Fusie tussen IAB en BIBF
KMO-INFO, blij met zachte Brexit

Voetbal maakte de werknemers niet ziek

Afgelopen woensdag (11 juli) werkte 1,24% van de Belgen thuis. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met het gemiddeld aantal thuiswerkers op een ‘gewone’ woensdag begin juli (0,66%) . Dat blijkt uit een steekproef van HR-dienstverlener SD Worx bij 102.000 werknemers in de privé-sector. De verhoogde piek in thuiswerkers komt neer op een stijging van 52% in vergelijking met een week eerder (woensdag 4 juli), toen 0,81% thuiswerkte, en ligt bijna 90 % hoger in vergelijking met de gemiddelde woensdag in juli. De hoge thuiswerkcijfers op 11 juli kunnen verklaard worden door een combinatie van heel wat factoren.
 
Wk-2018-in-rusland

“De staking van de NMBS ligt ongetwijfeld mee aan de basis van het feit dat we een hoog percentage thuiswerkers registreerden op 11 juli. Ook op 10 juli was dit trouwens het geval (1,21%). Op woensdag speelde mogelijk ook de NAVO-top mee, waardoor Brussel zowel met de auto als met de trein erg moeilijk bereikbaar was. Tot slot moet er ook rekening gehouden worden dat niet alle bedrijven hun thuiswerkers als dusdanig registeren in ons systeem. Mogelijk zijn er dus nog meer mensen die op 10 en 11 juli van thuis uit werkten,” zegt Katrien Cloet, Consultant bij SD Worx. “Dé topdag voor thuiswerken was vrijdag 29 juni. Dat is op zich niet verwonderlijk, want dit was de laatste schooldag en de dag na de match tegen Engeland. Bovendien is de laatste vrijdag van juni de afgelopen 3 jaar telkens de topper qua thuiswerk (1,78% op 29.6.18; 1,21% op 30.6.17 en 1,30% op 24.6.16).”

Wat het ziekteverzuim betreft zien we dan weer dat 11 juli een erg ‘normale’ woensdag in juli was. Ongeveer 5,7% van de werknemers was afwezig op het werk door ziekte, terwijl dat de woensdag in de week ervoor nog 6,3% was.

“Ook als we de cijfers van de afgelopen drie jaar bekijken, dan zien we dat het ziekteverzuim de dag na de match zeker niet hoger ligt dan andere woensdagen in juli (in 2016 gemiddeld 6,13% en in 2017 6,63%)”, zegt Katrien Cloet. “De dag na de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk hebben zich zeker niet meer mensen ziek gemeld dan normaal, wel integendeel. Uiteraard hebben veel mensen vakantie genomen, maar niet meer dan in andere jaren op 11 juli (17,40% in 2018, 17,78% in 2017 en 17,23% in 2016). Belgen worden dus zeker niet ziek van voetbal.”

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).