Een verkeersles die de jongeren van Knokke-Heist even moet wakker schudden

Alle leerlingen van het vijfde middelbaar in Knokke-Heist kregen de voorbije maand de lokale politie op bezoek in hun klas. Inspecteur Franky Degraeve (vemoe) sprak er met de volgende generatie autobestuurders over verkeersveiligheid. “Voor veel jongeren is een ongeval een ver-van-mijn-bedshow”, zegt hij. “Ze denken dat het hen nooit zal overkomen. Nochtans vinden in Knokke-Heist elke dag twee à drie verkeersongevallen plaats.”

DM_20180131_Vemoe_1

Vemoe

Een verkeersveilige schoolomgeving is een prioriteit voor het politieteam. De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (kortweg vemoe) zet zich al enkele jaren in om kinderen en jongeren op een veilige manier te leren deelnemen aan het verkeer.

Onder het motto Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen op de weg trekt vemoe naar de basisscholen om de leerlingen, zowel in de klas als op de weg, belangrijke verkeers- en fietsvaardigheden aan te leren. In de middelbare scholen gaat de werkgroep in dialoog met de toekomstige generatie autobestuurders.

DM_20180131_Vemoe_2

Verkeersles

Het vemoe-team haalt tijdens de verkeersles alles uit de kast om de jongeren te informeren over de risico’s van verkeersonveilig gedrag. Vooral de confrontatie met jonge verkeersslachtoffers maakt veel los en brengt het gesprek op gang. “De (audiovisuele) getuigenis van leeftijdsgenoot Ruben schudt veel leerlingen wakker”, verduidelijkt Degraeve. “Ruben nam na een feest dronken plaats achter het stuur. Op weg naar huis botste hij met zijn auto op een tegenligger. Bij het ongeval overleed een goede vriend. Een andere passagier raakte zwaar gewond.”

Elke verkeersles eindigt met een positieve noot. “Je kan een ongeval vaak voorkomen of de ernst ervan beperken”, concludeert de politie-inspecteur. “Draag je je gordel? Pas je je snelheid aan? Bob je mee? En kan je gsm wachten tot na de autorit? De verantwoordelijkheid ligt bij jou …” Alle leerlingen schrijven op het einde van de les een goed verkeersvoornemen op een post-it. "De post-it houden velen als reminder bij", zegt Degraeve enthousiast. "Af en toe kom ik een leerling tegen en zit het goede voornemen nog steeds in de pennenzak of bij de gsm."


Politiekring haalt 2.500 euro op voor goede doel

NJ_20180119_PK

 

De politiekring van de lokale politie Damme/Knokke-Heist haalde eind vorig jaar 2.500 euro op voor het goede doel. Gemeenschap De Ark Moerkerke-Brugge en vzw Centrum van de Oostkust kregen vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de politiezone elk een cheque ter waarde van 1.250 euro.

Begin oktober 2017 zamelde de politiekring al een mooi bedrag in tijdens de Open fliekendag van de politiezone. Daar kwam in december 2017 nog de opbrengst bij van het Ontbijt@work. Maar liefst tachtig personeelsleden genoten van een smakelijk ontbijt. Enkele collega’s die niet aanwezig konden zijn, steunden de actie door een steunkaart te kopen.

Op de foto staan burgemeester graaf Leopold Lippens, burgemeester Joachim Coens en korpschef Steve Desmet. De politiekring werd vertegenwoordigd door adviseur Els Deschepper, voorzitter Bart Hungenaert en inspecteurs Benoit Hamers, Glenn Corthals, Kimberley Tavernier en Matthias Stubbe. De heer Thijs Adams haalde samen met een lid van de gemeenschap de cheque op voor De Ark Moerkerke-Brugge en de heer Bert Roelandts en mevrouw Tine Desmet voor het Centrum van de Oostkust.