De Tuin van de Walvis een familie kerstvoorstelling in Scharpoord

14070_de-tuin-van-de-walvis_05

"Beeldsmederij De Maan" brengt met "De Tuin van de Walvis" een prachtige familievoorstelling in Scharpoord bij het begin van de Kerstvakantie. Een walvis wil een tuin op zijn rug, met een bank voor bezoekers om op te zitten.

Als de sprinkhaan op een dag een briefje ontvangt waarin de walvis hem vraagt om een tuin, verzamelt hij alles wat hij daarvoor nodig heeft. Hij laadt het in een boot en gaat op weg.

Maar… waarom alsmaar meer en groter willen? Leidt dat tot bevrediging? Tot het grote geluk? In deze allegorische vertelling wordt ons consumptiegedrag op een minzame manier onder de loep genomen.

beeldsmederij DE MAAN speelt opnieuw in op haar zucht naar hedendaagse, relevante vertellingen, vaak vermomd als dierenverhaal. Bovendien probeert DE MAAN om de zoveel tijd uit te komen met een klassieker. Of één in wording. Hield u van ‘PJOTR EN DE WOLFSKI’? Dan is dit zeker iets voor u! U kan opnieuw het metier van meester poppenspeler Paul Contryn bewonderen terwijl de stem van o.a. Tom Van Dyck de personages kleurrijk verbeeldt.

Gebaseerd op de prachtvertelling - bekroond met de Zilveren Griffel 2016 - van meesterpointillist Toon Tellegen, over een walvis die een tuin op zijn rug wil. Tot het zover is. Een mengeling van live theater en luisterspel, een levend schilderij met soundtrack en een VJ concert met overheads.

Tickets via de webshop of tel. 050/630.430.


Programma Klassiek Leeft Stemmig 2019

Email-500x251

Klassiek Leeft kiest in februari resoluut voor de menselijke stem met Klassiek Leeft Stemmig - Vox Humana! De ticketverkoop voor deze unieke concertreeks start op donderdag 6 december om 8.30 uur. Reserveren kan telefonisch (050 630 430), online of aan het onthaal van het Cultuurcentrum.  

Tickets

Rang 1: € 20 / € 17 Uitpas 

Rang 2: € 15 / € 12 Uitpas

Het programma lees je hieronder. 

ZA 2 FEBRUARI om 20 uur | Sint – Vincentiuskerk Ramskapelle

 

Il Gardellino 

Bas Tiemo Wang en sopraan Griet De Geyter

Het programma is volledig aan J.S. Bach gewijd en bestaat naast solocantates ook uit virtuoze concerti. Een heerlijke avond voor Bachliefhebbers. 

 

ZA 9 FEBRUARI om 20 uur | Sint – Vincentiuskerk Ramskapelle

 

Fado

Maria da Saudade

De Portugese fadista Maria da Saudade behoort tot de beste ter wereld Ze ontvoert je naar Portugal en ontroert je tot diep in het hart. Kippenvelmomenten gegarandeerd! 

ZA 16 FEBRUARI om 20 uur  | Sint – Vincentiuskerk Ramskapelle

 

Altus

Damien Guillon

De Franse counter-tenor Damien Guillon brengt samen met il Gardellino o.l.v. Marcel Ponseele heerlijke bladzijden uit het rijke barokrepertoire. Vivaldi, Händel en Bach zijn van de partij.

ZA 23 FEBRUARI om 20 uur | Sint – Vincentiuskerk Ramskapelle

 

Die Schöpfung 

Van Joseph Haydn in een bewerking van Marcel Ponseele

Twaalf musici bestaande uit blazers, strijkers en één recitant brengen op zeer originele wijze het scheppingsverhaal.

"... Waar God zeven dagen over deed brengt Ponseele u deze creatie in een uur.." (Citaat uit de programmabrochure van het Musica Sacra festival in Maastricht 2017)


“Donder in ’t hooi” brengt kerstconcert: “Kerst in de wereld”

Donder winterconcert
In september 1996 wordt de Damse folkgroep “Donder in ’t hooi” opgericht door Mieke Van Loo.

Deze groep is een West-Vlaams allegaartje van een zestal klassiek-, folk- en/of jazz geschoolde muzikanten die ondertussen in de folkwereld een vaste waarde zijn geworden.
"Hooi" doet een nietsvermoedende onverlaat toch wel op de weg naar de folk belanden en de “Donder” doet vermoeden dat het vaste stramien wel es ongemeen overhoop wordt gehaald.

Hun repertorium bestaat vooral uit Europese eigenzinnige folk met het accent op Vlaamse- en Keltische muziek. Daarnaast staan ook heel wat eigen nummers en bewerkingen op het programma.  Ze speelden ondertussen op heel wat folkfestivals en zijn zowel thuis in ’t brengen intieme luisterconcerten, folkbals of Ierse ambiance-avonden.

Een eigen brouwsel "Wals voor Joke" is ondertussen al terug te vinden
op de " Flemish folk" CD van 2002.
Sinds juni 2012 hebben ze een eerste full-cd “Wervelwind”, een compilatie van 15 jaar samen onderweg.

