Arme ondernemers... ze bestaan
Bärbel Buyse laat zich niet meedrijven op de stroom

Er zijn meer stappen nodig binnen de geplande hervorming van de steun aan hernieuwbare energie

Zonneenergie_cartoon Tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement gaf Voka zijn visie op de geplande hervorming van de steun aan hernieuwbare energie. De hervorming is een eerste stap naar meer kostenefficiëntie, maar mag geen eindpunt zijn.

Marc Van den Bosch, expert van het Voka-Kenniscentrum: “Er zijn verdere stappen nodig. De steun moet betaalbaar blijven voor iedereen, hij moet bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot en hij moet investeerders motiveren in plaats van ontmoedigen. Dat is ons advies.

De Vlaamse regering vroeg in november een advies aan enkele leden van de SERV (Sociaal Economische Raad Vlaanderen) en de Minaraad (Milieu en Natuurraad Vlaanderen). Vandaag, 17 maart 2011, lichtte Voka zijn advies toe tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement.

Marc Van den Bosch: “We kunnen ons vinden in de voorstellen voor het afbouwen van de steun voor zonnepanelen. Ook de lagere boeteprijs voor het niet halen van de vooropgestelde percentages van groenestroomcertificaten is een goed idee. Dat is in het voordeel van alle energieverbruikers, want uiteindelijk zijn het steeds de klanten - particulieren en ondernemingen - die die kosten moeten dragen. Ook het verhogen van de prijs voor warmtekrachtkoppeling (WKK) kan voor ons, op voorwaarde dat er een minimumgarantie is voor iedereen en niet alleen voor de kleinere installaties.”

Eerste stap

Voor de werkgeversorganisatie is het echter duidelijk dat deze hervormingen slechts een eerste stap zijn. “De kostenefficiëntie moet nog beter”, zegt Van den Bosch. “Bovendien omvat de huidige hervorming te weinig om de doelstellingen te halen die het Federaal Planbureau vooropstelt. Tegen 2020 moeten ondernemingen 17% minder CO2 uitstoten en particulieren 12% minder.” Daarom pleit Voka ervoor dat de Vlaamse regering bij de volgende stappen als maatstaf kiest voor de kostprijs om één ton CO2 uit te sparen.

Tot slot waarschuwde Voka het Vlaams parlement om de wijzigingen niet retroactief toe te passen. “Als de Vlaamse regering het aandeel hernieuwbare energie wil optrekken naar de vooropgestelde 13%, dan zijn heel wat bijkomende investeringen nodig. Potentiële investeerders moeten zeker zijn dat de investeringen die ze vandaag doen later niet negatief zullen uitdraaien door retroactieve beslissingen.”

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

WKK

Goed stuk over de hervormingen. Ik vind persoonlijk dat de subsidies voor warmtekrachtkoppelingen juist omhoog moeten. De hoge prijs is nog een te grote drempel voor particulieren, terwijl de besparing significant hoog is.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).