Boekvoorstelling ‘Waarom Stefan Zweig Heist bezocht’ door auteur Bart De Groote

Bart De Groote Stefan ZweigOp vrijdag 30 november 2018 om 18.30 uur stelt uitgeweken Knokke-Heistenaar Bart De Groote zijn boek Waarom Stefan Zweig Heist bezocht voor in Bibliotheek Scharpoord. De auteur heeft een opmerkelijk werk geschreven over het Heist van de Belle Epoque. Centrale figuur speelt daarin de Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst Stefan Zweig, auteur van “De wereld van gisteren”. In dat magistrale werk beschreef hij de veranderingen die de wereld onderging tijdens zijn leven. Hij verbleef in 1904 te Heist samen met Félicien Rops, Georges Lemmen, Théo van Rysselberghe en Anna Boch die de gerenommeerde badplaats Heist op doek zetten. Het boek gaat ook over de inbeslagname van romans van Georges Eekhoud en Camille Lemonnier in 1899 in Heist. Deze confiscatie leidde in 1900 tot het laatste literaire assisenproces in België. Het proces haalde de buitenlandse pers en leidde tot acties van Emile Zola en het kruim van de politieke en literaire wereld in Frankrijk. Bart De Groote heeft het ook over de duivelskunstenaar Félicien Rops, die lang in Heist verbleef. Of over James Ensor, die de artistieke toeristen van Heist in een roemrucht schilderij portretteerde. Maar ook over de Resoluut, de Noorse driemaster die in 1887 tekende voor één van de grootste scheepsrampen voor de Belgische kust. “Waarom Stefan Zweig Heist bezocht” onthult de verbanden tussen al die schijnbaar losstaande merkwaardige feiten. Schepen Annie Vandenbussche doet een woordje vooraf, daarna vertelt Bart De Groote over zijn boek en achteraf kun je genieten van een drankje en een hapje. Uiteraard krijg je uitgebreid de gelegenheid het boek in te kijken, te kopen en te laten signeren.

Inschrijven in de bibliotheek, T 050 630 400 of via bibliotheek@knokke-heist.be


Indisch ambassadeur Gaitri Issar Kumar te gast op herdenkingsconcert The Indian army in Flanders Fields

Gaitri-Issar-Kumar-IFS-indianbureaucracy-Op zondag 11 november 2018 om 17 uur vindt in het kader van Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid in het CC Scharpoord het herdenkingsconcert “The Indian army in Flanders Fields” onder leiding van componist-violist-dirigent Hans Vermeersch plaats. De Koninklijke Harmonie De Zeegalm & strijkers, de harmonie Apollo uit Sluis en het Rajhans Ensemble brengen er een pakkende muzikale hommage aan de ruim 1 miljoen Indische soldaten die werden ingezet tijdens WO I. De muzikanten spelen er Indische, Britse en Duitse marsen en traditionele volksliederen uit die periode, afgewisseld met informatieve bindteksten, poëzie en passende beelden. Het concert wordt bijgewoond door een 14-tal Indische hoogwaardigheidsbekleders en militairen uit Brussel en Parijs waaronder ook mevrouw Gaitri Issar Kumar (foto), ambassadeur voor India in België, Luxemburg en de Europese Unie.

IndianConcert_1

 

