T is tiet om je karre in te schrieven

Carnaval

 

11 november is het traditionele startschot van het feestelijke evenement "Heist viert carnaval". In 2019 vindt de vrolijke vierdaagse plaats van 2 tot en met 5 maart 2019. Dit jaar hebben 2 kandidaten zich officieel gemeld voor de titel van prins(es) carnaval Heist 2019: Mirjam I waagt haar kans als prinses carnaval tegen Bieze I die zijn prinsenschap van vorig jaar hoopt te verlengen.  

 

Mirjam I, alias voor Mirjam van der Mast, is een gekend gezicht in de carnavalsgroep ‘Wieder’ terwijl Bieze I, Filip Bienstman, ‘Bieze I’ warm gesteund wordt door ‘De Torenpekkers’. Vanaf vandaag kan je bij hen terecht om stemkaarten te kopen aan € 8. Stemmen gebeurt op het Prinsenbal op 16 februari 2019 tussen 20.30 uur en 23 uur in een tent voor zaal Ravelingen. De stemkaart geeft ook toegang tot het prinsenbal, zolang de capaciteit van de zaal het toelaat.

Verenigingen en vriendengroepen kunnen zich vanaf vandaag online inschrijven voor de stoeten. Op zondag 3 maart 2019 vertrekt de grote carnavalstoet om 14 uur door de straten van Heist. Jaarlijks bezoeken zo'n 25.000 mensen deze parade met meer dan 35 praalwagens. De verlichte avondstoet op dinsdag 5 maart 2019 om 19.30 uur staat garant voor een uniek evenement in Vlaanderen. Klik hier om je groep in te schrijven.


Nieuw carnavalseizoen van start

45875772_10210345497632710_2949890028311937024_n

Op 11 november wordt alles aan de kant geschoven, als het even kan. Dat geld voor werk, studie en alle andere afspraken. Dan gedenken we in Knokke-Heist niet alleen de wapenstilstand. Op die dag wordt ook het carnavalsseizoen officieel geopend. Vanaf 11:11 worden alle Keizers, Prinsen en Prinsessen van onze gemeente geroepen voor een openingszitting. Al even traditioneel is de voorstelling van de nieuwe carnavalpin en het symbolisch overhandigen van de stemkaarten verbonden aan de verkiezing van de nieuwe prins of prinses voor 2019!

Schepen van evenementen Jan Morbee, kwam er in naam van het gemeentebestuur het Hof Der Prinsen succes toe wensen bij de start van het nieuwe seizoen en kreeg als eerste de nieuwe pin opgespeld door Prinses Conny voorzitter van het hof. Op de pin staan dit jaar de “Heistse klakkers” het unieke symbool van “onze” manier van carnaval vieren.

45862498_10210346706262925_1397727454998560768_n

En waarom is dat juist 11 november, oftewel de elfde van de elfde?

Allereerst wordt er gezegd dat elf staat voor dwaasheid en twaalf voor perfect. En omdat carnaval bij lange na niet perfectie haalt, is elf juist een perfect getal dat carnaval symboliseert.

Bovendien heeft het ermee te maken dat 11 november al heel lang een feestdag is. Echt al heel lang. En nu nog steeds wordt er Sint Maarten gevierd op 11 november. Sommigen menen dan ook dat er een connectie is tussen Carnaval en Sint Maarten.

Tot slot zou het ook zomaar eens te maken kunnen hebben met de Franse Revolutie. Zo ver gaat de fissa blijkbaar al terug. Op 11 november vond namelijk het spotfeest plaats om Franse bezetters op de hak te nemen.

45939452_1974999936133504_1790555128214847488_n

De theorieën over waarom het op de elfde van de elfde plaatsvindt lopen wat uiteen, maar het is wel voor iedereen duidelijk dat carnaval op die dag officieel van start gaat. Als je in november nog een lekker feestje zoekt, dan moet je zeker eens het Kapittel meemaken in de zaal Ravelingen. Op dit event verzamelen alle echt carnavalisten voor een heerlijk traditionele Breugelmaaltijd en optredens van Andre van Duin (topimitator uit Nederland) en Wildvuur. Inschrijven kan nog tot donderdag door 25 euro per persoon te storten op het rekeningnummer: BE67 73802200 6187

 

6a00d8341c50dd53ef022ad37658b7200c

 

 


BREAKING NEWS: De Sint vertrekt binnen een week uit Spanje

Sinterklaas

Nog 7 nachten slapen en de Sint en zijn zwarte pieten vertrekken vanuit Spanje. Spannend! Hij doet zijn intrede in Knokke-Heist tijdens de opening van zijn “Klaascafé” in de zaal Ravelingen op 18 november vanaf 14 uur. Hij brengt voor iedereen klaaskoeken en geschenken. De meezingpiet en de kinderdisco doen de rest. Een niet te missen event voor de allerkleinsten. Schrijf je kinderen vandaag nog in via de knop op www.carnavalheist.be

