Het Weer in Knokke-Heist
AZ Zeno duurste in de regio volgens CM-cijfers

Reconstructie op de Zeedijk moet veel duidelijk maken

Het lichaam van het slachtoffer werd op zondag 22 januari 2017 om 12.20 uur aangetroffen op het strand van Knokke, onder een terras aan de Zeedijk. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat Sofie Muylle in de loop van de nacht met geweld om het leven was gebracht. Voorlopig blijft het echter onduidelijk wat haar precies overkomen is tijdens een avondje uit met haar vriend.

Fd047c90-f84d-11e8-abcc-02b7b76bf47f

Op 26 juni 2017 werd Alexandru C. in Roemenië opgepakt in het kader van een Europees aanhoudingsbevel. Op camerabeelden was te zien hoe de man met de blauwe jas na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. Het DNA van de verdachte werd aangetroffen op het lichaam van het slachtoffer, maar C. blijft ontkennen dat hij de vrouw vermoordde. Ondertussen werd Alexandru C. door de onderzoeksrechter ook aangehouden voor verkrachting, foltering en aanranding, telkens met de dood tot gevolg. Als de verdachte vrijuit zou gaan voor moord, hangt hem voor die feiten nog steeds 30 jaar opsluiting boven het hoofd.

De reconstructie deze ochtend op het strand moet duidelijkheid brengen over de manier waarop Sofie Muylle precies om het leven kwam. Deskundigen geven twee interpretaties: ofwel kwam de vrouw om het leven door verstikking en is er sprake van moord, ofwel - zoals de advocaten van de verdachte beweren - kwam ze om het leven door een combinatie van alcohol, medicijnen in haar bloed en onderkoeling. Voor de reconstructie zijn de verdachte en zijn twee advocaten aanwezig, de vader en de stiefmoeder van Sofie Muylle met advocaten, de advocaat van de toenmalige vriend van het slachtoffer, samen met speurders en de onderzoeksrechter.

De reconstructie moet de omstandigheden van die avond zo precies mogelijk nabootsen, op hetzelfde tijdstip, in gelijkaardige weersomstandigheden en zelfs de stand van de maan zou meespelen. De verdachte draagt er ook nu een blauwe jas, een soort bodywarmer zonder mouwen. Het strand is nu precies zoals het was op de nacht van de feiten. Tot nu toe maakte het team een wandeling van enkele honderden meters over het strand, de weg die de verdachte die nacht aflegde, tot aan de plek waar het lichaam uiteindelijk werd teruggevonden.

Sofie Muylle, schoonheidsspecialiste van beroep, was met haar vriend in Knokke aan het uitgaan toen ze besloot om buiten een luchtje te scheppen rond 05u00. Haar handtas met haar gsm en sigaretten liet ze in het café. Een wandelaar vond haar iets meer dan zeven uur later dood aan onder een staketsel op het strand, blouse binnenstebuiten gekeerd, slip en nylonkousen half afgetrokken. Haar winterjas lag meer dan een halve kilometer verderop.

Alexandru Caliniuc beweert dat hij de jonge vrouw per toeval vond toen hij een sigaret ging gaan roken op het strand. Hij geeft toe dat hij haar heeft verkracht, maar ze zou reeds uitgeteld en toegetakeld op het strand hebben gelegen. Hij nam verschillende beelden – inclusief selfies – en video’s van haar waarna hij haar uiteindelijk onder een staketsel verstopte. Terwijl hij daarmee bezig was, nam hij audiofragmenten op – als was hij een voetbalcommentator. Op basis van de beelden gaan speurders er van uit dat Muylle tijdens de eerste foto’s – getrokken rond 08u30 – nog leefde. Op een laatste foto genomen rond 10u30, terwijl ze reeds onder het staketsel lag, zou ze allicht al overleden zijn. Iets na de middag vond een wandelaar dan het lichaam.

Onderkoeling zou volgens meerdere gerechtelijke bronnen van Het Laatste Nieuws de “meest waarschijnlijke doodsoorzaak” zijn van Sofie Muylle. Dat het slachtoffer volgens metingen tussen de 1 en 1,8 promille alcohol in het bloed zou gehad hebben, zou de onderkoeling hebben versneld.

Reacties