Emoties van het laatste oorlogsjaar

Het was in de ochtend van 8 november 1918 toen in een treinwagon in het bos van Compiègne, zo’n 80 kilometer ten noorden van Parijs, de gesprekken over een wapenstilstand begonnen. Rond 11 uur overhandigde de geallieerde opperbevelhebber, de Franse maarschalk Ferdinand Foch, de voorwaarden aan een Duitse delegatie. De Duitsers kregen 72 uur om ermee in te stemmen, dus tot 11 november om 11 uur. Op 11 november 1918 om 5 uur 's nachts werd uiteindelijk de Duitse capitulatie getekend, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Op een ingrijpende wijze laten de musici van het “Indian Army in Flanders Fields” concert de emoties weerklinken van het laatste oorlogsjaar . Eens te meer een (te) korte avond gevuld met een ultieme muzikale mix van wanhoop, hoop, verlangen en bevrijding. Dit concert wordt gratis aangeboden door het gemeentebestuur en is in principe al weken op voorhand volgeboekt. Maar in de praktijk blijkt dat er de dag zelf altijd wel een paar mensen afhaken, dus met een beetje geluk kun je misschien toch nog een plaatsje bemachtigen om dit unieke herdenkingsconcert mee te maken…


Nieuwe vleugel Sincfala krijgt vorm

Nieuwe vleugel Sincfala
In april 2018 startten de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel voor het museum Sincfala en de gemeentelijke basisschool Het Anker in de Pannenstraat. In december zou de uitbreiding wind- en waterdicht moeten zijn. In de loop van november worden de betonnen gevelelementen en het buitenschrijnwerk geplaatst. In december starten de binnenpleisterwerken. De aannemer zit in zijn planning net over de helft. Er resten de werklui nog 115 werkdagen om het gebouw gebruiksklaar te krijgen. Via een nieuw voorplein zullen de bezoekers in de toekomst onthaald worden aan een moderne balie met cafetaria. De reuzen Pier en Wanne worden beneden permanent tentoongesteld en zullen via de grote glaspartij duidelijk te zien zijn voor wie langs het museum voorbijkomt. De bovenverdieping dient als eetzaal voor de leerlingen van het Anker. ’s Avonds of in vakantieperiodes kan de dienst Erfgoed deze ruimte ook gebruiken voor optredens en lezingen. De school krijgt daarnaast ook een nieuw sanitair blok dat in het nieuwe volume geïntegreerd wordt


Broere met Bart en alle andere broertjes Moeyaert

Op vrijdag 9 november 2018 om 20 uur brengt auteur-dichter-performer Bart Moeyaert met muzikanten Esmé Bos en Bart Voet de voorstelling Broere op de planken van CC Scharpoord. Toen dit boek in 2000 verscheen, bleek het meteen een gevoelige snaar te raken. In zijn verhalen over zichzelf, zijn zes oudere broers, zijn moeder, vader en grootmoeder, herkenden veel lezers zichzelf. Het boek groeide uit tot een moderne klassieker. Ook op het podium bleek het bijwijlen onweerstaanbaar grappige portret van een ongewone kindertijd te raken en te ontroeren. Meer dan vijftien jaar na de eerste ‘Broere’-voorstelling werkten Bart Moeyaert, Esmé Bos en Bart Voet ‘Broere, versie 2.0 uit. Naast de zeven broers zit er aan tafel ineens meer volk: vaders en moeders en geliefden, en de voorstelling is uitgegroeid tot een trip in verhalen en muziek down memory lane. Leuk en uniek tijdens Barts optreden in Scharpoord: in de zaal zit je effectief in het gezelschap van de 6 broers en schoonzussen van Bart. Het wordt dus vast en zeker een leuke en geanimeerde familiereünie op en naast het Scharpoordpodium!

 

Broere_c_archief_Moeyaert

 

Collectieve nostalgie naar de kindertijd

Je herinnert je de geur van sinterklaasdag, de smaak van gestolen taart, de geruststelling van een nachtzoen. Als je aan de zomers uit je kindertijd denkt, klatert het water of schuurt het zand. Waarschijnlijk herinner je je groot verdriet en klein geluk. Of andersom. Toen het boek Broere van de persen rolde, herkenden veel lezers zichzelf, ook al hadden ze geen zes oudere broers. Je leek je verleden te delen met iedereen.. Ook op het podium raakte en ontroerde het onweerstaanbaar grappige portret van een ongewone kindertijd. En de verhalen blijven succes hebben, virtuoos geschreven en zeer herkenbaar voor iedereen met broers.