 


Midsummer Carnival op 6 verschillende plaatsen

Het Hof der Prinsen en Kneistikrant pakken op 18 augustus zoals je al kon lezen in onze krant opnieuw uit met een midsummer carnival in de deelgemeente Heist. De café’s die dit jaar meedoen aan Midsummer Carnivakl zijn:

 1. Café Tussen Land en Zee*
 2. Place Marginal
 3. Blackjack
 4. De Albatros
 5. De Factory
 6. Den Oosthoek* 

5034_237662

De deelnemers aan de Midsummer Carnival mogen enkel geschminkt zijn en maskers zijn verboden. Verkleden mag natuurlijk wel. “Als het weer wat meezit verwachten wij ook veel vrouwen met pluimen”, klinkt het bij het Hof der Prinsen.

De nieuwe 8KAMP tussen de Vissers en de Plakkers gaat door vanaf 15 uur in zowel Café Den Oosthoek, Café Land & Zee en bij Café Albatros. Bijna gelijktijdig start het pop-up event "Bal Marginal" van Philip Van Eeghem (Den Oosthoek) op de site van de Zeeparel in de Noordstraat..Alle remmen losgooien op Place Marginal is hier de boodschap. We denken dan aan bier een zwembad, nektapijtjes, fluo kleren en Vlaamse schlagers. Het Bal Marginal van Heist moet Midsummer Carnival in Heist de vernieuwende impuls geven. En ja... je zal er iets kunnen eten. Maar ook Café Albatros zet de traditie verder van de "carnavalcafé" bij uitstek. Met een top carnavval DJ _ Enjoy Jr. Ook The Factory en Blackjack op De Bolle zit mee in het Midsummer complot... en die avond mag je er alleen meezingen op de grootste carnavalhits.

*Enkel tijdens de 8kamp


Twee rivaliserende bendes aktief tijdens Midsummer Carnival 2018

Visserstegenplakkersyves1-500x375

Jaarlijks gaat in de gemeente onze de grootste carnavalsstoet van de provincie West-Vlaanderen uit. Tienduizenden toeschouwers bevolken dan de straten van Heist om een zestigtal wagens en gemaskerde groepen te bewonderen. Het huidige megagebeuren ziet er totaal anders uit dan ongeveer 50 jaar geleden. Er bestaat nu reeds 5 jaar ook zoiets als het Midsummer Carnival. Het is voor onze kneistse carnavalisten namelijk iets te lang wachten op het “echte” carnaval. Met carnival ruilen de Vissers en de Plakkers ook het voetbalveld in voor een 8kamp in die carnavalcafé’s.

Carnaval_begrip_poye_klein72dpiIn 1928 speelden de Plakkers en de Vissers voor het eerst een gemaskerde voetbalmatch. In de rangen van FC Heist ontstonden twee supportersverenigingen: De Zeemeermin met vooral aanhang bij de vissers en De Strandleeuwen, geliefd bij bouwvakkers, in het bijzonder stukadoors (plakkers). In het begin waren het vooral Gusten en Poye (de heren Serreyn en Vandenbroeck) die voor voetbalspektakel zorgden. Al dan niet denkbeeldige kwetsuren worden sinds jaar en dag gesoigneerd met de jeneverfles in plaats van tenderdjot (jodiumtinctuur).

Of die fles er zaterdag 18 augusus ook bij is weten we niet. Maar wie de Vissers en de Plakkers aan het werk wil zien. Kunnen zaterdag vanaf 14 uur terecht in Café Den Oosthoek, De Albatros en Tussen Land & Zee voor de 8kamp tussen de twee rivaliserende bendes.  


Bal Marginal en 8kamp tijdens Midsummer Carnival 2018

Midsummer Carnival 2014

De foto's hier boven zijn van 2014

 

Het Hof der Prinsen en Kneistikrant pakken op 18 augustus opnieuw uit met een midsummer carnival in de deelgemeente Heist. Heist staat bekend voor zijn grootse carnavalsstoet die in de winter door de straten trekt. Omdat feesten in het bloed zit bij het Hof der Prinsen en de carnavalisten van onze badstad werd tussen pot en pint ook wel gedacht om die carnavalssfeer in de kijker te zetten in de zomer.

'14 en 15 augustus waren vroeger al feestdagen in Heist met het oog op de processie en de zeewijding. Omdat de traditie stilaan verdween waren er redenen genoeg voor het Hof der Prinsen om op een originele manier de draad weer op te pakken telkens de eerste zaterdag na 15 augustus. Voor de vijfde keer zetten de Heistse café’s in op een subtropisch carnavalsfeertje.

