Grootste EU vrijhandelsakkoord ooit met Japan is een economische overwinning
Wat willen Vlaamse ondernemers na 26 mei 2019

Europese verbod op slagen van rosse muntjes moet afronden verplicht maken

Het tekort aan ‘rosse’ muntjes moet de aanleiding zijn om het afronden van het kassaticket verplicht te maken. Hiermee reageert NSZ op het nieuws over het tekort aan deze munten, gezien de Nationale Bank geen één en twee eurocenten meer mag produceren van de Europese Centrale Bank. “We pleiten al langer voor een verplichte afronding, zowel voor cash- als elektronische betalingen,” zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws,” dit is een uitstekende aanleiding om die verplichting door te voeren. Als dit niet snel gebeurt, zullen handelaars problemen krijgen om gepast wisselgeld terug te geven.”

Euro

Hoewel 88% van de kleinhandelaars voorstander zijn van de verplichte afronding, voert slechts één derde die effectief uit. Dit uit angst voor de reactie van de klanten die denken dat de afrondingsregels in hun nadeel zijn, terwijl dit niet zo is.
Sinds 8 januari 2016 gelden de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen. Handelaars mogen dan afronden naar 0 of 5 eurocent. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Die afrondingsregels bestonden al eerder, meer bepaald sinds 1 oktober 2014, voor contante betalingen.

NSZ vraagt om het afronden verplicht te maken voor zowel elektronische als cashbetalingen. En niet enkel op cashbetaling zoals minister Kris Peeters in een wetsontwerp voorstelt. “Dit vermijdt dat klanten op het laatste moment aan de kassa beslissen of ze al dan niet cash of elektronisch zullen betalen, met alle oponthoud van dien,” aldus Christine Mattheeuws.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “We legden onze bevindingen van dit onderzoek reeds voor aan federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A). De afronding naar 0 of 5 eurocent verplichten biedt een win-win voor iedereen. Enerzijds voor de handelaar omdat elke winkel dan afrondt, anderzijds ook voor de consument die dan duidelijk weet waar hij aan toe is aan de kassa. Verder heeft ook de Belgische staat enkel baat bij een miljoenbesparing wanneer de munten van 1 en 2 eurocent niet langer geslagen dienen te worden.”

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).