 

Esmé Bos en Bart Voet

Bart Moeyaert deed een try out van de herwerkte versie tijdens het festival van Watou zomer 2017 en besloot toen het terug op tournee te zetten. Hij neemt de fantastische Esmé Bos en Bart Voet mee. En die twee ken je ongetwijfeld nog van hun ‘lidmaatschap’ van de Kakkewieten, van Tres Tristes Tigres, maar vooral ook van hun projecten voor kinderen én van Duveltjeskermis, een heerlijke concertenreeks met Vlaamse en Nederlandse klassiekers. Verwacht je aan een onvergetelijke avond, vol herkenning, vol warmte met prachtige verhalen en heerlijke muziek. Een avond waarin woord, muziek en sfeer prachtig samenkomen.


Geven jullie Pier en Wanne en duwtje?

45576532_1859395530780171_1885408613363613696_n
Op zondag 3 maart willen Pier en Wanne graag vooraan in de carnavalstoet lopen MAAR helaas kunnen ze dit niet zonder hulp van jullie! Voel je je geroepen om deze 2 figuren een duwtje in de rug te geven, laat het Sincfala dan snel weten  Een niet te missen kans voor wie graag op een unieke manier deel wil uitmaken van de fantastische carnavalstoet.


Mega-ganzenbord in de Bib

Gansanders_Willy22
Gansanders is een speelse en kunstige bibliotheekproductie voor kinderen, die 8 werken van 8 illustratoren van 12 november tot 10 december 2018 samenbrengt in een kijkkast en een reuzengroot ganzenbord. In elke illustratie speelt een dier de hoofdrol. Zo zie je angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers! Spelenderwijs ontdekken kinderen de symboliek van de dieren en krijgen ze inzicht in de kracht van de beeldtaal die de illustratoren gebruiken. Het ganzenbord wordt gebruikt als metafoor voor de levensweg, met hindernissen, uitdagingen en kans op geluk. Kom gratis kijken, denken en doen tijdens de openingsuren van de bib.


Maken we samen van Knokke-Heist de warmste gemeente?

 

 

Ook dit jaar draagt vzw Kansenfonds Knokke-Heist zijn steentje bij tijdens de warmste week van Studio Brussel. In samenwerking met heel wat personeelsleden van het gemeentebestuur en OCMW zetten ze verschillende acties op poten om het project “Knokke-Heist geeft elk kind kansen” te ondersteunen. De opbrengst wordt integraal gebruikt om de partners die aangesloten zijn bij het project (bv. Vzw De Patio, Moeders voor Moeders, …) te helpen en zo alle kinderen in de gemeente voldoende kansen en mogelijkheden te bieden. Dit jaar moeten een tombola, Het Warm Ontbijt en De Warmste Quiz geld in het laatje brengen. Uiteraard mag de Wensenboom na het succes van de voorbije jaren niet ontbreken.

 

Warm ontbijt

 

Ontbijten voor het goede doel

Op woensdag 21 november kun je aanschuiven voor het Warm Ontbijt. Onder de overkapping van de ijspiste op het Alfred Verweeplein kun je er de dag goed starten met een stevig ontbijt. Heel wat lokale handelaars steunen deze actie en zorgen dat er een heerlijk buffet klaarstaat van 7 tot 9.30 uur. Tickets (€10) kun je op voorhand kopen bij de onthaalbalies van het stadhuis, Cultuurcentrum Scharpoord of de dienst Toerisme.

