Meesteroplichtster krijgt 3 jaar cel maar kan ook gewoon vrij komen

Is-Cees-Peek-Oplichter-300x150
Zich uitgeven voor de nicht van topindustrieel Jan De Clerck, voor een invloedrijke onderzoeksrechter of voor een vriendin van Guy Verhofstadt. Zo slaagde meesteroplichtster Gina Heirman (62) er vanuit onze gemeente al bijna veertig jaar in mensen voor honderdduizenden euro’s te duperen. Zelfs vanuit haar cel ging ze gewoon verder. In Brugge stond ze nog maar eens terecht omdat ze haar slachtoffers 600.000 euro lichter had gemaakt.

“Een pathologische leugenaar” noemen psychiaters haar. “Een arrogant persoon, met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde.” Dat kan je wel stellen voor iemand die decennialang zonder scrupules of schuldinzicht.

In mei 2017 Heirman was amper een half jaar op vrije voeten, toen ze opnieuw werd aangehouden. Een vrouw uit onze badstad had klacht ingediend bij de onderzoeksrechter. Zij werd in onze kustgemeente een vriendin van Heirman. De oplichtster gaf zich onder de naam ‘Geneviève Vanderdonck’ uit voor een Brusselse onderzoeksrechter en troggelde haar in een maand tijd liefst 140.912 euro af in het kader van de strijd tegen terrorisme. Ook haar twee kinderen betaalden nog eens meer dan 100.000 euro aan de oplichtster. 


Verder onderzoek maakte duidelijk dat Heirman op gewiekste wijze in totaal elf slachtoffers had gemaakt, schrijft HLN. Een gezin uit Grembergen betaalde in totaal meer dan 400.000 euro om haar te helpen een rekening te deblokkeren. “Mijn cliënte heeft haar laatste geld aan haar gegeven, zelfs de rekeningen voor haar kleinkinderen heeft ze geplunderd”, aldus de advocate van de burgerlijke partij. Zelfs toen ze nog in de gevangenis zat, overtuigde Heirman een begeleider om geld op haar rekening te storten.

“Ik heb gezien hoe haar zelfzekerheid achter de tralies langzaam afbrokkelde”, pleitte haar advocaat Jorn Verminck. De verdediging benadrukte dat de vrouw begeleiding nodig heeft. “Korte gevangenisstraffen hebben in het verleden nooit geholpen. Ze is er in 1986 mee begonnen, het is een ‘never ending story’”, reageerde de rechter.

De oplichtster nam ook zelf het woord en vroeg –met succes zo blijkt nu – een mildere straf. “Ik heb enorm veel spijt en wil genezen. In de gevangenis is dat niet mogelijk.” 


De vrouw zit intussen al 16 maanden in voorhechtenis en zou in principe binnenkort al kunnen vrijkomen. Aan haar slachtoffers moet ze in totaal ruim 650.000 euro terugbetalen. “Beklaagde is niet aan haar proefstuk toe en heeft een gevaarlijke ingesteldheid”, oordeelde de rechtbank. “Ze toont geen greintje respect voor andermans bezittingen en licht mensen op op een geslepen en georganiseerde manier.” Ook de schoonzoon van Heirman stond in de huidige zaak mee terecht voor het witwassen van 900 euro, maar werd daarvoor vrijgesproken.