Politiezone investeert in vernieuwende cameratoepassingen

De politiezone Damme/Knokke-Heist heeft in juli 2018 tien nieuwe bewakingscamera’s op vaste locaties in gebruik genomen. Hierdoor wordt voortaan de volledige Zeedijk van Knokke-Heist in beeld gebracht. Deze uitbreiding was voorzien in het meerjarenplan dat werd afgesproken met het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Dankzij de aanleg door het gemeentebestuur van een glasvezelnetwerk in het toeristisch hart van de gemeente kon deze uitbreiding nu worden gerealiseerd. Het glasvezelnetwerk biedt niet alleen mogelijkheden voor talrijke Smart City-toepassingen, maar ook voor de verdere uitrol van het cameranetwerk. Die uitrol blijkt ook uit de vooruitstrevende mobiele cameratoepassingen die de politie recent in gebruik heeft genomen.

 

Meerjarenplan

De huidige uitbreiding van het camerabewakingssysteem van de politiezone Damme/Knokke-Heist is een nieuwe stap in het meerjarenplan ‘Horizon 2020’. Voor 2018 betekent dit de ingebruikname van tien nieuwe vaste cameralocaties in Knokke-Heist en een verdichting van het bestaande cameranetwerk. Daartoe werden nieuwe camera’s geplaatst aan het station van Knokke, in de Knokkestraat aan de rotonde met de Asterstraat en in de Lippenslaan ter hoogte van de Taborastraat. Meest opvallend zijn echter de zeven nieuwe cameralocaties op de Zeedijk waardoor nu bijna de volledige dijk, van Heist tot in Het Zoute, gedekt is door camerabewaking.

De uitbreiding van het cameranetwerk kon worden gerealiseerd mede door de aanleg van het gemeentelijk glasvezelnetwerk. Deze investering van het gemeentebestuur van Knokke-Heist is een win-winsituatie: het opent niet alleen de deur voor allerlei Smart City-toepassingen en een betere dienstverlening naar de burger, zoals een gratis wifi-netwerk, maar het verbetert ook de veiligheidszorg in de gemeente. Op het grondgebied van de gemeente Knokke-Heist staan er nu, verspreid over 35 verschillende locaties, 43 bewakingscamera’s, waarvan twee ANPR-camera’s voor automatische nummerplaatherkenning.

Toenemend belang van technologie in de veiligheidszorg

De investering in camera’s loont. Zowel voor de opheldering van misdrijven, de verkeersafwikkeling, als de aansturing van de politiemedewerkers op het terrein, zijn camera’s niet meer weg te denken uit de politiewerking. Naast het uitgebreide netwerk van vaste camera’s beschikt de politiezone ook over een tijdelijk vaste camera, inzetbaar op het volledige grondgebied van de politiezone, b.v. bij de aanpak van tijdelijke fenomenen of voor de ordehandhaving tijdens evenementen. Verder heeft het politiekorps onlangs een tweede, anonieme, wagen in gebruik genomen met drie intelligente camera’s voor automatische nummerplaatherkenning.

Het gebruik van al deze cameratoepassingen samen heeft recent nog maar eens zijn meerwaarde bewezen bij de opheldering van feiten zoals diefstallen met geweld, knuffeldiefstallen, een ramkraak, inbraken in woningen, verloren gelopen kinderen, of nog, verkeersongevallen met vlucht.

Kostenplaatje

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist en de politiezone Damme/Knokke-Heist blijven fors investeren om de veiligheid van de inwoners, de tweedeverblijvers en de toeristen te garanderen. De aankoop van de tien nieuwe vaste bewakingscamera’s kostte 132.193,11 euro. De investering in de tijdelijke vaste camera en in de mobiele cameratoepassingen bedroeg € 138.242,39.

Voor de komende jaren is de verdere uitbouw voorzien van een cameraschild aan de Nederlandse grens en aan het havengebied met Zeebrugge. Tot slot wordt in de toekomst het camerasysteem nog performanter gemaakt door verbeterde intelligente softwarepakketten, en door de aanschaf van kleinere, draagbare cameratoepassingen.