Canadese Bevrijders van 1944 op bezoek in het For Freedom Museum

De Association of The Stormont Dundas and Glengarry Highlanders uit Cornwall, Ontario, Canada, was onlangs te gast in het For Freedom Museum. De groep op Europese rondreis werd er verwelkomd door Ere-Schepen Danny Lannoy in naam van het gemeentebestuur K-H , voorzitter Cultuurraad Dirk Overstraete, conservators Freddy en Danny Jones met hun team medewerkers en de For Freedom Pipes & Drums.

 

 

De S D &G Highlanders, kortom de “Glens" behoorden tot de 9-th Canadian Infantry Brigade, 3-rd Canadian Division. Ze arriveerden reeds in juli 1941 vanuit Halifax, Canada in Engeland waar ze gedurende 3 jaar werden opgeleid ter voorbereiding van D-Day. Het regiment bereikte als eerste het centrum van de stad Caen, die door de Duitsers enorm verdedigd werd. De kusthavens Boulogne, tot in de Pas-de-Calais werden door de Glens bevrijd.
Op 9 October 1944 namen de Glens samen met o.a. hun zusterregimenten, HLI en North Nova Scotia Highlanders deel aan Operation Switchback, waarbij ze met amfibievoertuigen, de Buffalo’s, werden aangevoerd vanuit Terneuzen via de Schelde naar de stranden van Biervliet en Hoofdplaat en vandaar de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen aanvatten om tenslotte op 1 november '44 Knokke-Heist te bereiken. " Sunray, Sunray, All Clear” was de boodschap die SD&G-Corporal Francis Foley, naar zijn overste stuurde, terwijl hij voor het Hotel Boudewijn stond, omringd door vele Knokke-Heistenaren, waaronder de toen jonge Willy Desmedt.

Na de officiële toespraken werden geschenken uitgewisseld en verraste de For Freedom Pipes & Drums-band hun Canadese gasten op een
waar concert aan Schotse tunes. Het weze gezegd, menige traan van ontroering werd weggepinkt door alle aanwezigen, vooral toen de mededeling viel dat de graven van de in ’44 gevallen Glens op het Canadees Militair kerkhof van Adegem, dit jaar geadopteerd werden door de leden van de band en dat de gedragen kilt met goedkeuring vanuit Canada de tartan kleuren zijn van de Macdonell of Glengarry, de originele tartan van de Glens.

Na de lunch aangeboden door het FF- Museum, werd de ultieme groepsfoto genomen en werd het bestuur en de band door ere-Colonel Ray Clark uitgenodigd op de Highland-games in het verre Canada, volgend jaar in augustus.
Het thema omtrent de komende Bevrijdingssplechtigheden rond 1 november, de 45-ste Canadese Bevrijdingsmars en de meer dan duizend Canadese Maple-Leaf vlaggen die Knokke-Heist tooien gedurende de Canada-Week, maakte veel indruk op het Canadees bezoek en sier de bevolking van Knokke-Heist die hun bevrijders ieder jaar opnieuw, de eer betuigen hen verschuldigd.