 

Warmste quiz

 

Warmste quiz

Na het overweldigend succes van vorig jaar vindt op vrijdag 21 december de tweede editie plaats van de Warmste Quiz. De deuren van zaal Ravelingen openen om 19.30 uur en om 20 uur wordt de eerste vraag afgevuurd op de deelnemers. Je kunt deelnemen per 4 en betaalt €20 per ploeg. Inschrijven kan door je ploegnaam te mailen naar stefaan.keirse@knokke-Heist.be. Je wacht best niet al te lang, want er kunnen maximaal 50 ploegen deelnemen. Vorig jaar stonden 6 ploegen op de wachtlijst, dus schrijf je als de bliksem in en wie weet volgt jouw ploeg Les Têtes Brulées op als warmste quizploeg van Knokke-Heist!

 

Vierde editie 'Wensenboom for Life'

De actie Wensenboom for Life is al aan zijn vierde editie toe. Het is bedoeld voor kinderen die het thuis minder breed hebben, maar die toch een fijne Kerst willen beleven. Alle kinderen van verenigingen die deelnemen aan het project Knokke-Heist geeft elk kind kansen konden een wens aanmaken. Via de site www.knokke-heist.be/wensenboom kunnen geïnteresseerden zich engageren om een wens van een kind in vervulling te laten gaan. De cadeautjes die je via de website belooft te kopen, moeten uiterlijk tegen 14 december 2018 bezorgd zijn bij het Sociaal Huis. Je kan ook een bedrag storten op rekeningnummer IBAN BE49 3770 8078 5071.

Je kunt de actie van de vzw Kansenfonds ook steunen door een tombolalotje te kopen voor €2. Hierdoor maak je kans op mooie prijzen geschonken door de warme handelaars in Knokke-Heist.

 

Kapittel 2018


Eerbetoon van Knokke-Heist aan bevrijders in Adegem

2018 Monument Adegem

Foto's: Bob Dyserinck

Sedert 1945, één jaar na de bevrijding, is het een traditie dat het gemeentebestuur  Knokke-Heist een bezoek brengt aan de begraafplaats Adegem met een delegatie van oud strijders en lokale verenigingen. Sedert de start van de Canadese Bevrijdingsmars in 1974, zijn de militairen van het Canadees contingent de eregasten op de jaarlijkse serene plechtigheid. Ook ons gemeentebestuur was zaterdag, één dag voor de bevrijdingsmars aanwezig met Schepen Jan Morbee en Ere Schepen Danny Lannoy.

De bloemlegging wordt er opgeluisterd door de For Freedom Pipes & Drums. Op de militaire begraafplaats liggen er 844 begraven op een totaal van 1130 gesneuvelden. Ontwerper was Philip Hepworth, hoofdarchitect van de Commonwealth War Graves Commission. Begin 1945 werden de werken aangevat door het Britse Leger en in 1953 waren de werken bijna voltooid. Slachtoffers met voorlopige begraafplaats en eveneens individuele graven verspreid over de streek, vonden in Adegem hun laatste rustplaats. Ook de Canadezen die in het Field Dressing Station in Eeklo aan hun verwondingen stierven zijn destijds overgebracht naar Adegem. De site was één van de eersten die in België en Frankrijk door de Britten werd overgedragen aan de C.W.G.C.

De houten kruisen werden geleidelijk aan vervangen door “Portland”stenen afkomstig uit Engeland. Het definitieve ‘Cross of Sacrifice’ kwam er pas in augustus 1952.

 


