Wanneer wij klaar zijn met uw interieur hoeft u alleen nog de champagne te ontkurken en te genieten
De nieuwe KnokkeStyle komt er aan

Een TV kopen met advies kan nog bij Wesound

De televisie is het voorbije decennium drastisch veranderd. Eerst was er de intrede van de flatscreen in HD-beeldkwaliteit. Vandaag goochelen producenten met afkortingen als QLED, OLED, UHD en HDR. Maar welke technologische snufjes heb je écht nodig? En hoe kies je de perfecte tv voor jouw woonkamer?

DSC_5758 (2)

Veruit de belangrijkste beslissing voor je nieuwe tv is de omvang van het scherm. Die wordt uitgedrukt in inch en gaat van een sobere 21 inch tot een kolossale 85 inch (218 centimeter). De ideale schermgrootte bepaal je door de kijkafstand te berekenen. Uit onderzoek blijkt dat een kijkafstand van 2,5 keer de schermdiagonaal het prettigst kijkt. Staat je salon bijvoorbeeld op 3 meter van de televisie, dan is 48 inch (120 cm) ideaal. Zit je verder van het scherm, koop dan een maatje groter.

Minstens even belangrijk als de grootte van de tv is de beeldkwaliteit. Ultra HD-toestellen (UHD of 4k) hebben 4 keer meer pixels dan Full HD-tv’s. Let wel, Proximus en Telenet zenden momenteel nog niet uit in Ultra HD, al is dit een kwestie van tijd. Toch raden we aan te investeren in een Ultra HD-televisie. De meeste toestellen hebben software die het beeld verbetert en aanpast aan de grotere resolutie. Koop je toch nog een full hd-toestel, dan is je tv over 3 jaar waarschijnlijk al verouderd. Bovendien hoef je het voor de meerprijs niet te laten: je hebt al een Ultra HD-toestel voor nog geen € 500.

HDR is een van de nieuwste technieken in televisieland. Het voegt geen pixels toe, maar het verbetert de kleurweergave en de verhoogt de maximale helderheid. Hierdoor zijn kleuren rijker en levendiger. Om HDR optimaal te beleven, heb je HDR content en een HDR Blu-ray-speler nodig ofwel stream je HDR content via Netflix.

Plasmaschermen zijn voltooid verleden tijd. Vandaag kies je voor LED of OLED. Wat moet je weten? OLED-schermen laten een diepere zwartwaarde en een scherp kleurencontrast zien omdat ze individuele pixels volledig uit kunnen zetten. OLED-televisies zijn doorgaans prijzig, maar daarvoor krijg je prachtig beeld, ongelofelijk dunne panelen en het beste wat een merk kan bieden qua beleving. Heb je een kleiner budget? LED-televisies zijn helemaal nog niet afgeschreven, integendeel. Door de vele optimalisaties en jaarlijkse verbeteringen in de kwaliteit van de panelen zijn de kleuren ook natuurlijk en zal je geen enkel detail missen.

it je thuis schuin voor het scherm in plaats van recht ervoor? Dan is de kijkhoek van je nieuwe tv erg belangrijk. Koop je een toestel in de winkel, neem dan gerust je tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Wordt het beeld minder helder of vervagen de kleuren naarmate je er schuiner voor gaat staan? Dan is de kijkhoek beperkt.

Probeer in te schatten onder welke hoek je zitmeubilair thuis staat. Hou ook rekening met reflectie, bijvoorbeeld door natuurlijk licht of een lamp vlakbij de televisie. Niets zo vervelend als een scherm dat bij het minste streepje zonlicht geen contrast meer toont.

Uiteraard zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe tv (zoals schermfrequentie, een vlak of curved scherm, smart tv of niet), maar met deze tips ben je alvast gewapend om de juiste keuze te maken. Heb je toch nog meer uitleg nodig? Ga langs bij Wesound, ze helpen je graag verder.

Elizabetlaan 116-118

8300 Knokke-Heist

050 613 495

info@wesound.be

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.