Muzikanten:
Hilde De Ketelaere: viool, draailier, zang
Mieke Van Loo: accordeon, fluiten, piano, zang
Elias Bouckaert: percussie
John Dierickx: bouzouki, gitaren, basgitaar
Matthias Rosseel: gitaren, basgitaar
Uitgeweken Knokke-Heistenaar Johan De Waele: contrabas, doedelzak, bodhran, zang

Kerstconcert: “Kerst in de wereld”

Rond de jaarwisseling pakken ze eveneens uit met een intiem kerstprogramma. 

U waant zich in een ingesneeuwde herberg met knetterend haardvuur terwijl traditionele kerstmuziek in geschenkverpakking U gul wordt rondgestrooid.

Naast een streepje muziek wordt ook een stukje ingetogen poëzie door woordkunstenaar DAVID LAMBRECHT  ingefluisterd.
Ook de zang wordt ten berde gebracht door SOFIE DHAENS en als toemaatje krijg je prachtige foto’s geprojecteerd door fotografe TINEKE DE WAELE.

“Kerst in de wereld”
door Donder in ’t hooi

Met Sofie Dhaens (zang), David Lambrecht (woordkunst) en Tineke De Waele (fotografie)

Op vrijdag, 21 december 2018 om 20.30 uur

In de Cultuurfabriek, Stationsstraat 22 te Sijsele

VVK: 10 euro – ADD: 12 euro (kinderen – 12 jaar: gratis)


Kneistse schilder François Lagast te zien in de Scharpoordgalerij

Collage

Na enkele jaren olieverfcursus gevolgd te hebben in de marge is schilder François Lagast volledig over geschakeld op acryl. "De zee, waar ik 30 jaar heb op gevaren heb, maar ook landschappen en portretten zijn mijn favoriete onderwerpen", zegt de kunstenaar. Zijn werk is te zien in de Scharpoordgalerij van 30 november tot 26 december. Loop dus eens langs in het Cultuurcentrum.


Bal van de Pompiers in beeld met Yvan Kaux

Bal van de Pompiers 24 nov 2018

Tweestrijd met dOFt in CC Scharpoord

Tweestrijd 2
Op zaterdag 24 november 2018 om 20 uur brengt dOFt de productie Tweestrijd op de planken in Scharpoord. In Tweestrijd spelen Maarten en Julie de wedstrijd van hun leven. Het moet altijd sneller, beter en efficiënter, zoals de maatschappij het voorschrijft. Klinkt herkenbaar. Maar hoeveel is genoeg? Dans of theater? Waar theater soms te verhalend en dans te abstract is, belooft collectief dOFt (dans OF theater) het snijvlak tussen de twee in te nemen. De voorstellingen zijn steevast een vereniging tussen beide disciplines. Het is theater maar met een strakke (en uiterst synchrone) choreografie die uitmondt in neurotische chaos. De combinatie werkt, zo blijkt. Collectief dOFt won de Leuvense Cultuurprijs voor beloftevol talent 2017. Dit moet je zien!


Scholen bezochten tentoonstelling van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol

 

 

Voor de tentoonstelling van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol werden de scholen van Knokke-Heist uitgenodigd om in klasverband een geleid bezoek te brengen en daarna een workshop te volgen waarop de kinderen de kans krijgen om een eigen kunstwerk te creëren à la Balkenhol. Heel wat scholen maakten gebruik van dit aanbod en momenteel zijn al zo'n 900 kinderen ingeschreven. Als een van jou kinderen straks met zo'n knutselwerkje thuis komt kan dat misschien een trigger zijn om ook eens een bezoekje te brengen aan deze héél bijzondere tentoonstelling. Dat kan nog tot en met 13 januari.


Sint en Letterpiet pakken uit met Japans verteltheater

Sinterklaas18_A3

Op zaterdag 1 december 2018 om 10.30 uur komen Sinterklaas en Letterpiet op bezoek in Bibliotheek Scharpoord. Sint en piet houden namelijk supermegaveel van boeken en willen dolgraag eens zelf een verhaal komen voorlezen in Bib Scharpoord. Omdat de stoomboot uit Spanje dit jaar toevallig een lange omvaart via Japan heeft gemaakt, heeft de Sint van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kamishibai-voorleeskastje mee te brengen. Dit is een oosterse vorm van verteltheater met leuke schuifplaten. Alle kindjes tot en met het tweede leerjaar die ook gek zijn op spannende vertelsels, zijn van harte welkom. En goeie speurneuzen mogen gerust ook afkomen, want die verstrooide piet is blijkbaar weer het een en ander kwijt. Sinterklaas heeft ook al verklapt dat hij een mooie verrassing meebrengt voor al wie flink is!

Schrijf je wel op voorhand in: T 050 630 400 of via bibliotheek@knokke-heist.be


KTKH brengt de klucht "Kaviaar of spaghetti"

Op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 december 2018 telkens om 20 u. stipt brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist de klucht ‘Kaviaar of spaghetti’ van auteurs Giulio Scarnacci en Renzo Tarabusi in regie van Jean-Paul Lantsoght. De voorstellingen vinden plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist.

