71-jarige vrouw. Hij wou naar eigen zeggen zijn zieke moeder helpen met euthanasie. Hij had daarvoor pillen gekocht bij Norbert B. . De pillen zouden niet gewerkt hebben. De verdachte doodde dan maar zijn moeder met een mes. Om alle sporen te wissen, stak hij ook nog eens het appartement van zijn moeder in brand. Opvallend genoeg werden achteraf in de longen van zijn moeder nog roetdeeltjes aangetroffen. Dat wijst erop dat ze nog leefde op het moment van de brand. Volgens de wetsdokter is de brand dan ook de doodsoorzaak. Hoe dan ook was was Olivier B. razend omdat de pillen niet werkten. Uit wraak schoot hij daarom Norbert B. dood.

Carine B. en dochter Sherlyn D. moeten 9 maanden effectief de cel in

JustitieHet oplichtersduo 43-jarige Carine B. en haar 22-jarige dochter Sherlyn D. uit onze badstad hebben in de Brugse rechtbank respectievelijk celstraffen van 9 maanden effectief en 6 maanden met uitstel gekregen voor tal van sociaal-rechterlijke inbreuken die ze begingen in hun voormalig immobiliënkantoor.

Beiden moeten samen in totaal meer dan 20.000 euro boete betalen. De sociale inspectie viel volgens Het Laatste Nieuws in het voorjaar van 2016 binnen in het immokantoor Appel en Partners in Zeebrugge. B. verhinderde de controle door de gevraagde documenten rond de prestaties van haar werknemers niet aan de RSZ te bezorgen. Vier werknemers stonden niet dimona gemeld bij de RSZ en één werkneemster was niet uitbetaald.

Het immokantoor werd volgens de rechtbank geleid door B. zonder dat ze een officieel statuut als zaakvoerster had. D. was in de praktijk zaakvoerster maar onder een fictief werknemersstatuut. Zij betaalde ook één werkneemster niet uit in de chocoladewinkel in de Lippenslaan die ze op vandaag met haar moeder uitbaat. Moeder en dochter kwamen eind vorig jaar al in opspraak omdat ze via hun immobiliënkantoor meer dan 100 mensen zouden opgelicht hebben. Die zaak is nog steeds in onderzoek. De kans dat ze nog langer in de cel zullen moeten blijven is dan ook mogelijk.


Niet alles is liefde op Valentijn

CentralegangKnokke-Heistenaar Joery A. (39) zit momenteel al een effectieve gevangenisstraf van acht jaar uit voor meerdere verkrachtingen met foltering. Eind september 2014 verbleef N.C. (36) in Blankenberge in het appartement van een kennis van de beklaagde. Ze werd er tweemaal verkracht door Joery A., maar liet zich er toch toe verleiden om mee te gaan naar zijn woning in onze gemeente. De beklaagde had haar immers 15 gram speed beloofd. Het slachtoffer werd echter vastgebonden met een touw en opnieuw verkracht. Joery A. verliet begin december 2015 een opvangcentrum voor drugsverslaafden en kreeg onderdak bij A.T. (43) in Oostende. Ook die vrouw werd door de beklaagde vastgemaakt en verkracht.

Op 2 mei 2016 kreeg A. van de Brugse correctionele rechtbank acht jaar effectieve celstraf voor verkrachtingen met foltering. De beklaagde bond immers zijn slachtoffers vast en maakte gebruik van verschillende voorwerpen, zoals hete gloeilampen. A. hield vol dat ze seks hadden met onderlinge toestemming, maar zijn straf werd in november door het hof van beroep in Gent bevestigd.

Ondertussen had Joery A. zich ook al voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor feiten van intra familiaal geweld. Onze stadsgenoot  zou in het voorjaar van 2015 in een schermutseling enkele klappen uitgedeeld hebben aan zijn echtgenote. Zijn advocaat Maarten Willaert stelde een voorwaardelijke straf voor, maar dat zal door zijn lange periode in de gevangenis wellicht niet haalbaar zijn.


Op zoek naar cipers

CipersDe FOD Justitie zoekt momenteel 140 penitentiair bewakingsassistenten in Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen zijn dat er 40. Er zijn vacatures voor cipiers in de instellingen en gevangenissen in Brugge, Ruislede en Ieper. Kandidaten uit Knokke-Heist kunnen nog tot en met 20 februari solliciteren via de website van Selor. Voortaan verloopt de selectieprocedure volgens een nieuwe specifieke procedure, met generieke testen op niveau C (hoger secundair onderwijs) en een functiespecifieke screening. Wie slaagt, komt op de laureatenlijst. Zodra er vacatures zijn in de gekozen regio, wordt door de FOD Justitie uitgenodigd voor het verplicht medisch onderzoek. Bij positief advies, kan je beginnen aan je stage, aldus Selor. Na de lange cipiersstaking vorig jaar, werden afspraken gemaakt tussen de cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om na zes jaar aanwervingsstop opnieuw cipiers te zoeken.


Oproep van het parket in de zaak rond de strandmoord

Lokale Politie

Sofie Muylle
Eerder vroegen we onze lezers al om mogelijke tips door te geven aan de Lokale Politie of het Parket. Vandaag doet het parket een bijkomnde oproep naar mogelijke camerabeelden van particulieren in Knokke.. In het onderzoek naar de moord op Sofie Muylle (27).

"De politie heeft reeds tal van camerabeelden verzameld maar is op zoek naar nog meer beelden van de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 januari, en zondagochtend die in het bezit zouden zijn van particulieren of handelszaken. Vooral de regio tussen de Nederlandse grens en de grens met de buurgemeente Zeebrugge enerzijds en het gebied gelegen tussen het strand en de assen N34 Elisabethlaan, Bayeauxlaan, Lippenslaan, Dumortierlaan en de Kustlaan", zegt het Brugs parket.