Knokke-Heistenaar wint de ‘Knack Hercule Poirotprijs’ met zijn misdaadroman

Knack Hercule Poirotprijs
Knokke-Heistenaar Jos Pierreux kreeg op zondag 28 oktober 2018 op de openingsdag van de Boekenbeurs Antwerpen de 21ste ‘Knack Hercule Poirotprijs’ voor zijn misdaadroman ‘Niets erger dan spijt’. Onze stadsgenoot was reeds 4 keer genomineerd voor deze prestigieuze boekenprijs en nu is het dus eindelijk bingo. “Een ingenieuze plot, een strak volgehouden klacht tegen het establishment en een opmerkelijke stijlbeheersing”: dat is het oordeel van de jury over deze thriller. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van terreurniveau 3, wanneer in Knokke-Heist twee tienermeisjes worden verkracht. De dader zou kenmerkende tatoeages hebben. Inspecteur Luk Borré van de Knokke-Heistse recherche onderzoekt de zaak, maar ook zijn eigen veiligheid staat op het spel. Pierreux wint met deze politieroman 5000 euro, een sjieke vulpen en als Nederlandstalige crimi-auteur eeuwige roem. “Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om alle Knokke-Heistenaren, het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten te bedanken voor de medewerking die ik steevast ervaar. Ook al probeert men het in de media wel eens voor te stellen alsof ik de badplaats in een slecht daglicht wil zetten. Wie niet met zichzelf kan lachen, moet zijn spiegels weggooien”, aldus stadsgenoot Jos Pierreux die zich beter dan ooit in zijn vel voelt sinds hij van Halle definitief naar de Oostkust is verhuisd.


Beste André van Duin (Imitator) te gast op het Kapittel 2018

De elfde van de elfde is traditiegetrouw de dag waarop carnaval op veel plaatsen van start gaat. Dat is in Knokke-Heist de carnavalhoofdstad van West-Vlaanderen niet anders. De Keizers, Prinsen en Prinsessen verzamelen dit jaar in Coupe De Nice, waar de nieuwe carnavalpin aan het publiek zal worden voorgesteld.

Carnavalsthema's werden de afgelopen weken besproken, de karrebouwers kwamen weer voor het eerst bij elkaar en in de Zaal Ravelingen start het seizoen van de vele carnavalbals.

Op zaterdag 17 november wordt dit jaar het Kapittel gehouden. Niet alleen krijgen de aanwezige carnavalgroepen een duwtje in de rug van het Hof der Prinsen... er is ook een breugelmaaltijd en een aantal optredens. Maar ook de campagneleiders van de Prins en kandidaat Prinses maken hun opwachting samen met de kandidaten.

Juwett-wijdbeens-wb

Speciale gast dit jaar is André van Duin (Imitator) is onbetwist Nederlands grootste volkskomiek. Zijn carrière, die ruim een halve eeuw beslaat, is generatieoverstijgend. Van Willempie en revuester tot Animal Crackers en Dik Voor Mekaar - iedereen is dol op André en zijn imitator

Imiteren is een gevoel. Om iemand exact na te kunnen doen, moet je je kunnen verplaatsen in die persoon. Het is Bart gelukt om op die manier een perfecte imitatie te brengen van Nederlands grootste komiek ANDRÉ VAN DUIN. Al ruim 35 jaar imiteert hij zijn grootste idool. Hij kent van Duin van binnen en van buiten. Daarom is naast zijn goed lijkende uiterlijk ook de geïmiteerde stem van Bart niet te onderscheiden van het echte ‘van Duin geluid’.

De bekendste typetjes van André van Duin zoals: Meneer de Bok, de Pizzabezorger, de Gezagvoerder, de Consumentenman, Jan Wijdbeens(report) en natuurlijk Koos Grandioos met zijn grote hit ‘Ajohee’ worden vol overgave geimmiteerd op onnavolgbare wijze.

In een act van een half uur met de nodige dosis André van Duin humor, liedjes en sketches komen de meeste typetjes voorbij en zorgen voor een heleboel lachsalvo’s. Ook het publiek wordt bij de show betrokken. Vrijwilligers wordt gevraagd te assisteren bij André’s nieuwste experiment...de guillotine.

In 2015 deed Bart als André van Duin imitator mee aan het poppenprogramma Popster!

Voor het Kapittel, bedoeld om fondsen te werven ter waarborging van het Heistse Carnaval, het geel/groene inkleuren van de gemeente, de jeugdverkiezingen en is Culinaire slagerij Artemis binnengehaald om voor de gasten een speciaal breugel diner te bereiden. Ook jij kunt er bij zijn. Zie flyer hier onder.

Kapittel 2018