CJ4I4583

Acteurs

Ann Emonts-Gast – Vicky Stuer – Steve Poppe – André Woussen – Francine Verwee – Olivier Speybroeck – Franky Verhegge – Marc Mortier – Magda Lievens – Ann Van Geeteruyen – Dominiek Segaert – Tomas Michils – Johan Storme – Christa Pintelon – Joanna Polfliet

Het Verhaal

Leonida woont met zijn familie in een achterbuurt van Napels. Ze hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Valeria heeft geen kleren om over straat te lopen. Roberta doet mee aan een dansmarathon om een beetje geld te verdienen. Fiorella kleurt postkaarten in. Mathilda werkt in de schouwburg en Leonida heeft op zijn minst gezegd een beroep dat erg merkwaardig is: hij is INVITEE ! Om toch enigszins in de behoeften van zijn familie te voorzien, heeft Leonida een geniaal plan bedacht. Hij heeft een comité opgericht ten behoeve van noodlijdende families. En natuurlijk heeft hij zijn gezin opgegeven!

Maar als het comité ter plaatse komt, gooit Nicola roet in het eten! Maar niet getreurd, voor alles is er een oplossing volgens Leonida.

Typisch Italiaanse toestanden met een amusant gegeven en de nodige hilarische misverstanden!

Regisseur Jean-Paul Lantsoght

Jean-Paul Lantsoght werd al heel vroeg door de toneelmicrobe gebeten. Toen hij beroepshalve in Ekeren ging wonen, volgde hij in Antwerpen acteer– en regieopleiding waar hij les kreeg van vermaarde acteurs en regisseurs.

Jean-Paul regisseerde bij heel wat gezelschappen o.a. in Antwerpen, Waardamme, Loppem, Dudzele, Brugge, Landegem, Sijsele, Knokke-Heist en ook Varsenare.

Hij behaalde ook heel wat prijzen waaronder een Europese prijs voor ‘Vossenjacht’, zijn zelf geschreven toneelstuk voor de jeugd. Het stuk werd opgevoerd in en bij Feniks te Landegem. Ook kreeg hij de Nederlandse Zilverpenning voor de regie van “Moord op Dunholm Castle” met Werkgroep 66 uit Brugge en de Cultuurprijs van de stad Damme voor de jeugdmusical “Devil’s Paradise” met de jongeren van Theater Rostune. Hij schreef ook een vijftal korte toneelstukken waarvan een zich tijdens de smokkelperiode in Knokke afspeelt en trouwens opgevoerd werd voor Zijne Majesteit Koning Filip. Hij is ook auteur van twee jeugdstukken waarmee hij een eerste prijs behaalde. Hij richtte samen met Yvan Bohyn THEATER ZONNEVIER op.

De auteurs

Giulio Scarnacci en Renzo Tarabusi waren twee bevriende Italiaanse film- en toneelschrijvers. Ze werkten beiden vooral in Rome. Meer dan 60 filmscenario’s en 30 toneelstukken vloeiden uit hun pen. Onder andere “Kaviaar of spaghetti”.

Kaviaar

 


Boekvoorstelling ‘Waarom Stefan Zweig Heist bezocht’ door auteur Bart De Groote

Bart De Groote Stefan ZweigOp vrijdag 30 november 2018 om 18.30 uur stelt uitgeweken Knokke-Heistenaar Bart De Groote zijn boek Waarom Stefan Zweig Heist bezocht voor in Bibliotheek Scharpoord. De auteur heeft een opmerkelijk werk geschreven over het Heist van de Belle Epoque. Centrale figuur speelt daarin de Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst Stefan Zweig, auteur van “De wereld van gisteren”. In dat magistrale werk beschreef hij de veranderingen die de wereld onderging tijdens zijn leven. Hij verbleef in 1904 te Heist samen met Félicien Rops, Georges Lemmen, Théo van Rysselberghe en Anna Boch die de gerenommeerde badplaats Heist op doek zetten. Het boek gaat ook over de inbeslagname van romans van Georges Eekhoud en Camille Lemonnier in 1899 in Heist. Deze confiscatie leidde in 1900 tot het laatste literaire assisenproces in België. Het proces haalde de buitenlandse pers en leidde tot acties van Emile Zola en het kruim van de politieke en literaire wereld in Frankrijk. Bart De Groote heeft het ook over de duivelskunstenaar Félicien Rops, die lang in Heist verbleef. Of over James Ensor, die de artistieke toeristen van Heist in een roemrucht schilderij portretteerde. Maar ook over de Resoluut, de Noorse driemaster die in 1887 tekende voor één van de grootste scheepsrampen voor de Belgische kust. “Waarom Stefan Zweig Heist bezocht” onthult de verbanden tussen al die schijnbaar losstaande merkwaardige feiten. Schepen Annie Vandenbussche doet een woordje vooraf, daarna vertelt Bart De Groote over zijn boek en achteraf kun je genieten van een drankje en een hapje. Uiteraard krijg je uitgebreid de gelegenheid het boek in te kijken, te kopen en te laten signeren.

Inschrijven in de bibliotheek, T 050 630 400 of via bibliotheek@knokke-heist.be