Reconstructie op de Zeedijk moet veel duidelijk maken
Ijsduiken en wake for life voor het goede doel op Lakeside Paradise

AZ Zeno duurste in de regio volgens CM-cijfers

Een pacemaker laten plaatsen kost je als patiënt in een Belgisch ziekenhuis gemiddeld 179 euro. Tenminste als je kiest voor een kamer voor twee of meer personen. Ga je voor een eenpersoonskamer, dan is de kostprijs 1.731 euro, bijna tien keer zo duur. “Zo’n verschil is niet meer te verantwoorden”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van Christelijke Mutualiteiten dat zijn jaarlijkse ziekenhuisbarometer voorstelt. “We moeten af van de supplementen zodat eenpersoonskamers de norm kunnen worden en hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig zijn.”

Kaart

Voor de veertiende keer analyseerde CM de tarieven in de Belgische ziekenhuizen. Rode draad doorheen alle cijfers: steeds vaker zoeken ziekenhuizen ‘creatieve’ manieren om extra inkomsten binnen te halen. Dat doen ze vooral via de ereloonsupplementen. Voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer zijn de ereloonsupplementen in 2017 gemiddeld opnieuw 3,5 procent gestegen, bovenop de index. Het verschil in kostprijs tussen een opname in een eenpersoonskamer en een kamer voor twee of meer personen wordt daardoor steeds groter. 

Hoe zit het bij jou?
Op basis van de ziekenhuisfacturen van haar leden, heeft CM interactieve kaarten gemaakt. Per ziekenhuis is aangeduid hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen. In de kostprijs ten laste van de patiënt zijn opgenomen: de remgelden, ereloonsupplementen en andere kosten zoals kamer- en materiaalsupplementen.

De kostprijs van een opname kan sterk verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar een “duur” ziekenhuis biedt niet noodzakelijk een betere zorgkwaliteit dan een “goedkoop” ziekenhuis, en vice versa, zegt CM.

De cijfers komen van de christelijke mutualiteit. Daaruit blijkt dat de meeste kersverse moeders in een éénpersoonskamer verblijven. In het AZ Zeno betaal je 1.422 euro, in Izegem is dat 1.111 euro. Een tweepersoonskamer blijkt nog altijd een pak goedkoper. De goedkoopste vind je in AZ Groeninge in Kortrijk: 170 euro betaal je er.

 

AZ Zeno

 

·         50% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 1,422

 

·         50% van de patiënten betaalt meer dan x euro ERELOONSUPPLEMENTEN € 875

 

·         10% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 2,098

 

 

 

AZ Sint Jan

 

·         50% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 1,180

 

·         50% van de patiënten betaalt meer dan x euro ERELOONSUPPLEMENTEN € 736

 

·         10% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 1,645

 

 

AZ Sint Lucas

 

·         50% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 1,236

 

·         50% van de patiënten betaalt meer dan x euro ERELOONSUPPLEMENTEN € 829

 

·         10% van de patiënten betaalt IN TOTAAL meer dan € 1,678

 

 

Reacties