Denk aan uw werkgelegenheidsplan voor 45-plussers
Meer innovatie in Vlaanderen volgens minister Philippe Muyters

Binnenkort minder bijberoepers

Aan het einde van het derde kwartaal van 2017 waren er in ons land 254.917 zelfstandigen in bijberoep actief. Dat zijn er 4 procent meer dan eind 2016. Het aantal zelfstandigen in hoofdberoep nam tijdens diezelfde periode slechts met 0,5 procent toe, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). “Indien het onbelast bijverdienen nog dit jaar van start gaat, zal 2017 vermoedelijk het laatste jaar zijn dat het aantal bijberoepers toeneemt”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Volgens berekeningen van de FOD Sociale Zekerheid zal 31 procent van alle zelfstandigen in bijberoep immers overschakelen naar het nieuwe statuut onbelast bijverdienen, met een pak minder inkomsten voor het sociaal statuut van de zelfstandigen tot gevolg. Daarom moet deze maatregel tijdens de periode van het belangenconflict, dat eind vorige week ingediend werd, stevig bijgestuurd worden.

Bijberoep

Tussen 31 december 2016 en 30 september 2017 nam het aantal zelfstandigen in bijberoep met maar liefst 4 procent toe, de sterkste stijging in jaren. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van RSVZ-gegevens. Tijdens diezelfde periode nam het aantal zelfstandigen in hoofdberoep slechts met 0,5 procent toe. Dat het aantal zelfstandigen in ons land blijft toenemen, is dus vooral te danken aan de bijberoepers, maar ook aan de zelfstandigen die actief blijven na pensioenleeftijd, en niet zozeer aan de evolutie van de zelfstandigen in hoofdberoep.

Toch vreest NSZ dat het binnenkort gedaan is met de opmars van het aantal zelfstandigen in bijberoep en dat dit statuut vanaf dit jaar ferm aan populariteit zal inboeten. De oorzaak hiervan: het statuut onbelast bijverdienen, dat nu gedurende 60 dagen de frigo ingaat als gevolg van een belangenconflict ingediend door de Cocof, het parlement van de Franstalige Brusselaars. Zelfstandigen in bijberoep die minder dan 6000 euro per jaar aan inkomsten hebben, zullen dan eerder kiezen voor het onbelast bijverdienen dan voor een systeem waarbij sociale bijdragen en belastingen betaald moeten worden. Volgens berekeningen van de FOD Sociale Zekerheid zal 31 procent van alle zelfstandigen in bijberoep overschakelen naar het nieuwe statuut 6000 euro onbelast bijverdienen. Daardoor loopt het sociaal statuut per jaar 109 miljoen euro mis, aldus de FOD Financiën. Dat betekent een zware aderlating voor de sociale bescherming van de zelfstandigen. Daarom doet NSZ er alles aan om de maatregel rond onbelast bijverdienen, zoals die nu op tafel ligt, grondig bij te sturen.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).