Vergeet uw werken niet te melden aan de RSZ
Weekend van de Klant dit jaar op 6 en 7 oktober

PMD statiegeld... nee dank u

68 procent van de buurtsuperettes is gekant tegen het heffen van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Dat blijkt uit een bevraging die NSZ afgelopen week hield en waaraan 237 buurtsuperettes uit heel Vlaanderen hebben deelgenomen. Vandaag, vrijdag 18 mei, bespreekt de Vlaamse regering het verpakkingsplan van minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) met daarin de invoering van statiegeld. Consumenten zouden dan iets meer moeten betalen bij de aankoop van blikjes en petflessen, maar dat geld terugkrijgen wanneer ze hun leeggoed terugbrengen in de winkel, ook in de kleine buurtsuperettes. 95 procent van die winkels heeft daar geen ruimte voor en geen enkele buurtsuperette is van plan een statiegeldmachine aan te kopen. Bovendien zouden zulke lokale winkels niet altijd accepteren dat zomaar iedereen zijn drankverpakkingen mag laten verwerken in hun zaak. “Wij stellen voor om verwerkingsmachines voor blikjes en plastic flessen te plaatsen op openbare plaatsen, zoals nu met glas- en kledingcontainers. 9 op de 10 handelaars zijn het daarmee eens omdat zij op die manier niets te maken hebben met de extra rompslomp, tijd en kosten die het verwerken en laten innen van statiegeld met zich meebrengen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

0a0c47b31bf804ca7a69a51faf935e0e

De Vlaamse regering buigt zich vandaag over het ondertussen al gecontesteerde verpakkingsplan van Leefmilieuminister Joke Schauvliege. Een belangrijk onderdeel daarvan is het invoeren van statiegeld voor drankblikjes en plastic flessen. 68 procent van de Vlaamse buurtsuperettes vindt dat een slecht idee, zo blijkt uit een rondvraag van NSZ waaraan 237 handelaars hebben deelgenomen (in totaal zijn er zo’n 1400 buurtsuperettes actief). Meer nog, 59 procent blijft de invoering van statiegeld een slecht idee vinden, zelfs wanneer ze voor de verwerking en de inning een vergoeding zouden krijgen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het is duidelijk dat de lokale superettes helemaal niet zitten te wachten op de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat is ook perfect te begrijpen. Het gaat hier doorgaans om kleine winkels. 95 procent geeft aan niet over de nodige ruimte te beschikken om die lege flessen en blikjes te stockeren. Puur vanuit praktisch oogpunt is deze maatregel dus al een verloren zaak.” Daarnaast is geen enkele handelaar bereid om een statiegeldmachine, die gemakkelijk 30.000 tot 40.000 euro kost, uit de eigen zak te betalen. Enkel als die kosten volledig betaald worden door de producenten en/of verpakkers kan 31 procent zich hier wel in terugvinden.

Mocht het statiegeld ingevoerd worden en ook de kleine buursuperettes verplicht worden om in dit verhaal mee te stappen, stelt er zich langs consumentenzijde nog een extra probleem. Zulke buurtsuperettes hebben doorgaans een trouw klantenpubliek en (her)kennen hun klanten dan ook goed. Mocht er zich iemand aandienen die de handelaar niet kent en die het statiegeld wil innen op plastic flessen en blikjes, zal 24 procent van de handelaars die persoon verzoeken om het statiegeld elders te innen. Een begrijpelijke reflex, aangezien het hele proces de handelaar de nodige tijd, ruimte en centen kost.

Plastic flessen en drankblikjes laten verwerken en statiegeld laten innen bij de buurtsuperettes is kortom absoluut geen goed idee. Toch begrijpt NSZ dat er iets moet gedaan worden om het zwerfvuil in onze samenleving te reduceren. Daarom stelt de ondernemersorganisatie voor om statiegeldmachines te plaatsen op openbare plaatsen, daar waar nu al glas- en/of kledingcontainers staan. 91 procent van de buurtsuperettes is hier eveneens voor gewonnen. “Ook voor de consument verandert dat weinig. Of je je drankverpakkingen nu in een winkel of op een andere plaats moet terugbrengen, maakt eigenlijk niet uit. Bovendien kan je er meteen ook je glasverpakkingen en overtollige kleding kwijt”, aldus nog NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).