De speurders zijn op zoek naar mogelijke camerabeelden die in de niet-rood gemarkeerde zone zijn gemaakt. Bekijk hier en hier de kaarten in groter formaat.

"Geen laatste redmiddel"
Hoofdinspecteur David Roelant, die de leiding heeft over het onderzoek, benadrukt dat de oproep naar camerabeelden geen laatste redmiddel is. "We willen gewoon beschikken over alle beschikbare beelden uit de omgeving. Wat we daar juist hopen te vinden, is ook voor ons onduidelijk. Dat kan gaan van mogelijke getuigen tot een nummerplaat."

"De dader moet in ieder geval ergens het strand op en weer af gegaan zijn. Dat is de logica zelve. Ons team wil dan ook zeker zijn dat we alle mogelijke beelden ter beschikking hebben", zegt hoofdinspecteur David Roelant, die benadrukt dat er nog steeds enkele concrete pistes worden gevolgd.

Personen die over dergelijke camerabeelden beschikken, gelieve deze beelden te vrijwaren en zich te melden op het telefoonnummer 0800/30300.

Getuigen kunnen zich ook via het emailadres opsporingen@police.belgium.eu melden . De onderzoekers zullen dan contact opnemen om de beelden op te halen.


Verdachte van duinenmoord komt op vrije voeten

Justitie
In de zaak van de duinenmoord in Zeebrugge heeft de verdachte Kenan B. de gevangenis maandagavond mogen verlaten, schrijft KW vandaag. De Turkse Rotterdammer zat twee jaar in de cel, maar blijft de moord op zijn Bulgaarse vriendin met klem ontkennen. Het lichaam van Milena Raycheva kon pas na vier jaar onderzoek geïdentificeerd worden. Op 21 januari 2015 werd haar vriend van Turkse origine in Rotterdam opgepakt. De verdachte beweert dat hij zijn vriendin op 1 augustus 2010 voor het laatst zag in Calais, toen ze een trip naar Londen dachten te maken. Volgens de Rotterdammer zou het slachtoffer aan de haal zijn gegaan met 7.000 euro en haar valiezen. Op 17 augustus 2010 werd haar lichaam dan in Zeebrugge teruggevonden. Kenan B. blijft ontkennen dat hij iets met de moord te maken heeft. DNA-onderzoek heeft de verdachte alleszins niet in nauwe schoentjes gebracht. Haren die aangetroffen werden op het lichaam van het slachtoffer bleken niet van B. te zijn. De getuigenissen van de familie Raycheva spelen wel in het nadeel van de verdachte. Begin januari wilde de raadkamer de verdachte al onder voorwaarden vrijgelaten, maar het parket tekende hiertegen beroep aan. De KI besliste op 18 januari eveneens dat B. mocht vrijgelaten worden. De borgsom werd toen wel opgetrokken van 10.000 naar 25.000 euro. Het duurde een tijdje vooraleer de verdachte de borgsom kon betalen.


Cameraschild langs de Zeedijk blijkt een noodzaak

Grenscriminaliteit
Dankzij de camerabewaking in Knokke-Heist zijn al heel wat misdrijven opgehelderd.  Wanneer criminelen en vandalen beseffen dat ze niet langer ongestoord hun gang kunnen gaan, kan die camerabewaking dan ook voor een afschrikkend effect zorgen naar mogelijke daders. Een paar maanden geleden besliste de gemeenteraad om een cameraschild op te zetten langs de volledige zeedijk van onze gemeente.

Dergelijke beelden hadden aan de speurders misschien meer duidelijkheid kunnen bieden rond het gevonden slachtoffer. Maar of men eventueel beelden kan gebruiken van bestaande veiligheid camera’s aan het Albertplein en het Verweeplein is niet duidelijk.  Misschien zijn er ook beelden van rond het Lichttorenplein of beelden van bestaande veiligheidscamera’s in de omgeving. Alles kan helpen om het dossier vooruit te helpen. Het geplande cameraschild langs de volledige zeedijk blijkt nog niet operationeel maar dus wel nodig zo blijkt vandaag uit de feiten.


Pleidooi in gifmoord voorzien op 24 april

Heroïne
Een 35-jarige man uit onze gemeente heeft zich samen met twee andere beklaagden vandaag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor onvrijwillige doodslag op zijn oudere broer.

Op 17 juni twee jaar geleden werd het levenloze lichaam van Christian S. (36) aangetroffen in zijn woning. Een overdosis heroïne bleek de doodsoorzaak van de notoire druggebruiker. Aanvankelijk gingen de speurders van de Lokale Politie dan ook vooral op zoek naar de leverancier van de dodelijke dosis drugs. Het onderzoek kreeg echter snel een heel andere wending. De heroïne werd immers in de maag van het slachtoffer aangetroffen. Sinds die ontdekking werd de zaak beschouwd als een gifmoord.

Raoul S. belandde in april 2016 uiteindelijk door zijn eigen loslippigheid in de cel. De dertiger zou immers aan een vriend verteld hebben dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn oudere broer. Tegenover de speurders bleef Raoul S. met klem ontkennen dat hij iets met de gifmoord te maken had. Wellicht kreeg het slachtoffer de twee gram heroïne via een drankje naar binnen, maar de precieze omstandigheden bleven tot op vandaag erg onduidelijk.

Uiteindelijk werden voor gifmoord geen bewijzen gevonden tegen de verdachte. Daarom werd hij enkel voor onvrijwillige doodslag naar de correctionele rechtbank verwezen. De verdediging zal de vrijspraak vragen. Ook twee andere beklaagden staan terecht voor hun rol in de overdosis. De zaak wordt in Brugge gepleit op 24 april.