De deelnemers aan de Midsummer Carnival mogen enkel geschminkt zijn en maskers zijn verboden. Verkleden mag natuurlijk wel. “Als het weer wat meezit verwachten wij ook veel vrouwen met pluimen”, klinkt het bij het Hof der Prinsen.
De nieuwe 8KAMP tussen de Vissers en de Plakkers gaat door vanaf 15 uur in zowel Café Den Oosthoek, Café Land & Zee en bij Café Albatros.Bijna gelijktijdig start het pop-up event "Bal Marginal" van Philip Van Eeghem (Den Oosthoek) op de site van de Zeeparel in de Noordstraat..Alle remmen losgooien is hier de boodschap.We denken dan aan bier een zwembad, nektapijtjes, fluo kleren en Vlaamse schlagers. Het Bal Marginal van Heist moet Midsummer Carnival in Heist de vernieuwende impuls geven. En ja... je zal er iets kunnen eten. Maar ook Café Albatros zet de traditie verder van de "carnavalcafé" bij uitstek. Met een top carnavval DJ _ Enjoy Jr. Ook The Factory op De Bolle zit mee in het Midsummer complot... en die avond mag je er alleen meezingen op de grootste carnavalhits.


Mobiliteit tijdens de carnavaldagen

Header-carnaval_1_orig

De carnavalsgekte barst dit weekend opnieuw los in Heist. De deelgemeente vormt dan enkele dagen het schouwtoneel van festiviteiten zoals de grote carnavalstoet, het bal van de zeemeermin en de avondoptocht. De organisatie en hulpdiensten nemen extra verkeers- en veiligheidsmaatregelen om het volksfeest vlot en veilig te laten verlopen.

 

Carnaval-2014-winnaar-kleine-groep-500x331

Grote carnavalstoet

De grote carnavalstoet trekt zondag om 14.00 uur van de standplaats (het Maes en Boereboomplein, het stationsplein, de Heistlaan en de Koudekerkelaan) naar het Heldenplein via de Bondgenotenlaan, de Kursaalstraat, de Knokkestraat, de Moefe, de Pannenstraat, de Knokkestraat, de Krommedijk, de Elizabetlaan en de Graaf d’Ursellaan. Volg tijdens de stoet steeds de richtlijnen van de politie en seingevers.

Tijdens de stoet en opkuis worden enkele straten afgesloten voor het verkeer.

 • De Elizabetlaan (rijrichting Zeebrugge) wordt van 12.00 tot ± 18.30 uur afgesloten ter hoogte van de Anemonenlaan. Volg de omleiding via de Anemonenlaan naar de zeedijk (gewijzigde rijrichting) en het Vissershuldeplein.
 • De Heistlaan wordt om 12.00 uur verkeersvrij gemaakt tussen de Koudekerkelaan en Elizabetlaan voor de opstelling van de praalwagens. De straat wordt opnieuw opengesteld als alle karren zijn vertrokken. Daarna wordt de Elizabetlaan (rijrichting Duinbergen) tot ± 18.30 uur afgesloten tussen de Parkstraat en Krommedijk. Volg de omleiding naar de Westkapellestraat via de Heistlaan en Bakboord.
 • De rest van het parcours wordt verkeersvrij gemaakt van 13.00 tot ± 18.30 uur.
 • De Koudekerkelaan is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer tussen de Heistlaan en Bondgenotenlaan.
 • De Gustaaf Van Nieuwenhuysestraat (rijrichting Zeebrugge) wordt van 11.30 tot ± 18.30 uur opengesteld.

Avondoptocht

De avondoptocht begint dinsdag om 19u30 in de Bondgenotenlaan. De praalwagens vertrekken vanaf de standplaats (de Bondgenotenlaan, de Koudekerkelaan en het stationsplein) naar de Bondgenotenlaan, Kursaalstraat, Knokkestraat, Pannenstraat, Noordstraat en Westkapellestraat. Het parcours wordt verkeersvrij gemaakt van 18.00 uur tot ± 22.30 uur. Volg tijdens de stoet steeds de richtlijnen van de politie en seingevers.

Feestzone

Na de grote carnavalstoet en avondoptocht barst steevast een volksfeest los in de straten en cafés in het centrum van Heist. Hierdoor wordt de Knokkestraat verkeersvrij gemaakt tussen de Noordstraat en Kursaalstraat. Tussen de Polderstraat en Noordstraat is enkel plaatselijk verkeer toegestaan.

Wil je de parkeer- en verkeersdrukte vermijden in en rond de feestzone? Maak optimaal gebruik van het openbaar vervoer, kom met de fiets of te voet. In de Nicolas Mengélaan zijn ook extra taxistandplaatsen voorzien. De feestzone is begrensd door de Elizabetlaan (inclusief de Graaf d’Ursellaan), de spoorweg van de NMBS, de Heistlaan en de Krommedijk.

Van zaterdagmiddag tot maandagochtend en van dinsdagmiddag tot woensdagochtend is de Kursaalstraat niet bereikbaar via de Nicolas Mengélaan.

Bron: Kneistikrant