Hoe gedreven ben jij
36 miljard euro vrijwel gratis 'witgewassen’ zonder gevolg

Flexijobs in zoveel mogelijk sectoren

NszNSZ vindt het absurd dat federaal minister van Economie Kris Peeters (foto - CD&V) niet wil weten van een uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren alvorens die flexi-jobs grondig te evalueren. “Die jobs hebben hun nut al meer dan bewezen in de horeca”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “En een uitbreiding naar de kleinhandel mag echt niet meer lang op zich laten wachten omdat die sector nu veel moeilijker tijdelijke medewerkers vindt. Dankzij de flexi-jobs is het immers financieel veel voordeliger om in de horeca te werken.”

Volgens NSZ slaat Kris Peeters de bal volledig mis wanneer hij het succes van de flexi-jobs in de horeca relativeert. Op één jaar tijd zijn er immers 20.000 flexi-jobbers aan het werk in deze sector, dat is geen beperkt aantal. Bovendien schuift Peeters de uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren op de lange baan en wil hij eerst een grondige evaluatie. En dat terwijl de kleinhandel, met de slagers en de bakkers op kop, smeekt om flexi-jobbers te kunnen inschakelen in hun winkels.

Bakkers en slagers, maar ook andere kleinhandelaars, zijn immers, net als de horeca, op zoek naar medewerkers die hen tijdelijk komen helpen, bijvoorbeeld tijdens het weekend. Alleen vinden zij op dit moment haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan bij de bakker of slager om de hoek. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bijvoorbeeld bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. De keuze is begrijpelijkerwijs snel gemaakt, maar de slagers en bakkers zijn het kind van de rekening. Daarom dringt een uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren zich snel op.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P. Van Hal

Ik persoonlijk zit in de bloemensector. Flexijobs ook mogelijk maken in onze sector is geen luxe maar een noodzaak. Het is een sector met enorme pieken en dalen wat maakt dat extra helpende handen soms echt een noodzaak zijn. Maar het extra werk is tijdelijk dus vast iemand aanwerven is geen optie meestal. Dus word er gewoon extra lang gewerkt en dat is op termijn voor niemand houdbaar waardoor er heel wat zaken volledig sluiten. Dat is een spijtige zaak en daar loopt de overheid heel wat inkomsten door kwijt en komen er weer mensen op werkloosheid lijst te staan. Actie is dus echt wel nu verreist.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).